COPA AMERICA

Καμπς: "ΠΑΟΚ, Κολομβία και... Φαλκάο"

Καμπς: "ΠΑΟΚ, Κολομβία και... Φαλκάο"

Κάποτε έκανε την Τούμπα να "βράζει" και να χορεύει στο ρυθμό του. Τώρα ο Φαλκάο και ο Χάμες Ροντρίγκες κάθονται προσοχή μπροστά του. Ο Πατρίσιο Καμπς μιλά στο Sport24.gr για ΠΑΟΚ, Copa América και... Φαλκάο.

Το ημερολόγιο έγραφε 24 Ιουλίου του 2000. Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" βούλιαζε για την άφιξη ενός Αργεντινού. Ο Πατρίσιο Καμπς φθάνει από το Σάρσφιλντ και τη Βέλες, στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ. Η Τούμπα, σείεται, χορεύει τάνγκο και το ρυθμό τον δίνει, ο "Πάτο". Πέρασαν 15 χρόνια από τότε, κι ο Καμπς είναι τώρα βοηθός τεχνικού της εθνικής Κολομβίας, στο πλευρό του προφεσόρ Χοσέ Νέστορ Πέκερμαν.

Οι "καφετέρος" κάνουν την Κυριακή πρεμιέρα στο Copa América, κόντρα στη Βενεζουέλα, αλλά ο Πατρίσιο Κάμπς βρίσκει λίγο ελεύθερο χρόνο να μιλήσει στο Sport24.gr. H πρώτη κουβέντα, δεν μπορούσε να μην πάει γύρω από την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ. Την Τούμπα, την υποδοχή στο αεροδρόμιο και το ματς με την Ουντινέζε.

- Πατρίσιο, καλησπέρα. Αλήθεια, τι θυμάσαι από την Ελλάδα, μετά από τόσα χρόνια;

"Έχω πολλές αναμνήσεις από την Ελλάδα, ειδικά από τον ΠΑΟΚ. Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα, πέρασα φανταστικά το διάστημα που έμεινα στη Θεσσαλονίκη, αισθάνθηκα πολύ άνετα. Οι φίλαθλοι μου συμπεριφέρθηκαν φανταστικά".

Καμπς: "ΠΑΟΚ, Κολομβία και... Φαλκάο"

- Θυμάσαι την υποδοχή στο αεροδρόμιο "Μακεδόνια", από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ;

"Ναι, τη θυμάμαι ήταν μία φανταστική υποδοχή, στο αεροδρόμιο. Είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Μου φέρθηκαν τόσο καλά, με ευχαρίστησε τόσο πολύ αυτή η εικόνα. Είχα μία σχέση αγάπης με τον κόσμο του ΠΑΟΚ και τις καλύτερες των αναμνήσεων".

Καμπς: "ΠΑΟΚ, Κολομβία και... Φαλκάο"

Ναι, τη θυμάμαι ήταν μία φανταστική υποδοχή, στο αεροδρόμιο. Είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ

- Ήταν το ματς με την Ουντινέζε, εκείνο που σημάδεψε την καριέρα σου στον ΠΑΟΚ;

"Ναι, για τη χαρά που μας έδωσε εκείνο το ματς, γιατί παίξαμε στην Τούμπα. Γιατί αποκλείσαμε ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο. Θυμάμαι τους πανηγυρισμούς σ' όλη την πόλη, αλλά κυρίως στην κύρια πλατεία της Θεσσαλονίκης, μετά το ματς".

Καμπς: "ΠΑΟΚ, Κολομβία και... Φαλκάο"

- Για το ελληνικό ποδόσφαιρο τι άποψη έχεις; Η Κολομβία έπαιξε με αντίπαλο την Ελλάδα, στην πρεμιέρα του Μουντιάλ του 2014...

"Η Εθνική Ελλάδας έχει "μεγαλώσει" τα τελευταία χρόνια με παρουσίες σ' όλες τις διεθνείς διοργανώσεις. Ο ΠΑΟΚ, που είναι η ομάδα μου, συμμετέχει επίσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι Έλληνες παίκτες παίρνουν μεταγραφές για τις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες".

Έχουμε φτιάξει μία ομάδα που είναι στις καλύτερες του κόσμου, που παλεύει επί ίσοις όροις με τις καλύτερες του κόσμου

Ο Χοσέ Νέστορ Πέκερμαν αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της εθνικής Κολομβίας, το 2012. Το τηλέφωνο του Πατρίσιο Καμπς στο Σάρσφιλντ χτυπά. Το σηκώνει, απαντά κι αποδέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη να φτιάξει τη βαλίτσα του και να γίνει κάτοικος Μπογκοτά. Εκεί δύο τρελοί Αργεντινοί, ξεκινούν την επανάσταση επί κολομβιανού εδάφους. Ο Πατρίσιο Καμπς μιλά γι' αυτή την αλλαγή αλλά και το Copa América, στο Sport24.gr

- Και τώρα βοηθός ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής Κολομβίας. Το "δεξί χέρι" του προφεσόρ Πέκερμαν. Πώς προέκυψε αυτό;

"Εδώ και 3,5 χρόνια δουλεύουμε με τον προφεσόρ Πέκερμαν, στην εθνική Κολομβίας. Κάναμε μία σημαντική αλλαγή, φέραμε σημαντικά αποτελέσματα. Έχουμε φτιάξει μία ομάδα που είναι στις καλύτερες του κόσμου, που παλεύει επί ίσοις όροις με τις καλύτερες του κόσμου. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα μεγάλο Copa América. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος τώρα. Αλλά και να συνεχίσει να "μεγαλώνει" η εθνική Κολομβίας".

Καμπς: "ΠΑΟΚ, Κολομβία και... Φαλκάο"

- Αλήθεια τι χαρακτήρας είναι ο προφεσόρ Πέκερμαν; Εδώ στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση ενός ανθρώπου πολύ αυστηρού...

"Είναι μεγάλος άνθρωπος και μεγάλος προπονητής. Πολύ έξυπνος, να πω αρχικά. Έχει βγάλει μεγάλους παίκτες. Τόσο στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής, όσο και σ' αυτό της Κολομβίας. Ένας τεχνικός πολύ υπεύθυνος που δουλεύει πάνω στην κάθε λεπτομέρεια. Ο καλύτερος τεχνικός στη Νότιο Αμερική κι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο".

Ο καλύτερος τεχνικός στη Νότιο Αμερική κι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο

- Οι "καφετέρος" είναι μία ομάδα, σταθερή, συμπαγής. Πόσο δύσκολο ήταν να καταφέρετε αυτή την αλλαγή, μέσα σε τρία χρόνια;

"Από την πρώτη στιγμή που φθάσαμε επιβάλαμε υπευθυνότητα και οργάνωση. Ο προφεσόρ Πέκερμαν άλλαξε τον Κολομβιανό ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει την ικανότητα να παίξει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου".

Καμπς: "ΠΑΟΚ, Κολομβία και... Φαλκάο"

- Είναι στόχος της Κολομβίας, η κατάκτηση του Copa América;

"Θέλουμε να φθάσουμε όσο γίνεται πιο ψηλά σ' αυτό το Copa América. Προετοιμαζόμαστε πάντα για να νικάμε. Κάθε ματς που παίζουμε, είτε φιλικό είτε τελικό, δίνουμε τα πάντα για να φθάσει η Κολομβία πιο ψηλά".

- Μπάκα, Μαρτίνες, Φαλκάο και Γκουτιέρες. Τέσσερις επιθετικοί, παγκόσμιας κλάσης. Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή, για ένα τεχνικό επιτελείο να επιλέξει μόνο δύο, για τη βασική ενδεκάδα;

"Είμαστε τυχεροί που έχουμε μερικούς από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο. Δημιουργούμε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό, ξέρουμε ότι κάθε φορά ξεκινούν δύο στη βασική ενδεκάδα. Όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους".

Δημιουργούμε έναν εσωτερικό ανταγωνισμό, ξέρουμε ότι κάθε φορά ξεκινούν δύο στη βασική ενδεκάδα. Όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους

- Η εξέλιξη του Χάμες Ροντρίγκες είναι απίστευτη. Πόσο τον βοηθήσατε εσύ και ο προφεσόρ Πέκερμαν; Μέχρι πού μπορεί να φθάσει;

"Εμείς ξέραμε τον Χάμες πολλά χρόνια, από τότε που έπαιζε στην Αργεντινή. Είναι ένας ποδοσφαιριστής φαινόμενο, που ήθελε μικρή βελτίωση στον επαγγελματικό τομέα. Ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής, υπεύθυνος, που δίνει τον καλύτερο εαυτό του στις προπονήσεις και κάθε μέρα που περνά βελτιώνεται όλο και πιο πολύ".

Θέλουμε πάντα να νικά η Κολομβία, εάν παίξουμε με την Αργεντινή θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε

- Εάν η Κολομβία παίξει απέναντι στην Αργεντινή, θα είναι δύσκολο για τη ψυχολογία τόσο τη δική σου όσο και του προφεσόρ Πέκερμαν, δεδομένου ότι είστε Αργεντίνοι;

"Το βλέπουμε τελείως επαγγελματικά. Θέλουμε πάντα να νικά η Κολομβία, εάν παίξουμε με την Αργεντινή θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε".

Καμπς: "ΠΑΟΚ, Κολομβία και... Φαλκάο"

- Είναι ο Ραδαμέλ Φαλκάο ο καλύτερος επιθετικός του κόσμου; Θέλω να πάμε ένα χρόνο πίσω, πόσο δύσκολο ήταν για εσένα, τον Πέκερμαν και τον Φαλκάο να πάρετε την απόφαση να μην αγωνιστεί ο Ραδαμέλ στο Μουντιάλ;

"Ο Ραδαμέλ Φαλκάο είναι ένας εξαιρετικός επιθετικός. Δεν υπάρχουν πολλοί στον κόσμο, σαν κι αυτόν. Τον χρειαζόμαστε. Είναι χαρά μου να δουλεύω με τον Ραδαμέλ. Για το Μουντιάλ, ήταν δύσκολο για τον ίδιο τον Φαλκάο, ήταν αρχηγός της ομάδας, ήταν σε σούπερ κατάσταση πριν τον τραυματισμό του. Προετοιμάζεσαι τόσο πολύ τέσσερα χρόνια, αλλά αυτές είναι οι αδικίες του ποδοσφαίρου".

- Στο μέλλον, θα ήθελες να δουλέψεις στην Ελλάδα; Στον ΠΑΟΚ; Ως βοηθός του προφεσόρ Πέκερμαν ή ως πρώτος προπονητής;

"Ναι, σίγουρα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δουλέψω μαζί με τον προφεσόρ Πέκερμαν. Αλλά θα ήθελα, μόνος μου, ως πρώτος προπονητής. Θέλω να γυρίσω, να δουλέψω στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ"

- Ο ΠΑΟΚ, πάντως, ψάχνει προπονητή τώρα...

"Μου βάζεις δύσκολα, τώρα..."

TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ