CHAMPIONS LEAGUE

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Μάντσεστερ, Φαν ντερ Σαρ, σηκώνει το Κύπελλο στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας (21-5-2008)

Το Sport24.gr σας θυμίζει τους 3 τίτλους της Μάντσεστερ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όλες οι μεγάλες βραδιές των «red devils», από τη δικαίωση του Μπάσμπι και την επική ανατροπή του ’99, μέχρι τη ρώσικη ρουλέτα του 2008 (pics & videos)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεκδικεί απόψε το βράδυ τον τέταρτο τίτλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Το Sport24.gr παρουσιάζει τις τρεις προηγούμενες κατακτήσεις των «red devils» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον και η «αρμάδα» του κατέκτησαν πριν λίγες μέρες τον 19ο τίτλο στην Πρέμιερ, ξεπέρασαν τους 18 της Λίβερπουλ και δημιούργησαν ένα νέο ρεκόρ στο «νησί». Τα πανηγύρια όμως δεν διήρκεσαν πολύ, μιας και η επόμενη – ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για φέτος – βρίσκεται προ των πυλών.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν ένα νέο ραντεβού με την ιστορία, αφού το Σάββατο το βράδυ επιστρέφουν στο γήπεδο, όπου 43 χρόνια πριν, σήκωσαν για πρώτη φορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον ουρανό του Λονδίνου, κάνοντας έτσι την είσοδό τους στο ξεχωριστό κλαμπ των συλλόγων που έχουν φτάσει στον ποδοσφαιρικό θρόνο της Ευρώπης.

Βίντεο: Το αφιέρωμα του Sport24.gr στα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο ύμνος των "κόκκινων διάβολων" με φωτογραφικό υλικό από τις 3 κατακτήσεις.

Η Μάντσεστερ έφτασε – και φέτος – μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ αήττητη (για τέταρτη φορά). Απέναντί της θα βρει την ομάδα που της διέκοψε το νικηφόρο σερί στους τελικούς της διοργάνωσης. Το 2009 οι Καταλανοί νίκησαν στη Ρώμη και υποχρέωσαν τους Άγγλους στην πρώτη τους ήττα μετά από ένα επιτυχημένο 3 στα 3.

Ο Φέργκιουσον θέλει τη ρεβάνς, παρότι γνωρίζει ότι οι «μπλαουγκράνα» είναι το φαβορί της συνάντησης. Ο σερ Άλεξ όμως είναι γνωστό ότι γιγαντώνεται στα δύσκολα. Οι δύο τίτλοι που έχει κατακτήσει η Μάντσεστερ επί «βασιλείας» του, το αποδεικνύουν περίτρανα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του βρετανικού ποδοσφαίρου στον κόσμο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Από τα πρώτα χρόνια του θεσμού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών φάνηκε έτοιμη να πρωταγωνιστήσει με τα περίφημα «Busby babes», όμως τα όνειρα εκείνης της ομάδας χάθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 1958 μέσα στα συντρίμμια της πτήσης 609 της British European Airways στην τραγωδία του Μονάχου.

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ
Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον πανηγυρίζει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ (21-5-2008)

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον πανηγυρίζει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ (21-5-2008)

Ο επιζών Ματ Μπάσμπι δεν το έβαλε κάτω. Δημιούργησε την επόμενη γενιά των «μπέμπηδων» και μια δεκαετία αργότερα, το 1968, οδήγησε την Μάντσεστερ στην κατάκτηση του πρώτου Πρωταθλητριών μέσα στον «ναό» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το Γουέμπλεϊ.

Χρειάστηκε να περάσουν τρεις δεκαετίες για να ξαναβρεθούν οι «κόκκινοι διάβολοι» σε έναν τελικό, το 1999, απέναντι στη Μπάγερν. Εκεί ανέβηκαν ξανά στον ευρωπαϊκό θρόνο μετά από ένα πραγματικό έπος. Το 2008 χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι για να γίνουν 3 τα Κύπελλα.

Και το Σάββατο, απέναντι στην Μπαρτσελόνα, η Γιουνάιτεντ θα διεκδικήσει την τέταρτη κούπα της ιστορίας της. Από την ίδια ομάδα που της την στέρησε δυο χρόνια πριν. Περιμένοντας το αποτέλεσμα, ας δούμε αναλυτικά τους τρεις κερδισμένους τελικούς της Μάντσεστερ.

Για το photostory πατήστε εδώ.

1. MANCHESTER UTD FC – SL BENFICA 4-1

European Cup 1967-68

Γήπεδο: Wembley Stadium, Λονδίνο (29-5-1968)

Θεατές: 92.225

Διαιτητής: Concetto Lo Bello (Ιταλία)

Γκολ: 53’ Charlton (1-0), 75’ Graca (1-1), 93’ Best (2-1), 94’ Kidd (3-1), 99’ Charlton (4-1)

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ
Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 1968 ποζάρουν με το Κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά.

Manchester Utd FC (Matt Busby): Stepney, Brennan, Foulkes, Sadler, Dunne, Crerand, Charlton, Stiles, Best, Kidd, Aston.

SL Benfica (Otto Gloria): Henrique, Calisto, Fernandes, Santos, Cruz, Graca, Coluna, Augusto, Torres, Eusebio, Simoes.

Η δεύτερη γενιά των «μπέμπηδων» του Μπάσμπι

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του Μονάχου, όπου σκοτώθηκαν 8 από τους παίκτες της Γιουνάιτεντ, η υπόσχεση που είχε δώσει ο προπονητής εκείνης της ομάδας, Ματ Μπάσμπι, πως θα έφερνε την Μάντσεστερ στην κορυφή της Ευρώπης, έγινε πραγματικότητα. Αυτός, ο Τσάρλτον και ο Φουλκς, επιζώντες και οι τρεις του αεροπορικού δυστυχήματος του 1958, ήταν ο συνδετικός κρίκος των περίφημων «Busby babes» με τη νέα γενιά των ποδοσφαιριστών που έφεραν τους «κόκκινους διάβολους» για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης.

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ
Ο Τζορτζ Μπεστ (δεξιά) σκοράρει στο τρίτο λεπτό της παράτασης και δίνει προβάδισμα στην Γιουνάιτεντ.

Ο Τζορτζ Μπεστ (δεξιά) σκοράρει στο τρίτο λεπτό της παράτασης και δίνει προβάδισμα στην Γιουνάιτεντ (Γουέμπλεϊ, 29-5-1968).

Αφού απέκλεισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό, η Γιουνάιτεντ ταξίδεψε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη Μπενφίκα του Εουσέμπιο στον τελικό. Οι Πορτογάλοι αποδείχθηκαν σκληρός αντίπαλος στην κανονική διάρκεια του αγώνα (1-1), υπέκυψαν όμως στην παράταση, δεχόμενοι 3 γκολ μέσα σε 6 λεπτά. Ο Τζορτζ Μπεστ, η εμβληματική φιγούρα της Μάντσεστερ εκείνη την εποχή, ταλαιπώρησε την άμυνα της Μπενφίκα και ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ (93’) στον έξτρα χρόνο.

Χωρίς το άλλο μεγάλο της αστέρι, τον Ντένις Λόου, που απουσίασε από το Γουέμπλεϊ λόγω τραυματισμού, η Γιουνάιτεντ έφτασε στο εντυπωσιακό 4-1 με τέρματα των Κιντ (94’) και Τσάρλτον (53’ & 99’). Με τη λήξη του αγώνα, ο Μπάσμπι αγκάλιασε κλαίγοντας τους Φουλκς και Τσάρλτον. Οι τρεις τους είχαν ξεπληρώσει το χρέος τους στην ιστορία του συλλόγου και στη μνήμη των νεκρών του Μονάχου. «Ήταν τόσο ευτυχισμένος που νόμιζες ότι είχε ένα φωτοστέφανο πάνω στο κεφάλι του», έχει πει για τον Μπάσμπι σε μεταγενέστερη συνέντευξή του, ο Τζορτζ Μπεστ.

Βίντεο: Highlights από τον τελικό του 1968

Η υποδοχή πρώτα στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο Μάντσεστερ, ήταν ανάλογη ηρώων. Η Albert Square γέμισε ασφυκτικά από παραληρούντες φίλους της Γιουνάιτεντ που ήθελαν να αποθεώσουν τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Η Μάντσεστερ έγινε εκείνη τη χρονιά η πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτούσε το τρόπαιο στην ιστορία του θεσμού, για να ακολουθήσουν αργότερα η Λίβερπουλ, η Νότινγχαμ Φόρεστ και η Άστον Βίλα.

2. MANCHESTER UTD FC – FC BAYERN 2-1

Champions League 1998-99

Γήπεδο: Camp Nou, Βαρκελώνη (26-5-1999)

Θεατές: 90.045

Διαιτητής: Pierluigi Collina (Ιταλία)

Γκολ: 6’ Basler (0-1), 91’ Sheringham (1-1), 93’ Solskjaer (2-1)

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ
Η αναμνηστική φωτογραφία για την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1999, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Καμπ Νόου, 26-5-1999)

Manchester Utd FC (Sir Alex Ferguson): Schmeichel, Neville, Johnsen, Stam, Irwin, Giggs, Beckham, Butt, Blomqvist (67’ Sheringham), Yorke, Cole (81’ Solskjaer).

FC Bayern (Ottmar Hitzfeld): Kahn, Matthaus (80’ Fink), Babbel, Linke, Kuffour, Tarnat, Effenberg, Jeremies, Basler (90’ Salihamidzic), Jancker, Zickler (71’ Scholl).

Το έπος του Καμπ Νόου

Χρειάστηκε να περάσουν 31 ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο Πρωταθλητριών της Γιουνάιτεντ, για να την ξαναβρούμε σε τελικό, αυτή τη φορά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε κατακτήσει ήδη όλους τους πιθανούς τίτλους στα 13 χρόνια που βρισκόταν στον πάγκο της Μάντσεστερ, του έλειπε όμως ο σημαντικότερος όλων. Η σεζόν 1998-99 βρήκε τους «κόκκινους διάβολους» στον όμιλο «φωτιά» μαζί με τις Μπαρτσελόνα και Μπάγερν. Τερμάτισαν στη δεύτερη θέση με 2 νίκες (επί της Μπρόντμπι) και 4 ισοπαλίες με Καταλανούς και Γερμανούς.

Στη συνέχεια απέκλεισαν πρώτα την Ίντερ και μετά την Γιουβέντους και προκρίθηκαν στον τελικό του Καμπ Νόου με αντίπαλο την Μπάγερν, με την οποία είχαν φέρει 2-2 και 1-1 στα δυο ματς των ομίλων. Οι Βαυαροί όχι μόνο προηγήθηκαν νωρίς, μόλις στο 6’, με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπάσλερ, αλλά επέβαλλαν τον ρυθμό τους σε όλο τον αγώνα, έχοντας δοκάρια και πολλές χαμένες ευκαιρίες για να κλειδώσουν το αποτέλεσμα.

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ
Ο Σόλσκιερ πετυχαίνει στο 93' το νικητήριο γκολ της Γιουνάιτεντ (26-5-1999)

Ο Σόλσκιερ πετυχαίνει στο 93' το νικητήριο γκολ της Γιουνάιτεντ (Καμπ Νόου, 26-5-1999)

Τη στιγμή που συμπληρώθηκαν τα 90 λεπτά του παιχνιδιού, οι Γερμανοί είχαν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την τελετή της απονομής, όμως οι «κόκκινοι» απέδειξαν στις καθυστερήσεις πόσο «διάβολοι» είναι. Μέσα σε 102 δευτερόλεπτα η Μάντσεστερ έφερε τα πάνω κάτω, πετυχαίνοντας μια επική όσο και απίστευτη ανατροπή, που μπορεί πλέον να συγκριθεί μόνο με αυτή της Λίβερπουλ επί της Μίλαν το 2005.

Στο 91’ ήταν ο Τέντι Σέρινγχαμ αυτός που έφερε το ματς στα ίσα και ενώ όλοι περίμεναν την λήξη και την παράταση, ήρθε το τελειωτικό χτύπημα από τον «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο». Ο Σόλσκιερ στο 93’ έσπρωξε τη μπάλα στον ουρανό των δικτύων του Καν, ολοκληρώνοντας ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό θαύμα. Οι Γερμανοί ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε εκείνο το βράδυ στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, όμως η νίκη της Γιουνάιτεντ ήταν ο θρίαμβος της θέλησης, της πίστης και της επιμονής μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Βίντεο: Highlights από τον τελικό του 1999

Ο «γίγαντας» Σμάιχελ ήταν αυτός που σήκωσε ψηλά την κούπα με τα μεγάλα αυτιά και η Μάντσεστερ πρόσθεσε τον δεύτερο τίτλο στο παλμαρέ της. Η ομάδα του Φέργκιουσον έγινε η όγδοη στην ιστορία του Πρωταθλητριών που κέρδισε το τρόπαιο αήττητη, ενώ η εικόνα του τελικού ήταν οι Γερμανοί παίκτες σκορπισμένοι στο χορτάρι του Καμπ Νόου, απαρηγόρητοι για την εξέλιξη και κατάληξη του αγώνα.

3. MANCHESTER UTD FC – CHELSEA FC 1-1 (6-5 στα πέναλτι)

Champions League 2007-08

Γήπεδο: Luzhniki, Μόσχα (21-5-2008)

Θεατές: 67.310

Διαιτητής: Lubos Michel (Σλοβακία)

Γκολ: 26’ Ronaldo (1-0), 45’ Lampard (1-1)

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ
Η αναμνηστική φωτογραφία της Πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2008, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Manchester Utd FC (Sir Alex Ferguson): Van der Sar, Brown (125’ Anderson), Ferdinand, Vidic, Evra, Hargreaves, Scholes (87’ Giggs), Carrick, Ronaldo, Rooney (101’ Nani), Tevez.

Chelsea FC (Avram Grant): Cech, Essien, Carvalho, Terry, Ashley Cole, Makelele (124’ Belletti), Ballack, Lampard, Joe Cole (99’ Anelka), Malouda (92’ Kalou), Drogba.

Η ρώσικη ρουλέτα της Μόσχας

Εννέα χρόνια μετά τον άθλο της Βαρκελώνης, η Μάντσεστερ – πάντα με τον σερ Άλεξ στον πάγκο της – έφτασε για τρίτη φορά σε τελικό της διοργάνωσης. Το ξεκίνημα της σεζόν έφερε την Γιουνάιτεντ στο Group F μαζί με τις Ρόμα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Δυναμό Κιέβου. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έβγαλαν άνετα την «υποχρέωση» παίρνοντας την πρώτη θέση με 5 νίκες και μια ισοπαλία. Στη συνέχεια ξεπέρασαν τα εμπόδια της Λιόν και της Ρόμα και βρήκαν στον ημιτελικό τη φετινή τους αντίπαλο, Μπαρτσελόνα.

Τα 3 Πρωταθλητριών της Μάντσεστερ
Ο Φαν ντερ Σάρ αποκρούει το πέναλτι του Ανελκά και δίνει το τρίτο Πρωταθλητριών στην Γιουνάιτεντ (Λουζνίκι, 21-5-2008)

Ο Φαν ντερ Σάρ αποκρούει το πέναλτι του Ανελκά και δίνει το τρίτο Πρωταθλητριών στην Γιουνάιτεντ (Λουζνίκι, 21-5-2008)

Μετά τη λευκή ισοπαλία στο Καμπ Νόου και το γκολ του Σκόουλς στο Ολντ Τράφορντ, η Μάντσεστερ πήρε την πρόκριση για τον τρίτο τελικό της ιστορίας της, όπου την περίμενε η Τσέλσι. Ήταν μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία που θα βρίσκονταν αντιμέτωπες δυο ομάδες από το ίδιο πρωτάθλημα (μετά το Ρεάλ – Βαλένθια του 2000 και το Μίλαν – Γιουβέντους το 2003), σε ένα ματς που φιλοξενήθηκε στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας.

Τα δυο γκολ του αγώνα σημειώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο. Προηγήθηκε η Γιουνάιτεντ με κεφαλιά του Ρονάλντο στο 26’ και ισοφάρισε η Τσέλσι με πλασέ του Λάμπαρντ στο 45’. Το σκορ δεν άλλαξε στην επανάληψη, αλλά ούτε και στην παράταση, οπότε ο τελικός πήγε στη διαδικασία των πέναλτι. Κάτω από καταρρακτώδη βροχή, ο πρώτος που αστόχησε ήταν ο Κριστιάνο, δίνοντας στιγμιαίο προβάδισμα στους Λονδρέζους.

Βίντεο: Highlights από τον τελικό του 2008

Όμως στη συνέχεια μια άτσαλη – και άστοχη – εκτέλεση από τον Τέρι και μια εκπληκτική απόκρουση από τον Φαν ντερ Σαρ στο πέναλτι του Ανελκά, έδωσαν τη νίκη και τον τίτλο στην Μάντσεστερ. Η «αρμάδα» του Φέργκιουσον ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για τρίτη φορά στην ιστορία της, διατήρησε το 100% επιτυχίας σε τελικούς (3/3) και έγινε μόλις η τέταρτη ομάδα που κέρδισε το τρόπαιο αήττητη για δεύτερη φορά μετά τη Λίβερπουλ, τη Μίλαν και τον Άγιαξ.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ