COPA AMERICA

Μπερμούδες: "Το πρόβλημα δεν είναι ο Φαλκάο, αλλά η μπάλα"

Μπερμούδες: "Το πρόβλημα δεν είναι ο Φαλκάο, αλλά η μπάλα"

Ο πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού κι εμβληματικός αρχηγός της εθνικής Κολομβίας, Χόρχε Μπερμούδες, εξηγεί στο Sport24.gr ότι είναι πρόβλημα ο Φαλκάο, αλλά το μεγαλύτερο είναι άλλο.

Κολομβία εναντίον Αργεντινής. Αργεντινή εναντίον Κολομβία. Ένα "εισιτήριο" για τον ημιτελικό του Copa America 2015. Ο Χόρχε Μπερμούδες αναλύει το λόγο που οι "καφετέρος" απογοητεύουν, μέχρι τώρα. Και, όπως υποστηρίζει στο Sport24.gr, δεν είναι ο Ραδαμέλ Φαλκάο, ο μοναδικός.

Έχει παίξει σε τρία Copa America, το 1995, το 1997 και το 1999. Οπότε ξέρει καλά τη διοργάνωση, τι σημαίνει αυτή για τους συμμετέχοντες αλλά και γι' αυτούς που την παρακολουθούν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Τι σημαίνει για τους Νοτιοαμερικάνους, εν τέλει.

"Θυμάμαι από μικρός το Copa America. Για τους Νοτιοαμερικάνους είναι ένα σημαντικότατο τουρνουά. Λίγο πιο κάτω από το Μουντιάλ, αλλά σημαντικό πολύ.

Προσωπικά και με βάση τη δομή του, θεωρώ ότι είναι το πιο δύσκολο τουρνουά σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Κανένα άλλο τουρνουά δεν έχει τόσο πάθος. Και κυρίως κανένα άλλο τουρνουά δεν έχει τόσους πολλούς αστέρες του ποδοσφαίρου, μαζεμένους".

Μπερμούδες: "Το πρόβλημα δεν είναι ο Φαλκάο, αλλά η μπάλα"

Ο "πατρόν" ανήκε στην πρώτη "χρυσή γενιά" των "καφετέρος". Παιδί του Φρανσίσκο Ματουράνα, μαζί με Βαλντεράμα, Ρινκόν και Χιγκίτα. Από όλες αυτές τις διοργανώσεις του Copa America, ποια είναι αυτή που ο Χόρχε Μπερμούδες, κρατά στο μυαλό του πιο πολύ; Και γιατί; Δείτε τί λέει στο Sport24.gr:

"Αυτό που μου έχει μείνει είναι το Copa America του 1995, στην Ουρουγουάη. Ήταν ειδικό για μένα, γιατί σηματοδότησε την είσοδό μου στην εθνική ομάδα, δίπλα στους Βαλντεράμα, Ρινκόν, Χιγκίτα και τους άλλους. Οι διοργανώσεις σε Παραγουάη και Βολιβία επίσης μου έχουν αφήσει εξαιρετικές αναμνήσεις, γιατί ήμουν αρχηγός της εθνικής ομάδας".

H Κολομβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Χιλή είναι τα φαβορί. Ποια, όμως, έχει το προβάδισμα σύμφωνα με τον Χόρχε Μπερμούδες και γιατί; Που θα κριθεί ο προημιτελικός ανάμεσα σε "αλμπισελέστε" και "καφετέρος", τα ξημερώματα του Σαββάτου;

"Κάθε μέρα που περνά, η Αργεντινή είναι το φαβορί, εξαιτίας της παρουσίας του Λιονέλ Μέσι. Αλλά η Βραζιλία, αντίθετα από ο,τι θα περίμενε κανείς, χωρίς τον Νεϊμάρ είναι καλύτερη. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε τη Χιλή, παίζει εντός έδρας. Δεν τρομάζει, αλλά παίζει εντός έδρας.

Μπερμούδες: "Το πρόβλημα δεν είναι ο Φαλκάο, αλλά η μπάλα"

Για τον προημιτελικό ανάμεσα σε Αργεντινή και Κολομβία, το στοιχείο εκείνο που θα κρίνει την πρόκριση είναι η ισορροπία. Δε χρειάζεται να είσαι καλός στην άμυνα ή στην επίθεση, ή στο κέντρο. Χρειάζεται ισορροπία".

Η τιμωρία του Νεϊμάρ επισκίασε τη διοργάνωση. Δίκαιη ή άδικη; Με το πνεύμα ή με το γράμμα του νόμου; Ο Χόρχε Μπερμούδες γνωρίζει τη λατινοαμερικάνικη νοοτροπία και παίρνει ξεκάθαρη θέση, μέσα από το Sport24.gr

"Ο Νεϊμάρ έκανε λάθος. Προσέβαλε το διαιτητή και γενικά οι ενέργειές του ήταν αντιαθλητικές. Πιστεύω, ότι η τιμωρία ήταν σωστή, δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια."

Οι "καφετέρος" απογοητεύουν μέχρι τώρα στο τουρνουά. Κακοί, νωθροί, νωχελικοί. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο Ραδαμέλ Φαλκάο. Μακριά από τα αγωνιστικά του στάνταρντ. Όμως αυτό είναι το μόνο πρόβλημα; Ο Κολομβιανός πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας, εξηγεί:

Μπερμούδες: "Το πρόβλημα δεν είναι ο Φαλκάο, αλλά η μπάλα"

"Ο Φαλκάο είναι μακριά από το επίπεδο, στο οποίο τον έχουμε συνηθίσει. Όλα αυτά οφείλονται στον τραυματισμό του. Μετά από αυτόν δεν είχε συμμετοχές στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και είναι πολύ μακριά από το πρότερο επίπεδό του. Είναι πρόβλημα που είναι μακριά από τα στάνταρντ του αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν φθάνει η μπάλα σ' αυτόν, για να συμμετάσχει. Πώς θα παίξει, εάν η μπάλα δεν φθάσει στα πόδια του;

Σε οργανωτικό επίπεδο δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα. Ο Χόρχε Μπερμούδες είναι στη Χιλή και αποκαλύπτει ότι η ατμόσφαιρα δεν είναι και τόσο καλή. Για ποιο λόγο, όμως;

"Η οργάνωση είναι καλή, αλλά η ατμόσφαιρα όχι. Και γι' αυτό ευθύνονται τα πρόσφατα σκάνδαλα της FIFA, που έχουν επηρεάσει εν πολλοίς τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Νοτίου Αμερικής. Γι' αυτό και ανώτατα στελέχη αυτών, δεν είναι παρόντες στα γήπεδα.".

TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ