ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Πέλκας: "Προτεραιότητά μου ο ΠΑΟΚ"

Πέλκας: "Προτεραιότητά μου ο ΠΑΟΚ"

Ο Δημήτρης Πέλκας θέτει μέσα από το Sport24.gr την παραμονή του στον ΠΑΟΚ ως προτεραιότητα, και μεταφέρει τις εμπειρίες από την Πορτογαλία, με τη Βιτόρια Σετούμπαλ.

Η τρέχουσα σεζόν βρήκε τον 21χρονο Έλληνα μεσοεπιθετικό, Δημήτρη Πέλκα, να αγωνίζεται στην Πορτογαλία με τη φανέλα της Βιτόρια Σετούμπαλ, ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ.

Ο ίδιος μιλά στο Sport24.gr για την αποστολή που εξετελέσθη, καθώς η Βιτόρια Σετούμπαλ παρέμεινε στην Primeira Liga, περιγράφει τι συνάντησε στην Πορτογαλία, και θέτει κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, την παραμονή στον ΠΑΟΚ, εφόσον κι ο "Δικέφαλος" το επιθυμεί.

Δημήτρη, είναι καλύτερο το επίπεδο του πορτογαλικού πρωταθλήματος έναντι του ελληνικού;

"Από ο,τι βλέπω ναι το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία είναι καλύτερο από την Ελλάδα. Ειδικά οι μεγάλες ομάδες, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ, Πόρτο είναι πολύ δυνατές από ο,τι είδαμε. Η Πόρτο έφτασε ψηλά στην Ευρώπη, η Μπενφίκα πήρε το πρωτάθλημα."

Η πορεία της Σετούμπαλ πέρασε από χίλια κύματα. Από εκεί που ήταν φαβορί για τον υποβιβασμό, ξαφνικά ανέκαμψε και την προτελευταία αγωνιστική εξασφάλισε την παραμονή. Τι άλλαξε στη μέση της χρονιάς;

Βοήθησε κι η αλλαγή προπονητή, που άλλαξε τη ψυχολογία μας

"Είναι αλήθεια δεν ξεκινήσαμε τη χρονιά καλά. Μετά, ωστόσο τα Χριστούγεννα κάναμε καλά αποτελέσματα και καταφέραμε να σωθούμε. Βοήθησε κι η αλλαγή προπονητή, που άλλαξε τη ψυχολογία μας."

- Ήταν η πρώτη σου εμπειρία εκτός Ελλάδας. Αρχικά βοηθός τεχνικού του Ντομίνγκος Πασιένσια, ήταν ο Κάρλος Σαΐνιο, ο οποίος είχε περάσει από τη χώρα μας με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Σε βοήθησε στην προσαρμογή σου;

"Ναι σίγουρα με βοήθησε κι ο Σαΐνιο, που μιλούσε λίγα ελληνικά. Αλλά και μερικοί παίκτες που έχουν περάσει από Ελλάδα, ο Ζεκίνια κι ο Ντάνι. Αλλά μιλούσα και τα αγγλικά, η συνεννόηση γινόταν κατά κύριο λόγο στα αγγλικά. Μιλούσαν όλοι."

- Φάνηκε ο Πασιένσια να μην σε υπολογίζει τόσο. Αντίθετα, μόλις ήρθε ο Μπρούνο Ριμπέιρο φάνηκε να σου δίνει περισσότερες ευκαιρίες. Έτσι δεν είναι;

Δεν θέλω να ρίξω την ευθύνη στον προπονητή, μπορεί κι εγώ να μην ήμουν έτοιμος

"Έτσι φάνηκε, ο Πασιένσια μ' έβαζε λιγότερο, ο Ριμπέιρο με χρησιμοποιούσε περισσότερο. Αλλά δεν θέλω να ρίξω την ευθύνη στον προπονητή, μπορεί κι εγώ να μην ήμουν έτοιμος. Ο Ριμπέιρο, από ο,τι έδειξε με εμπιστευόταν περισσότερο."

- Δημήτρη, η Πορτογαλία έχει ίσως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή (Κριστιάνο Ρονάλντο), ίσως τον καλύτερο προπονητή (Ζοζέ Μουρίνιο) κι ίσως τον καλύτερο μάνατζερ (Ζόρζε Μέντες). Κινείται ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Πορτογαλίας γύρω από αυτούς; Τους έχει βοηθήσει, σαν ποδόσφαιρο;

"Και τους έχει βοηθήσει πολύ σαν ποδόσφαιρο κι όλα κινούνται στους ρυθμούς αυτών. Το βλέπεις παντού, στις διαφημίσεις στην τηλεόραση, στην πόλη, παντού. Γι' αυτό εξάλλου και πωλούν πολλούς παίκτες οι πορτογαλικές ομάδες."

Η ΑΕΚ έχει αποκτήσει δύο ποδοσφαιριστές από το πορτογαλικό πρωτάθλημα για την επόμενη σεζόν. Τον Ροντρίγκο Γκάλο και τον Αντρέ Σιμόες. Τους έχεις αντιμετωπίσει; Έχεις γνώμη γι' αυτούς;

"Με τον Σιμόες παίξαμε αντίπαλοι με τη Σετούμπαλ δύο φορές τη φετινή σεζόν, και πρόσφατα. Είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και πιστεύω θα προσαρμοστεί στην Ελλάδα, ειδικά από τη στιγμή που του δίνεται ευκαιρία, σε μία μεγάλη ομάδα.

Ο Σιμόες είναι περισσότερο 8άρι, ζητά την μπάλα από τα αμυντικά χαφ

Είναι περισσότερο 8άρι, ζητά την μπάλα από τα αμυντικά χαφ και του αρέσει να δημιουργεί. Είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και από ο,τι διαπίστωσα κι εγώ κι από ο,τι λένε όλοι εδώ στην Πορτογαλία."

Αλήθεια, τί γνώμη έχουν οι Πορτογάλοι για το ελληνικό πρωτάθλημα. Έχουν αρκετούς συμπατριώτες του που αγωνίζονται στην Ελλάδα, έχουν και προπονητή, τον Βίτορ Περέιρα που είναι στον Ολυμπιακό. Ποια είναι η άποψή τους, για τα όσα συνέβησαν αυτή τη σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα;

"Δεν έχουν το ελληνικό πρωτάθλημα σε μεγάλη εκτίμηση, στα κορυφαία, είναι κάπως υποβαθμισμένο γι' αυτούς. Βέβαια, φέτος, ασχολήθηκαν πιο πολύ καθώς ήταν προπονητής ο Βίτορ Περέιρα και με τα επεισόδια που έγιναν στα ντέρμπι.

Εδώ, με τους ανθρώπους που έχω μιλήσει ότι είναι έτσι ο Περέιρα. Προκαλεί, δηλαδή. Από την άλλη, φαντάζομαι κι αυτός δεν ήξερε ότι εάν έκανε αυτά στην Ελλάδα, θα αντιμετώπιζε την οργή

Εδώ, με τους ανθρώπους που έχω μιλήσει ότι είναι έτσι ο Περέιρα. Προκαλεί, δηλαδή. Από την άλλη, φαντάζομαι κι αυτός δεν ήξερε ότι εάν έκανε αυτά στην Ελλάδα, θα αντιμετώπιζε την οργή. Πέρα από τον χαρακτήρα του, ο φυσιοθεραπευτής της Βιτόρια ήταν μαζί του στη Σαουδική Αραβία και λέει τα καλύτερα για τη δουλειά του. Γενικά όλοι λένε τα καλύτερα για τη δουλειά του."

Στην ίδια πόλη, με τον Ανδρέα Σάμαρη. Φαντάζομαι κάνετε παρέα... Ο Ανδρέας πήρε το πρωτάθλημα με την Μπενφίκα. Ήταν η Μπενφίκα, η καλύτερη με διαφορά ομάδα στην Πορτογαλία;

"Με τον Ανδρέα Μιλάμε, βγαίνουμε έξω για φαγητό, κάνουμε παρέα. Ουσιαστικά, το Σετούμπαλ είναι 20 χιλιόμετρα μακριά από τη Λισαβώνα.

Δεν θα έλεγε ότι ήταν τόσο ανώτερη, η Μπενφίκα. Μάλλον η Πόρτο έδωσε περισσότερη σημασία στο Champions League και κάπου εκεί άφησε αποτελέσματα. Βέβαια κι ο Λοποτέγκι είναι καινούριος προπονητής κι εκεί χάλασε το πράγμα.

Μου λέει ο Σάμαρης ότι ο Ζόρζε Ζεζούς είναι μετρ της τακτικής, είναι απίστευτος σ' αυτό το κομμάτι

Από την άλλη, η Μπενφίκα ήταν πιο σταθερή όλη τη χρονιά. Μου λέει ο Ανδρέας ότι ο Ζόρζε Ζεζούς είναι μετρ της τακτικής, είναι απίστευτος σ' αυτό το κομμάτι και μπορεί η ομάδα του και παίρνει αποτελέσματα ακόμη κι αν δεν παίζει καλά."

Πέλκας: "Προτεραιότητά μου ο ΠΑΟΚ"

Αν είχες πρόταση από κάποια από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας, θα έμενες εκεί;

"Δεν το συζητάω ότι θα έμενα, ειδικά σε μία από τις τρεις μεγάλες, αλλά είναι θεωρητικό το όλο ζήτημα".

Πως είναι τα γήπεδα, οι εγκαταστάσεις στην Πορτογαλία, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα; Καλύτερες ή χειρότερες;

Η προσέλευση του κόσμου είναι ίδια με την Ελλάδα

"Όσον αφορά στην ποιότητα του χορταριού και τις εγκαταστάσεις ναι. Αλλά, όσον αφορά στην προσέλευση του κόσμου, δεν θα το έλεγα. Η κατάσταση είναι πάνω κάτω, ίδια με την Ελλάδα. Εκτός από τις τρεις μεγάλες ομάδες, οι άλλες δεν γεμίζουν το γήπεδο."

Και στην Ελλάδα, δεν ήταν γεμάτα...

"Ναι ισχύει. Και στον ΠΑΟΚ, φέτος η Τούμπα ήταν αρκετές φορές άδεια. Δεν είναι ευχάριστο αυτό. Όταν παίξαμε με την Μπενφίκα, το "Ντα Λουζ" ήταν γεμάτο."

Ελληνικό πρωτάθλημα, παρακολουθούσες;

"Ναι παρακολουθούσα, όποτε μπορούσα. Κυρίως τον ΠΑΟΚ, όποτε μπορούσα γιατί παίζαμε και Σαββατοκύριακο."

Πέλκας: "Προτεραιότητά μου ο ΠΑΟΚ"

Μετά το τέλος του δανεισμού στη Σετούμπαλ, επιστρέφεις στην Ελλάδα. Το συμβόλαιο σου λήγει σε έξι μήνες. Τι προσδοκάς, τι περιμένεις, ποιες είναι οι προτεραιότητές σου;

Προτεραιότητα είναι να μείνω στον ΠΑΟΚ, αν με θέλουν. Είμαι από μικρός στον ΠΑΟΚ

"Προτεραιότητα είναι να μείνω στον ΠΑΟΚ, αν με θέλουν κιόλας. Είμαι από μικρός στον ΠΑΟΚ, προτεραιότητα είναι να μείνω στην ομάδα. Αλλά θα δούμε τι θα γίνει, το συμβόλαιο μου λήγει σ' έξι μήνες."

Πιστεύεις ότι θα μπορούσες να το είχες αποφύγει όλο αυτό. Δηλαδή να είχες αποδείξει την αξία σου στην Ελλάδα, χωρίς να παίξεις στην Πορτογαλία. Έφταιγε κάποιος γι' αυτό;

"Δεν ξέρω εάν έπρεπε να γίνει αυτό...δεν έχω να ρίξω το φταίξιμο σε κανέναν. Δεν θα το πω αυτό."

Πως βλέπεις τον ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα;

"Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ο κύριος Ιβάν, πλήρωσε και τα χρέη και τώρα ο αυτός ο μεγάλος σύλλογος έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη μεγαλύτερος. Είναι μεγάλη αυτή η ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ"

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ