CHAMPIONS LEAGUE

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ρεάλ και Νάπολι συναντήθηκαν πριν 30 χρόνια στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το περίφημο "ματς της σιωπής", οι άδειες κερκίδες του τιμωρημένου "Μπερναμπέου", ο Μαραντόνα και ο σκόρερ Μίτσελ (pics & videos)

Το Champions League ξαναρχίζει με τη φάση των "16" και η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Νάπολι το βράδυ της Τετάρτης (15/2) στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Πρόκειται οπωσδήποτε για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις σε αυτό το ξεκίνημα των νοκ άουτ παιχνιδιών, με τους Ισπανούς να αποτελούν το μεγάλο φαβορί και τους Ιταλούς να διεκδικούν τις δικές τους πιθανότητες σε ένα ζευγάρι το οποίο θα συναντηθεί ξανά στη ρεβάνς της 7ης Μαρτίου στο "Σαν Πάολο". Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά που οι δυο σύλλογοι θα βρεθούν αντιμέτωποι στη διοργάνωση. Η πρώτη, μάς πηγαίνει τριάντα ολόκληρα χρόνια πίσω, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1987/88, όπου Ρεάλ και Νάπολι κληρώθηκαν να παίξουν στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, στους "32". Το παιχνίδι της Μαδρίτης ονομάστηκε από τους Ισπανούς δημοσιογράφους "το ματς της σιωπής" και τούτο, επειδή οι "μερένγκες" ήταν τιμωρημένοι από την UEFA και αναγκάστηκαν να υποδεχτούν τους Ναπολιτάνους με άδεις κερκίδες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Καταρχήν να πούμε ότι την Τετάρτη, στο πάλκο των επισήμων του "Μπερναμπέου" θα βρεθούν οι δυο μεγάλοι πρωταγωνιστές της Νάπολι στη δεκαετία του '80, ο Μαραντόνα και ο Καρέκα. Ο Ντιέγο αγωνίστηκε τη διετία 1982-84 στη Μπαρτσελόνα και μετά τον επεισοδιακό τελικό του ισπανικού κυπέλλου το 1984 στο "Μπερναμπέου" με την Αθλέτικ και την συνολική κλωτσοπατινάδα που ακολούθησε τη λήξη του παιχνιδιού, οι Καταλανοί τον πούλησαν στη Νάπολι έναντι του ποσού (παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή) των επτά εκατομμυρίων στερλινών. Ο "πελούσα" πήρε στους ώμους του τους "παρτενοπέι" και ήδη από τη δεύτερη σεζόν του (1985/86), με την τρίτη θέση που κατέλαβε η ομάδα του στο "καμπιονάτο", προειδοποίησε το ιταλικό ποδοσφαιρικό "κατεστημένο" για τις προθέσεις του. Το ίδιο καλοκαίρι ο Μαραντόνα και η Αργεντινή κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό. Ο Θεός είχε ανέβει στον θρόνο του.

ΔΙΑΚΑΗΣ ΠΟΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΕΑΛ

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ο Ραμόν Μεντόθα ήθελε να δει τον Μαραντόνα με τη φανέλα της Ρεάλ. Εδώ ο Ντιέγο με αντίπαλο τον Καμάτσο σε clásico

Το 1985 ο Ραμόν Μεντόθα ανέλαβε την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης, με πρώτο στόχο να την κάνει και πάλι κυρίαρχο σε Ισπανία και Ευρώπη. Το ξεκίνημα της θητείας του συνέπεσε με την άνοδο στην πρώτη ομάδα από την Καστίγια της περίφημης "Σειράς του Γύπα", της φοβερής και τρομερής δηλαδή πεντάδας που αποτελούσαν οι Μπουτραγκένιο, Μίτσελ, Σαντσίς, Μαρτίν Μπάθκεθ και Παρδέθα, αλλά και με τη μεταγραφή από την Ατλέτικο Μαδρίτης του πρώτου σκόρερ των "ροχιμπλάνκος", Μεξικανού Ούγο Σάντσες. Έχοντας ήδη στις τάξεις της τον Χόρχε Βαλντάνο, η επίθεση των "μερένγκες" με την προσθήκη του Σάντσες, απέκτησε χρώμα λατινοαμερικάνικο. Και ο Μεντόθα αποφάσισε, αμέσως μετά το Μουντιάλ του '86, να προσθέσει έναν ακόμα "Λατίνο" στην ομάδα του, τον Ντιέγο Μαραντόνα! Βέβαια ο Αργεντίνος άσος ήταν το απόλυτο αστέρι της Νάπολι και μια μεταγραφή φάνταζε εκείνη την εποχή σχεδόν αδύνατη, όμως κάποιες δηλώσεις του ίδιου του "πελούσα" τον Δεκέμβριο του '86, έδωσαν ελπίδες στον Μεντόθα.

"Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος φοβάται να έρθει να με βρει. Ο Μεντόθα με ρωτούσε διάφορα κι εγώ του απαντούσα ότι γενικά οι πρόεδροι των συλλόγων, ακόμα και αυτοί που έχουν οικονομική επιφάνεια, πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν τον Μαραντόνα. Αυτό είναι λάθος. Φυσικά και μπορεί να γίνει μεταγραφή. Την ενδιαφέρει την Νάπολι να με πουλήσει τώρα, γιατί αν δεν το κάνει, όταν τελειώσει το συμβόλαιό μου, τότε θα έρθει ο Μεντόθα και θα με πάρει τσάμπα. Θα κοστίσει γύρω στο ενάμιση δισεκατομμύριο πεσέτες, πολλά χρήματα, αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο. Νομίζω ότι μόνο η Γιουβέντους και η Ρεάλ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αυτό το ποσό, αλλά η Νάπολι δεν θα με άφηνε ποτέ να πάω στη Γιούβε", ήταν τα λόγια του Μαραντόνα που σήμαναν συναγερμό στη διοίκηση των "παρτενοπέι", αλλά και σε ολόκληρη την πόλη που δεν μπορούσε να πιστέψει ότι κινδύνευε να χάσει το είδωλό της. Η αλήθεια βρισκόταν πάντως κάπου ενδιάμεσα.

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ο Μεντόθα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει 1,5 δις πεσέτες στη Νάπολι για να πάρει τον Μαραντόνα στη Μαδρίτη. Εδώ ο "κοντός" με τον Γκαγέγο σε clásico

Το συμβόλαιο του Ντιέγο έληγε στο τέλος του 1989. Ο ίδιος ήθελε να ανανεώσει μέχρι το 1993, για τέσσερα χρόνια ακόμη, όμως ο πρόεδρος, Κοράντο Φερλαΐνο, σκόπευε να τον ανανεώσει για μια σεζόν, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 1990, να περιμένει να δει την πορεία που θα έκανε ο παίκτης του στο Μουντιάλ της Ιταλίας και στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα τον κρατούσε ή αν θα τον παραχωρούσε. Αυτό εξόργισε τον Μαραντόνα που θεωρούσε ότι δεν είχε να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, οπότε άφησε να εννοηθεί πως ήταν διατεθειμένος να αλλάξει προορισμό, διαρρέοντας τις επαφές του με τον Μεντόθα. Ο "πελούσα" ήξερε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπήρχε περίπτωση να βγει χαμένος. Από τη μια, το ενδιαφέρον της Ρεάλ λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης στη Νάπολι και από την άλλη, αν τελικά γινόταν η μεταγραφή, τότε θα αγωνιζόταν στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ευρώπης. Τελικά ο Ντιέγο παρέμεινε στους "παρτενοπέι" και ο Μεντόθα έμεινε χωρίς τον galáctico που ονειρευόταν.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ

Η σεζόν 1986/87 ολοκληρώθηκε με τις Ρεάλ και Νάπολι πρωταθλήτριες στις χώρες τους. Για τους "μερένγκες" ήταν το δεύτερο συνεχόμενο της "σειράς του Γύπα" και 22ο συνολικά, για τους Ιταλούς όμως ήταν το πρώτο scudetto στην ιστορία τους και προκάλεσε πολυήμερο εορτασμό στους έτσι κι αλλιώς εκδηλωτικούς Ναπολιτάνους, που βρέθηκαν σε πρωτόγνωρη έκσταση, προβιβάζοντας τον Μαραντόνα σε παντοτινό Θεό τους! Η Νάπολι θα πραγματοποιούσε την παρθενική της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, το ίδιο και ο Ντιέγο, που με την Μπαρτσελόνα δεν είχε κατακτήσει πρωτάθλημα, άρα δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Σε εκείνη τη σεζόν (1986/87), η Ρεάλ είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Πρωταθλητριών, όπου είχε αποκλειστεί από την Μπάγερν Μονάχου. Η πρόκριση είχε κριθεί ουσιαστικά από το πρώτο ματς στη Γερμανία, εκεί όπου οι Βαυαροί νίκησαν 4-1.

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπάγερν 1-0. Ο Ζαν Μαρί Πφαφ που διακρίνεται στο έδαφος (δεύτερος από δεξιά), δέχτηκε πλήθος αντικειμένων από τους Ultras Sur με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί η Ρεάλ από την UEFA (22/4/1987)

Εκείνο το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τη "μυθική" πλέον φάση ανάμεσα στον Χουανίτο και τον Ματέους. Μετά από ένα αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Γερμανού στον Τσέντο, ο "illa illa Χουανίτο maravilla" πάτησε δολοφονικά τον Ματέους πρώτα στη μέση και μετά στο κεφάλι! Ο παίκτης της Ρεάλ αποβλήθηκε και τιμωρήθηκε με 5ετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την UEFA, γεγονός που έβαλε πρόωρο τέλος στην καριέρα του με τους "μερένγκες". Στον επαναληπτικό, μέσα σε ένα κατάμεστο από 100.000 φιλάθλους "Μπερναμπέου", η Ρεάλ προηγήθηκε 1-0 στο 28' με τον Σαντιγιάνα, όμως δεν μπόρεσε να πετύχει περισσότερα τέρματα και έτσι έμεινε εκτός συνέχειας. Αυτοί πάντως που "πέτυχαν" τον στόχο τους, ήταν οι Ultras Sur, οι οποίοι πέταξαν καπνογόνα, διάφορα αντικείμενα, ακόμα και σιδερόβεργες (!) προς τον Βέλγο τερματοφύλακα της Μπάγερν, Ζαν Μαρί Πφαφ.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τέσσερα λεπτά καθυστέρηση, μέχρι να καθαριστεί η περιοχή του Πφαφ, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού έκανε άσεμνες χειρονομίες προς την κερκίδα, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον διαιτητή. Δέκα μέρες αργότερα, η UEFA ανακοίνωσε την τιμωρία των "μερένγκες": τα δυο επόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια θα παίζονταν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η Ρεάλ θα πλήρωνε 3,5 εκατομμύρια πεσέτες χρηματικό πρόστιμο για "ανάρμοστη συμπεριφορά του συλλόγου". Η UEFA απαγόρευσε επίσης την τηλεοπτική, ακόμα και τη ραδιοφωνική μετάδοση των δυο εντός έδρας αγώνων της Ρεάλ, πράγμα που σήμαινε ότι η οικονομική ζημιά για τους "μπλάνκος" θα ήταν πολύ μεγάλη, αφού εκτός από την απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια, θα έχανε και εκείνα από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Τελικά η τιμωρία έμεινε μόνο για το παιχνίδι με την Νάπολι, αφού στον επόμενο γύρο, με αντίπαλο την Πόρτο, η Ρεάλ χρησιμοποίησε ως έδρα της το "Μεστάγια" στη Βαλένθια.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ρεάλ Μαδρίτης - Νάπολι 2-0. Ο Μπουτραγκένιο προσπαθεί να ξεφύγει από το μαρκάρισμα του Τσίρο Φεράρα (16/9/1987)

Κάπως έτσι φτάσαμε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1987, με την Ρεάλ Μαδρίτης να υποδέχεται στο άδειο "Μπερναμπέου" την Νάπολι του Μαραντόνα και της παρέας του. Όπως γράψαμε στην αρχή, ήταν η πρώτη φάση της διοργάνωσης, με τις 32 πρωταθλήτριες να ξεκινάνε για τη μάχη της κατάκτησης του τροπαίου. Μέσα στο αχανές γήπεδο υπήρχαν - πέραν των δυο ομάδων - περίπου εκατό άτομα, πενήντα από κάθε μεριά. Η Ρεάλ ήταν φυσικά το μεγάλο φαβορί, όμως απέναντι υπήρχε ο Θεός του ποδοσφαίρου, Ντιέγο, αλλά χωρίς τον Καρέκα, ο οποίος απουσίασε από το πρώτο ματς. Οι τιφόζι της Νάπολι αποκαλούσαν την τριάδα Μαραντόνα, Τζιορντάνο και Καρέκα, MAGICA, από τα αρχικά των επιθέτων τους. Θυμάται ο Νάντο ντε Νάπολι: "Κάναμε το ντεμπούτο μας στο Πρωταθλητριών στο χειρότερο δυνατό σκηνικό, σε ένα τεράστιο γήπεδο τόσο άδειο, ώστε ακούγαμε τον ήχο του κενού! Ήμασταν συνηθισμένοι στον χαμό του Σαν Πάολο και αυτό που συναντήσαμε στη Μαδρίτη, ήταν σχεδόν σουρεαλιστικό".

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ο Μίτσελ ευστοχεί στο πέναλτι και κάνει το 1-0 μπροστά στο άδειο πέταλο του "Μπερναμπέου"

Από τη μεριά του, ο Σαλβατόρε Μπάνι, χαφ της ομάδας, είχε πει ξεκάθαρα ότι η έλλειψη εμπειρίας από τέτοια παιχνίδια, κόστισε τότε στην Νάπολι: "Ελάχιστα μπορέσαμε να κάνουμε απέναντι σε παίκτες όπως ο Σαντιγιάνα, ο Μίτσελ, ο Γορδίγιο, ο Μπουτραγκένιο... Δεν ήμασταν ακόμα έτοιμοι να ανταγωνιστούμε τέτοιους αντίπαλους, ούτε εμείς, ούτε και ο σύλλογος". Ο Βαλντάνο, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε σταματήσει την αγωνιστική δράση λόγω μιας ηπατίτιδας Β και σχολίαζε τον αγώνα για την Cadena Ser, είχε χρησιμοποιήσει έναν στίχο του Κουβανού ποιητή Χοσέ Μαρτί, για να περιγράψει την μεγαλοπρεπή ποδιά (caño) που είχε κάνει στη διάρκεια του ματς ο Τσέντο στον Μαραντόνα: "Απόψε τα πουλάκια πυροβόλησαν τα όπλα"!!! Ήταν από τα highlights ενός παιχνιδιού στο οποίο ο Ντιέγο πέρασε τελείως απαρατήρητος, χωρίς καν ούτε μια επιθετική προσπάθεια προς την εστία του Μπούγιο! Η Ρεάλ πήρε νωρίς προβάδισμα, όταν στο 18' ο Ρένικα ανέτρεψε τον Μανόλο Σαντσίς και ο Μίτσελ εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που σφύριξε ο Ρουμάνος διαιτητής.

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ο Τεντίγιο (δεν διακρίνεται στη φωτογραφία) έχει σουτάρει, η μπάλα έχει αλλάξει πορεία από τον Ντε Νάπολι, ξεγελώντας τον Γκαρέλα και καταλήγει στα δίχτυα υπό το βλέμμα του "Γύπα"

Μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου ημιχρόνου ήταν ο Κλαούντιο Γκαρέλα, ο τερματοφύλακας των "παρτενοπέι", που σταμάτησε πολλές φορές επικίνδυνες καταστάσεις με σωτήριες επεμβάσεις, ενώ η Νάπολι έχασε με τη σειρά της μια τεράστια ευκαιρία με τον Τζιορντάνο, μετά από παιδικό λάθος του Μπούγιο. Στο ξεκίνημα της επανάληψης, η Νάπολι έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία της με τον... Γορδίγιο! Μετά από εκτέλεση φάουλ και γέμισμα στην περιοχή του Μπούγιο, ο "Γόρδο" πετάχτηκε και στην προσπάθειά του να πετάξει την μπάλα κόρνερ, την έστειλε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του! Ο επιθετικός μονόλογος των "μερένγκες" συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, όμως ο Γκαρέλα ήταν σε μεγάλη βραδιά. Μέχρι το 76', όταν ο Μίτσελ εκτέλεσε ένα κόρνερ από τα αριστερά, οι Ιταλοί απομάκρυναν με κεφαλιά, η μπάλα έφτασε στον Τεντίγιο, ακριβώς στο ύψος της μεγάλης περιοχής, εκείνος σούταρε, ο Ντε Νάπολι άλλαξε ελάχιστα την πορεία της μπάλας, ξεγελώντας τον Γκαρέλα και το 2-0 ήταν γεγονός!

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Οι παίκτες της Ρεάλ πανηγυρίζουν το 2-0 ενώ ο Μαραντόνα παρακολουθεί απογοητευμένος

Η UEFA "χρέωσε" τελικά το τέρμα στον Τεντίγιο, παρά την παρέμβαση του Ντε Νάπολι. Αυτό ήταν και το τελικό σκορ σε μια εύκολη νίκη για τη Ρεάλ, που θα μπορούσε να έχει πάρει διαστάσεις θριάμβου, αν αναλογιστεί κανείς την σωρεία χαμένων ευκαιριών από τους "μερένγκες". Όταν ρωτήθηκε ο Μίτσελ μετά τη λήξη από τους δημοσιογράφους για την αίσθηση του άδειου γηπέδου, εκείνος απάντησε: "Αυτό που λέτε είναι λάθος. Στον δικό μας πάγκο υπήρχε ο Καμάτσο, ο οποίος δε σταμάτησε στιγμή να βγάζει κραυγές, που αντιστοιχούσαν εύκολα σε 6.000 θεατές! Έσπασε τα τύμπανα στον Μπενάκερ και τους αναπληρωματικούς!" Και συμπλήρωσε ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού: "Αν θέλετε να σας περιγράψω την εμπειρία, αυτό που ακουγόταν ήταν συνεχώς ο ήχος της μπάλας που έκανε τοκ, τοκ, τοκ"! Τα περισσότερα χειροκροτήματα απέσπασε ο Τσέντο, ο οποίος είχε επωμιστεί το μαρκάρισμα του Μαραντόνα και κατάφερε να τον "εξαφανίσει" επί 90 λεπτά.

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ο Μπουτραγκένιο σε διεκδίκηση της μπάλας με παίκτη της Νάπολι

Από τη μεριά του ο Ντιέγο αρκέστηκε στην εξής δήλωση: "Στη Νάπολη θα πάρουμε την πρόκριση, ακόμα και αν παίξουν με τη Ρεάλ ο Ντι Στέφανο και ο Πούσκας"! Δυο εβδομάδες αργότερα, στο κολασμένο από 80.000 θεατές κατάμεστο "Σαν Πάολο", ήρθε η ώρα του επαναληπτικού. Οι εισπράξεις έφτασαν τα δέκα δις λιρέτες, ρεκόρ στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Οι "παρτενοπέι" είχαν στη σύνθεσή τους και τον Καρέκα, που είχε απουσιάσει στη Μαδρίτη. Το ματς ονομάστηκε από τον τοπικό Τύπο, "παιχνίδι του αιώνα" και μεταδόθηκε ζωντανά σε 15 χώρες. Πριν την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δημοσιογράφου Τζίνο Παλούμπο, διευθυντή της La Gazzetta dello Sport, που είχε αποβιώσει λίγες ώρες νωρίτερα. Η σέντρα καθυστέρησε μερικά λεπτά, λόγω του πυκνού σύννεφου που δημιούργησαν τα καπνογόνα που άναψαν στην Curva B, το ένα από τα δυο πέταλα του "Σαν Πάολο". Η Νάπολη μπήκε δυνατά στο ματς και προηγήθηκε μόλις στο 9' με τον Φραντσίνι.

Ο Φεράρα γέμισε στην περιοχή, ο Καρέκα έπιασε κεφαλιά προς τα πίσω, ο Φραντσίνι με τη σειρά του έπιασε κεφαλιά προς την εστία, ο Μπούγιο απέκρουσε ασταθώς και με δεύτερη προσπάθεια ο Φραντσίνι την έστειλε στα δίχτυα, μέσα σε γενικό ντελίριο. Η Νάπολι έφτασε δυο φορές πολύ κοντά στο 2-0, αμφότερες με τον Καρέκα, όμως ο Μπούγιο σταμάτησε με σωτήριες επεμβάσεις τον Βραζιλιάνο. Λίγο αργότερα, στο 44', ο Ούγο Σάντσες έβγαλε μια καταπληκτική κάθετη μπαλιά στον Μπουτραγκένιο και εκείνος πλάσαρε τον Γκαρέλα, ισοφαρίζοντας το παιχνίδι. Κάπου εκεί τέλειωσε ουσιαστικά η υπόθεση πρόκριση, αφού η Νάπολι χρειαζόταν πλέον τρία γκολ σε ένα ημίχρονο. Η Ρεάλ έδειξε χαρακτήρα, ο Μαραντόνα για ένα ακόμα παιχνίδι δεν βοήθησε την ομάδα του και κάπως έτσι φτάσαμε στη λήξη και την πρόκριση των "μερένγκες". Η ομάδα του Μπενάκερ συνέχισε αποκλείοντας την Πόρτο στη φάση των "16" (συνολικό σκορ 4-2) και την Μπάγερν στα προημιτελικά (4-3), ενώ αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Αϊντχόφεν, μετέπειτα νικήτρια του τροπαίου.

Ακολουθούν οι συνθέσεις των δυο αντιπάλων στα δυο παιχνίδια και τα αντίστοιχα βίντεο με τις καλύτερες φάσεις και τα γκολ.

1. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΝΑΠΟΛΙ 2-0 (16/9/1987)

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ντιέγο Μαραντόνα και Κάρλος Σαντιγιάνα, οι δυο αρχηγοί μαζί με τον διαιτητή και τους επόπτες στην αναμνηστική φωτογραφία πριν την έναρξη του αγώνα (16/9/1987)

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1987/88, πρώτη φάση

Γήπεδο: "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (χωρίς θεατές)

Σκόρερ: Μίτσελ (18' πεν.), Τεντίγιο (76')

Ρεάλ Μαδρίτης (Λέο Μπενάκερ): Μπούγιο, Τσέντο, Σολάνα (79' Γιάνκοβιτς), Τεντίγιο, Σαντσίς, Γορδίγιο, Μπουτραγκένιο, Μίτσελ, Σαντιγιάνα (84' Γιορέντε), Γκαγέγο, Μαρτίν Μπάθκεθ

Νάπολι (Οτάβιο Μπιάνκι): Γκαρέλα, Μπρουσκολότι, Φεράρα, Μπάνι, Φεράριο, Ρένικα, Σόλα (72' Μπιλιάρντι), Ντε Νάπολι, Τζιορντάνο (79' Μπαϊάνο), Μαραντόνα, Ρομάνο

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης - Νάπολι 2-0. Τα γκολ στο 1:15 και στο 6:36 (16/9/1987)

2. ΝΑΠΟΛΙ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1-1 (30/9/1987)

'Οταν το "Μπερναμπέου" δεν είδε τον Θεό

Ο Μπουίτρε παραβιάζει την εστία του Γκαρέλα, ισοφαρίζει 1-1 και ουσιαστικά τελειώνει την υπόθεση πρόκριση για τη Ρεάλ (30/9/1987)

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1987/88, πρώτη φάση

Γήπεδο: "Σαν Πάολο" (80.000)

Σκόρερ: Φραντσίνι (9') / Μπουτραγκένιο (44')

Νάπολι (Οτάβιο Μπιάνκι): Γκαρέλα, Φεράρι, Φραντσίνι, Μπάνι, Φεράριο, Ρένικα, Καρέκα, Ντε Νάπολι, Τζιορντάνο (66' Καρνεβάλε), Μαραντόνα, Ρομάνο

Ρεάλ Μαδρίτης (Λέο Μπενάκερ): Μπούγιο, Τσέντο, Σολάνα (51' Μίνο), Τεντίγιο, Σαντσίς, Γορδίγιο, Μπουτραγκένιο, Μίτσελ, Ούγο Σάντσες, Γκαγέγο, Μαρτίν Μπάθκεθ (46' Γιάνκοβιτς)

Πηγές: As, elpais.com, goal.com, kaisermagazine.com

Βίντεο: Νάπολι - Ρεάλ Μαδρίτης 1-1. Τα γκολ στο 0:17 και στο 1:18 (30/9/1987)

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ