CHAMPIONS LEAGUE

Βιθέντε ντελ Μπόσκε στο Sport24.gr: "Η Λίβερπουλ δεν έχει plan B"

Spain's coach Vicente del Bosque, during an interview with The Associated Press in Potchefstroom, South Africa, Friday, July 9, 2010. Spain will face Netherlands in the final for the World Cup on July 11. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Spain's coach Vicente del Bosque, during an interview with The Associated Press in Potchefstroom, South Africa, Friday, July 9, 2010. Spain will face Netherlands in the final for the World Cup on July 11. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) ASSOCIATED PRESS

Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε μίλησε στο Sport24.gr για τον τελικό του 1981, στον οποίο είχε αγωνιστεί ως αμυντικό χαφ και έδωσε τα προγνωστικά του για το μεγάλο ματς του Σαββάτου, χρίζοντας φαβορί τη Ρεάλ.

Το βράδυ του Σαββάτου (26/5, 21:45), στο "NSC Olimpiyskiy Stadium" του Κιέβου, Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης θα τεθούν αντιμέτωπες στον μεγάλο τελικό του φετινού Champions League. Οι "blancos" πάνε για το τρίτο σερί τρόπαιο (και 13ο συνολικά), ενώ οι "reds" το κατέκτησαν για τελευταία φορά το 2005, στην επική ανατροπή της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν.

Η μοναδική φορά που οι δυο φιναλίστ βρέθηκαν αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκό τελικό στο παρελθόν, ήταν το 1981, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Εκείνος μάλιστα ήταν και ο τελευταίος τελικός στη διοργάνωση, τον οποίο έχασε η Ρεάλ Μαδρίτης, αφού από τότε έπαιξε σε έξι ακόμα τελικούς και τους νίκησε όλους.

Ένας από τους παίκτες που αγωνίστηκαν με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης το 1981 στον τελικό του "Παρκ ντε Πρενς", ο οποίος κρίθηκε υπέρ της Λίβερπουλ με το γκολ του Άλαν Κένεντι, ήταν ο γνωστός μας Βιθέντε ντελ Μπόσκε. Ο μετέπειτα τεχνικός των "μερένγκες" και της "Roja", είχε παίξει στη θέση του αμυντικού χαφ φορώντας το νούμερο "6".

Βιθέντε ντελ Μπόσκε στο Sport24.gr: "Η Λίβερπουλ δεν έχει plan B"

Ο Ρέι Κένεντι σουτάρει ανάμεσα στους Ούλι Στίλικε (αριστερά) και Βιθέντε ντελ Μπόσκε (δεξιά, με το "6"), στη διάρκεια του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1981 (AP Photo/StaffLipchitz)

Το Sport24.grεπικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και ο πιο πετυχημένος προπονητής του 21ου αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα, με δυο Champions League (Ρεάλ Μαδρίτης), ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα EURO (Ισπανία), μας μίλησε για εκείνο το παιχνίδι, σχολιάζοντας και τον φετινό τελικό, όπου έδωσε τον τίτλο του φαβορί, που αλλού, στους "μερένγκες"! Ιδού τι μας είπε.

- Για τον τελικό του 1981:" Ήταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι η Λίβερπουλ είχε κατέβει ως φαβορί. Πολύ σφιχτές άμυνες, μοιρασμένο το κέντρο, λίγες ευκαιρίες, συνεχείς επαφές σώμα με σώμα, δυνατά μαρκαρίσματα αλλά όχι βρώμικα, μια πραγματική μάχη χωρίς ιδιαίτερη τεχνική και συνδυασμούς σε έναν κακό αγωνιστικό χώρο, αλλά και με κάποιες, λίγες πινελιές ωραίου ποδοσφαίρου και από τις δυο μεριές. Τελικά μια στιγμιαία απροσεξία στην άμυνά μας έκρινε το ματς και τον τίτλο".

- Για την συμμετοχή του Κάνιγχαμ:" Υπήρξε πολλή γκρίνια για τη συμμετοχή του Λόρι, επειδή ήταν ανέτοιμος, έπαιξε στον τελικό μετά από έξι μήνες αγωνιστικής απραξίας. Για να είμαι ειλικρινής, δεν βοήθησε αυτή η επιλογή του Μπόσκοφ, όχι γιατί ο Λόρι δεν ήταν καλός παίκτης, το αντίθετο, αλλά επειδή δεν είχε ρυθμό ούτε αντοχές, ήταν σαν να παίζαμε με δέκα. Και φυσικά, η Λίβερπουλ το ήξερε αυτό και δεν σπατάλησε ιδιαίτερη ενέργεια για να τον μαρκάρει".

Βιθέντε ντελ Μπόσκε στο Sport24.gr: "Η Λίβερπουλ δεν έχει plan B"

Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης το 1981

- Για το πριμ νίκης που δόθηκε από τη διοίκηση:" Ναι, είναι αλήθεια, με το που τελείωσε το τελετουργικό και πήγαμε στα αποδυτήρια, ο πρόεδρος Λουίς ντε Κάρλος, κατέβηκε από τα επίσημα και μας ανακοίνωσε ότι η διοίκηση είχε αποφασίσει να μας δώσει πριμ νίκης, μισό εκατομμύριο πεσέτες. Ήταν ένα είδος αναγνώρισης στην προσπάθεια που είχαμε κάνει σε όλη τη διοργάνωση, μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των παικτών μας προερχόταν από τις ακαδημίες της Ρεάλ και είχαμε απέναντί μας μια ομάδα ζωντανό θρύλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή".

- Για τον φετινό τελικό:" Είναι προφανές ότι η Ρεάλ είναι το φαβορί. Είναι η δις κάτοχος του τίτλου, διαθέτει ένα εκπληκτικό σύνολο το οποίο συνδυάζει ταλέντο, εμπειρία και πάνω απ' όλα την ικανότητα να διαχειρίζεται τέτοιου είδους αγώνες. Απέναντι υπάρχει ο ενθουσιασμός και το χαρούμενο παιχνίδι της Λίβερπουλ, η οποία όμως στερείται ενός plan b, αν χρειαστεί κάτι τέτοιο. Οι εναλλακτικές της λύσεις είναι ελάχιστες, δεν είχε την πολυτέλεια να ξεκουράσει τους βασικούς της, αφού οι υποχρεώσεις έτρεχαν στην Αγγλία και όλο αυτό μπορεί να φανεί στη διάρκεια του τελικού.

Από την άλλη, είναι μόνο ένα παιχνίδι, όλα μπορούν να συμβούν, αλλά η Ρεάλ έχει το προβάδισμα, γιατί έχει τη δυνατότητα και να ελέγξει τον ρυθμό, αλλά και να αποκόψει την πολύ καλή επιθετική γραμμή της Λίβερπουλ από την υπόλοιπη ομάδα. Και βέβαια, διαθέτει τους παίκτες στον πάγκο, για να μπορέσει να αλλάξει τον ρου του παιχνιδιού, αν αυτό χρειαστεί. Νομίζω ότι θα δούμε έναν ωραίο τελικό και εύχομαι η Ρεάλ να σηκώσει το 13ο τρόπαιο".

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ