ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οικονόμου: "Όνειρό μου να καθιερωθώ στην Κάλιαρι"

Οικονόμου: "Όνειρό μου να καθιερωθώ στην Κάλιαρι"

Λίγες μέρες μετά το ντεμπούτο του με την Κάλιαρι ο Μάριος Οικονόμου μιλάει στο Sport24.gr για τις πρώτες του εμπειρίες από την Ιταλία, τη μαγική περσινή χρονιά του ΠΑΣ Γιάννινα και το πόσο κοντά έφτασε στο να σταματήσει το ποδόσφαιρο πιο μικρός.

Ονειρική ήταν η περσινή σεζόν για τον Μάριο Οικονόμου, ο οποίος το καλοκαίρι έκανε το παραπάνω βήμα στην καριέρα του πηγαίνοντας στην Κάλιαρι. Όντας μόλις 21 ετών και δεδομένης της παραμονής του Νταβίντε Αστόρι, ο οποίος ήταν πολύ πιθανό να πουληθεί, ο Γιαννιώτης αμυντικός γνώριζε πως δύσκολα θα έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του.

Ωστόσο, δεν απογοητεύτηκε, δούλεψε αρκετά και στο παιχνίδι με τη Ρόμα, στο οποίο η Κάλιαρι έχασε με 1-3, έκανε το ντεμπούτο του δείχνοντας αρκετά καλά στοιχεία. Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr, το οποίο βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του εξωτερικού κάνοντας και τον έλεγχο της εβδομάδας, επικοινώνησε με τον Οικονόμου, ο οποίος μας μίλησε για την ομάδα του, τον ΠΑΣ Γιάννινα και τη ζωή στη Σαρδηνία.

Υποθέτω πως το ντεμπούτο σου ήταν κάτι που περίμενες πολύ καιρό. Πώς ένιωσες;

Σίγουρα χάρηκα πολύ, το περίμενα καιρό. Δούλεψα πολύ για να φτάσω στο επίπεδο των άλλων. Ήμουν πίσω σε τακτικό επίπεδο και σε ρυθμό. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία. Θα μπορούσα να πάω και καλύτερα, αλλά κάθε αρχή και δύσκολη.

Το αποτέλεσμα δεν ήρθε. Τι θεωρείς ότι έλειψε;

Παίζαμε με την ομάδα που είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα, αλλά ίσως πιέσαμε πολύ ψηλά σε αυτό το παιχνίδι και δεν ήμασταν προσεκτικοί στις αντεπιθέσεις. Αφήσαμε ανοιχτούς χώρους. Αυτό μας κόστισε. Δεν είχαμε να ζηλέψουμε κάτι. Στο 1ο ημίχρονο τους πιέσαμε πολύ και μέχρι το 0-1 ήμασταν καλύτεροι.

Η Κάλιαρι είναι μία από τις ομάδες που μάχονται για τη σωτηρία, όμως, έχει πάρει μία απόσταση ασφαλείας. Είναι κλειδί το παιχνίδι με τη Σασουόλο για να το τελειώσετε;

Για μένα είναι το παιχνίδι της χρονιάς. Αν πάρουμε διπλό έχει τελειώσει. Είναι πολύ σημαντικό. Ίσως πάμε να τα παίξουμε όλα για όλα, να ρισκάρουμε.

Οικονόμου: "Όνειρό μου να καθιερωθώ στην Κάλιαρι"

Πώς ήταν η πρώτη σου χρονιά εκεί; Όπως τη φανταζόσουν;

Ήξερα και από άλλα παιδιά που έχουν έρθει στην Ιταλία ότι χρειάζεται ένας χρόνος προσαρμογής. Έπρεπε να φτάσω στο επίπεδό τους, να δουλέψω περισσότερο. Μπορεί να περίμενα να κάνω κάποιες παραπάνω συμμετοχές, αλλά ήξερα εξ αρχής πως χρειαζόταν να είμαι υπομονετικός.

Είπες προηγουμένως πως περίμενες να έχεις κάποια παιχνίδια παραπάνω. Σκέφτηκες την πιθανότητα δανεισμού κατά τη διάρκεια της σεζόν;

Είχα μιλήσει με την ομάδα τον Ιανουάριο για να πάω να πάρω κάποια παιχνίδια στη Serie Β. Εγώ το είχα προτείνει. Μου είχαν πει πως το σημαντικό ήταν να παραμείνω στην Ιταλία. Δεν έπρεπε να γυρίσω πίσω. Τελικά αποφασίσαμε ότι έπρεπε να παραμείνω και πως αυτό θα μου κάνει καλό. Δουλεύω με δύο πολύ καλούς κεντρικούς αμυντικούς και έναν προπονητή πρώην αμυντικό. Γενικά έχω δει μεγάλη βελτίωση, ειδικά στο τακτικό κομμάτι.

"Ο τρόπος ζωής είναι παρόμοιος με της Ελλάδας"

Η ζωή εκεί πώς είναι; Προσαρμόστηκες εύκολα;

Για μένα ήταν πολύ σημαντικό στην αρχή να μάθω τη γλώσσα. Ήθελα να τους καταλαβαίνω. Τους ρωτούσα συνέχεια, διάβασα και λίγο παραπάνω. Ο ρυθμός ζωής στη Σαρδηνία είναι παρόμοιος με της Ελλάδας. Προσαρμόστηκα εύκολα τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στην ομάδα. Έχουμε καλά αποδυτήρια και αυτό βοηθάει.

Τι περίμενες στο φετινό πρωτάθλημα και τι σου έχει κάνει εντύπωση;

Αρχικά θα σου πω για την Κάλιαρι. Ξεκινήσαμε πολύ καλά, είχαμε πολύ ποιοτική ομάδα και δεν περίμενα να παλεύουμε για την παραμονή φέτος. Πίστευα ότι θα ήμασταν πιο ψηλά. Είναι έκπληξη που παλεύουμε. Από εκεί και πέρα, δεν περίμενα να κάνει η Βερόνα τόσο καλή πορεία. Έχουν πολύ καλή ομάδα.

Η μεταγραφή στην Κάλιαρι πώς ήρθε;

Κάναμε μία πολύ καλή σεζόν με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πήγαμε καλά όλοι. Ξεχώρισαν πολλά παιδιά. Από τον Φεβρουάριο έγιναν κάποιες επαφές. Έρχονταν και παρακολουθούσαν παιχνίδια μου και όταν δε μπορούσαν έβλεπαν DVD. Τον Ιούνιο ταξίδεψα εδώ και βρήκαμε τη λύση. Δεν το σκέφτηκα καν.

Οικονόμου: "Όνειρό μου να καθιερωθώ στην Κάλιαρι"

Είναι μία δικαίωση όλο αυτό για σένα, που σε πιο μικρή ηλικία παραλίγο να σταματήσεις το ποδόσφαιρο;

Σίγουρα είναι μία δικαίωση. Είχα αποσυρθεί για ένα διάστημα από το ποδόσφαιρο γιατί ήθελα να πάω στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, ένιωθα άσχημα γιατί αγαπάω το ποδόσφαιρο και υπήρχαν άνθρωποι που μου έλεγαν ότι θα μπορούσα να κάνω καριέρα. Έτσι ζήτησα μία ευκαιρία από τον ΠΑΣ Γιάννινα, έκανα έναν χρόνο και υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο. Μετά με το Χριστόπουλο έκανα αρκετά παιχνίδια, πήγα καλά, δουλέψαμε πάρα πολύ και τελικά δικαιώθηκα. Σίγουρα θέλει και τύχη. Ξεχώρισα στην πολύ καλή χρονιά όλης της ομάδας, δεν ήμουν μόνο εγώ. Είμαι ευτυχισμένος και αγαπάω αυτό που κάνω.

Ήταν ονειρική η περσινή σεζόν για σένα; Εξασφαλίσατε τη συμμετοχή σας στην Ευρώπη, έστω κι αν τελικά ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έπαιξε για άλλους λόγους, ήταν η πρώτη σου χρονιά που έπαιξες επαγγελματικά και πήρες και μεταγραφή.

Ήταν η καλύτερη χρονιά της ζωής μου. Από όποια οπτική γωνία και να το δω... Έρχονταν τα αποτελέσματα, έπαιζα για την πόλη μου, στο σπίτι μου, με μία ομάδα που ήμασταν οικογένεια. Δυστυχώς δε βγήκαμε στην Ευρώπη, αλλά για άλλους όλους.

Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας στην περσινή σεζόν;

Το πρώτο που θα σου πω είναι η ποιότητα που είχε η ομάδα. Υπήρχαν παίκτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν μείνει ακόμα, που είναι πολύ καλοί. Επίσης, έχοντας δει και κάποια πράγματα πλέον στο εξωτερικό, ο Χριστόπουλος και το τιμ του δούλευαν πάρα πολύ επαγγελματικά. Πρόσεχαν τα πάντα, την κάθε λεπτομέρεια. Σίγουρα αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο. Μετά ήμασταν μία οικογένεια, μία παρέα. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ και στην ψυχολογία του αθλητή.

"Επιτυχημένη η χρονιά για ΠΑΣ Γιάννινα"

Πώς είδες τον ΠΑΣ Γιάννινα φέτος;

Παρακολούθησα πολλά παιχνίδια. Ήταν μία χρονιά που ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες από τον κόσμο και ίσως αυτό έβαλε περισσότερη πίεση στα παιδιά. Γενικά ο κόσμος έχει πάρα πολλές απαιτήσεις στα Γιάννενα. Για μένα η χρονιά είναι πετυχημένη. Ο βασικός στόχος ήταν να σωθεί η ομάδα και αυτό έγινε.

Στον ΠΑΣ Γιάννινα δεν αγωνίστηκες μόνο εσύ, αλλά και ο πατέρας σου. Σε παρότρυνε εκείνος να παίξεις ποδόσφαιρο;

Είναι πολύ παράξενο... Ίσως επειδή έπαιζε στον ΠΑΣ Γιάννινα να ήθελα κι εγώ να ακολουθήσω αυτό τον δρόμο. Ωστόσο, ο ίδιος ποτέ δε με έσπρωξε προς το ποδόσφαιρο. Αντιθέτως, με παρότρυνε να ασχοληθώ με το πανεπιστήμιο. Το πήρα εντελώς πάνω μου. Ήθελα πολύ να γίνω ποδοσφαιριστής. Όταν άρχισα να παίζω ήταν δίπλα μου, συζητούσαμε για τα παιχνίδια, με συμβούλευε. Από μικρό, όμως, ποτέ δε με πίεσε.

Το πρώτο όνειρο σχεδόν κάθε Γιαννιώτη είναι να παίξει με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό το εκπλήρωσες. Το επόμενο ήταν το ντεμπούτο σου με την Κάλιαρι, το οποίο ήρθε. Τώρα;

Το επόμενο όνειρο είναι να καθιερωθώ στην Κάλιαρι. Πρέπει να δουλέψω πολύ ακόμα. Θέλω να γίνω μέλος αυτής της ομάδας, να πάει καλά. Μετά θα δούμε... Δε σκέφτομαι παραπέρα.

Οικονόμου: "Όνειρό μου να καθιερωθώ στην Κάλιαρι"

Με μία λέξη

Αγαπημένο πρωτάθλημα: Primera Division

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής: Χούμελς

Αγαπημένος προπονητής: Κανένας

Ευρωπαϊκή ομάδα που υποστηρίζεις (εκτός της ομάδας που αγωνίζεσαι): Μπαρτσελόνα

Η καλύτερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Η περσινή σεζόν με τον ΠΑΣ Γιάννινα

Η χειρότερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Ότι συνδυάστηκε με ήττα το ντεμπούτο μου

Το γούρι σου: Δεν έχω

Αυτοκίνητο που οδηγείς: Alfa Romeo

Αγαπημένο φαγητό: Παστίτσιο

Αγαπημένη μουσική: Λαϊκά ελληνικά

Η πρώτη ιταλική λέξη που χρησιμοποίησες/έμαθες στην Ιταλία: Andiamo (πάμε)

Η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθες σε κάποιον στην Ιταλία: Μ@λ@κ@ς

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ