CHAMPIONS LEAGUE

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"

Ο Πάουλο Σόουζα σε συνέντευξη στο Sport24.gr μιλά για τον άθλο της Βασιλείας απέναντι στη Λίβερπουλ και το γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού εναντίον της Γιουβέντους.

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα, ο Πορτογάλος Πάουλο Σόουζα, θυμάται το ιστορικό γκολ που πέτυχε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού απέναντι στη Γιουβέντους το 2001, για τους ομίλους του Champions League.

Από τον εφιάλτη του Bernabéu στη μαγική νύχτα με τη Λίβερπουλ

Η φετινή σεζόν βρίσκει τον Πάουλο Σόουζα στην Ελβετία, όπου είναι προπονητής της Βασιλείας. Ο Πορτογάλος πρώην άσος του Παναθηναϊκού, όπως και των Γιουβέντους, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Ίντερ, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ, ξεκίνησε την φετινή περιπέτεια του Champions League από τη Μαδρίτη και τη βαριά ήττα από τη Ρεάλ με 5-1.

Μπορεί από μία ήττα να επιπλεύσουν τα θετικά στοιχεία; Δείτε τι λέει ο Πάουλο Σόουζα στο Sport24.gr

"Ξεκινήσαμε αυτή τη σεζόν στο Bernabeu απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης κατά τη γνώμη μου, τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί να γνωρίσαμε την ήττα, αλλά κρατώ καλά στοιχεία από τους ποδοσφαιριστές μου. Είχαμε 16 σουτ και κοντά στο 50% της κατοχής της μπάλα. Είναι ένα αληθινό επίτευγμα αυτό, αν λάβεις υπόψη ότι δεν το κάνουν πολλές ομάδες μέσα στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης. Είμαι υπερήφανος γι' αυτό το στυλ παιχνιδιού, παρά το αποτέλεσμα"

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"

Μετά τον εφιάλτη του "Santiago Bernabeu" η Βασιλεία φιλοξένησε στην Ελβετία το έτερο φαβορί του ομίλου, την ιστορική Λίβερπουλ, με τον Πάουλο Σόουζα να εξηγεί στο Sport24.gr την σπουδαιότητα του αποτελέσματος, ωστόσο να επικεντρώνεται στα δύο παιχνίδια που ακολουθούν με τη Λουντογκόρετς από τη Βουλγαρία.

"Μετά ακολούθησε η επιτυχία επί της Λίβερπουλ και τώρα μία τελείως διαφορετική πρόκληση που μας απαιτεί συγκεντρωμένους στα διπλά διαδοχικά παιχνίδια με τη Λουντογκόρετς. Πρώτα, λοιπόν, αυτά τα παιχνίδια και μετά θα δούμε αυτό με τη Ρεάλ στη Βασιλεία."

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"
PHOTOGRAPH: JUANJO MARTIN/EPA

"Με τη Λίβερπουλ η νίκη ήταν ιστορική, γιατί ο αντίπαλος μας ήταν ένας ιστορικός σύλλογος. Κυριαρχήσαμε στον αγωνιστικό χώρο, είχαμε την κατοχή, δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες και αυτό μας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Εξάλλου αυτή ήταν η αρχική μου πρόθεση, να παίζουμε με φιλοδοξία, αντοχές, και να παράγουμε αυτό που λέω "θετικό ποδόσφαιρο".

Σταθερότητα, ποιότητα και... τύχη

Ο Πάουλο Σόουζα κατάφερε σαν ποδοσφαιριστής κάτι μοναδικό. Κατέκτησε το Champions League σε δύο διαδοχικές σεζόν, με δύο διαφορετικές ομάδες. Πρώτα ήταν η Γιουβέντους τη σεζόν 1995-1996 και ύστερα η Μπορούσια Ντόρτμουντ την ακριβώς επόμενη σεζόν.

Ξέρει καλύτερο από τον καθένα τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να φτάσεις στο υψηλότερο ευρωπαϊκό σκαλί και μοιράζεται μέσα από το Sport24.gr το μυστικό.

"Έχω κατακτήσει δύο Champions League σαν ποδοσφαιριστής. Κατά τη γνώμη μου αυτό που χρειάζεται για να κάνει μία καλή πορεία είναι σταθερότητα. Σταθερότητα σε όλα τα μέλη της ομάδας, σε όλους τους τομείς, σταθερότητα στο πλάνο φιλοσοφίας του παιχνιδιού και φυσικά σταθερότητα ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Πρώτα αυτό και μετά ένα συγκεκριμένο standard ποιότητας, που επίσης είναι απαραίτητο.

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"

Μετά έρχονται τα κρίσιμα παιχνίδια. Είναι αναπόφευκτα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Πρέπει εκεί τα σημεία - "κλειδιά", οι λεπτομέρειες, να λειτουργήσουν υπέρ σου. Για να πάρεις το Champions League, πρέπει απλά να κάνει μία τέλεια χρονιά."

Πορτογαλική σχολή: Το μυστικό της

Ζοζέ Μουρίνο, Αντρές Βίλας Μπόας, Ζόρζε Ζεζούς, Λεονάρντο Ζαρντίμ, Πάουλο Σόουζα. Πέντε Πορτογάλοι προπονητές στους πάγκους των 32 ομάδων του Champions League. Όλοι σε κορυφαίο επίπεδο. Υπάρχει πορτογαλική προπονητική σχολή και αν ναι, ποιο είναι το (αρχαίο) μυστικό της;

"Οι Πορτογάλοι ήμασταν πάντα πρωτοπόροι, ανακαλύψαμε νέα μέρη, νέες ηπείρους, θέσαμε προκλήσεις στους εαυτούς μας, μάθαμε νέα πράγματα και προετοιμαζόμαστε για το τι επακολουθεί στη ζωή μας.

Καθένας από τους προπονητές που μου ανέφερες έχει διαφορετικό τρόπο να επιβάλλει τη φιλοσοφία και τις μεθόδους του, αλλά όλοι μοιραζόμαστε την ίδια φιλοδοξία και την ίδια αποφασιστικότητα για επιτυχία"

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"

Θετικό ποδόσφαιρο, η φιλοσοφία μου

Η Βασιλεία μετά τη νίκη επί της Λίβερπουλ και εν αναμονή των διαδοχικών αναμετρήσεων με τη Λουντογκόρετς διατηρεί ακέραιες τις πιθανότητές της για πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Πάουλο Σόουζα θέτει μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sport24.gr τους στόχους της ελβετικής ομάδας.

"Είμαστε μεσούσης μίας διαδικασίας με τη Βασιλεία. Προσπαθούμε να δώσουμε μία νέα ταυτότητα στην ομάδα, μία νέα φιλοσοφία παιχνιδιού και να εντάξουμε στο δυναμικό της νέους ποδοσφαιριστές. Επιμένω σε αυτή τη νέα προσέγγιση του "θετικού ποδοσφαίρου", που είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστικό, και δεν πρόκειται να την αλλάξω.

Μοναδικό το γκολ απέναντι στη Γιουβέντους

Η συζήτηση με τον Πάουλο Σόουζα δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί γύρω από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό και ειδικά το γκολ με τη Γιουβέντους. Ο Πορτογάλος πρώην μέσος, από τις κορυφαίες μεταγραφές της εποχής του και όχι μόνο, όταν τα αεροδρόμια αναστέναζαν για να τον υποδεχθούν, εξηγεί στο Sport24.gr τι ιδιαίτερο είχε εκείνο ακριβώς το γκολ και κυρίως τι τον συγκινεί μετά από τόσα χρόνια.

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"

"Το γκολ με τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Γιουβέντους ήταν μοναδικό για εμένα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους πανηγυρισμούς όλων των οπαδών στο γήπεδο. Ήταν ένα γκολ αξέχαστο, με πολλά συναισθήματα

Είναι πολύ ωραίο να ακούω ότι οι Έλληνες φίλαθλοι θυμούνται ακόμη αυτό το γκολ και τους στέλνω το μήνυμα μου μέσω της συνέντευξης ότι μοιράζομαι ακόμη και τώρα τα ίδια συναισθήματα με αυτούς.

Με συγκινεί ακόμη όταν έρχεται στο μυαλό μου, η εκτίμηση την οποία έλαβα τόσο σαν ποδοσφαιριστής όσο και σαν άνθρωπος."

Πάθος, πίστη και κόσμος "έχτισαν" τις πορείες

Ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστούσε εκείνα τα χρόνια με τις αλλεπάλληλες ευρωπαϊκές του πορείες και ο Πάουλο Σόουζα αριθμεί στο Sport24.gr τους άξονες των ευρωπαϊκών επιτυχιών του "Τριφυλλιού".

"Το μυστικό εκείνης της ομάδας που έκανε πορείες στην Ευρώπη, ήταν το πάθος και η πίστη στις δυνατότητές μας. Και κυρίως η στήριξη από τους οπαδούς μας. Δεν την παραγνωρίζω είχε κυρίαρχο ρόλο στις επιτυχίες μας. ήταν ουσιαστικά ο βασικός πυλώνας των επιτυχιών μας."

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την K16 ομάδα της εθνικής Πορτογαλίας και μετά από μία διαρκή περιπλάνηση στις θάλασσες των ΚΠΡ, Σουόνσι, Λέστερ, Βιντεότον και Μακάμπι Τελ Αβίβ βρήκε θέλει αρχής γενομένης από φέτος να βρει τη στεριά του στη Βασιλεία. Ποιον ή ποιους έχει σαν πρότυπο ο Πάουλο Σόουζα;

"Πρότυπο σαν προπονητής; Όλοι οι προπονητές με τους οποίους δούλεψα. Όλοι ενίσχυσαν τις ποδοσφαιρικές μου μεθόδους και την προσωπικότητά μου. Καθένας προπονητής έχει τις δικές του ιδέες και παίρνει και στοιχεία από τις μεθόδους και άλλων προπονητών."

Camera:   EOS D2000C
Serial #: C520C-00728
Width:    1728
Height:   1152
Date:  25/9/2000
Time:   20:04:53
DCS5XX Image
FW Ver:   2.0.3
TIFF Image
Look:   Product
Antialiasing Filter:  Removed
Tagged
Counter:    [57566]
ISO Speed:  500
Aperture:  f3.2
Shutter:  1/40
Max Aperture:  f2.8
Min Aperture:  f32
Exposure Mode:  Manual (M)
Compensation:  +0.0
Flash Compensation:  +0.7
Meter Mode:  Evaluative
Flash Mode:  No flash
Drive Mode:  Continuous
Focus Mode:  AI Servo
Focus Point:  --o--
Focal Length (mm):  200
White balance: Auto (Tungsten)
Time: 20:04:53.574
Camera: EOS D2000C Serial #: C520C-00728 Width: 1728 Height: 1152 Date: 25/9/2000 Time: 20:04:53 DCS5XX Image FW Ver: 2.0.3 TIFF Image Look: Product Antialiasing Filter: Removed Tagged Counter: [57566] ISO Speed: 500 Aperture: f3.2 Shutter: 1/40 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f32 Exposure Mode: Manual (M) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +0.7 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: No flash Drive Mode: Continuous Focus Mode: AI Servo Focus Point: --o-- Focal Length (mm): 200 White balance: Auto (Tungsten) Time: 20:04:53.574 CAMERA: EOS D2000C SERIAL #: C520C-00728 WIDTH: 1728 HEIGHT: 1152 DATE: 25/9/2000 TIME: 20:04:53 DCS5XX IMAGE FW VER: 2.0.3 TIFF IMAGE LOOK: PRODUCT ANTIALIASING FILTER: REMOVED TAGGED COUNTER: [57566] ISO SPEED: 500 APERTURE: F3.2 SHUTTER: 1/40 MAX APERTURE: F2.8 MIN APERTURE: F32 EXPOSURE MODE: MANUAL (M) COMPENSATION: +0.0 FLASH COMPENSATION: +0.7 METER MODE: EVALUATIVE FLASH MODE: NO FLASH DRIVE MODE: CONTINUOUS FOCUS MODE: AI SERVO FOCUS POINT: --O-- FOCAL LENGTH (MM): 200 WHITE BALANCE: AUTO (TUNGSTEN) TIME: 20:04:53.574

"Θέλω να στείλω το μήνυμα σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους της ελπίδας και της ενότητας για την πρόοδο σε όλες τις κατευθύνσεις. Όλοι οι Έλληνες το αξίζουν, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και παντού.

Πάουλο Σόουζα: "Μοναδικό το γκολ με τη Γιουβέντους"
INTIME SPORTS

Βλέπω ελληνικό πρωτάθλημα

Ο Πάουλο Σόουζα αποκάλυψε στο Sport24.gr ότι οι διαφορετικοί προσωπικοί και επαγγελματικοί που έχουν ακολουθήσει αυτός και οι συμπαίκτες του δεν έχουν επιτρέψει τη διατήρηση επαφών, αλλά παρακολουθεί το ελληνικό πρωτάθλημα τόσο λόγω δουλειάς, όσο και λόγω πάθους για το ποδόσφαιρο.

"Δυστυχώς οι επαγγελματικοί και προσωπικοί δρόμοι εμού και των διαφόρων συμπαικτών μου έχουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Έχασα επαφή, γιατί πολλοί διασκορπιστήκαμε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Σε καθένα από όλα τα παιδιά εύχομαι το καλύτερο επαγγελματικά και προσωπικά. Είναι όλοι τους εξαιρετικά παιδιά.

Ευτυχώς έχω ένα πρόγραμμα το οποίο μου επιτρέπει να βλέπω αγώνες σε κάθε σημείο του κόσμου. Περιλαμβάνει και το ελληνικό πρωτάθλημα και το βλέπω γιατί με ενδιαφέρει λόγω της δουλειάς μου, αλλά και για το πάθος που έχω για το ποδόσφαιρο."

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ