COPA AMERICA

Επιθετική απογοήτευση στο Copa América

Επιθετική απογοήτευση στο Copa América
AFP

Τρία από τα μεγάλα φαβορί, οι Ουρουγουάη, Βραζιλία και Κολομβία, αποκλείστηκαν στα προημιτελικά του Copa América 2015 και όχι άδικα, καθώς η επίθεσή του ήταν απογοητευτική. Το Copa América δεν είναι EURO

Άπαντες ξέρουν πως το Copa América δεν είναι σαν το EURO. Στην Ευρώπη η διοργάνωση της ηπείρου είναι κάτι πραγματικά σημαντικό, όπως και το Μουντιάλ, αλλά αυτό δεν ισχύει στη Νότια Αμερική.

Εκεί το Μουντιάλ είναι η μόνη διοργάνωση που πραγματικά μετράει, τουλάχιστον για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όχι για τους φιλάθλους.

Δεν θα βάλουν όλοι τα πόδια τους στην... φωτιά στο Copa América. Θα παίξει ξύλο, θα υπάρχει ένταση, αλλά το όνειρο του Μουντιάλ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, τουλάχιστον για αυτούς που θέλουν να κάνουν μεγάλη καριέρα με πολλά λεφτά.

Για όσους δεν το ξέρουν, Πελέ και Μαραντόνα δεν έχουν κατακτήσει ποτέ το Copa América και σε πολλές διοργανώσεις, κυρίως τότε που γινόταν κάθε δύο χρόνια, Αργεντινή και Βραζιλία δεν "κατέβαζαν" την πρώτη ομάδα.

Μια ήπειρος στα δύο

Το πρόβλημα ξεκινά... από την αρχή! Η Αμερική είναι η μόνη ήπειρος που έχει δύο ομοσπονδίες. Δηλαδή, παίρνοντας τον τίτλο δεν είσαι καν πρωταθλητής της ηπείρου σου!

Για να γίνει το Copa América υπάρχουν δύο φιλοξενούμενοι, έτσι ώστε οι 10 ομάδες να γίνουν 12 και να δημιουργηθούν 3 όμιλοι των 4. Φέτος έπαιξε για πρώτη φορά η Τζαμάικα και ως συνήθως το Μεξικό, αλλά με τα δεύτερα, καθώς οι βασικοί θα παίξουν στο Gold Cup, η διοργάνωση δηλαδή για το άλλο μισό της Αμερικής (Βόρεια-Κεντρική μερική και Καραϊβική).

Επιθετική απογοήτευση στο Copa América

Άλλη Κολομβία πέρσι, άλλη φέτος

Πριν έναν χρόνο η Κολομβία ήταν καταπληκτική στο Μουντιάλ 2014, έφτασε στα προημιτελικά και πολλοί εκτιμούν πως αν δεν είχε τραυματιστεί ο Φαλκάο θα μπορούσαν μέχρι και να έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές κόσμου. Το έχει δηλώσει αυτό και ο Μαραντόνα.

Ο Χάμες ήταν ο κορυφαίος στα γήπεδα της Βραζιλίας, αλλά όντας παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης πλέον δεν έκανε και πολλά πράγματα στην Χιλή.

Παραλίγο ημιτελικά με ένα γκολ

Η Κολομβία αποκλείστηκε στον προημιτελικό στην διαδικασία των πέναλτι από την Αργεντινή. Λίγο έλειψε δηλαδή να περάσει στα ημιτελικά έχοντας πετύχει μόνο ένα γκολ!

Αυτό το γκολ του κεντρικού αμυντικού Χον Μουρίγιο (απόκτημα της Ίντερ από Γρανάδα) στη νίκη επί της Βραζιλίας. Η ομάδα με τους καλύτερους επιθετικούς στον πλανήτη δεν πήρε ούτε ένα γκολ από αυτήν.

Ο Φαλκάο δεν έχει βρει τον εαυτό του και ίσως αυτό δεν γίνει ποτέ, ενώ οι Κάρλος Μπάκα και Τζάκσον Μαρτίνες είναι λίγο πριν τα 30 και ετοιμάζονται να πάρουν την μεγαλύτερη μεταγραφή στην καριέρα τους (Μίλαν και Ατλέτικο).

Ο Τεόφιλο Γκουτιέρες έπαιξε μπάλα μόνο κόντρα στην Βραζιλία, εκεί δηλαδή που θα τον έβλεπε περισσότερος κόσμος, μήπως και αυτός πάρει μια τελευταία καλή μεταγραφή.

Επιθετική απογοήτευση στο Copa América
AP

Ανύπαρκτη επιθετικά η Βραζιλία

Την Βραζιλίας φυσικά δεν της φταίει η διοργάνωση, αλλά γενικότερα η ομάδα της. Ψυχολογία μηδέν έπειτα από τον εφιάλτη του Μουντιάλ και επιθετική ανυπαρξία.

Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο δεν είναι στράικερ και μάλλον ο Μπρένταν Ρότζερς θα πρέπει να προσέξει αν θέλει να τον χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο στην Λίβερπουλ.

Ο Ντιέγκο Ταρντέλι είναι επιθετικός, αλλά ήταν καλός παίκτης πριν από αρκετά χρόνια, όχι πια. Κάκιστη επιλογή του Ντούνγκα, αλλά δεν έχει και πολλές. Θα μπορούσε πάντως να έχει κάνει κάτι διαφορετικό, όπως να καλέσει τους Ζόνας και Λίμα, οι οποίοι είχαν άψογη συνεργασία στην Μπενφίκα και ήταν στην τριάδα των σκόρερς μαζί με τον Τζάκσον Μαρτίνες.

Επιθετική απογοήτευση στο Copa América

Άλλη ομάδα με Λουίς Σουάρες

Η απουσία του Ντιέγκο Φορλάν στην Ουρουγουάη είναι εμφανής. Τώρα που έλειπε και ο Λουίς Σουάρες υπήρχε μεγάλο πρόβλημα, ο Καβάνι δεν είχε υποστήριξη στην επίθεση, αλλά αν δεν είχε αποβληθεί θα μπορούσε τελικά η "σελέστε" να είχε αποκλείσει την Χιλή.

Η Ουρουγουάη πάντως αμυντικά με το δίδυμο της Ατλέτικο (Γκοντίν και Χοσέ Μαρία Χιμένες), τα έμπειρα δυναμικά μπακ (Μάξι και Άλβαρο Περέιρα) τον Μουσλέρα στο τέρμα και τον "δυναμίτη" στο κέντρο, φυσικά τον Αρέβαλο Ρίος ήταν μια χαρά. Ο Κάρλος Σάντσες (Ρίβερ Πλέιτ) στο κέντρο εξαιρετικός, αλλά το πρόβλημα ήταν επιθετικό. Με Λουίς Σουάρες η ομάδα θα μπορούσε να διατηρήσει το τρόπαιο, αλλά αυτό είναι απλά μία υπόθεση.

Επιθετική απογοήτευση στο Copa América

Προς τελικό Χιλή - Αργεντινή

Τα φαβορί ήταν πέντε. Βραζιλία, Ουρουγουάη και Κολομβία αποκλείστηκαν, έτσι οι άλλες δύο, Χιλή και Αργεντινή, είναι το πιθανότερο ζευγάρι για τον τελικό.

Η Χιλή στο πρώτο ημιτελικό αντιμετωπίζει το Περού (Δευτέρα βράδυ στις 02:30), ενώ η Αργεντινή την Παραγουάη (Τρίτη βράδυ στις 02:30).

Διοργανώτρια η Χιλή, με αρκετά καλή ομάδα, αστέρια τους Αλέξις Σάντσες και Αρτούρο Βιδάλ, έχει πάρει πολύ σοβαρά την διοργάνωση και ψάχνει το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της.

Η Αργεντινή μετά τον χαμένο τελικό του Μουντιάλ θέλει εξιλέωση, δεν παίζει κακό ποδόσφαιρο, αλλά δεν έχει πιάσει την απόδοση που μπορεί, ενώ η άμυνα της Κολομβίας και ο Οσπίνα την σταμάτησε, για να προκριθεί τελικά στα πέναλτι.

Περού και Παραγουάη έχουν δίψα για διάκριση και έχουν και ταλέντο να το... παλέψουν. Για να... σωθεί πάντως η διοργάνωση θα πρέπει να δούμε τελικό Χιλή - Αργεντινή, αλλά πρώτα θα πρέπει να το αξίζουν αμφότερες.

Χιλή - Περού 1 - 1.53, Χ - 4.30, 2 - 8.60

Αργεντινή - Παραγουάη 1 - 1.50, Χ - 4.00, 2 - 7.50

Επιθετική απογοήτευση στο Copa América
Επιθετική απογοήτευση στο Copa América
TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ