COPA AMERICA

Εστάι: "Δεν έχει Ζαμοράνο αυτή η Χιλή"

Εστάι: "Δεν έχει Ζαμοράνο αυτή η Χιλή"

Ο Χιλιανός πρώην άσος του Ολυμπιακού, Φαμπιάν Εστάι, μιλά στο Sport24.gr για το Copa América 2015, τη "ρόχα", τον Πουλίδο και τον Νεϊμάρ.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1993 για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Έμεινε ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, κι έφυγε προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στο Μεξικό.

Εκεί, άλλωστε, ζει κι εργάζεται τώρα. Σε ηλικία 46 ετών, ο Φαμπιάν Εστάι είναι μόνιμος σχολιαστής στο μεγαλύτερο μεξικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, Fox Sports.

Το Sport24.gr μίλησε με τον Φαμπιάν Εστάι έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της Χιλής. Άλλωστε είναι στην πρώτη δεκάδα ποδοσφαιριστών, με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα της "ρόχα".

Ήρθε στην Αθήνα το 1993 για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Η πρώτη ερώτηση στην τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον Φαμπιάν Εστάι, δεν θα μπορούσε παρά να περιστραφεί γύρω από την Ελλάδα. Ποια είναι η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό του, όταν ακούει τη λέξη "Ελλάδα"; Έχει επισκεφτεί τη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια;

Ξέρω τώρα ότι η Ελλάδα περνά μία δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά, θα την ξεπεράσει.

"Ολυμπιακός, αυτή είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω την Ελλάδα, για τη αγάπη που γνώρισα από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Πέρασα πολύ όμορφα στην Ελλάδα, ξέρω τώρα ότι η χώρα περνά μία δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά, νομίζω ότι θα την ξεπεράσει.

Όχι δυστυχώς δεν έχω επισκεφτεί την Ελλάδα τελευταία. Έφυγα το 1995 από την Ελλάδα, ήρθα άλλη μία φορά στην Αθήνα, αλλά δεν κάθισα πολύ, ήμουν βιαστικός. Είδα τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε η Αθήνα και οι οποίοι ήταν εκπληκτικοί. Θυμάμαι την Ελλάδα για το πάθος των φιλάθλων, αλλά έχω κρατήσει επαφή και μερικούς φίλους".

Μετά τον Ολυμπιακό, με τον οποίο είχε 4 γκολ σε 22 συμμετοχές, γύρισε στη Χιλή και την Κόλο-Κόλο. Και μετά, μόνιμος κάτοικος Μεξικού. Τολούκα, Αμέρικα, Ατλάντε, Σάντος Λαγκούνα, Ακαπούλκο. Ένα διάλειμμα στην Κολομβία με τη φανέλα της Ντεπορτίβο Κάλι και ο τελευταίος σταθμός στη Χιλή και την Παλεστίνο. Επιστροφή στο Μεξικό. Εκεί ζει κι εργάζεται, ως σχολιαστής στην τηλεόραση, πλέον. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει ελληνικά ματς αλλά και τον... Ολυμπιακό:

Είμαι χαρούμενος που βλέπω συμπατριώτες μου, να παίζουν στην Ελλάδα. Όπως, ο Πάμπλο Κοντρέρας.

"Ναι εδώ στο Μεξικό δουλεύω στο τηλεοπτικό κανάλι Fοx Sports σαν σχολιαστής. Έχω σχολιάσει μερικά παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Champions League, στο οποίο τα πήγε πολύ καλά πέρυσι. Είμαι χαρούμενος που βλέπω συμπατριώτες μου, να παίζουν στην Ελλάδα. Όπως, ο Πάμπλο Κοντρέρας. Μου δίνει χαρά αυτό".

Εστάι: "Δεν έχει Ζαμοράνο αυτή η Χιλή"
INTIME SPORTS

Αυτή η εθνική δεν έχει Ζαμοράνο

Κύριο αντικείμενο συζήτησης, επρόκειτο να είναι το Copa América 2015. Χιλιανός είναι, εκεί διεξάγεται η διοργάνωση, η εθνική ομάδα της χώρας του είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτησή του. Ο ίδιος, όμως, βλέπει τη "ρόχα", ως φαβορί; Είναι ικανοποιημένος από το φετινό Copa América, όσον αφορά στον οργανωτικό τομέα; Δείτε τί λέει στο Sport24.gr:

"Νομίζω ότι άλλα είναι τα φαβορί. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη. Η Χιλή, βεβαίως, έχει πιθανότητες. Ο απολογισμός της φάσης των ομίλων ήταν ιδιαίτερα θετικός για τη χώρα μου. Η Χιλή είναι δυνατή, παίζει πολύ από τα άκρα κι έχει μία πολύ καλή φουρνιά ποδοσφαιριστών. Αλλά, το ματς με την Ουρουγουάη θα είναι πολύ δύσκολο. Καμία σχέση με αυτά των ομίλων. Την τελευταία φορά, η Ουρουγουάη πήρε το Copa América.

Μπορείς να πει κανείς, από οργανωτικής σκοπιάς, είναι το καλύτερο Copa America της τελευταίας δεκαετίας.

Είναι από τις καλύτερες διοργανώσεις αυτή της Χιλής. Αρχικά να πω ότι όλα ήταν δύσκολα, γιατί πριν λίγες ημέρες ξέσπασε το σκάνδαλο της FIFA, με την παραίτηση του Μπλάτερ κι όλα όσα επακολούθησαν. Οργανωτικά είναι όλα τέλεια. Οι ομάδες δεν έχουν κανένα πρόβλημα, τα γήπεδα είναι γεμάτα. Όλη η ατμόσφαιρα είναι καλή. Μπορείς να πει κανείς, από οργανωτικής σκοπιάς, είναι το καλύτερο Copa America της τελευταίας δεκαετίας."

Ο Φαμπιάν Εστάι έχει αγωνιστεί σε τέσσερα Copas Américas. Παρών στη Χιλή το 1991, στο Εκουαδόρ το 1993, στην Ουρουγουάη το 1995 και στην Παραγουάη το 1999. Τί σημαίνει για έναν Νοτιοαμερικάνο το Copa América;

Παλαιότερα ήταν πιο "απαιτητικό" γιατί έπρεπε να κάνει ένα καλό τουρνουά για να πάρεις μεταγραφή στο εξωτερικό. Σήμερα είναι μία βιτρίνα για τον κάθε ποδοσφαιριστή

"Είναι όπως είναι το Euro, για εσάς. Είναι πολύ σημαντικό. Σήμερα είναι πιο εύκολο για έναν Νοτιοαμερικάνο να παίξει στο εξωτερικό. Οπότε παλαιότερα ήταν πιο "απαιτητικό" γιατί έπρεπε να κάνεις ένα καλό τουρνουά για να πάρεις μεταγραφή στο εξωτερικό. Σήμερα είναι μία βιτρίνα για τον κάθε ποδοσφαιριστή, που μπορεί να κερδίσει πολλά από αυτό το τουρνουά. Εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα για την ομάδα μου, τη Χιλή, που το διοργανώνει κι έχει μία πολύ καλή ομάδα".

Εστάι: "Δεν έχει Ζαμοράνο αυτή η Χιλή"
INTIME SPORTS

Η τωρινή "ρόχα" έχει Αρτούρο Βιδάλ, Αλέξις Σάντσες, Γκάρι Μεδέλ. Η δική του είχε Φαμπιάν Εστάι, Ιβάν Ζαμοράνο, Μαρσέλο Σάλας. Αλήθεια ποια από τις δύο είναι καλύτερη; Δείτε τι λέει ο ίδιος, στο Sport24.gr:

"Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες, στο ποδόσφαιρο. Ο Ζαμοράνο ήταν ένας πιο πλήρης παίκτης από αυτούς της τωρινής εθνικής. Η εθνική Χιλής του σήμερα, δεν έχει Ζαμοράνο. Έχει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές στην άμυνα, εξαιρετικά αμυντικά χαφ, γενικά είναι μία ομάδα πληρέστατη. Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που κάνει να κατακτήσει το τρόπαιο, κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ποτέ".

Ο Ζαμοράνο ήταν ένας πιο πλήρης παίκτης από αυτούς της τωρινής εθνικής. Η εθνική Χιλής του σήμερα, δεν έχει Ζαμοράνο.

Τώρα, ζει το Μεξικό. Η "τρικολόρ" αν και προσκεκλημένη απογοήτευση στο Copa América 2015, στην τελευταία θέση του πρώτου ομίλου. Δικαιολογία η δεύτερη ομάδα που "κατέβασε" στη Χιλή ή απλά αποτυχία; Ποια είναι η ερμηνεία του Φαμπιάν Εστάι και τί λέει για το Μεξικανό άσο του Λεβαδειακού και υποψήφιο μεταγραφικό στόχο του Ολυμπιακού, Άλαν Πουλίδο;

Εστάι: "Δεν έχει Ζαμοράνο αυτή η Χιλή"

"Δεν τα πήγε καλά, γιατί ήταν μία ομάδα εναλλακτική. Το Μεξικό δεν ανήκει στην CONMEBOL αλλά στην CONCACAF. Όπως γνωρίζετε πολλοί πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ερνάντες, ο Ζιοβάνι, ο Οτσόα έμειναν εκτός λίστας γιατί ακολουθεί το πιο σημαντικό - για το Μεξικό - τουρνουά, το Gold Cup. Σε κάθε περίπτωση - ακόμη και να μην ήταν πρώτος στόχος αυτό το τουρνουά - είναι μία μεγάλη αποτυχία για το Μεξικό. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν τα οικονομικά οφέλη τίθεται σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από τα αμιγώς αγωνιστικά...

Αλλά αυτό συμβαίνει όταν τα οικονομικά οφέλη τίθεται σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από τα αμιγώς αγωνιστικά...

Είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής ο Άλαν, τον έχω δει στο Μεξικό. Γνωρίζουμε εδώ τι συμβαίνει με την περίπτωσή του. Μετακόμισε στην Ελλάδα και στο Λεβαδειακό, είναι λίγο περίπλοκη η κατάστασή του. Από ποδοσφαιρικής σκοπιάς είναι πολύ εξελίξιμος και από πλευράς χαρακτήρα - το οποίο είναι εξίσου σημαντικό - πολύ καλό παιδί".

Οι διαιτητές πρέπει να έχουν παίξει μπάλα για να αποφασίζουν

Αναμφίβολα δεν θα μπορούσε παρά η κουβέντα να περιστραφεί γύρω από τον Νεϊμάρ. Εκτός Copa América 2015 ο Βραζιλιάνος, μετά την τιμωρία των 4 αγωνιστικών. Δικαιοσύνη ή εξάντληση αυστηρότητας. Δείτε την καινοτόμα πρόταση του Φαμπιάν Εστάι...

Νομίζω ότι οι διαιτητές πρέπει να παίξουν ποδόσφαιρο ή να έχουν παίξει ποδόσφαιρο για να αντιληφθούν τη λογική και τις συνέπειες μερικών αποφάσεων.

"Ήταν υπερβολικά σκληρή, σήμερα οι διαιτητές θέλουν να έχουν μεγαλύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο από αυτό των ποδοσφαιριστών. Είδατε πόσα σκληρά μαρκαρίσματα δέχθηκε. Νομίζω ότι οι διαιτητές πρέπει να παίξουν ποδόσφαιρο ή να έχουν παίξει ποδόσφαιρο για να αντιληφθούν τη λογική και τις συνέπειες μερικών αποφάσεων. Ένας διαιτητής που έχει ένα θεωρητικό - μόνο - υπόβαθρο, δεν ασκεί σωστά και τον πειθαρχικό του έλεγχο."

Ξημερώματα της Πέμπτης, Χιλή και Ουρουγουάη διεκδικούν στον προημιτελικό του Σαντιάγκο, ένα εισιτήριο για τα ημιτελικά του Copa América 2015. Ζητήσαμε από τον Φαμπιάν Εστάι να κάνει μία τακτική ανάλυση του ματς. Δείτε τι μας είπε:

"Το πλεονέκτημα της Χιλής είναι η δύναμη. Είναι μία ομάδα που παίζει δυνατά. Όχι άτσαλα, αλλά δυνατά. Κι έχει και πολλές επιλογές στην επίθεση. Οι επιθετικοί της, αλλάζουν συνεχώς θέσεις κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μία ομάδα που παίζει κάθετα.

Ελπίζω η Χιλή να μην πληρώσει την αδυναμία της, στο τακτικό κομμάτι

Το μειονέκτημά της, είναι η τακτική. Δεν είναι μία ομάδα πολύ συνεπής, τακτικά. Αντίθετα, αυτό είναι το πλεονέκτημα της Ουρουγουάης, η οποία είναι πολύ πειθαρχημένη τακτικά. Η "σελέστε", επίσης μπορεί να φεύγει καλύτερα στην επίθεση. Έχει περισσότερους ποιοτικούς παίκτες από τη μέση και μπροστά. Ελπίζω η Χιλή να μην πληρώσει την αδυναμία της, στο τακτικό κομμάτι, όπως κόντρα στο Μεξικό"

TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ