CHAMPIONS LEAGUE

Τι είχαμε, τι χάσαμε...

Τι είχαμε, τι χάσαμε...

Είκοσι χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν έχει ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πως, όμως, ήταν η χώρα μας (και όχι μόνο αυτή) το 1996;

Το σουβλάκι έκανε 250 δραχμές, η Ειρήνη Σκλήβα στέφονταν "Μις Κόσμος", το "Πόκεμον" έμπαινε στην ζωή μας και η Έφη Σαρρή τραγουδούσε "Τι είχαμε, τι χάσαμε". Ρε φίλε, πέρασαν κιόλας είκοσι χρόνια από τότε που δεν είχαμε ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πόσο έχουν αλλάξει τα πάντα (vids+pics)

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ απέτυχαν (περισσότερο ο πρώτος, βάσει δείκτη δυσκολίας) να προκριθούν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας την Ελλάδα «ορφανή» από ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αυτό είχε να συμβεί από την σεζόν 1996-97, τότε που ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στα προκριματικά από την Ρόζενμποργκ.

Τότε, που το σουβλάκι με πίτα έκανε 250 δραχμές, για να αγοράσεις μια εφημερίδα αρκούσε να έχεις 300 δραχμές στην τσέπη σου, η τιμή ενός καφέ στην καφετέρια άρχισε να είναι «τσιμπημένη» (500 δραχμές και πάνω), το μικρό μπουκάλι νερό στοίχιζε 50 δραχμές (τώρα κάνει 50 λεπτά, κάνε τον υπολογισμό και κλάψε), για να πας σινεμά ήθελες 1.500 δραχμές, για να αγοράσεις έναCD(ή έναν δίσκο ή μια κασέτα, απ’ όλα είχαμε τότε) χρειαζόσουν δύο με τέσσερα χιλιάρικα (δραχμές πάντα) και το εισιτήριο στο λεωφορείο έκανε 150 δραχμές.

Τι είχαμε, τι χάσαμε...

Η Ελλάδα προσπαθούσε να συνέλθει από τον θάνατο δύο εθνικών σταρ, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου (23 Ιουνίου) και η Αλίκη Βουγιουκλάκη (23 Ιουλίου), σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την Κρίση στα Ίμια και την δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από τους "Γκρίζους Λύκους".

Το τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου που αφιερώθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο στον ΣολωμόΣολωμού:

Και αν η αξέχαστη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου τιμούσε την μνήμη δύο ηρώων, στις κατάμεστες από κόσμο πίστες (όλη την εβδομάδα, όχι μόνο Παρασκευή ή Σάββατο, όπως τώρα), άλλα ήταν τα σουξέ.

Ο Νότης Σφακιανάκης τραγουδούσε το "Σώμα μου", ο Βασίλης Καρράς το "Τηλεφώνησέ μου", η Καίτη Γαρμπή τα "Περασμένα Ξεχασμένα", η Έφη Σαρρή το "Τι είχαμε τι χάσαμε", με εκείνον τον περίεργο στίχο που "στο λέω" ακούγονταν κάπως αλλιώς (ακούστε το με προσοχή, γιατί μας έφαγε η λογοκρισία), ενώ Σάκης Ρουβάς και Λάμπης Λιβιεράτος έδιναν την ποπ νότα με το "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα" και το "Μπαμ και κάτω".

Τι είχαμε, τι χάσαμε...

Στα περίπτερα κυριαρχούσαν τα περιοδικάlifestyleκαι την τιμητική της είχε η πανέμορφη 18χρονη «Μις Ελλάς» Ειρήνη Σκλήβα, η οποία στις 23 Νοεμβρίου στέφονταν "Μις Κόσμος" στο Μπαγκαλόρ της Ινδίας. Τότε, βεβαίως, τα καλλιστεία και τα παρεπόμενά τους μετατρέπονταν σχεδόν σε «εθνική υπόθεση», αφού δεν είχαμε (στον τωρινό βαθμό έστω) έγνοιες για άλλα ζητήματα.

Στην τηλεόραση, κάνει πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 η σειρά "Εκείνες και εγώ" με τον Γιάννη Μπέζο να παίρνει την σκυτάλη από τον αξέχαστο Λάμπρο Κωνσταντάρα και στο ριμέικ να δίνει ρεσιτάλ σε ρόλο Ζάχου Δόγκανου, με την περίφημη "σπακανόπιτα" της Δεβόρας να μας συντροφεύει έκτοτε.

Αρχίζουν να έχουν μεγάλη πέραση οι σειρές με πρωταγωνιστές νεαρά παιδιά και στο MEGAκάνει θραύση το "Λόγω Τιμής", με Άλκη Κούρκουλο, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Βίκυ Βολιώτη και Γιώργο Πυρπασόπουλο, μεταξύ πολλών άλλων.

Τι είχαμε, τι χάσαμε...

Οι βιντεοκασέτες δεν μας έχουν εγκαταλείψει (σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι ακόμα μαζί μας), αλλά τοDVDπρωτοκυκλοφορεί τον Νοέμβριο στην αγορά της Ιαπωνίας, σε μια από τις πιο επαναστατικές αλλαγές όλων των εποχών στην οικιακή ψυχαγωγία.

Στις βιντεοκονσόλες, το "Pokemon" κάνει πρεμιέρα πριν μετατραπεί πλέον σε κοινωνικό φαινόμενο (και μη χειρότερα), το πρώτο "NBALive" μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, ενώ κυκλοφορούν οι πρώτες εκδοχές του "ResidentEvil" και του "TombRaider". Τότε, βεβαίως, αγνοούσαμε ότι λίγα χρόνια αργότερα, με Μίλα Γιόβοβιτς και Αντζελίνα Τζολί αντίστοιχα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, θα βλέπαμε και την μεταφορά τους στην μεγάλη οθόνη.

Τι είχαμε, τι χάσαμε...

Σε αυτή, δεν έχουμε παράπονο, αφού ουκ ολίγες «χορταστικές» ταινίες έκαναν πρεμιέρα εκείνη την εποχή. Από το καθηλωτικό "Trainspotting" του Ντάνι Μπόιλ και την εντυπωσιακή (ακόμα και σήμερα) "Ημέρα Ανεξαρτησίας", έως τον "Άγγλο ασθενή", το (πρώτο) "Scream", τους "Δώδεκα Πιθήκους" και το "Τζέρι Μαγκουάιρ", με έναν από τους καλύτερους ρόλους του Τομ Κρουζ. 'Show me the money" Τομ!

Τι είχαμε, τι χάσαμε...

Επιστρέφοντας στην μικρή οθόνη, μας αποχαιρετούν ιστορικές σειρές όπως η «Συγγραφέας Ντετέκτιβ» και ο «Πρίγκιπας του Μπελ Ερ» (δεν μιλάμε για τις δεκάδες επαναλήψεις που ακολούθησαν), ενώ κάνουν πρεμιέρα το απολαυστικό «3rdRockfromtheSun» και το πολύ αγαπημένο «Στον έβδομο ουρανό», με τον παπά Έρικ Κάμντεν και τα εφτά παιδιά του να μας συντροφεύουν μέσα από την συχνότητα τουStar.

Όσο για τις διαφημίσεις που φρόντιζαν να διακόπτουν κάθε τρεις και λίγο τις ταινίες ή τις προαναφερθείσες σειρές; Πάρτε μια γεύση, ώστε να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί (κλισέ, αλλά πάντα εύστοχο).

Έξω από τα σύνορά μας, ο Μπιλ Κλίντον επανεκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών (τρία χρόνια πριν ξεσπάσει το "σκάνδαλο Λεβίνσκι"), ο ράπερ Τούπακ δολοφονείται, ξεκινάει η λειτουργία του παιδικού καναλιού "Nickelodeon", οι "BackstreetBoys" γνωρίζουν μεγάλες πιένες, μας αφήνει ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, ενώ η «Χρυσή Μπάλα» καταλήγει στον Ματίας Ζάμερ! Πράγματι, έχει αλλάξει πολύ ο κόσμος από την τελευταία φορά που η Ελλάδα δεν είχε ομάδα στους ομίλους του Champions League.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ