COPA AMERICA

Η μεγάλη στιγμή της Χιλής

Η μεγάλη στιγμή της Χιλής

Τη μεγαλύτερη ευκαιρία στην ιστορία της να κατακτήσει για πρώτη φορά το Copa America έχει η διοργανώτρια Χιλή, που φαντάζει πιο δυνατή και πιο ώριμη από ποτέ. Διαβάστε για το εξαιρετικό σύνολο που έχει χτίσει ο Χόρχε Σαμπαόλι.

Κι όμως! Μία χώρα με μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση, όπως είναι η Χιλή, δεν έχει κατακτήσει ποτέ το Copa America σε 33 συμμετοχές. Μπορεί να τα έχει καταφέρει η Βολιβία, μπορεί το Περού και η Παραγουάη να έχουν δύο κατακτήσεις, αλλά η Χιλή παραμένει χωρίς τίτλο στη διοργάνωση, αφού έχει πάρει τέσσερις φορές τη δεύτερη θέση, πέντε φορές την τρίτη θέση και δέκα φορές την τέταρτη θέση.

Όμως φέτος, που είναι για 7η φορά διοργανώτρια, οι Χιλιανοί το πιστεύουν πως ήρθε η ώρα. Και δεν το πιστεύουν απλά επειδή είναι διοργανωτές. Όπως είδαμε και πέρυσι στο Μουντιάλ, διαθέτουν μία αρκετά δυνατή και ώριμη ομάδα, που σε συνδυασμό με τη στήριξη των φιλάθλων της, αλλά και τον σχετικά εύκολο όμιλο, οι βλέψεις για να φτάσει μέχρι τον τελικό και την κατάκτηση του τροπαίου είναι πολύ υψηλές. Άλλωστε, το αντίστοιχο παράδειγμα της Κολομβίας, που το 2001 κατέκτησε για πρώτη φορά το Copa America μέσα στο σπίτι της, δεν είναι και τόσο μακρινό.

Τρίτο φαβορί

Για τον περισσότερο κόσμο, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει η "ρόχα" για να φτάσει μέχρι την κορυφή είναι εκείνα της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Κάτι που μαρτυρούν και οι αποδόσεις στις περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες, καθώς ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου δίνεται η "αλμπισελέστε", ακολουθεί η "σελεσάο" και τρίτη έρχεται η διοργανώτρια. Αυτό βέβαια, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο μειονέκτημα για τον Χόρχε Σαμπαόλι και τους παίκτες του, αφού ενδεχομένως να τους ασκήσει πίεση και να μην μπορούν να προσφέρουν στον κόσμο το ωραίο και απελευθερωμένο ποδόσφαιρο που έπαιξαν πέρυσι στα γήπεδα της Βραζιλίας. Σημασία για τους Χιλιανούς έχει ένα καλό ξεκίνημα στη διοργάνωση απέναντι στο Εκουαδόρ. Μία νίκη στην πρεμιέρα θα δώσει άλλο αέρα στην ομάδα και θα επιτρέψει στους φιλάθλους να γίνουν ο 12ος παίκτης στη συνέχεια του τουρνουά και όχι ένα μέσο πίεσης στη "ρόχα".

Αλέξις, ο... Μέσι της Χιλής

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα που "κατεβάζει" η Χιλή θα παίξει η απόδοση κάποιων... αστεριών της. Αλέξις Σάντσες, Αρτούρο Βιδάλ, Χόρχε Βαλδίβια, αλλά και ο τερματοφύλακας Κλαούντιο Μπράβο αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους, με τον πρώτο να θεωρείται ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Ο μεσοεπιθετικός της Άρσεναλ, που μπορεί να παίξει είτε στα άκρα είτε στην κορυφή της επίθεσης, προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στην Αγγλία, όπου μάλιστα ήταν υποψήφιος για κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έχει δηλώσει ο συμπαίκτης του στην εθνική ομάδα, Γκάρι Μεδέλ: " Ο Αλέξις είναι ο καλύτερος στην ιστορία της Χιλής και πρέπει να είναι ο δικός μας Μέσι".

Ο υπέροχος κύριος Σαμπαόλι

Πάντως, ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της ομάδας, δεν είναι άλλος από τον προπονητή της, τον Χόρχε Σαμπαόλι. Ο Αργεντίνος, που διαδέχθηκε το 2012 τον συμπατριώτη του, Μαρσέλο Μπιέλσα, έχει εφαρμόσει ένα εντυπωσιακό στιλ παιχνιδιού, με τρομερή ενέργεια και πίεση στους αντιπάλους, αλλά και εναλλαγές στην αμυντική γραμμή, καθώς άλλοτε χρησιμοποιεί τρεις και άλλοτε τέσσερις παίκτες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα "πνιγμού" του αντιπάλου ήταν η αναμέτρηση με την Ισπανία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όπου οι Χιλιανοί επικράτησαν με 2-0, καταστρέφοντας το "τίκι-τάκα" παιχνίδι των τότε παγκόσμιων πρωταθλητών. Κοινώς, αν βρεθεί στη μέρα της η ομάδα του Σαμπαόλι, μπορεί να διαλύσει οποιονδήποτε αντίπαλο.

Η μεγάλη στιγμή της Χιλής

Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχεις είναι να ενώσεις τους παίκτες με την αγάπη του παιχνιδιού. Να προσπαθήσεις να τους εμφυσήσεις την αγάπη για τη φανέλα". Καταρχήν, σε σχέση με την περσινή ομάδα, υπάρχει μόλις μία προσθήκη στο ρόστερ, καθώς επέστρεψε ο Ματίας Φερνάντες, ένας παίκτης που έχει σταθεί άτυχος με πολλούς τραυματισμούς, αλλά μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα, κυρίως από την αριστερή πλευρά.

Φυσικά, κάτω από το τέρμα βρίσκεται ο Κλαούντιο Μπράβο, ενώ πολύ δυνατή είναι η αμυντική γραμμή με τους Ίσλα, Χάρα, Μεδέλ και Μένα. Στην τριάδα της μεσαίας γραμμής, ηγετικό ρόλο έχει ο Αρτούρο Βιδάλ, που πλαισιώνεται από τους Αράνγκις και Ντίας. Ακριβώς μπροστά τους, σε ρόλο οργανωτή είναι ο τεχνίτης Χόρχε Βαλδίβια, που με τις πάσες του τροφοδοτεί τους Σάντσες και Βάργκας.

Θυμίζουμε πως στον όμιλο της Χιλής βρίσκονται επίσης το Εκουαδόρ, η Βολιβία και το Μεξικό, τρεις ομάδες που η "ρόχα" μπορεί να κερδίσει αν πιάσει το ρυθμό που μπορεί. Με την πρώτη θέση στον όμιλο, οι πιθανότητες λένε πως στα προημιτελικά δεν θα πέσει πάνω σε πολύ δύσκολους αντιπάλους, αφού αν έρθουν φυσιολογικά τα αποτελέσματα και στους άλλους ομίλους, τότε λογικά θα βρει απέναντί της κάποια ομάδα όπως η Παραγουάη ή το Περού. Και είναι έτσι διαμορφωμένο το τουρνουά, που αν Αργεντινή και Βραζιλία βγουν πρώτες στους ομίλους τους, η Χιλή δεν πρόκειται να τις συναντήσει πριν τον τελικό. Επομένως, ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά (ο Σουάρες που δεν παίζει) δεμένα.

Πηγές: As, Marca

TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ