COPA AMERICA

Champions... America

Champions... America

Λίγα 24ωρα μετά τον τελικό του Champions League και μεσολαβούντων δύο ταξιδιών παίζουν στο Κόπα Αμέρικα. Η οδύσσεια των Μέσι, Μαστσεράνο, Τέβες, Περέιρα, Βιδάλ και Μπράβο μέσα από τα μάτια των ειδικών.

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιουνίου. Βερολίνο. Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα. Τέσσερις Αργεντινοί και δύο Χιλιανοί. Τρεις επιστρέφουν στη Βαρκελώνη για τα πανηγύρια και να για να μαζέψουν τα πράγματα. Τρεις στο Τορίνο για να μαζέψουν τα πράγματα. Όλοι παίρνουν πτήση για το Σαντιάγκο, την πρωτεύουσα της Χιλής.

Τη Δευτέρα, πρέπει να πατήσουν Χιλή. Στις 11 Ιουνίου ξεκινά το Κόπα Αμέρικα. Αλήθεια, πόσο αντέχει ένας ανθρώπινος οργανισμός; Βαρκελώνη - Βερολίνο - Βαρκελώνη - Σαντιάγκο. Με την ένταση ενός τελικού. Τορίνο - Βερολίνο - Τορίνο - Σαντιάγκο. Με την ένταση ενός τελικού και την απογοήτευση για την απώλεια του τροπαίου.

Αλλάζει η καθημερινότητα, αλλάζουν οι παραστάσεις, αλλάζουν οι απαιτήσεις. Αλλάζουν τα πάντα. Πρωταγωνιστές ή θεατές, σ' αυτή την αλλαγή; Βέβαια πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους Χιλιανούς. Μπράβο και Βιδάλ, φτάνουν τη Δευτέρα στο Σαντιάγκο και σε τρεις ημέρες παίζουν στην πρεμιέρα κόντρα στο Εκουαδόρ. Λίγο καλύτερα τα πράγματα για του Αργεντινούς, που κάνουν πρεμιέρα μετά από δύο ημέρες, κόντρα στην Παραγουάη. Ακόμη μία ημέρα ξεκούρασης, σε σχέση με τους Αργεντινούς, για τον Νεϊμάρ.

Argentina's Lionel Messi celebrates scoring a goal against Bosnia during their 2014 World Cup Group F soccer match at the Maracana stadium in Rio de Janeiro in this June 15, 2014 file photo. Messi has been shortlisted for the tounrament's "Golden Ball" award for best player.   REUTERS/Michael Dalder/Files (BRAZIL - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP)
Argentina's Lionel Messi celebrates scoring a goal against Bosnia during their 2014 World Cup Group F soccer match at the Maracana stadium in Rio de Janeiro in this June 15, 2014 file photo. Messi has been shortlisted for the tounrament's "Golden Ball" award for best player. REUTERS/Michael Dalder/Files (BRAZIL - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) REUTERS

Το Sport24.gr έκανε προσπάθεια να μιλήσει με το Γραφείο Τύπου των δύο Ομοσπονδιών, ανεπιτυχώς ωστόσο. Αντ' αυτών, μίλησε με δύο δημοσιογράφους. Τον Αργεντινό, Λούκας Βιταντόνιο από το Radio Capital του Ροσάριο και τον Χιλιανό, Ροδρίγο Βαλδές της "Tercera".

Η πρώτη ερώτηση, ήταν πως αντιμετωπίζουν Χιλιανοί κι Αργεντινοί, όλη αυτή την κατάσταση. Συμβιβασμός, αποδοχή, προς μεγάλη μας έκπληξη. Υπήρχαν αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες για το βεβαρημένο πρόγραμμα των ποδοσφαιριστών τους; Δείτε τι λέει ο Αργεντινός δημοσιογράφος, στο Sport24.gr:

"Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε μεγάλη γκρίνια για την αργοπορία τον Μέσι, Μαστσεράνο, Τέβες και Περέιρα, λίγο πολύ ξέραμε το ημερολόγιο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ξέραμε ότι υπήρχε περίπτωση στον τελικό να είναι ένας Αργεντινός και να έχει ελάχιστες ημέρες για ξεκούραση. Κανείς ποδοσφαιριστής δεν έχει αργήσει στην εθνική μας, αδικαιολόγητα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή το πρόγραμμα ήταν γνωστό, δεν υπήρχε καμία αντίδραση - επίσημη ή ανεπίσημη - από την ομοσπονδία.

Νομίζω αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές δεν αποδίδουν καλά στα Κόπα Αμέρικα και τα Μουντιάλ.

Ο Τύπος ξέρει να επικεντρώνεται στα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου, αλλά γνωρίζει ότι τα χρονοδιαγράμματα των ευρωπαϊκών συλλόγων είναι απαιτητικά, αυστηρά. Νομίζω αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές δεν αποδίδουν καλά στα Κόπα Αμέρικα και τα Μουντιάλ."

Champions... America

Την άποψη του Αργεντινού, επιβεβαιώνει και ο Ροδρίγο Βαλδές λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Εκεί είναι οι Βιδάλ και Μπράβο, αλλά δεν αλλάζουν και πολλά. Η κατάσταση είναι όμοια.

"Εδώ βλέπουμε την κατάσταση με τον Βιδάλ, ως συνέπεια μίας μακράς σεζόν στην Ευρώπη. Η αποδοκιμασία είναι εμφανής. Αλλά από την άλλη σκεφτόμαστε ότι καλύτερα που τελειώνει με αυτό το ρυθμό τη σεζόν, για να βοηθήσει και την εθνική μας. Μακάρι να μπορούσε να έρθει στη Χιλή, ως πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γιουβέντους. Αυτό είναι που ευχόντουσαν όλοι στο Σαντιάγκο, δημοσιογράφοι και κόσμος."

Η αποδοκιμασία είναι εμφανής. Αλλά από την άλλη σκεφτόμαστε ότι καλύτερα που τελειώνει με αυτό το ρυθμό τη σεζόν

Από τη "ρόχα", ο Χόρχε Σαμπάολι. Από την "αλμπισελέστε", ο Τάτα Μαρτίνο. Έχουν κάνει προπονήσεις, έχουν παίξει φιλικά. Χωρίς όμως τα βασικά τους στελέχη. Πως είναι η Αργεντινής χωρίς τον Μέσι και τον Μαστσεράνο; Πώς η Χιλή χωρίς τον Μπράβο και τον Βιδάλ; Δείτε τί λένε οι δημοσιογράφοι από το Ροσάριο και το Σαντιάγκο, στο Sport24.gr.

"Σίγουρα, είναι πρόβλημα για τον Τάτα Μαρτίνο, θα ενσωματωθούν στην αποστολή μόλις λίγες ημέρες πριν τη διοργάνωση. Το καλό είναι ότι Μέσι και Μαστσεράνο θα έρθουν με καλή ψυχολογία λόγω κατάκτησης του τροπαίου. Αντίθετα το ηθικό των Τέβες και Περέιρα δεν θα είναι τόσο ακμαίο."

Champions... America
ANDRES PINA/PHOTOSPORT

"Τόσο ο Χόρχε Σαμπάολι όσο και η ομοσπονδία, αποδέχθηκαν την κατάσταση από την αρχή. Ο Βιδάλ φτάνει μαζί με τον Μπράβο στις 8 Ιουνίου, στο Σαντιάγκο. Ξέρεις τί σημαίνει αυτό; Τρεις ημέρες πριν από τη σέντρα. Και θα είναι βασικοί, κόντρα στο Εκουαδόρ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Τόσο καιρό στις προπονήσεις και στα φιλικά ο Σαμπάολι δοκιμάζει μία ομάδα. Τα 9/11 θα είναι ίδια και στην πρεμιέρα με το Εκουαδόρ, θα μπουν μόνο ο Μπράβο και ο Βιδάλ. Μπορεί να αλλάξει αυτό την ομάδα; Μπορεί, λέω εγώ...

Τα 9/11 θα είναι ίδια και στην πρεμιέρα με το Εκουαδόρ, θα μπουν μόνο ο Μπράβο και ο Βιδάλ. Μπορεί να αλλάξει αυτό την ομάδα; Μπορεί, λέω εγώ...

Ο Σαμπάολι, πέρα από την κούραση, θεωρεί κομβικό στην ομάδα τον Βιδάλ. Ουσιαστικά "χτίζει" το σύστημα της ομάδας πάνω του. Κι ο Αρτούρο, αγαπά πολύ την εθνική. Εκεί ποντάρουμε όλοι μας."

Υπάρχει λύση; Κι αν ναι, ποια είναι αυτή; Ο Λούκας Βιταντόνιο, εξηγεί στο Sport24.gr ότι υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι, τους οποίους μπορείς να ακολουθήσεις. Και τα πάντα εξαρτώνται από τη FIFA...

"Είναι δύσκολο να βρούμε μία λύση γιατί κάθε φορά που οι ποδοσφαιριστές έχουν διακοπές με τις ομάδες του, έχουμε τουρνουά στη Νότιο Αμερική. Κι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Ποδοσφαιριστές και προπονητές έχουν δύο επιλογές: Ή να αποδεχθούν τους κανόνες του παιχνιδιού ή να αρνηθούν την κλήση στην εθνική. Δεν υπάρχει, άλλη επιλογή.

Και όπως ξέρετε, η FIFA λύνει οικονομικά κι επιχειρηματικά θέματα πολύ περισσότερο από το νοιάζεται για την υγεία των ποδοσφαιριστών. Είναι ένα ολόκληρο σύστημα, που λειτουργεί μ' αυτόν τον τρόπο. Εμείς εδώ στην Αργεντινή, τον ονομάζουμε ultracapitalismo futbolístico (ακραίος ποδοσφαιρικός καπιταλισμός εάν μπορεί να αποδοθεί σωστά στην ελληνική γλώσσα)".

TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ