ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Νίνης: "Ας με αφήσουν ελεύθερο"

Νίνης: "Ας με αφήσουν ελεύθερο"

Ο Σωτήρης Νίνης κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που έφυγε και παίρνει θέση για τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα με την Σαρλερουά. Ο 26χρονος μέσος, ο οποίος κλείνει 10 χρόνια επαγγελματικής παρουσίας, μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr για τον Παναθηναϊκό, την Εθνική, τους Έλληνες που παίζουν στο Βέλγιο και τον Νίκο Καρέλη.

Με την είσοδο του 2017 ο Σωτήρης Νίνης συμπλήρωσε δέκα χρόνια ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι μόλις 26 ετών. Ο ταλαντούχος διεθνής μέσος άλλωστε μας είχε συστηθεί σε αρκετά μικρή ποδοσφαιρική ηλικία, δεν είχε συμπληρώσει τα 17, κάνοντας τους πάντες να παραμιλούν με το ταλέντο του, την τεχνική του και την οξυδέρκεια του από μικρή ηλικία πίσω στο μακρινό 2007 όταν και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό.

Δέκα χρόνια μετά ο Σωτήρης Νίνης είναι ένας φτασμένος ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό, έχει παίξει σε Μουντιάλ και EURO με την Εθνική Ελλάδος και έχει αγωνιστεί στο εξωτερικό παίζοντας στην Ιταλία με τη φανέλα της Πάρμα και το Βέλγιο φορώντας την εμφάνιση της Σαρλερουά.

Στο Βέλγιο συμπληρώνει σε λίγες μέρες ένα χρόνο παρουσίας. Και ενώ είχε μια γεμάτη σεζόν με 27 εμφανίσεις, 4 γκολ και 7 ασίστ με τις "ζέβρες" βοηθώντας την ομάδα του να διεκδικήσει μέχρι και την έξοδο της στο Europa League τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο ρόδινα τον τελευταίο μήνα του 2016. Η διοίκηση του συλλόγου έχει αποφασίσει ώστε ο 26χρονος άσος να μην παίζει. Χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιος λόγος και με τον ίδιο όταν είχε την ευκαιρία να έδειχνε στον αγωνιστικό χώρο πως είχε θέση στην ενδεκάδα.

Ίσως ο μοναδικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2017 και ο πρόεδρος της Σαρλερουά θέλει με αυτό τον τρόπο να τον πιέσει για να ανανεώσει τη συνεργασία του με την ομάδα του Βελγίου. Βέβαια ο ίδιος ο πρόεδρος το τελευταίο διάστημα έκανε κάποιες δηλώσεις ότι ο Νίνης δεν υπολογίζεται για τη συνέχεια της σεζόν. Όταν όμως έγινε ραντεβού ανάμεσα στον πρόεδρο της Σαρλερουά και τον εκπρόσωπο του παίκτη και παρά την επιθυμία του 26χρονου μέσου να μην "κάτσει στο συμβόλαιο του" μέχρι το καλοκαίρι αλλά να βρεθεί μια λύση για να φύγει ως ελεύθερος ο πρόεδρος του συλλόγου του Βελγίου το αρνήθηκε.

Νίνης: "Ας με αφήσουν ελεύθερο"

Ο Σωτήρης Νίνης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Sport24.gr για το πως πέρασε αυτόν τον χρόνο στο Βέλγιο, για την έως τώρα παρουσία του που τον έχει βοηθήσει να βρει τα πατήματα του αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις με την διοίκηση της ομάδας.

Επίσης αναφέρθηκε στην παρουσία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο Βέλγιο και ευχήθηκε περαστικά στο Νίκο Καρέλη γνωρίζοντας και ο ίδιος από πρώτο χέρι πως είναι μια τέτοια δοκιμασία.

Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί φυσικά στον Παναθηναϊκό και την απομάκρυνση του Αντρέα Στραματσόνι αλλά και την έλευση των Λυμπερόπουλου-Φύσσα την οποία την χαρακτηρίζει την καλύτερη κίνηση μετά την παρουσία των Νταμπίζα-Αναστασίου στο τριφύλλι.

Φυσικά η κουβέντα πήγε και στην Εθνική Ελλάδος και τον Φερνάντο Σάντος που διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή στον κόσμο ενώ τέλος ο Νίνης μίλησε για τα δέκα χρόνια παρουσίας του ως επαγγελματίας.

"Όλοι με ρωτούσαν το τελευταίο διάστημα γιατί δεν παίζω"

Συμπληρώνεις σε λίγο καιρό ένα χρόνο στο Βέλγιο και την Σαρλερουά. Πως έχει περάσει για σένα αυτός ο χρόνος;
"Νομίζω σε γενικές γραμμές ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε προσωπικό αλλά και ομαδικό επίπεδο. Έπαιξα κοντά στα 30 παιχνίδια, με 4 γκολ και έχω δώσει 7-8 ασίστ που για μένα είναι και το κυριότερο. Η ομάδα παραλίγο να κερδίσει την συμμετοχή της στο Europa League. Ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο ήταν ιδανικό.

Τη φετινή σεζόν ξεκίνησα καλά, αλλά στη συνέχεια έμεινα εκτός χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος η εξήγηση. Ίσως το ότι λήγει το συμβόλαιο μου το ερχόμενο καλοκαίρι να λειτούργησε αρνητικά για μένα.

Σε γενικές γραμμές όμως θα έλεγα ότι ήταν ένας χρόνος καλός για μένα. Βρήκα τον ρυθμό μου, ανέβηκε η απόδοση μου και κρατάω το 2016 ως μια πολύ καλή χρονιά σε ότι αφορά τα στατιστικά μου και την απόδοση μου".

Νίνης: "Ας με αφήσουν ελεύθερο"

Θεωρείς ότι σου ταιριάζει το πρωτάθλημα του Βελγίου;
"Ναι μου ταίριαξε απόλυτα. Θεωρώ ότι είναι ιδανικό για παίκτες που παίζουν από τη μέση και μπροστά όπως ο Καρέλης για παράδειγμα ο οποίος σκόραρε διαρκώς το προηγούμενο διάστημα. Όσο για μένα θεωρώ ότι με βοηθάει στην θέση που παίζω, να ανοίγω το παιχνίδι, να πατάω περιοχή και να σκοράρω. Είναι ένα πρωτάθλημα που μου είχαν πει από πριν ότι μου ταιριάζει και το διαπίστωσα και εγώ αγωνιζόμενος εκεί. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα το οποίο έχει ρυθμό υψηλής έντασης και διάρκειας και πρέπει να προσαρμοστείς κατάλληλα για να μπορείς να αντεπεξέλθεις".

Σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι έχεις βελτιωθεί αυτόν τον ένα χρόνο στο Βέλγιο;
"Έχω βρει τον ρυθμό μου, έχω παίξει αρκετά παιχνίδια, έχω βρει τις επαφές μου με την μπάλα, επίσης συμμετέχω στο παιχνίδι της ομάδας, σκοράρω αρκετά, δίνω ασίστ και αυτό φυσικά με βοηθάει ώστε να ανέβει και η ψυχολογία μου".

Ενώ είχες επανέλθει και είχες συνεχόμενες εμφανίσεις, γκολ, παρουσία στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος ξαφνικά άρχισες να μένεις πάλι εκτός. Τι συνέβη;
"Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω τον λόγο. Ο κόσμος που με βλέπει στον δρόμο αναρωτιέται γιατί είμαι εκτός ομάδας. Επιπλέον διάβασα πρόσφατα κάποιες δηλώσεις του προέδρου και κινήσαμε με τον εκπρόσωπό μου κάποιες διαδικασίες ώστε να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον μου στην ομάδα.

Πρέπει να κοιτάξω το μέλλον μου. Εφόσον λένε ότι δεν με θέλουν και δεν με υπολογίζουν ας με αφήσουν ελεύθερο να φύγω. Φυσικά όμως από την πλευρά μου είμαι επαγγελματίας, σέβομαι την ομάδα και τους συμπαίκτες μου και η συμπεριφορά μου είναι η ίδια από την πρώτη μέρα που πήγα στο Βέλγιο μέχρι και σήμερα”.

Νίνης: "Ας με αφήσουν ελεύθερο"

Εσύ θες να πας να παίξεις κάπου και όχι να "κάτσεις" πάνω στο συμβόλαιο σου;
"Φυσικά δεν θέλω να "κάτσω" στο συμβόλαιο μου και να περιμένω και να μείνω έξι μήνες ανενεργός. Από τη στιγμή που δεν είμαι στις πρώτες επιλογές της ομάδας και είμαι εκτός αποστολής για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ας με αφήσουν να αποχωρήσω. Σίγουρα με την επιστροφή μου στο Βέλγιο θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση”.

Υπάρχει και κάποιο ενδιαφέρον απ' άλλες ομάδες για την απόκτηση σου;
"Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται αποκλειστικά ο μάνατζερ μου. Το πιο σημαντικό είναι να λύσω το θέμα με την Σαρλερουά και όλα τα άλλα θα τα κοιτάξω στη συνέχεια".

"Θα γυρίσει πιο δυνατός ο Νίκος, μας ταιριάζει το Βέλγιο"

Αναφέρθηκες στο Νίκο Καρέλη ο οποίος στάθηκε άτυχος πριν από λίγες μέρες και τραυματίστηκε σοβαρά. Έπαθε έναν τραυματισμό παρόμοιο με αυτόν που είχες πάθει εσύ. Τι θα ήθελες να του πεις;
"Ναι το είδα και στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Έχω περάσει τα ίδια και ξέρω. Σίγουρα ο πρώτος καιρός είναι δύσκολος. Ότι και να πεις στον άλλον δεν μπορείς να τον κάνεις να αισθανθεί καλύτερα. Του εύχομαι να είναι γερός δυνατός. Πρώτα απ' όλα να το ξεπεράσει μέσα του και κυρίως ψυχολογικά. Είμαι σίγουρος ότι θα γυρίσει πιο δυνατός. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί με τρομερή καριέρα. Είμαστε όλοι κοντά του και είμαστε όλοι στεναχωρημένοι. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα φανεί δυνατός, θα δουλέψει σκληρά και όλα θα πάνε καλά".

Βλέπουμε και αρκετούς Έλληνες να παίζουν στο Βέλγιο και να τα πηγαίνουν καλά. Γιατί θεωρείς ότι συμβαίνει αυτό;
"Γιατί στο Βέλγιο παίζουν ανοιχτό ποδόσφαιρο, έχει αρκετούς χώρους και η μπάλα πηγαίνει πάνω κάτω. Αυτό μας βοηθάει να ξεδιπλώσουμε τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού και το ταλέντο μας. Υπάρχει θέαμα. Η τακτική είναι σαφώς σε λιγότερο βαθμό απ' ότι συμβαίνει σε άλλα πρωταθλήματα".

Κάθε χρόνο μάλιστα αυξάνεται η ελληνική παροικία στο Βέλγιο;
"Δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες στο Βέλγιο αλλά ότι οι περισσότεροι παίζουν στις ομάδες τους και κάνουν και την διαφορά. Έχουν δείξει πως μας έχουν σε μεγάλη εκτίμηση. Είμαστε ένας λαό που έχει ταλέντο. Όλα τα παιδιά που είναι στο Βέλγιο είναι εξαιρετικά. Είναι μια μικρή χώρα στην οποία βρισκόμαστε αρκετά συχνά, κάνουμε όλοι μαζί παρέα. Είναι όμορφο σε μια ξένη χώρα να βρίσκεσαι με συμπατριώτες σου, να πηγαίνεις για φαγητό, καφέ, να συζητάς και να περνάς κάποιες ώρες πιο χαλαρά. Μας βοηθάει όλους".

Υπήρξε και μια ομαδική φωτογραφία σας λίγο πριν τις γιορτές;
"Ναι είχαμε βγει όλοι μαζί. Είναι κάτι που κανονίζουμε σε γιορτές και πηγαίνουμε όλοι μαζί κάπου και τρώμε. Βρισκόμαστε σε μια ξένη χώρα είναι λογικό να νοιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο και να περνάμε αρκετές ώρες μαζί".

Το Βέλγιο είναι μια χώρα που τον τελευταίο χρόνο ζει στην σκιά κάποιων τρομοκρατικών χτυπημάτων, αυτό σας φοβίζει;
"Όχι δεν είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας. Όλοι μας ζούμε σε ασφαλή μέρη σε μια πολύ ωραία χώρα και δεν έχουμε νοιώσει τον παραμικρό φόβο. Φυσικά και υπάρχει αρκετή αστυνομία σε δημόσια μέρη, σε αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το καταλαβαίνεις αυτό αλλά γενικότερα δεν υπάρχει ο φόβος τρομοκρατικών χτυπημάτων".

"Θέλω να παίζω για να χτυπήσω ξανά την πόρτα της Εθνικής"

Είναι λογικό να θέλεις να παίζεις και προκειμένου να μπορέσεις να γυρίσεις στην Εθνική Ελλάδος, είναι ένας από τους στόχους σου;
"Φυσικά και θέλω να παίζω και φυσικά και έχω στο μυαλό μου την εθνική. Ποιος άλλωστε Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν το σκέφτεται. Πόσο μάλλον εγώ που έχω παίξει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και έχω ζήσει μεγάλες στιγμές με τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος. Είχα μια πολύ καλή χρονιά, και για αυτό επιθυμώ να ξεκαθαρίσει άμεσα η κατάσταση, να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο και να χτυπήσω ξανά την πόρτα της Εθνικής ".

Νίνης: "Ας με αφήσουν ελεύθερο"

Τον Μάρτιο μάλιστα η Εθνική Ελλάδος θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο, μια ομάδα που βέβαια αποτελείται από παίκτες που παίζουν εκτός Βελγίου. Ένα ματς καθοριστικό για τις δυο ομάδες για τη συνέχεια. Ποια η άποψη σου;
"Δεν είναι εύκολο σίγουρα. Η εθνική ομάδα του Βελγίου από τις καλύτερες στον κόσμο, όλοι οι παίκτες είναι παγκοσμίου επιπέδου και παίζουν στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Θα είναι ένα δυνατό, δύσκολο παιχνίδι για την εθνική μας αλλά έχουμε δείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι".

"Ο Παναθηναϊκός πήγε δυο-τρία χρόνια πίσω με τον Στραματσόνι"

Πριν από λίγο καιρό λύθηκε η συνεργασία του Παναθηναϊκού με τον Αντρέα Στραματσόνι, τον προπονητή που δεν σε υπολόγιζε στην δεύτερη θητεία σου στο τριφύλλι και ουσιαστικά ευθύνεται για την αποχώρηση σου. Ποια είναι η άποψη σου;
"Βάση των αποτελεσμάτων που είχε η ομάδα στην διάρκεια που ήταν στον πάγκο αποδείχτηκε ότι αυτή η επιλογή του να διώξεις όλους τους Έλληνες και να γεμίσεις την ομάδα με ξένους ήταν λάθος. Δεν αποδείχθηκε σωστή. Δεν μπορούσα να καταλάβω την απόφαση του. Θεωρώ ότι ήταν λάθος και γύρισε δυο και τρία χρόνια πίσω την ομάδα".

Σου εξήγησε για ποιο λόγο δεν σε ήθελε στον Παναθηναϊκό;
"Όχι ποτέ δεν μου εξήγησε. Δεν το έκανε μόνο μαζί μου αλλά και με τους άλλους ποδοσφαιριστές που δεν του έκαναν. Με ενόχλησε όμως ο τρόπος και η χρονική στιγμή που το έκανε. Βέβαια έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν προπονητές που σε συμπαθούν, τους αρέσεις και άλλοι που δεν σε συμπαθούν όπως ο Στραματσόνι. Εμείς πρέπει να κοιτάμε πάντα μπροστά και να δουλεύουμε σκληρά”.

Ο Παναθηναϊκός γύρισε σε ένα ελληνικό μοντέλο με τον Λυμπερόπουλο ως τεχνικό διευθυντή, τον Τάκη Φύσσα ως υπεύθυνο των ακαδημιών και τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο, θεωρείς ότι είναι πιο ενδεδειγμένο αυτό το πλάνο για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός;
"Ναι πιστεύω πως ναι. Είμαι αισιόδοξος, γνωρίζω καλά τόσο τον Φύσσα όσο και τον Λυμπερόπουλου σαν άτομο και σαν άνθρωπο. Τον κ. Ουζουνίδη δεν τον ξέρω αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για την αξία του ως προπονητή. Θεωρώ ότι ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής θα φτιάξουν ένα δυνατό σύνολο. Θα γίνουν ορθολογικές κινήσεις για τον σύλλογο.

Με τις κινήσεις που έγιναν και στο ιατρικό τιμ με ανθρώπους όπως ο κ. Καρβουνίδης και ο Κωτσής με τους οποίους έχω συνεργαστεί θεωρώ ότι θα γίνει σοβαρή δουλειά στην ομάδα. Θα πρέπει να τους δοθεί χρόνος ώστε να δουλέψουν ήρεμα και να έχουν τα αποτελέσματα που περιμένει ο κόσμος της ομάδας. Θεωρώ όμως ότι αυτές οι κινήσεις είναι οι καλύτερες κινήσεις που έγιναν μετά την πρόσληψη των Νταμπίζα-Αναστασίου".

Είσαι ένας παίκτης που έχεις βγει από την ακαδημία και ήσουν για αρκετά χρόνια μέλος των τμημάτων υποδομής. Ο Φύσσας πρώτη φορά αναλαμβάνει ένα τέτοιο ρόλο, πιστεύεις ότι μπορεί να τα καταφέρει;
"Ο κ. Φύσσας είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος ο οποίος και στην Εθνική Ελλάδος είχε φτιάξει ένα οργανόγραμμα για τις ακαδημίες και είχε αρκετά καλά αποτελέσματα. Φυσικά και μπορεί να τα καταφέρει και στον Παναθηναϊκό. Το πλάνο που είχε στην εθνική ομάδα σε συνεργασία με τον κ. Σάντος ήταν πολύ καλό και όλες οι ομάδες λειτουργούσαν άψογα. Οπότε θεωρώ ότι έχει την τεχνογνωσία για να πετύχει και να μπορέσει η ακαδημία να γίνει ακόμα καλύτερη και να προωθήσει και νέους παίκτες στην πρώτη ομάδα".

"Έβαλε τα γυαλιά σε όλους ο Σάντος"

Αναφέρθηκες στον Φερνάντο Σάντος οπότε δεν θα μπορούσα να μην σε ρωτήσω για την παρουσία του στην τριάδα των υποψηφίων για την θέση του καλύτερου προπονητή;
"Βάση των αποτελεσμάτων κρίνονται όλοι. Ο Σάντος ήταν ο πιο πετυχημένος τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος μετά τον Ρεχάγκελ. Σε κάποιους δεν άρεσε που νικούσε μόνο 1-0. Κάπως έτσι όμως πήρε και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Πορτογαλία και του αξίζει ένα μπράβο. Θεωρώ ότι του αξίζει ο τίτλος του καλύτερου. Το απέδειξε σε όλους και έβαλε τα γυαλιά σε όσους τον αμφισβητούσαν. Δεν είναι τυχαία εξάλλου και η δήλωση του Κριστιάνο Ρονάλντο πως ο Σάντος με το σχέδιο και την αποφασιστικότητα που είχε έκανε τους πάντες να πιστέψουν ότι θα τα κατάφερναν. Μετά απ' αυτή τη δήλωση του κορυφαίου προπονητή στον κόσμο τι να πω εγώ".

Νίνης: "Ας με αφήσουν ελεύθερο"

Σε λίγες ώρες μπαίνει το 2017 και εσύ παρά το γεγονός ότι είσαι μόλις 26 ετών θα συμπληρώσεις δέκα χρόνια ως επαγγελματίας από το ντεμπούτο σου το 2007 με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Πως πέρασαν αυτά τα 10 χρόνια;
"Ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα με πολύ καλές στιγμές, στιγμές που άλλοι ποδοσφαιριστές σε ολόκληρη την καριέρα τους δεν θα τις ζήσουν και με δύσκολες στιγμές που επίσης τόσο γρήγορα κάποιοι παίκτες μπορεί να μην τις ζήσουν. Αυτή τη στιγμή είμαι σε μια φάση αρκετά ανοδική και θεωρώ ότι είμαι ευλογημένος για αυτά που έχω ζήσει και ευελπιστώ να ζήσω πολλά ακόμα στα επόμενα δέκα χρόνια στα οποία θέλω να παίζω ποδόσφαιρο".

Ποια είναι η ευχή σου για τη νέα χρονιά που έρχεται;
"Εύχομαι σε όλο τον κόσμο εύχομαι υγεία. Μακάρι να είναι ένας καλύτερος χρόνος για όλο τον κόσμο στην Ελλάδα που περνάει δύσκολα. Ο κόσμος να αγαπήσει ξανά το ποδόσφαιρο, να έχει κόσμο στα γήπεδα χωρίς βία και φυσικά ότι καλύτερο και στην εθνική ομάδα και να πετύχει τους στόχους της. Προσωπικά εύχομαι να είμαι σε μια ομάδα και να συνεχίζω να παίζω και να πηγαίνω καλά όπως πήγα και το 2016".

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ