EUROPA LEAGUE

Στον τελικό η Ατλέτικο, 1-0 την Άρσεναλ

Στον τελικό η Ατλέτικο, 1-0 την Άρσεναλ
AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Η Ατλέτικο προκρίθηκε στον τελικό του Europa League και διεκδικεί την 3η κατάκτηση σε 9 χρόνια, μετά από το 1-0 επί της Άρσεναλ στη Μαδρίτη.

Ο κύκλος του Ντιέγκο Σιμεόνε στον πάγκο της Ατλέτικο άρχισε με την κατάκτηση του Europa League τη σεζόν 2011-2012 και μπορεί να κλείσει με τον ίδιο τρόπο, αφού η νίκη των "ροχιμπλάνκος" με 1-0 επί της Άρσεναλ και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης.

Ο Αργεντινός τεχνικός, τιμωρημένος ων, δεν βρισκόταν στον πάγκο αλλά στις σουίτες του "Μετροπολιτάνο", με το δεξί χέρι του, Χερμάν Μπούργος, να δίνει οδηγίες. Εκτός αγωνιστικού χώρου έμεινε κι ο Κώστας Μαυροπάνος, αφού ο Αρσέν Βενγκέρ προτίμησε να τον αφήσει εκτός αποστολής, παρά την καλή εμφάνισή του στο ντεμπούτο που έκανε με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Ολντ Τράφορντ" προ ημερών.

Το γκολ του Ντιέγκο Κόστα στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου ήταν αρκετό για τους Ισπανούς, που με παρακαταθήκη το 1-1 του Λονδίνου, προκρίθηκαν για τρίτη φορά στον τελικό της διοργάνωσης, διεκδικώντας ισάριθμα τρόπαια, μετά από εκείνα του 2010 και του 2012.

"Μελανό" σημείο στην αναμέτρηση, ο σοβαρός τραυματισμός του Γάλλου στόπερ Λοράν Κοσιελνί μόλις στο 12', ο οποίος χάνει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στον τελικό η Ατλέτικο, 1-0 την Άρσεναλ
AP PHOTO/FRANCISCO SECO
Στον τελικό η Ατλέτικο, 1-0 την Άρσεναλ
AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Ατλέτικο - Άρσεναλ 1-0

Σκόρερ: 45+2' Κόστα

Γήπεδο: "Μετροπολιτάνο", Μαδρίτη

Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρόσι (Ιταλία)

Ο Σιμεόνε επέλεξε τον Κόστα δίπλα στον Αντουάν Γκριεζμάν στο καθιερωμένο 4-4-2, προσδοκώντας στον δυναμισμό του πολιτογραφημένου Ισπανού απέναντι σε γνώριμους αντιπάλους. Ο Βενγκέρ, από την πλευρά του, παρέταξε την ενδεκάδα του πρώτου αγώνα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους παίκτες του.

Στα πρώτα λεπτά, η Ατλέτικο προσπαθούσε να κρατήσει την μπάλα, η Άρσεναλ να παίξει πιο γρήγορα, αλλά μετά από ένα τετ α τετ του Κόστα στο 6', ήρθε η καταστροφή για τους Άγγλους. Στο 7' ο αρχηγός τους στραβοπάτησε μόνος του και έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας και χτυπώντας το χορτάρι. Όπως αποδείχθηκε, υπέστη ρήξη αχιλλείου τένοντα, κάτι που θα τον κρατήσει εκτός δράσης για περίπου έξι μήνες, όπερ μεθερμηνευόμενον κι εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου για την εθνική Γαλλίας.

Ο Κάλουμ Τσέιμπερς πέρασε στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο δεν είχε καλή απόδοση. Σε ακόμα χειρότερη μέρα βρέθηκαν τα δύο δεξιά μπακ των ομάδων, Τόμας Πάρτεϊ και Έκτορ Μπεγερίν, που βρίσκονταν μονίμως εκτός θέσης και άφηναν κενά για τους αντιπάλους.

Δύο φάσεις με Κόκε και Γκριεζμάν για τους γηπεδούχους και μία με τον Αλεξάντρ Λακαζέτ για τους φιλοξενούμενους θα μπορούσαν να καταλήξουν σε γκολ στην κανονική διάρκεια του ημιχρόνου. Αυτό συνέβη τελικά στο 2ο λεπτό, όταν ο Γκριεζμάν βρήκε τον Κόστα στην πλάτη του Μπεγερίν κι αυτός έκανε το 1-0.

Στον τελικό η Ατλέτικο, 1-0 την Άρσεναλ
AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Οι δύο προπονητές δεν έκαναν αλλαγές στην ανάπαυλα, με το παιχνίδι να γίνεται πιο σκληρό και από τις δύο πλευρές. Η πρώτη καλή στιγμή ήταν μία προσπάθεια του Άαρον Ράμσεϊ από τη μικρή περιοχή, ωστόσο από την αναμπουμπούλα οι κόντρες τον απέτρεψαν να σκοράρει.

Η Ατλέτικο άρχισε να εκμεταλλεύεται τα κενά στα μετόπισθεν των Λονδρέζων χάρη στην ταχύτητα του Γκριεζμάν και την κίνηση χωρίς την μπάλα του Κόστα, ωστόσο οι δυο τους τα έκαναν όλα καλά και αποτύγχαναν στο σουτ.

Στο 68' ο Χενρίχ Μχιταριάν έκανε την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο, αλλά η Άρσεναλ εξακολουθούσε να μην δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες. Η Ατλέτικο ήταν πιο επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις, ενώ ο Κόστα "ροκάνιζε" χρόνο με όποιον τρόπο μπορούσε (είτε με τσακωμό με τον Σκοντράν Μουστάφι είτε προσποιούμενος τον τραυματία στην αλλαγή του).

Οι "ροχιμπλάνκος" κατάφεραν να κρατήσουν απαραβίαστη την εστία τους για 12ο σερί εντός έδρας παιχνίδι και προκρίθηκαν στον τελικό, στερώντας από τον Βενγκέρ την ευκαιρία να αποχαιρετήσει τον πάγκο της Άρσεναλ με ένα τρόπαιο.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Όμπλακ, Πάρτεϊ (90+3' Σάβιτς), ΧΜ Χιμένες, Γκοντίν, Λούκας Ερνάντεθ, Γκάμπι, Σαούλ, Βιτόλο (74' Κορέα), Κόκε, Γκριεζμάν, Ντιέγκο Κόστα (83' Τόρες)

ΑΡΣΕΝΑΛ: Οσπίνα, Μπεγιερίν, Μουστάφι, Κοσιελνί (12' Τσέιμπερς), Μονρεάλ, Τζάκα, Ράμσεϊ, Γουίλσιρ (68' Μχιταριάν), Γουέλμπεκ, Μεσούτ Εζίλ, Λακαζέτ

Στον τελικό η Ατλέτικο, 1-0 την Άρσεναλ
AP PHOTO/FRANCISCO SECO
Στον τελικό η Ατλέτικο, 1-0 την Άρσεναλ
AP PHOTO/FRANCISCO SECO

Οι ρεβάνς των ημιτελικών:

Πέμπτη

Ζάλτσμπουργκ - Μαρσέιγ 2-0 (53' Αϊνταρά, 65' αυτ. Σαρ) ΠΑΡΑΤΑΣΗ [ 0-2 ]

Ατλέτικο - Άρσεναλ 1-0 (45+2' Κόστα) [ 1-1 ]

*στην αγκύλη το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα

**ο τελικός θα διεξαχθεί στις 16 Μαΐου στο "Parc Olympique Lyonnais" της Λιόν

Ο πίνακας των σκόρερς

8 γκολ

Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο)

Αρίτς Αντούριθ (Μπιλμπάο)

7 γκολ

Ζούνιορ Μοράες (Ντινάμο Κιέβου)

6 γκολ

Αντρέ Σίλβα (Μίλαν)

Μάριο Μπαλοτέλι (Νις)

Εμιλιάνο Ριγκόνι (Ζενίτ)

Αλεκσάντρ Κοκόριν (Ζενίτ)

Μανουέλ Φερνάντες (Λοκομοτίβ Μόσχας)

5 γκολ

Ουίλιαν Ζοζέ (Σοθιεδάδ)

Αρλέμ Νιοερέ (Στεάουα)

Πάτρικ Τουμάσι (Αστανά)

Βαλόν Μπερίσα (Ζάλτσμπουργκ)

Μούνας Ντάμπουρ (Ζάλτσμπουργκ)

4 γκολ

Αλασάν Πλεά (Νις)

Ντάβι Ζέλκε (Χέρτα)

Τίμο Βέρνερ (Λειψία)

Μάρεκ Μπάκος (Πλζεν)

Φρανσέρζιο (Μπράγκα)

Άαρον Ράμσεϊ (Άρσεναλ)

Μπερτράν Τραορέ (Λιόν)

Πάτρικ Κουτρόνε (Μίλαν)

Μίχαελ Κρμέντσικ (Πλζεν)

Γιόσιπ Ίλιτσιτς (Αταλάντα)

Λούκας Οκάμπος (Μαρσέιγ)

Ροζέρ Ασαλέ (Γιανγκ Μπόις)

Λεάντρ Ταβαμπά (Παρτίζαν)

Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο)

Χέφερσον Φαρφάν (Λοκομοτίβ Μόσχας)

*Ασίστς: 6 Ντιμιτρί Παγέτ (Μαρσέιγ) και Σέρχιο Κανάλες (Σοθιεδάδ), 5 Στέφαν Λάινερ (Ζάλτσμπουργκ) και Λουίς Αλμπέρτο (Λάτσιο), 4 Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Θίο Γουόλκοτ (Άρσεναλ), Μεσούτ Εζίλ (Άρσεναλ), Τσάμπι Πριέτο (Σοθιεδάδ), Ράφαελ Χόλτσχαουζερ (Αούστρια) και Αλεκσέι Μιραντσούκ (Λοκομοτίβ)

Ατλέτικο - Άρσεναλ 1-0 (highlights)

Ατλέτικο - Άρσεναλ 1-0 (goals)

Photo credits: AP Photo/Francisco Seco

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ