COPA AMERICA

Αργεντινή: Ένα τρόπαιο για την Αλμπισελέστε

Αργεντινή: Ένα τρόπαιο για την Αλμπισελέστε

Η Αργεντινή κάνει πρεμιέρα στο Copa America με μοναδικό στόχο να κάνει όλο το ταξίδι και να σηκώσει ένα τρόπαιο μετά από 12 ολόκληρα χρόνια! Ο Μαρτίνο κάλεσε ότι καλύτερο υπήρχε και με τον Λιονέλ Μέσι μπροστάρη, η Αλμπισελέστε έχει όλα τα προσόντα για να σβήσει το φάντασμα του Μπατιστούτα και να γράψει νέες σελίδες στην ιστορία της.

Τα πράγματα για την Αργεντινή σε αυτό το τουρνουά είναι απλά. Ο στόχος είναι η κατάκτηση του τροπαίου, η επιστροφή στις επιτυχίες και η επιβεβαίωση με ένα χρυσό μετάλλιο πως όλοι αυτοί οι αστέρες μπορούν να πετύχουν με τη βαριά φανέλα της Αλμπισελέστε.

Η αποχή από τους τίτλους για 12 χρόνια είναι μεγάλη και για τους ανθρώπους της Αργεντινής δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να σπάσει η κατάρα. Η εξαιρετική πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο με την παρουσία στον τελικό της διοργάνωσης άφησε πικρή γεύση μετά την ήττα από την Γερμανία, αλλά στο Copa America η Αργεντινή είναι το φαβορί και πρέπει να ζήσει με αυτό και να φτάσει μέχρι την κορυφή. Η απώλεια του Κυπέλλου στη Βραζιλία μπορεί να μην ήταν αποτυχία και να γιορτάστηκε, αλλά αν γυρίσει στο Μπουένος Άιρες χωρίς κούπα από τη Χιλή, οι αστέρες της θα δεχθούν μεγάλη κριτική.

Το ρόστερ της Αργεντινής είναι δεδομένα το καλύτερο στο τουρνουά. Απουσίες δεν υπάρχουν και ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου θα είναι στο γήπεδο με το μέρος της και μάλιστα σε εκπληκτική κατάσταση παρά την γεμάτη και δύσκολη χρονιά. Ο Λιονέλ Μέσι είναι το βαρόμετρο αυτή της ομάδας ακόμα και αν δίπλα του υπάρχουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Αγκουέιρο, ο Ντι Μαρία, ο Τέβες και ο Μαστσεράνο. Αν ο Μαρτίνο καταφέρει να δημιουργήσει τη χημεία που χρειάζεται και τα μεγάλα ονόματα κάνουν ένα καλό Copa America τότε οι πιθανότητες για κατάκτηση του τροπαίου είναι μεγάλες. Σε διαφορετική περίπτωση η Αργεντινή θα αποκτήσει πολλά περισσότερα προβλήματα καθώς το φετινό καλοκαίρι είναι ένα από τα τελευταία που αυτή η ομάδα θα έχει όλα τα προσόντα για να φτάσει στην κατάκτηση ενός τροπαίου.

Group B

Αργεντινή

Ουρουγουάη

Παραγουάη

Τζαμάικα

Σάββατο 13/6

Ουρουγουάη - Τζαμάικα (22:00)

Αργεντινή - Παραγουάη (00:30)

Τρίτη 16/6

Παραγουάη - Τζαμάικα (00:00)

Αργεντινή - Ουρουγουάη (02:30)

Σάββατο 20/6

Ουρουγουάη - Παραγουάη (22:00)

Αργεντινή - Τζαμάικα (00:30)

Να φύγει το φάντασμα του Μαραντόνα και του Μπατιστούτα

Από την ημέρα που ο Θεός του ποδοσφαίρου αποχώρησε από τα γήπεδα της Αμερικής συνοδεία της νοσοκόμας, όλη η χώρα ψάχνει τον άνθρωπο που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του και θα την οδηγήσει ξανά στη δόξα. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν “καταστραφεί” αρκετοί ποδοσφαιριστές και η φανέλα μοιάζει πλέον καταραμένη.

“The next Maradona”, είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο για έναν παίκτη αλλά συνάμα το μεγαλύτερο βάρος για να σηκώσει στην καριέρα του. Αυτές οι λέξεις μοιάζουν με δηλητήριο, σαν το φιλί του θανάτου που έχει δοθεί μέχρι τώρα σε πολλούς νεαρούς Αργεντινούς, βάζοντας ουσιαστικά το μεγάλο στοπ στην ποδοσφαιρική σταδιοδρομία τους. Δεν έχει βρεθεί κανένας μέχρι σήμερα να φορέσει τα παπούτσια του μεγάλου Ντιέγκο, αλλά οι Αργεντινοί δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν να βρουν τον παίκτη που θα τους βγάλει στους δρόμους.

Αργεντινή: Ένα τρόπαιο για την Αλμπισελέστε

Κάθε τόσο ακούμε για ένα μεγάλο ταλέντο, για κάποιον που διαπρέπει με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας και σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο, μαζεύοντας τους μάνατζερ από όλο τον κόσμο να δουν τα κατορθώματά του. Ορτέγκα, Ρικέλμε, Σαβιόλα, Αϊμάρ, Ντ' Αλεσάντρο είναι λίγα από τα δεκάδες ονόματα που έχουν ζήσει στη σκιά του Μαραντόνα. Πολλοί περισσότεροι έχουν “καταστραφεί” πριν καν γίνουν γνωστοί, με τη λίστα να είναι ατελείωτη.

Όλοι τους μάγεψαν στην Λατινική Αμερική και τράβηξαν τα βλέμματα των Ευρωπαίων, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω. Είχαν ταλέντο, ξεσήκωναν τα πλήθη, σκόραραν, είχαν την ποδοσφαιρική ευφυΐα που χρειαζόταν, αλλά κάτι τους έλειπε για να φτάσουν στην κορυφή. Άλλοι δεν κατάφεραν ποτέ να σηκώσουν την πίεση που τους ασκείται όταν φορούν τη φανέλα της εθνικής και άλλοι δεν μπόρεσαν ποτέ να βάλουν το παιχνίδι τους σε ευρωπαϊκό καλούπι διατηρώντας παράλληλα το Αργεντίνικο ταμπεραμέντο τους.

Ο Μπατιστούτα δεν έφτασε στα ύψη του Μαραντόνα αλλά ήταν ένας επιθετικός τεράστιας εμβέλειας και ο άνθρωπος που οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του τελευταίου τροπαίου, το καλοκαίρι του 1993 στο Copa America. Από τότε η φανέλα έχει φορεθεί από πολλούς παίκτες αλλά κανείς δεν μπόρεσε να σηκώσει μία κούπα όπως οι δύο προαναφερθέντες. Κανείς δεν μπόρεσε να φέρει ένα κύπελλο στο Μπουένος Άιρες.

Ο Μέσι και η παρέα του

Αυτή τη φορά, όμως, η Αργεντινή έχει στην διάθεσή της ό,τι πιο κοντινό έχει υπάρξει στον Μαραντόνα και δίπλα του ποδοσφαιριστές που μπορούν να τον βοηθήσουν μέσα στο γήπεδο. Η "καραμέλα",

Αργεντινή: Ένα τρόπαιο για την Αλμπισελέστε

Με την επιστροφή του Τέβες στην αποστολή μετά το Copa America toy 2011 προσθέτει λύσει στα χέρια του Μαρτίνο αλλά δεν θα αλλάξει το αρχικό σχήμα και την φιλοσοφία της ομάδας. Η άμυνα με Γκαράι και Οταμέντι μοιάζει πιο σίγουρη από ποτέ, με τον Μαστσεράνο να είναι ο αρχηγός της οπισθοφυλακής παίζοντας μπροστά από τους δύο. Ο Ντι Μαρία έχει καθιερωθεί σε ρόλο κεντρικού χαφ, όπως και ο Αγκουέιρο έχει κερδίσει τη θέση στην κορυφή για να πάρει ο Μέσι τον χώρο που χρειάζεται στα άκρα. Αν οι μισοί από αυτούς παίξουν στο 100% τότε η Αργεντινή εκτός από φαβορί στα χαρτιά θα είναι και το απόλυτο φαβορί στο γήπεδο.

Δεν φτάνει μόνο ένας

Ο Μαραντόνα ήταν ο "chosen one". Έπαιζε για να κερδίζει χωρίς να τον ενδιαφέρει αν μπορεί η ομάδα του να το κάνει. Του έφτανε πως αυτός θα ήταν μέσα στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα όλου του φαινόντουσαν τόσο εύκολα. Έχω την εντύπωση πως ακόμα και αν ο Μέσι κάνει το καλύτερο τουρνουά στη ζωή του, δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του. Άλλωστε από το 1980 το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πάρα πολύ.

Ο "Λέο" θα χρειαστεί τη βοήθεια του Αγκουέρο, του Ντι Μαρία, του Μαστσεράνο, του Τέβες, του Λαβέτσι και όλως όσων βρεθούν δίπλα του. Μπορεί όλα τα φώτα και η κριτική να πέφτει σωστά πάνω στον Πούλγκα, αλλά οι προαναφερθέντες βράζουν στο ίδιο καζάνι με αυτόν. Δεν έχουν προσφέρει στην Εθνική όσα μπορούν και επιβάλλεται να της δώσουν περισσότερα από όσα έχουν. Το Copa America είναι ευκαιρία για πολλούς και όχι μόνο για τον Μέσι. Αρκετοί είναι αυτοί που χρωστάνε στην πατρίδα τους.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Τερματοφύλακες

1. Σέρχιο Ρομέρο (28) Σαμπντόρια

12. Ναουέλ Γκουσμάν (29) Τίγκρες

23. Μαριάνο Αντούχαρ (31) Νάπολι

Αμυντικοί

2. Εσεκιέλ Γκαράι (28) Ζενίτ

3. Φακούντο Ρονκάγλια (28) Τζένοα

4. Πάμπλο Σαμπαλέτα (30) Μάντσεστερ Σίτι

13. Μίλτον Κάσκο (27) Νιούελς Ολντ Μπόις

15. Μαρτίν Ντεμιτσέλις (34) Μάντσεστερ Σίτι

16. Μάρκος Ρόχο (25) ManUtd

17. Νικολάς Οταμέντι (27) Βαλένθια

Μέσοι

5. Φερνάντο Γκάγκο (29) Μπόκα Τζούνιορς

6. Λούκας Μπίγλια (29) Λάτσιο

7. Άνχελ ντι Μαρία (27) ManUtd

8. Ρομπέρτο Περέιρα (24) Γιουβέντους

14. Χαβιέρ Μαστσεράνο (31) Μπαρτσελόνα

19. Έβερ Μπανέγα (26) Σεβίλλη

20. Έρικ Λαμέλα (23) Τότεναμ

21. Χαβιέρ Παστόρε (25) Παρί Σεν-Ζερμέν

Επιθετικοί

9. Γκονσάλο Ιγκουαΐν (27) Νάπολι

10. Λιονέλ Μέσι (27) Μπαρτσελόνα

11. Σέρχιο Αγκουέρο (27) Μάντσεστερ Σίτι

18. Κάρλος Τέβες (31) Γιουβέντους

22. Εσεκιέλ Λαβέτσι (30) Παρί Σεν-Ζερμέν

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Χεράρδο Μαρτίνο (Αργεντινή)

TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ