CHAMPIONS LEAGUE

Τα 26' του Ρομπέρτο

Τα 26' του Ρομπέρτο

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Ατλέτικο στη Μαδρίτη (26/11, 21:45) και το Sport24.gr θυμάται το ντεμπούτο του Ρομπέρτο με τους "ροχιμπλάνκος" στο Τσάμπιονς Λιγκ πριν 5 χρόνια. Διαβάστε την άποψη του Αμπέλ Ρεσίνο για τον πορτέρο του Ολυμπιακού (pics & videos)

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ήδη στη Μαδρίτη όπου το βράδυ της Τετάρτης (26/11, 21:45) θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης στο "Βιθέντε Καλντερόν" για την πέμπτη αγωνιστική των ομίλων του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Κάποιοι παίκτες των "ερυθρόλευκων" έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στο γήπεδο των "ροχιμπλάνκος" (Τσόρι, Φουστέρ, Αφελάι, Μποτία, Αμπιντάλ), όμως μόνο ο Ρομπέρτο το έχει κάνει (και) ως ποδοσφαιριστής της ομάδας του Μανθανάρες. Με τους "ίντιος" της ισπανικής πρωτεύουσας ο νυν τερματοφύλακας των "ερυθρόλευκων" έχει πραγματοποιήσει όχι μόνο το ντεμπούτο του στην Πριμέρα Ντιβισιόν, αλλά και αυτό στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το Sport24.gr θα γυρίσει πίσω τον χρόνο και θα θυμηθεί αυτά τα δυο παιχνίδια του Ρομπέρτο, το πρώτο το 2005 και το δεύτερο το 2009. Θα διαβάσετε και την άποψη του Αμπέλ Ρεσίνο, προπονητή το 2009 στην Ατλέτικο, ο οποίος μας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην παίκτη του. Έχει ενδιαφέρον το πόσο τυχερός μπορεί να σταθεί ένας ποδοσφαιριστής στο ξεκίνημά του, αλλά και πόσο άτυχος στον πιο σημαντικό αγώνα της (μέχρι τότε) καριέρας του. Τί εννοώ; Θα καταλάβετε στη συνέχεια. Ας ξεκινήσουμε πηγαίνοντας εννέα χρόνια πίσω, στον Δεκέμβριο του 2005.

ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ!

Τα 26' του Ρομπέρτο

Ο Ρομπέρτο στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Ατλέτικο στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Με αντίπαλο την Οσασούνα και ξανθές ανταύγειες! (22/12/2005)

Ο Ρομπέρτο γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1986 στην Φουενλαμπράδα, ένα προάστιο της Μαδρίτης και από μικρός μπήκε στις ακαδημίες της Ατλέτικο. Βρέθηκε τυχαία κάτω από τα δοκάρια, όταν μια μέρα του ζήτησαν οι φίλοι του να παίξει στο τέρμα και εκείνος, χρησιμοποιώντας και όσα είχε μάθει από το τζούντο, τους εντυπωσίασε! Από το 2004 προβιβάστηκε στην τρίτη ομάδα του συλλόγου, την Atlético Aviación (μετέπειτα Atlético Madrid C) και έναν χρόνο αργότερα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Για να γίνει όμως αυτό χρειάστηκε μια απίστευτη αλυσίδα συμπτώσεων. Ποιες ήταν αυτές; Διαβάστε!

Τα 26' του Ρομπέρτο

"Ντεμπούτο του Ρομπέρτο μετά το πρόβλημα της τελευταίας στιγμής του Λέο Φράνκο". Από την Mundo Deportivo (22/12/2005)

Πριμέρα Ντιβισιόν, σεζόν 2005/06. Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Κάρλος Μπιάνκι είχε τρεις τερματοφύλακες στην πρώτη ομάδα. Βασικό τον Αργεντίνο Λέο Φράνκο και αναπληρωματικούς τους Ισπανούς Ιβάν Κουέγιαρ και Ισμαέλ Φαλκόν (βασικός της Ατλέτικο Β που έπαιζε και στην πρώτη ομάδα). Οι "ροχιμπλάνκος" θα αντιμετώπιζαν για την 17η αγωνιστική, την τελευταία πριν την χριστουγεννιάτικη διακοπή του πρωταθλήματος, την Οσασούνα στην Παμπλόνα. Ο Μπιάνκι πέρα από τις υπόλοιπες απουσίες λόγω τραυματισμών (Ιμπαγάσα, Γκαλέτι), είχε έναν ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο, αυτόν του τερματοφύλακα. Ο Κουέγιαρ ήταν τραυματίας, ο Φαλκόν τιμωρημένος γιατί είχε αποβληθεί και ο Λέο Φράνκο, 48 ώρες πριν τη συνάντηση στο "Ελ Σαδάρ", έμεινε και αυτός νοκ άουτ λόγω μυϊκού τραυματισμού.

Τα 26' του Ρομπέρτο

Ο Ρομπέρτο στο "Ελ Σαδάρ" της Παμπλόνα (22/12/2005)

Η αμέσως επόμενη επιλογή, ο Γκαλάν, δεύτερος τερματοφύλακας της Ατλέτικο Β, ήταν επίσης τραυματίας! Οπότε στον απελπισμένο Μπιάνκι δεν έμενε άλλη επιλογή από το να κοιτάξει ακόμα πιο πίσω, στην Ατλέτικο C. Εκεί αγωνίζονταν ο Ρομπέρτο και ο Μπασίλιο, που ήταν και οι δυο τερματοφύλακες που ταξίδεψαν μαζί με την αποστολή. Έτσι, ο σημερινός πορτέρο του Ολυμπιακού πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στις 22 Δεκεμβρίου του 2005, λίγες εβδομάδες πριν κλείσει τα 20 χρόνια του. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να ήταν ήττα για τους "ροχιμπλάνκος" (2-1), όμως ο Ρομπέρτο (με ξανθές ανταύγειες τότε στο μαλλί του όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες) εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του δόθηκε και σύμφωνα με το αθλητικό Τύπο της εποχής ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του σε εκείνο το ματς.

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΚΟΣΙΕΞΙ ΛΕΠΤΩΝ

Τα 26' του Ρομπέρτο

Η ομάδα της Ατλέτικο πριν ξεκινήσει ο αγώνας με την Πόρτο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ στο "Ντραγκάο" (30/9/2009)

Ο Ρομπέρτο επέστρεψε στην Ατλέτικο C και από εκεί προβιβάστηκε στην Ατλέτικο Β, ενώ στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Νάστικ της Ταραγόνα. Το καλοκαίρι του 2008 παραχωρήθηκε στην Ρεκρεατίβο, όμως έναν χρόνο αργότερα η Ατλέτικο ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς που είχε και τον ξανάφερε στη Μαδρίτη. Ο Ρομπέρτο φαινόταν έτοιμος πλέον να διεκδικήσει τη θέση του στην πρώτη ομάδα. Η ευκαιρία τού δόθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν, επειδή ο βασικός Σέρχιο Ασένχο ταξίδεψε με την Εθνική Ισπανίας U20 στην Αίγυπτο για το Μουντιάλ. Η πρώτη συμμετοχή του Ρομπέρτο ήρθε στην επίσκεψη της Ατλέτικο στο "Καμπ Νόου" με τελικό αποτέλεσμα 5-2 υπέρ των "μπλαουγκράνα" του Πεπ Γουαρδιόλα.

Τα 26' του Ρομπέρτο

Ο Ρομπέρτο στο χορτάρι, πονάει και ζητάει αλλαγή (30/9/2009)

Επόμενο παιχνίδι στο "Βιθέντε Καλντερόν" με αντίπαλο την Αλμερία και ισόπαλο τελικό αποτέλεσμα 2-2. Αμέσως μετά το "Μεστάγια" και ακόμα μια ισοπαλία 2-2 απέναντι στη Βαλένθια. Σειρά είχε η δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και η έξοδος της Ατλέτικο στην Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει την Πόρτο στο "Ντραγκάο". Οι "ροχιμπλάνκος" χρειάζονταν βαθμούς γιατί στο πρώτο ματς είχαν υποχρεωθεί σε λευκή ισοπαλία μέσα στην έδρα τους από τον αξιόμαχο ΑΠΟΕΛ. Φυσικά με την αποστολή ταξίδεψε και ο Ρομπέρτο, ο οποίος ήταν έτοιμος να κάνει το ντεμπούτο του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Τα 26' του Ρομπέρτο

Ο Ρομπέρτο έτοιμος να βγει από το παιχνίδι στο 26' του πρώτου ημιχρόνου (Πόρτο - Ατλέτικο, 30/9/2009)

Πράγματι, ο Αμπέλ Ρεσίνο, τότε τεχνικός της Ατλέτικο, εμπιστεύθηκε τη θέση του βασικού τερματοφύλακα στον Ρομπέρτο, όμως το νούμερο "13" της φανέλας του νυν "ερυθρόλευκου" δεν του έφερε καθόλου γούρι, αφού "άντεξε" μόλις 26 λεπτά στο παιχνίδι. Στο 20' του πρώτου ημιχρόνου, ο Ρομπέρτο ένιωσε το πρώτο τσίμπημα στο πόδι αποκρούοντας με δύναμη την μπάλα και μερικά λεπτά αργότερα, σε μια εκτίναξη που έκανε σε κεφαλιά του Φαλκάο, ο πόνος ήταν πολύ πιο έντονος, με αποτέλεσμα να μείνει κάτω και να κάνει νόημα στον πάγκο ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Ο Ρεσίνο πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον 19χρονο τότε Νταβίδ Ντε Χέα, ο οποίος (επίσης στο δικό του ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ) παρά τα δυο τέρματα που δέχτηκε και την ήττα με 2-0, πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση.

Τα 26' του Ρομπέρτο

Ο Ρομπέρτο μαζί με τον γιατρό της ομάδας και τον διαιτητή της συνάντησης (Πόρτο - Ατλέτικο, 30/9/2009)

Η διάγνωση για τον Ρομπέρτο ήταν θλάση στον δεξί τετρακέφαλο. Όταν αποθεραπεύτηκε και τέθηκε ξανά στη διάθεση της ομάδας, δεν ξαναβρήκε την ευκαιρία που τόσο πολύ ήθελε. Οι καλές εμφανίσεις του Ντε Χέα και η επιστροφή του Ασένχο τον έθεσαν μοιραία στο αγωνιστικό περιθώριο, με αποτέλεσμα τον Γενάρη του 2010 να αναχωρήσει ως δανεικός για την Σαραγόσα. Η συνέχεια είναι πάνω-κάτω γνωστή. Από την Σαραγόσα στη Μπενφίκα και από εκεί ξανά στη Σαραγόσα μέχρι το καλοκαίρι του 2013 που τον απέκτησε και πάλι η Ατλέτικο για να τον στείλει όμως αμέσως στη χώρα μας ως δανεικό στον Ολυμπιακό και κάποιους μήνες πιο μετά να τον πουλήσει στους "ερυθρόλευκους". Καθόλου απίθανο πάντως, με τα προβλήματα που έχουν οι "ροχιμπλάνκος" στη θέση του τερματοφύλακα, να επανέλθουν το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να τον ξαναπάρουν στη Μαδρίτη για τρίτη φορά!

ΑΜΠΕΛ: "ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ"

Τα 26' του Ρομπέρτο

Ο Αμπέλ Ρεσίνο, προπονητής της Ατλέτικο όταν ο Ρομπέρτο έκανε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ με τους "ροχιμπλάνκος".

Αυτό θα το δείξει ο χρόνος, όμως αφού εμείς έχουμε γυρίσει στο παρελθόν, μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον τότε προπονητή του Ρομπέρτο στην Ατλέτικο, Αμπέλ Ρεσίνο (επίσης τερματοφύλακα, κάτοχο του ισπανικού ρεκόρ απαραβίαστης εστίας με 1275 λεπτά από το 1990/91) και ζητήσαμε τη γνώμη του για τον πρώην παίκτη του. Ιδού τί μας είπε για εκείνη την άτυχη συμμετοχή του Ρομπέρτο στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και για το παρόν του στον Ολυμπιακό και το πιθανό "μέλλον" του στην Εθνική Ισπανίας:

" Ναι, το θυμάμαι εκείνο το παιχνίδι στην Πορτογαλία. Ο Ρομπέρτο ήξερε ότι θα είναι βασικός, ήταν χαρούμενος, ενθουσιασμένος που θα είχε την ευκαιρία να παίξει σε μια τέτοια διοργάνωση. Όμως στάθηκε άτυχος με τον τραυματισμό του και την αναγκαστική αλλαγή. Μετά δεν είχε άλλες ευκαιρίες και στη συνέχεια έφυγε. Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με έχει καταπλήξει θετικά με τις εμφανίσεις του. Δεν το περίμενα να είναι τόσο εντυπωσιακός. Έχω παρακολουθήσει τα παιχνίδια με την Ατλέτικο και την Γιουβέντους φέτος, αλλά και τα περσινά με την Μάντσεστερ και την Μπενφίκα, καθώς και highlights από όλα τα ματς του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει ανέβει επίπεδο και οι εμφανίσεις του είναι εκπληκτικές.

Πέρασε δύσκολα χρόνια με τους συνεχόμενους δανεισμούς, άκουσε πολλά - τα περισσότερα άδικα - στην Πορτογαλία και την Μπενφίκα από φίλαθλους και Τύπο, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Στη Σαραγόσα έδειξε την πραγματική του αξία και τώρα στον Ολυμπιακό, είναι φανερό ότι έχει ωριμάσει και βρίσκεται στην καλύτερή του κατάσταση. Ο Μίτσελ έχει κάνει πολλή καλή δουλειά μαζί του και είναι σίγουρο ότι η αυτοπεποίθηση του Ρομπέρτο είναι σε μεγάλο μέρος κατάκτηση του προπονητή. Οπωσδήποτε θα παρακολουθήσω το ματς της Τετάρτης και πρέπει να πω ότι αν ο Ολυμπιακός διαθέτει όπλα στην προσπάθειά του να πάρει θετικό αποτέλεσμα στη Μαδρίτη (που τα διαθέτει), ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά είναι ο τερματοφύλακάς του, ο οποίος θα έχει και το επιπλέον κίνητρο ότι παίζει απέναντι στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του.

Ο Ρομπέρτο είναι αγαπητός αλλά και πολύ σωστός επαγγελματίας. Βρίσκεται σε μια ιδανική ηλικία, συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα ενός σύγχρονου τερματοφύλακα και μετά από όσα έχω δει, πρέπει να πω ότι δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν τον δούμε και στην Εθνική. Ο Ντε Χέα είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη επιλογή πίσω από τον Κασίγιας, αλλά πιο πίσω όλα είναι ανοιχτά. Μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι ο Κασίγια αυτός που συμπληρώνει την τριάδα, αλλά ο Ντελ Μπόσκε δεν νομίζω ότι θα μείνει αδιάφορος απέναντι στον Ρομπέρτο, ειδικά αν ο τελευταίος συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο".

Πηγές: As, Marca, lfp.es, uefa.com

Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση του Ρομπέρτο στη δεύτερη θητεία του στην Ατλέτικο μέσα στο "Καμπ Νόου" απέναντι σε μια Μπαρτσελόνα που τότε δεν παιζόταν από κανέναν.

Βίντεο: Highlights του Ρομπέρτο από την Ισπανία

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ