CHAMPIONS LEAGUE

Το προφίλ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Το προφίλ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Η Σπόρτινγκ μοιάζει με την πιο βατή ομάδα στον όμιλο του Ολυμπιακού στο Champions League, ωστόσο οι Πορτογάλοι με την απίθανη γραμμή κρούσης αποτελούν κίνδυνο - θάνατο.

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας ήταν μία από τις χειρότερες επιλογές για τον Ολυμπιακό από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του Champions League, ωστόσο η τύχη δεν βοήθησε τους πρωταθλητές Ελλάδας κι έτσι οι Πορτογάλοι αποτελούν έναν από τους αντιπάλους τους στον 4ο όμιλο.

Με τον πολύπειρο Ζόρζε Ζεζούς στο "τιμόνι" και σπουδαίους ποδοσφαιριστές με παραστάσεις από την ποδοσφαιρική ελίτ στο ρόστερ, η Σπόρτινγκ θα παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στον όμιλο, αφού μαζί της θα δώσει την πρώτη μεγάλη μάχη ο Ολυμπιακός, αυτήν της 3ης θέσης.

Η ταυτότητα

Όνομα: Σπόρτινγκ Κλούμπε ντε Πορτουγκάλ

Έτος ίδρυσης: 1906

Γήπεδο: "Εστάδιο Ζοζέ Αλβαλάδε" (50.095 θέσεις), Λισαβόνα

Προπονητής: Ζόρζε Ζεζούς

Τίτλοι: 18 Πρωταθλήματα Πορτογαλία, 16 Κύπελλα Πορτογαλίας, 4 Taça de Portugal, 8 Supertaça, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕΙ, ΑΜΥΝΑ ΠΟΥ (ΙΣΩΣ) ΜΠΑΖΕΙ

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη στιγμή που ο Ζόρζε Ζεζούς ανέλαβε το πρότζεκτ της Σπόρτινγκ, χωρίς να καταφέρει να πετύχει τους στόχους που είχε θέση η διοίκηση, την επάνοδο του συλλόγου στην κορυφή της χώρας. Πόρτο και Μπενφίκα παραμένουν ένα βήμα πιο μπροστά και η φετινή σεζόν ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία του 63χρονου προπονητή να πετύχει κάτι σημαντικό στο "Ζοζέ Αλβαλάδε", προτού προκληθούν εκ νέου εντάσεις γύρω από το πρόσωπό του από τη διοίκηση.

Η τελευταία έκανε το χρέος της το καλοκαίρι, αφού αγόρασε τον 25χρονο Αργεντινό επιθετικό Μάρκος Ακούνια για σχεδόν 10.000.000 ευρώ, ενώ πήρε τον κεντρικό μέσο Μπρούνο Φερνάντες από τη Σαμπντόρια για 8.500.000 ευρώ. Στο πρόσωπο του Ροντρίγκο Μπατάγλια της Μπράγκα βρήκε μία δοκιμασμένη συνταγή για τα χαφ, ενώ προσέθεσε και την εμπειρία των Ζερεμί Ματιέ και Φάμπιο Κοεντράο στα μετόπισθεν. Σημαντική και η προσθήκη του ταχύτατου Σεϊντού Ντουμπιά για την επίθεση, ως δανεικός από τη Ρόμα, ενώ ξεχωρίζει και η απόκτηση ως ελεύθερος του πρώην στόπερ του Παναθηναϊκού, Αντρέ Πίντο, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έπαιζε στην Μπράγκα.

Το εκρηκτικό αυτό μείγμα προστέθηκε στην καθεστηκυία τάξη του τερματοφύλακα της εθνικής Πορτογαλίας, Ρούι Πατρίσιο, του στόπερ Σεμπαστιάν Κοάτες, των επίσης διεθνών Ουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριέν Σίλβα και του "μπομπέρ" Μπας Ντοστ, που την περσινή σεζόν σημείωσε 34 γκολ σε 31 αγώνες στο πρωτάθλημα.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του ρόστερ είναι θετικά. Στο πρωτάθλημα έχει κάνει το 3/3 και μάλιστα χωρίς να δεχθεί γκολ, αν και απουσιάζει ακόμα το ντέρμπι. Στην Ευρώπη, έμεινε στο 0-0 με τη Στεάουα στη Λισαβόνα, ωστόσο ξέσπασε με 5-1 στο Βουκουρέστι, εξασφαλίζοντας θριαμβευτικά το "εισιτήριο" για τους ομίλους του Champions League.

Οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που θα συναντηθεί με ελληνική ομάδα, μετά από τη νίκη με 4-1 επί του Πανιωνίου στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA to 2004-2005.

Ο προπονητής

Ο Ζόρζε Ζεζούς αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ατού των Πορτογάλων. Έμπειρος από ευρωπαϊκές διοργανώσεις και επιτυχίες, έχοντας φτάσει με την Μπενφίκα σε δύο σερί τελικούς του Europa League (2013, 2014), ωστόσο η πίεση άρχισε να φτάνει μέχρι και τον ίδιο, από τη στιγμή που ο σύλλογος παραμένει δίχως πρωτάθλημα από το 2002 και δίχως κύπελλο από το 2015.

Την περσινή σεζόν παρέταξε τα "λιοντάρια" με μία διάταξη 4-1-3-2, με τον Ντοστ αδιαπραγμάτευτο κυνηγό και τον Άλαν Ρουίς συνήθως δίπλα του, ενώ ο Ουίλιαμ Καρβάλιο ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ άμυνας και κέντρου. Ο Ζέλσον Μαρτίνς δεξιά και ο Μπρούνο Σέζαρ ή ο Μπράιαν Ρουίς αριστερά βοηθούσαν στην επίθεση ενώ ο Αντριέν Σίλβα μπροστά από τον Καρβάλιο οργάνωνε το παιχνίδι.

Φέτος, η παρουσία των Κοεντράο και Ματιέ φέρνει αλλαγές στη σύνθεση της άμυνας, ενώ στα αριστερά έχει μονιμοποιηθεί ο Ακούνια για τον Ζεζούς, ο οποίος δείχνει να προτιμάει ένα σύστημα 4-2-3-1. Σε αυτό, βέβαια, δεν χωρούν όλα τα αστέρια της επίθεσης, με συνέπεια να μην αποκλείεται να δοκιμάζει διαφορετικές διατάξεις, αναλόγως τον αντίπαλο και το τι χρειάζεται.

Το αστέρι

Στη Βόλφσμπουργκ αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες την περσινή σεζόν, ωστόσο όπως αποδείχθηκε, παρασύρθηκε από τη γενικότερη κακή πορεία των "λύκων". Όταν ο Μπας Ντοστ βρέθηκε ξανά σε μία ομάδα που λειτουργεί κανονικά σε αγωνιστικό επίπεδο, ξεδίπλωσε την εκτελεστική δεινότητά του, σημειώνοντας 36 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Ο πρώτος σκόρερ του πορτογαλικού πρωταθλήματος άρχισε με τρία γκολ σε ισάριθμους αγώνες στην Primeira Liga φέτος και ακόμα ένα στην Ευρώπη, δείχνοντας ότι δύσκολα μπορεί να περιοριστεί.

Δεν είναι μόνο το ύψος του (196 εκατοστά), είναι και η κίνησή του μέσα κι έξω από την περιοχή, το δεξί πόδι του που μπορεί να στείλει την μπάλα σε οποιοδήποτε σημείο της εστίας, αλλά και η συνεννόηση με κλειστά μάτια με τους γρήγορους εξτρέμ της Σπόρτινγκ, που τον καθιστούν κίνδυνο θάνατο για οποιαδήποτε άμυνα.

Το γήπεδο

People pass by the bus station in front of the Jose Alvalade stadium in Lisbon, Tuesday, May 17, 2005. CSKA Moscow will play Sporting Lisbon in the Uefa Cup final on Wednesday in the Jose Alvalade stadium. (AP Photo/Bernat Armangue)
People pass by the bus station in front of the Jose Alvalade stadium in Lisbon, Tuesday, May 17, 2005. CSKA Moscow will play Sporting Lisbon in the Uefa Cup final on Wednesday in the Jose Alvalade stadium. (AP Photo/Bernat Armangue) AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες

Ρούι Πατρίσιο (29 / Πορτογαλία)

Πέδρο Σίλβα (20 / Πορτογαλία)

Ρομέν Σαλέν (33 / Γαλλία)

Άζμπε Γιουγκ (25 / Σλοβενία)

Αμυντικοί

Σεμπαστιάν Κοάτες (26/ Ουρουγουάη)

Αντρέ Πίντο (27 / Πορτογαλία)

Ζερεμί Ματιέ (33 / Γαλλία)

Ντόουγκλας (29 / Ολλανδία)

Τομπίας Φιγκερέδο (23 / Πορτογαλία)

Φάμπιο Κοεντράο (29 / Πορτογαλία)

Ζονατάν Σίλβα (23 / Αργεντινή)

Μάρβιν Ζέεχελααρ (27 / Ολλανδία)

Εσεκιέλ Στσελότο (28 / Ιταλία)

Κριστιάνο Πιτσίνι (24 / Ιταλία)

Στέφαν Ριστόβσκι (25 / ΠΓΔΜ)

Μέσοι

Ουίλιαμ Καρβάλιο (25 / Πορτογαλία)

Ροντριγκο Μπατάγλια (26 / Ιταλία)

Ζοάο Παλίνια (22 / Πορτογαλία)

Ράντοσαβ Πέτροβιτς (28 / Σερβία)

Σίμεον Σλάβτσεφ (23 / Βουλγαρία)

Οριόλ Ροσέλ (25 / Ισπανία)

Αντριέν Σίλβα (28 / Πορτογαλία)

Μπρούνο Φερνάντες (22 / Πορτογαλία)

Ματέους (23 / Βραζιλία)

Επιθετικοί

Μάρκος Ακούνια (25 / Αργεντινή)

Μπράιαν Ρουίς (32 / Κόστα Ρίκα)

Μπρούνο Σέζαρ (28 / Βραζιλία)

Έλντον (28 / Πράσινο Ακρωτήρι)

Ζέλσον Μαρτίνς (22 / Πορτογαλία)

Ιούρι Μεδέιρος (23 / Πορτογαλία)

Αλάν Ρουίς (24 / Αργεντινή)

Ντάνιελ Ποντένσε (21 / Πορτογαλία)

Ζέλσον Ντάλα (21 / Αγκόλα)

Μπας Ντοστ (28 / Ολλανδία)

Σεϊντού Ντουμπιά (29 / Ακτή Ελεφαντοστού)

Αξία ρόστερ Transfermarkt: 194.900.000 ευρώ

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ