ΚΥΠΡΟΣ

"Θέλουμε οι Ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ να αποτελούν πρότυπο"

"Θέλουμε οι Ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ να αποτελούν πρότυπο"

Για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις Ακαδημίες του ΑΠΟΕΛ από το καλοκαίρι, όταν και ανέλαβε ο ίδιος ως Γενικός Διευθυντής, μίλησε ο Ντίνος Παπαποστόλου. Διαβάστε τι είπε.

Έχοντας δεκαετή εμπειρία στην ΑΕΚ Αθηνών, ο Ντίνος Παπαποστόλου αποτέλεσε τον εκλεκτό της διοίκησης του ΑΠΟΕΛ για ένα ευαίσθητο πόστο με σημαντικές ευθύνες στις "γαλαζοκίτρινες" ακαδημίες, με βασική επιδίωξη τη ριζική αλλαγή και αναβάθμισή τους. Σχεδόν ένα χρόνο μετά και με τις ομάδες U17 και U21 πρωταθλήτριες, ο Ντίνος Παπαποστόλου αναλύει στο "balla.com.cy" τι έχει αλλάξει ήδη και τι φιλοδοξίες και πλάνα υπάρχουν για το μέλλον.

Διαβάστε τη συνέντευξή του:

Το καλοκαίρι επιχειρήθηκε η αναδιοργάνωση των ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ και ενταχθήκατε κι εσείς στο τιμ ως Γενικός Διευθυντής. Σχεδόν ένα χρόνο μετά σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι ακαδημίες;

Θεωρώ πως από το καλοκαίρι που ανέλαβα τα ηνία των Ακαδημιών ΑΠΟΕΛ έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά προς την σωστή κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών μας για να φτάσουν στην πρώτη ομάδα και τη λειτουργία των Ακαδημιών σε επαγγελματικά πρότυπα.

Ήδη αυτή την στιγμή οι δύο μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες μας U21 και U17 έχουν κατακτήσει τα αντίστοιχα Παγκύπρια Πρωταθλήματα και ταυτόχρονα 5-6 ποδοσφαιριστές της U21 έχουν προπονηθεί με την πρώτη ομάδα, ενώ την ίδια στιγμή άλλα 5 παιδιά της ομάδας U17 έχουν πάρει γεύση από προπονήσεις της πρώτης ομάδας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή την ηλικία.

Τα παραπάνω βέβαια είναι δείγματα της άριστης συνεργασίας που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει τόσο με το προηγούμενο τεχνικό επιτελείο όσο και με το τωρινό τεχνικό επιτελείο της πρώτης ομάδας αλλά βέβαια και της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται από τους Προπονητές και το επιτελείο των Ακαδημιών

Εκτός των θετικών αποτελεσμάτων στα αγωνιστικά θέματα έχουμε προχωρήσει και στο διοικητικό κομμάτι με την δημιουργία πρότυπου οργανογράμματος, εντύπου περιγραφής θέσεως εργασίας για όλες τις θέσεις που αντιστοιχούν σε μια ολοκληρωμένη Ακαδημία, εγγράφου αξιολόγησης των ποδοσφαιριστών από τους προπονητές τους και των προπονητών από τον τεχνικό διευθυντή, καθώς και ιατρικού αρχείου.

Τέλος και σε συνεργασία με τη διοίκηση της ομάδας έχει δημιουργηθεί ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο για την περαιτέρω ανάπτυξη των Ακαδημιών μας.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας;

Όπως σας προανέφερα, για την εύρυθμη λειτουργία των Ακαδημιών, έχουν δημιουργηθεί έντυπα περιγραφής θέσεων εργασίας, καθώς και έντυπα αξιολόγησης όλων των εργαζομένων και από αυτό δεν μπορεί να απουσιάζει η θέση του Γενικού Διευθυντή των Ακαδημιών. Η περιγραφή της θέσεως που κατέχω ορίζεται από τα παρακάτω αναφερόμενα:

1. Να σχεδιάζει, σε συνεννόηση με το Δ.Σ., το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης των Ακαδημιών και να διασφαλίζει την υλοποίησή του.

2. Να ορίζει, σε συνεννόηση με το Δ.Σ., τον προϋπολογισμό των Ακαδημιών και να διασφαλίζει την τήρησή του.

3. Να εκπροσωπεί τις Ακαδημίες στις αρμόδιες αρχές ή οπουδήποτε αλλού του ζητηθεί από το Δ.Σ..

4. Να διασφαλίζει την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία των Ακαδημιών.

5. Να καθορίζει τα καθήκοντα του προσωπικού των Ακαδημιών και να τα αξιολογεί σε ετήσια βάση.

6. Να μεταφέρει τη φιλοσοφία, τους σκοπούς και τους στόχους των Ακαδημιών στο προσωπικό και τα μέλη των Ακαδημιών, καθώς επίσης και στους γονείς/κηδεμόνες των μελών των Ακαδημιών, διασφαλίζοντας ότι έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους.

7. Να παρευρίσκεται στα παιχνίδια των Ακαδημιών και να διασφαλίζει καλή επικοινωνία και αγαστή συνεννόηση μεταξύ του προσωπικού και των μελών των Ακαδημιών, καθώς επίσης και των γονέων/κηδεμόνων των μελών των Ακαδημιών. Να παρακολουθεί την ποιότητα των παιχνιδιών και τις διαδικασίες κατά τις μέρες των αγώνων.

8. Να προωθεί την επιμόρφωση του προσωπικού των Ακαδημιών, να εντοπίζει τις ανάγκες εκπαίδευσής του και να οργανώνει το πρόγραμμα ανάπτυξής του.

9. Να διασφαλίζει ότι η σχέση με τα μέλη των Ακαδημιών, ειδικότερα τα ανήλικα, είναι η κατάλληλη και η γλώσσα και η συμπεριφορά του προσωπικού των Ακαδημιών είναι επίσης η πρέπουσα.

10. Να διατηρεί επαφές με άλλες ομάδες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με απώτερο στόχο την προώθηση του ποδοσφαίρου και της αθλητοπρέπειας.

11. Να εξετάζει τις απαιτήσεις των μελών των Ακαδημιών και των γονέων/κηδεμόνων τους και να διασφαλίζει ότι εκπληρώνονται, στο πλαίσιο του εφικτού.

Προερχόμενος από μία μεγάλη ομάδα, την ΑΕΚ Αθηνών, όπου ήσασταν επί σειρά ετών Διευθυντής Ποδοσφαίρου και Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, τι εμπειρίες φέρατε στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ;

Θεωρώ πως η δεκάχρονη εμπειρία μου στην ΑΕΚ ήταν και το εφαλτήριο για τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ να συζητήσει μαζί μου την πιθανότητα συνεργασίας για την θέση του Γενικού Διευθυντή των Ακαδημιών. Σίγουρα οι εμπειρίες που αποκομίζει ένας επαγγελματίας όταν εργάζεται σε τόσο μεγάλες ομάδες είναι σημαντικές ως προς την εξέλιξη του. Η ετήσια επαφή με μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες μέσω του Champions League και του Europa League και τα ερεθίσματα που λαμβάνει κάποιος δεν μπορούν να περιγραφούν. Το DNA και των δύο ομάδων είναι DNA πρωταθλητών και αυτό εμποτίζεται όχι μόνο στους ποδοσφαιριστές αλλά και στο προσωπικό.

Ο καθένας θέλει στην καθημερινότητα του να είναι καλύτερος από οποιονδήποτε αντίστοιχο συνάδελφό του σε οποιαδήποτε ομάδα του κόσμου και αυτό τον οδηγεί ώστε να εργάζεται σκληρά για να συνεισφέρει στο κοινό σκοπό που είναι η ομάδα στην οποία εργάζεται να κάνει βήματα προόδου προς την κορυφή και την καταξίωση.

Ο τρόπος λειτουργίας των ελληνικών και ευρωπαϊκών ομάδων σε επίπεδο Ακαδημιών και η οργάνωση είναι αυτά, τα οποία έφερα από την ΑΕΚ. Αυτό όμως που βρήκα εδώ και με χαροποίησε ιδιαίτερα και με έκανε να αισθανθώ αμέσως οικεία ήταν και είναι η επιθυμία του να είμαστε οι καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε. Σ' αυτό το κομμάτι, που είναι και το σημαντικότερο κατά την άποψη μου, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Οι επιτυχίες των ομάδων U17, U21, αν και σ' αυτή την ηλικία δεν μετρούν πρώτιστα οι τίτλοι, μαρτυρούν την πολύ καλή δουλειά που γίνεται;

Για εμάς που εργαζόμαστε καθημερινά για το καλό των Ακαδημιών είναι σίγουρα μια επιβεβαίωση της δουλειάς που κάνουμε και ταυτόχρονα μια κινητήριος δύναμη για να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να βελτιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες εργασίας των προπονητών και των ποδοσφαιριστών.

Όπως πολύ σωστά είπατε και εσείς, ο πρωταρχικός μας στόχος και σκοπός είναι να προωθηθούν παιδιά από τις Ακαδημίες μας στην πρώτη ομάδα, μεσοπρόθεσμα να έχουμε περισσότερους Κύπριους ποδοσφαιριστές που θα πρωταγωνιστούν και μακροπρόθεσμα η βάση της ομάδος να είναι από Κύπριους ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τις Ακαδημίες μας και όχι αυτή καθεαυτή η κατάκτηση των τίτλων.

Ωστόσο αυτό που δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει είναι πως μέσα από τους τίτλους τα παιδιά από μικρή ηλικία συνειδητοποιούν το μεγαλείο του ΑΠΟΕΛ και δημιουργούν ψυχολογία και χαρακτήρα νικητή που είναι θεμελιώδης αρχή για κάθε ποδοσφαιριστή που επιθυμεί να φτάσει στην πρώτη ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο balla.com.cy

TAGS ΚΥΠΡΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ