ΚΥΠΡΟΣ

Ανόρθωση: "Ο Απόλλων ζητούσε πριν από τα επεισόδια να μην ξεκινήσει ο αγώνας"

Ανόρθωση: "Ο Απόλλων ζητούσε πριν από τα επεισόδια να μην ξεκινήσει ο αγώνας"

"Ο Απόλλωνας ζητούσε πριν από τα επεισόδια, να μην ξεκινήσει ο αγώνας", αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανόρθωσης, μια ημέρα μετά τα εκτενή επεισόδια και την αναβολή στο ματς με τον Απόλλωνα.

"Ο Απόλλωνας ζητούσε πριν από τα επεισόδια, να μην ξεκινήσει ο αγώνας", αναφέρει στην μακροσκελή της ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανόρθωσης, καταδικάζοντας αρχικά την οποιαδήποτε μορφή βίας στους αθλητικούς χώρους. "Θα θέλαμε να μας ενημερώσει κάποιος επίσημα πόσα άτομα εργοδοτήθηκαν ως επιτηρητές, εάν ο αριθμός συνάδει με τις αποφάσεις της αστυνομικής σύσκεψης και εάν όντως όλοι οι παρόντες επιτηρητές ήταν αδειοδοτημένοι", αναφέρουν στη συνέχεια της ανακοίνωσης τους.

Αναλυτικά η μακροσκελή ανακοίνωση της Ανόρθωσης:

"Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, επιθυμεί να τοποθετηθεί γύρω από τα όσα θλιβερά συνέβησαν χθες, 18 Οκτωβρίου 2015, στο Τσίρειο Στάδιο. Πριν από οτιδήποτε άλλο οφείλουμε, ως η πάγια πολιτική της Ανόρθωσης, να καταδικάσουμε την οποιαδήποτε μορφή βίας στους αθλητικούς χώρους και την παντελή έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στο γήπεδο διεξαγωγής του χθεσινού αγώνα.

Συνεχίζοντας, τονίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε τη θυματοποίηση της Ανόρθωσης και του κόσμου της τόσο σε αγωνιστικό, οικονομικό όσο και επικοινωνιακό επίπεδο και δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε εμείς τα υποτυπώδη έως ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας στο Τσίρειο, την αδυναμία των επιτηρητών και του υπεύθυνου ασφάλειας του αγώνα να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους, καθώς και την έκδηλη ασυνεννοησία των εμπλεκομένων σε θέματα ασφάλειας, μη εξαιρουμένης της γηπεδούχου ομάδας που είχε την ευθύνη διεξαγωγής του αγώνα.

Αλήθεια, θα θέλαμε να μας ενημερώσει κάποιος επίσημα πόσα άτομα εργοδοτήθηκαν χθες ως επιτηρητές, εάν ο αριθμός συνάδει με τις αποφάσεις της αστυνομικής σύσκεψης και εάν όντως όλοι οι παρόντες επιτηρητές ήταν αδειοδοτημένοι. Σημειώνουμε και τονίζουμε ότι σύμφωνα με τους εν ισχύει Κανονισμούς για τους Επιτηρητές, όπως αυτοί έχουν μπει σε εφαρμογή δυνάμει των άρθρων 18 και 74 του Περί της Πρόληψης και Καταστολής της Βίας στους αθλητικούς χώρους Νόμου, την ευθύνη διορισμού επιτηρητών, υπεύθυνου επιτηρητών και ομαδαρχών για τον κάθε αγώνα, φέρει το γηπεδούχο Σωματείο, συγκεκριμένα μέσω του Υπεύθυνου Ασφάλειας Σωματείου (άρθρο 11 των Κανονισμών).

Επιπλέον, δυνάμει της προκήρυξης του πρωταθλήματος, την όλη ευθύνη διοργάνωσης και διεξαγωγής αγώνων φέρει επίσης το εκάστοτε γηπεδούχο Σωματείο.

Οι μόλις 1200 φίλοι της Ανόρθωσης που βρέθηκαν στη βόρεια γωνία της Ανατολικής εξέδρας του Σταδίου, σύντομα διαπίστωσαν ότι το διαχωριστικό κιγκλίδωμα από την υπόλοιπη – κενή – εξέδρα, ήταν στερεωμένο με κολλητική ταινία και – κακώς – το άνοιξαν προκειμένου να μετακινηθούν προς το κέντρο της εξέδρας.

Είναι η πρώτη φορά, στα τόσα χρόνια παρουσίας μας σε γήπεδα, που βλέπουμε τέτοιου είδους επικίνδυνη κατασκευή πάνω σε εξέδρα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει φονικό όπλο στα χέρια των όποιων φιλάθλων. Είναι άξιο απορίας για ποιο λόγο, ξαφνικά, άλλαξε η πρακτική που ακολουθούνταν για χρόνια και επέτρεπε στους οπαδούς μας να καθίσουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ανατολικής κερκίδας επιθυμούσαν, όπως άλλαξε και η πρακτική διάθεσης όλης της Ανατολικής κερκίδας προς τους οπαδούς μας, φτάνοντας στο σημείο να χρειάζονται αυτοσχέδια διαχωριστικά κιγκλιδώματα χειρίστου είδους.

Σημειώνουμε ότι, όταν οι ομάδες βρίσκονταν ακόμα στα αποδυτήρια και πριν καν εκδηλωθούν οποιαδήποτε επεισόδια, παράγοντες του Απόλλωνα ζήτησαν για πρώτη φορά και εξακολούθησαν να ζητούν από τον διαιτητή να μην ξεκινήσει ο αγώνας επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας! Δυστυχώς, η δική μας ομάδα, ενδεχομένως να ήταν η μόνη επικεντρωμένη στο να δώσει ποδοσφαιρικό αγώνα.

Κατά την είσοδο των ομάδων στο γήπεδο, όπως μαρτυρεί και ο αδιάψευστος φακός των κινηματογραφικών μηχανών, ποδοσφαιριστές, μέλη του προσωπικού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γηπεδούχου ομάδας προκαλούσαν με χειρονομίες, νεύματα και υβρισίες τους οπαδούς της Ανόρθωσης που βρίσκονταν στην εξέδρα πίσω τους. Όλα αυτά στην παρουσία του 4ου διαιτητή της αναμέτρησης, ο οποίος ματαίως προσπαθούσε να συνετίσει κάποιους και τον οποίο καλούμε επίσημα να καταθέσει με έκθεση τα όσα είδε, όντας ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας από την εξάδα που είχε οριστεί για διαιτησία.

Ελάχιστοι οπαδοί της Ανόρθωσης, κακώς, πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο, χρησιμοποιώντας είσοδο που μυστηριωδώς και παραδόξως έμεινε ξεκλείδωτη και ορθάνοιχτη για αρκετά λεπτά, λόγω εγκληματικής αμέλειας επιτηρητών και του υπεύθυνου ασφάλειας σταδίου με δικαιολογία την παρουσία ασθενοφόρου που έτσι και αλλιώς είχε παρκάρει ήδη μπροστά στην είσοδο.

Ο κινηματογραφικός και φωτογραφικός φακός, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του τι επακολούθησε. Παγωνιέρες, κάλαθοι σκουπιδιών, καρέκλες, τριπόδια, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα αποτέλεσαν πολεμοφόδια στα χέρια κάποιων, που θα έπρεπε να ήταν πρότυπο συμπεριφοράς και «ευ αγωνίζεσθαι» και δυστυχώς αυτά τα πολεμοφόδια κατέληξαν στα κεφάλια οπαδών. Ευτυχώς, η εμφάνιση ισχυρής αστυνομικής δύναμης απέτρεψε τα χειρότερα. Οφείλουμε να υπερτονίσουμε ότι όλα αυτά τα πολεμοφόδια ήταν στην κατοχή των ποδοσφαιριστών και των υπαλλήλων της γηπεδούχου ομάδας και από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν ως τέτοια.

Παρά τα όσα πιο πάνω περιγραφόμενα θλιβερά διαδραματίστηκαν πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, σύντομα η κατάσταση εξομαλύνθηκε, οι ποδοσφαιριστές γύρισαν στα αποδυτήρια και οι οπαδοί στις θέσεις τους στις εξέδρες. Οι μόνοι που δεν επέστρεψαν στα πόστα τους, ήταν οι επιτηρητές του Σταδίου.

Η αδυναμία των αρχών ασφαλείας του Σταδίου και κατ’ επέκταση της γηπεδούχου ομάδας να πείσουν τους επιτηρητές να επιστρέψουν στις θέσεις τους και η απροθυμία τους να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας, η οποία ήταν παρούσα στον χώρο και έτοιμη να συνδράμει προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του σχεδίου ασφαλείας, είχαν ως συνέπεια τη μη έναρξη του αγώνα. Αυτό, σε καμιά περίπτωση δεν αφορά τη φιλοξενούμενη ομάδα, η οποία ανέμενε υπομονετικά τις αρχές του Σταδίου και τη γηπεδούχο ομάδα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους προκειμένου να παιχτεί ποδόσφαιρο μέσα στο γήπεδο.

Είναι ισχυρή μας πεποίθηση πως καμία ευθύνη δεν φέρουμε για τη μη διεξαγωγή του αγώνα. Θεωρούμε, ότι ο αγώνας θα έπρεπε να διεξαχθεί κανονικά και η ευθύνη της μη διεξαγωγής του, βαραίνει αποκλειστικά όλους όσους είχαν καθήκοντα ασφάλειας στο γήπεδο εκ μέρους του Απόλλωνα και κατά συνέπεια την ίδια την γηπεδούχο ομάδα του Απόλλωνα.

Παρότι πάγια θέση μας είναι ότι οι αγώνες πρέπει να διεξάγονται στο γήπεδο, επιφυλασσόμαστε να διεκδικήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας ενώπιον του Αθλητικού Δικαστή. Απαιτούμε ταυτόχρονα την παραδειγματική τιμωρία οποιωνδήποτε ενεπλάκησαν στο επεισόδιο ανεξαρτήτως ιδιότητας και προέλευσης και ειδικά όσων ήταν εγγεγραμμένοι στο φύλλο αγώνος. Τονίζουμε ότι τα αδικήματα δεν είναι μόνο πειθαρχικής φύσεως αλλά και ποινικής και προβλέπονται στον Περί της Πρόληψης και Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς χώρους Νόμο, τον οποίο ζητούμε από την Πολιτεία να εφαρμόσει χωρίς διακρίσεις και χωρίς αναστολές".

Πηγή: balla.com.cy

TAGS ΚΥΠΡΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ