ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Έκτορ Ραούλ Κούπερ: Winner ή Loser;

Έκτορ Ραούλ Κούπερ: Winner ή Loser;

Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ οδήγησε την εθνική Αιγύπτου στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2017 και διεκδικεί τον τίτλο από αυτή του Καμερούν. Είναι winner ή loser o "καμπεσόν"; Δείτε τι έκανε στους προηγούμενους τελικούς του. (videos)

Η ώρα του τελικού έφτασε για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2017. Στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, οι εθνικές Αιγύπτου και Καμερούν θα διεκδικήσουν το τρόπαιο την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στο "Stade de l'Amitié".

Τεχνικός της πρώτης ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος πέρασε κι από τα ελληνικά γήπεδα, ως προπονητής του Άρη. Για τον Αργεντινό δεν θα είναι ο πρώτος τελικός της καριέρας του. Άλλωστε, τους έχει "φάει με το κουτάλι". Είναι στ' αλήθεια winner ή loser;Το Sport24.gr σας θυμίζει τους προηγούμενους τελικούς του "καμπεσόν". Τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του.

Ο πρώτος τελικός δεν ήταν... τελικός. Ήταν ένα ματς πρωταθλήματος, αλλά ήταν "τελικός". Για το "Clausura" του 1994, η Ουρακάν - πρώτη ομάδα στην προπονητική καριέρα του Κούπερ - φιλοξενείτο από την Ιντεπεντιέντε για την τελευταία (19η) αγωνιστική.

Η Ουρακάν ήταν πρώτη (25 βαθμούς) και με ισοπαλία βολευόταν για να κατακτήσει τον τίτλο, καθώς η "ρόχο" είχε 23 βαθμούς. Ο "καμπεσόν" στάθηκε άτυχος στην πρώτη του απόπειρα για τρόπαιο, καθώς η Ιντεπεντιέντε συνέτριψε με 4-0 την "κεμέρο".

Το 1996 κάθεται στον πάγκο για τον πρώτο αληθινό τελικό της καριέρας του. Τελικούς για την ακρίβεια, μιας και ήταν διπλοί αυτοί για το Copa Conmebol 1996. H Λανούς του Κούπερ νικά 2-0 τη Σάντα Φε στην Αργεντινή κι αυτό της αρκεί για να κατακτήσει το τρόπαιο, παρά την ήττα (1-0) στην Κολομβία. Σκόρερ της νίκης της "γρανάτα" ο νυν βοηθός του Πάουλο Μπέντο στον Ολυμπιακό, Αριέλ Ιμπαγάσα.

Το 1997 έρχεται η πρώτη του ευρωπαϊκή εμπειρία. Κάθεται στον πάγκο της Μαγιόρκα μέχρι και το 1999. Φτάνει στον τελικό του Copa del Rey με τη νησιωτική ισπανική ομάδα, αλλά χάνει το τρόπαιο στα πέναλτι από την Μπαρτσελόνα (με Ζιοβάνι βασικό!) στον τελικό του "Μεστάγια". Ο Στάνκοβιτς είχε ανοίξει το σκορ για τους "μπερμεγιόνες", ο Ριβάλντο είχε ισοφαρίσει, ενώ η Μαγιόρκα τελείωσε το ματς με 9 (!) παίκτες. Στα πέναλτι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ήταν πιο εύστοχοι (Φίγκο και Ριβάλντο αστόχησαν) και ο Αργεντινός έμεινε με τη χαρά της... συμμετοχής στον τελικό.

Ο Κούπερ παίρνει "εκδίκηση" μικρότερου μεγέθους από τον Λουί φαν Χάαλ, στο Supercopa του 1998 όταν στον πρώτο τελικό με γκολ των Ντάνι (ναι, ο μετέπειτα φορ της Μπαρτσελόνα και του Ολυμπιακού) και Στάνκοβιτς νίκησε με 2-1 την ομάδα της Βαρκελώνης, η οποία είχε προηγηθεί με γκολ του Τσάβι, ενώ πήρε νίκη και στη Βαρκελώνη με 0-1 (το γκολ πάλι ο Ντάνι).

Στις 19 Μαΐου του 1999 καθοδηγεί τη Μαγιόρκα σε έναν ακόμη τελικό. Αυτή τη φορά, ευρωπαϊκό. Στο "Villa Park" του Μπέρμιγχαμ, το γκολ του Ντάνι δεν είναι ικανό να δώσει στους νησιώτες τον τίτλο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ήττα με 2-1 από τη Λάτσιο (τα γκολ οι Βιέρι και Νέντβεντ).

Την επόμενη σεζόν, έρχεται η ώρα για το παραπάνω "σκαλοπάτι". Ως τεχνικός της Βαλένθια, κατακτά το Supercopa του 1999. Με αντίπαλο πάλι την Μπαρτσελόνα, τη νικά 1-0 χάρη στο γκολ του Λόπες στο "Μεστάγια", παίρνει ισοπαλία 3-3 στο "Camp Nou".

Έχασε, ωστόσο, άλλους δύο τελικούς. Και μάλιστα για την ίδια διοργάνωση, σε διαδοχικές σεζόν. Τη σεζόν 1999-2000 στο "Stade de France" του Παρισιού βλέπει τη Ρεάλ των Μοριέντε, ΜακΜάναμαν και Ραούλ να συντρίβει τις "νυχτερίδες" με 3-0, τη σεζόν 2000-2001 βλέπει τον Πελεγρίνο να μη σκοράρει στη διαδικασία των πέναλτι και την Μπάγερν να κατακτά το τρόπαιο. Στον τελικό του "San Siro" στο Μιλάνο, η Βαλένθια είχε προηγηθεί με εκτέλεση πέναλτι του Μεντιέτα, αλλά ο Έφενμπεργκ (επίσης με εκτέλεση πέναλτι) ισοφάρισε σε 1-1. Στα πέναλτι, οι Βαυαροί ήταν πιο εύστοχοι και κατέκτησαν τον τίτλο.

Το Νοέμβρη του 2009 ήρθε στα μέρη μας. Ανέλαβε τεχνικός του Άρη και καθοδήγησε τους "κίτρινους" σε έναν ακόμη τελικό της καριέρας του. Στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, ήταν το γκολ του Σεμπάστιαν Λέτο που έδωσε το Κύπελλο Ελλάδας στο "τριφύλλι" και το πήρε από τα χέρια του συμπατριώτη του τεχνικού του Άρη.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ