ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Κώστα Μήτρογλου, είσαι σίγουρα αριστεροπόδαρος;

2-0 54'
2-0 54' ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το εκπληκτικό γκολ του Κώστα Μήτρογλου στο παιχνίδι με το Γιβραλτάρ, μας έκανε να αναρωτηθούμε αν όντως είναι αριστεροπόδαρος. Οχτώ ακόμα γκολ, όμως, που έχει πετύχει στην καριέρα του μας αναγκάζουν να παραδεχθούμε ότι πρόκειται για τον καλύτερο αμφιδέξιο Έλληνα επιθετικό. Βλέπει και γράφει ο Θέμης Καίσαρης.

Για κάποιους ήταν γκολ Καράτε Κιντ, για άλλους μια ωραία “Ζλατανιά”. Οι παλιότεροι το έλεγαν “ορθοπεταλιά”. Το γκολ του Κώστα Μήτρογλου κόντρα στο Γιβραλτάρ ήταν όμορφο, εντυπωσιακό και δύσκολο.

Ή μάλλον, πολύ, πολύ δύσκολο. Γιατί ο Μήτρογλου είναι αριστεροπόδαρος και σκόραρε με το δεξί. Γιατί είναι άλλο πράγμα απλώς να σουτάρεις με το “κακό” σου πόδι κι άλλο να σηκώνεσαι στον αέρα για επιτόπια “κίνηση καράτε”. Μια τέτοια εκτέλεση φανερώνει μια τεράστια ευχέρεια για τον ποδοσφαιριστή, ξεφεύγει απ’τα όρια του “γκολ με το κακό πόδι”.

Πολλοί καλοί επιθετικοί μπορούν να εκτελέσουν και να σκοράρουν και με τα δύο πόδια. Το πετυχαίνουν μέσω της προπόνησης, βρίσκουν τον τρόπο να έχουν ακρίβεια με όποιο πόδι κι αν σουτάρουν, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν έξυπνα το σώμα τους για να “βοηθήσουν” το “κακό” πόδι.

Υπάρχουν αυτοί, υπάρχουν και οι ευλογημένοι, όπως ο Μήτρογλου. Αριστεροπόδαρος που από πολύ μικρή ηλικία έχει έμφυτη μια τεράστια ικανότητα με το δεξί του πόδι. Όχι μόνο να εκτελέσει με αυτό εν στάσει, αλλά να ντριμπλάρει προς τα δεξιά, να σουτάρει πάνω στην κίνηση ή ακόμα και να δοκιμάσει εναέρια βολέ χωρίς δεύτερη σκέψη, λες και είναι το πιο απλό πράγμα του κόσμου.

Και γι'αυτόν είναι, πολύ απλά γιατί του βγαίνει φυσικά, είναι μια έμφυτη ικανότητα, όχι αποτέλεσμα δουλειάς στην προπόνηση. Ή το έχεις ή το δουλεύεις και ο Μήτρογλου το έχει τόσο φυσικά που ούτε καν ξέρει πως το κάνει. Ας το αποδείξουμε με βίντεο.

Το Top9 του δεξιοπόδαρου Μήτρογλου

Πάμε μαζί να δούμε το Top9 των γκολ που έχει πετύχει το μεγάλο εννιάρι του ελληνικού ποδοσφαίρου με το δεξί του πόδι. Κι όταν τελειώσει η λίστα, είναι μάλλον βέβαιο πως και εσείς θα πείτε “Κώστα, είσαι σίγουρα αριστεροπόδαρος;”

9. ΜΠΟΡΝΤΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ξεκινάμε με τα απλά. Το γκολ με την Μπορντό ήταν σχετικά απλό γιατί απ’το πλάγιο η μπάλα έρχεται και σκάει μπροστά στον Μήτρογλου, που μπορεί με άνεση να τη βρει στη κίνηση και να τινάξει τα δίχτυα.

8. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Μια προσποίηση πως θα κινηθεί αριστερά και δύο αντίπαλοι βγαίνουν εκτός φάσης. Ο Μήτρογλου έχει χώρο και χρόνο να κάνει ο,τι θέλει, αλλά δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά. Άμεση εκτέλεση με το δεξί, η μπάλα καταλήγει στη γωνία.

7. ΑΥΣΤΡΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Η μπάλα κυλάει, εκτέλεση με το δεξί στο σημείο που το ημικύκλιο ενώνεται με τη γραμμή της μεγάλης περιοχής. Τρία γκολ απ'το ίδιο σημείο, επανάληψη που απλώς φανερώνει την ευκολία που έχει ο Μήτρογλου σ'αυτό το σουτ.

6. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΡΣΕΝΑΛ

Εδώ η εκτέλεση δεν προκύπτει απ’την πάσα. Ο Μήτρογλου υποδέχεται με πλάτη, γυρίζει φάτσα με το τέρμα και ψάχνει απ’την αρχή το σουτ. Με πολύ κόσμο μπροστά του, βρίσκει τη γωνία και εκτελεί.

5. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΞΑΝΘΗ

Και κούρσα προς τα δεξιά; Γιατί όχι. Ο Μήτρογλου ξεκινάει κάτω απ'τη σέντρα και δείχνει πως δεν έχει ευχέρεια μόνο στην εκτέλεση με το δεξί, αλλά και σε όλες τις κινήσεις προς την κακή πλευρά του. Κοντρόλ, περιστροφές, προσποίηση, όλα με το “κακό” πόδι. Τίποτε το κακό σε μια προσπάθεια που ξεκινάει κάτω απ’τη σέντρα.

4. ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να "σφραγίσεις" ένα ευρωπαϊκό χατ-τρικ, εκτός έδρας στο Champions League. Ένα "χάδι" με το αριστερό για να στρωθεί η μπάλα στο δεξί, μπουμ στο παραθυράκι.

3. ΑΡΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Η αμφιδεξιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Ο Μήτρογλου είναι στα δεξιά της περιοχής, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να φέρει την μπάλα στο αριστερό και να σουτάρει με καλή γωνία προς το τέρμα. Ο Νέτο το περιμένει και προσπαθεί να του κλείσει την κίνηση προς τα αριστερά. Ο Μήτρογλου ντριμπλάρει στα δεξιά και εκτελεί. Όχι άσχημα αν σκεφτεί κανείς πως ο Ολυμπιακός τον έχει δώσει δανεικό και αυτό είναι το πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα του Πανιώνιου.

2. ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ-ΕΛΛΑΔΑ

"Η μπάλα σηκώνεται απ'την κεφαλιά του αμυντικού. Έχω την επιλογή να κοντρολάρω ή να πασάρω με τη μία. Μπα, ας κάνω ένα επιτόπιο Καράτε Κιντ, παρότι υπάρχουν αμυντικοί δίπλα μου. Με το δεξί, ναι, σιγά το δύσκολο".

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Σκεφτείτε τον παίκτη που θεωρείτε καλύτερο στον κόσμο. Ακόμα κι αυτός, δύσκολα θα μπορούσε να κάνει εναέριο βολέ με το "κακό" του πόδι. Και σίγουρα, δεν θα το επέλεγε τόσο άμεσα και αυτόματα. Θα σκεφτόταν το κοντρόλ, την επόμενη κίνηση. Ο Μήτρογλου όχι. Με το που έγινε η σέντρα του Ζαϊρί, "ετοίμασε" το σώμα του για το βολέ. Σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με το σκορ στο 1-0, μια μέρα μετά το κ*λόχερο που του έβαλε ο Κόκκαλης στην προπόνηση.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ