CHAMPIONS LEAGUE

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Λίγες ώρες πριν από τον σπουδαίο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το Sport24.gr προσεγγίζει αμιγώς ποδοσφαιρικά τη Ρεάλ και την Ατλέτικο Mαδρίτης μέσω της ανάλυσης του Δημήτρη Ξουρή. Το αγωνιστικό προφίλ τους, τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες τους, η αμυντική και επιθετική συμπεριφορά τους, σε γραπτό, εικόνα και videos.

Μια μεγάλη βραδιά περιμένουμε απόψε στο ‘’Σαν Σίρο’’ του Μιλάνο. Ένας ισπανικός «εμφύλιος», ανάμεσα στη Ρεάλ και την Ατλέτικο, που θα τεθούν αντιμέτωπες με στόχο την κατάκτηση της Ευρώπης, στον τελικό του Champions League.

Για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια οι δύο ομάδες βρίσκονται στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη. Αυτή την φορά πολλά μοιάζουν διαφορετικά. Από τη μια πλευρά η Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν , που σε λιγότερο από πέντε μήνες παρουσίας του στο τιμόνι της «Βασίλισσας» άλλαξε πολλά στην ομάδα και την οδήγησε στον 14ο τελικό της ιστορίας της. Απέναντί της η Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο Αργεντινός τεχνικός διανύει τον πέμπτο χρόνο παρουσίας του στους «ροχιμπλάνκος» και έχει κατακτήσει τα πάντα, εκτός από το Champions League. Το κίνητρο και η θέληση των δύο προπονητών να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης τεράστια.

Οι «Μερένχες» έφτασαν στον τελικό έχοντας την 2η καλύτερη επίθεση με 27 τέρματα και την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης με μόλις 5 γκολ παθητικό. Αξίζει να σημειωθεί πως το 63% των τερμάτων που έχει πετύχει η Ρεάλ έχουν σημειωθεί στο β’ ημίχρονο. Από την άλλη πλευρά, η Ατλέτικο έχει σκοράρει 16 φορές (όσες... μόνος του ο Ρονάλντο) και έχει δεχθεί 7 τέρματα.

Αγωνιστικό στυλ

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Δείτε όλα τα σχέδια των footshirts για την Ρεάλ Μαδρίτης!

Ο Ζιντάν χρησιμοποιεί δύο σχηματισμούς. Στη φάση της άμυνας παίζει 1-4-1-4-1, δημιουργώντας διπλή ζώνη έχοντας τον Καζεμίρο να κινείται πίσω από τους μεσοεπιθετικούς, κόβοντας με τις τοποθετήσεις του τις κάθετες μπάλες και γεμίζοντας το κενό ανάμεσα σε δύο ζώνες. Στη φάση της επίθεσης παίζει 1-4-3-3 με τους Ρονάλντο, Μπέιλ και Μπενζεμά μπροστά. Η ανάπτυξη ξεκινά από την αμυντική γραμμή με την μπάλα κάτω, με τους παίκτες να χρησιμοποιούν πολλές μικρές και μεσαίες μεταβιβάσεις, ακόμα και υπό την πίεση του αντιπάλου. Το ποσοστό των επιτυχημένων μεταβιβάσεων στη διοργάνωση για τη «Βασίλισσα» φτάνει το 90%! Επίσης, λειτουργεί καλά στο επιθετικό transition εκμεταλλευόμενη την ταχύτητα των τριών επιθετικών της.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Οι πολεμιστές της Ατλέτικο: Δείτε το μπλουζάκι των footshirts!

Ο Σιμεόνε επιλέγει κλασικό 1-4-4-2 σε ευθεία, χρησιμοποιώντας το μεγάλο αστέρι της ομάδας και πρώτο σκόρερ της στη διοργάνωση (7 τέρματα) Αντουάν Γκριεζμάν σε ρόλο περιφερειακού επιθετικού. Έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές και πειθαρχημένο σύνολο που με τη διπλή ζώνη άμυνας που χρησιμοποιεί έχει καλή συνοχή γύρω και πίσω από την μπάλα. Επιθετικά πραγματοποιούν άμεσες επιθέσεις με μεγάλες μεταβιβάσεις, καθώς και γρήγορες κόντρα επιθέσεις.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Αμυντική λειτουργία

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η άμυνα ξεκινάει ψηλά στην αντίπαλη περιοχή, στα 3/4 του γηπέδου. Δεν αφήνει τον αντίπαλο να χτίσει την επίθεση από πίσω και με μοιρασμένα μαρκαρίσματα man-to-man βγάζει πολύ καλή πίεση που πολλές φορές γίνεται Forechecking πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο.

Σε δεύτερο χρόνο η άμυνα στο 1/2 (μισό γήπεδο) με όλους τους ποδοσφαιριστές πίσω από την μπάλα. Με τον Καζεμίρο να τοποθετείται στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο γραμμές και τον Μπενζεμά να μένει ψηλά, διατηρώντας το επιθετικό βάθος.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Όταν ο αντίπαλος καταφέρει και φτάσει με την μπάλα στο αμυντικό 1/3 κοντά στην περιοχή της, παρατηρείται πως ο Ρονάλντο δεν επιστρέφει να βοηθήσει τον αριστερό μπακ Μαρσέλο και μένει ψηλά. Ο Ζιντάν επιλέγει με αυτόν τον τρόπο να κρατάει ψηλά τους Ρονάλντο, Μπενζεμά και να δίνει οδηγία στον εσωτερικό χαφ Κρόος να καλύπτει την πλευρά. Η επιλογή αυτή του Γάλλου τεχνικού έχει ως στόχο να έχει πάντα δύο παίκτες μπροστά για να βγαίνει γρήγορα στην αντεπίθεση.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η άμυνα αρχίζει από τη στιγμή που η μπάλα θα φτάσει στους κεντρικούς αμυντικούς κοντά στη περιοχή του αντιπάλου. Με μοιρασμένα μαρκαρίσματα αναγκάζουν τον αντίπαλο να κάνει διεκδικίσιμη μπαλιά μπροστά. Με αυτό τον τρόπο τον εμποδίζουν να αναπτυχθεί ορθολογικά. Μόλις γίνει η μακρινή μεταβίβαση οι παίκτες του Σιμεόνε επιστρέφουν πολύ γρήγορα στο 1/2 γήπεδο και επανατοποθετούνται.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επιλογή της αμυντικής γραμμής να παίρνει αρκετά μέτρα βάθος για την αποφυγή μακρινής μεταβίβασης στην πλάτη. Ακόμη, σημαντική είναι η τοποθέτηση του ακραίου μεσοεπιθετικού στην αδύναμη πλευρά (απέναντι από εκεί που βρίσκεται η μπάλα) για γρήγορη μετατόπιση σε περίπτωση αλλαγής πλευράς της μπάλας με διαγώνια πάσα όπως και του ενός εκ των δύο εσωτερικών μέσων στο μεσοδιάστημα μεταξύ αμυντικής και μεσαίας γραμμής.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Η Ατλέτικο κλείνει πολύ καλά τους χώρους στον κεντρικό άξονα με τους χαφ και τους φορ να παίζουν πολύ κοντά και δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να περάσει εύκολα κάθετες ή να δημιουργήσει ρήγματα από αυτό το σημείο.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Οδηγεί τον αντίπαλο στα πλάγια όπου με καλή πίεση στο αμυντικό 1/3 και δημιουργώντας υπεραριθμία καταφέρνει να κερδίσει την μπάλα.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Η αρνητική μετάβαση όταν χάνεται η μπάλα είναι πολύ γρήγορη με πίεση αμέσως εκεί που χάνεται η μπάλα από τους κοντινότερους παίκτες για δημιουργία υπεραριθμίας με στόχο την γρήγορη επανάκτησή της και την εκδήλωση άμεσης επίθεσης.

Επιθετική λειτουργία

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Το χτίσιμο της επίθεσης γίνεται με την μπάλα κάτω από πίσω. Οι κεντρικοί αμυντικοί μεταβιβάζουν στους κεντρικούς μέσους για να δημιουργήσουν την επίθεση. Οι Μόντριτς και Κρόος από τα πόδια των οποίων περνούν όλες οι επιθέσεις είναι οι κινητήριοι μοχλοί της ομάδας. Στην περίπτωση που οι χαφ της Ατλέτικο τους περιορίσουν τότε θα έρχεται ο πολύτιμος Καζεμίρο να δημιουργήσει. Ένας παίκτης εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, αλλά και με ικανότητα στην ανάπτυξη (92% επιτυχημένες πάσες στην διοργάνωση) θα δώσει λύση σε ένα πρόβλημα.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Όταν η μπάλα βρίσκεται στο επιθετικό 1/2 , παρατηρούμε τις ταυτόχρονες προωθήσεις των ακραίων αμυντικών και την κίνηση χωρίς μπάλα των ακραίων μεσοεπιθετικών (Ρονάλντο, Μπέιλ ) στον άξονα. Όταν ανεβαίνουν οι ακραίοι μπακ ο Καζεμίρο μένει πίσω και γίνεται τρίτος στόπερ διατηρώντας την αμυντική ισορροπία.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Ένα σημείο στο οποίο πρέπει να «χτυπήσει» η Ρεάλ είναι όταν επιτίθεται από πλάγια και η Ατλέτικο θα δημιουργεί υπεραρθμία, να πραγματοποιεί γρήγορη αλλαγή πλευράς της μπάλας μέσω των εσωτερικών χαφ στην αδύναμη πλευρά για να "χτυπήσει" στο ένας εναντίον ενός με τον μπακ που θα βρίσκεται ψηλά.

Οι Ρονάλντο και Μπενζεμά βρίσκονται αντίθετα από εκεί που είναι η μπάλα για να εκμεταλλευτούν την σέντρα από τα πλάγια.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Συχνές είναι οι αλλαγές θέσεων των τριών ποδοσφαιριστών μπροστά (Ρονάλντο, Μπέιλ και Μπενζεμά). Ο Μπενζεμά κινείται πολλές φορές στην πλάτη των κεντρικών μέσων και εάν τον αφήσουν να πάρει μπάλα τότε σίγουρα θα δημιουργείται κίνδυνος σε μία ενδεχόμενη κάθετη πάσα στον Ρονάλντο.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Στην επιθετική μετάβαση η Ρεάλ είναι πολύ γρήγορη και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των Ρονάλντο , Μπενζεμά και Μπέιλ για να βγεί γρήγορα μπροστά. Σε αυτό βοηθάει και ο Κέιλορ Νάβας , καθώς μετά από στημένες φάσεις εάν μπλοκάρει την μπάλα παίζει γρήγορα προς τον ελεύθερο παίκτη για να βγει η ομάδα στην κόντρα επίθεση.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στη Ρεάλ, η ομάδα του Σιμεόνε προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του Μαρσέλο αμυντικά και πραγματοποίησε το 45% των επιθέσεων της από αυτή την πλευρά. Προσπαθούν κυρίως να επιτεθούν με μεγάλες μεταβιβάσεις από τον τερματοφύλακα και τους κεντρικούς αμυντικούς με στόχο τον Φερνάντο Τόρες. Εφόσον κερδίζουν την μπάλα προσπαθούν να αναπτυχθούν από τις πτέρυγες (κυρίως δεξιά) δημιουργώντας υπεραριθμία στην πλευρά στο επιθετικό μισό, και με μία σέντρα στην απέναντι πλευρά να βρούν τον μπακ που έχει προωθηθεί.

Οποιος δώσει χώρο, "καίγεται"

Βασικό χαρακτηριστικό της φετινής Ατλέτικο είναι το γρήγορο επιθετικό transition κυρίως με σόλο ενέργειες των ταχύτατων Γκριεζμάν και Σαούλ Νίγκεθ.

Σύνοψη

Οι δύο ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν χάνουν την μπάλα (Αρνητική Μετάβαση) για να μην βρει ο αντίπαλος κενούς χώρους στην αντεπίθεση. Με γρήγορες επιστροφές στις αρχικές θέσεις και άμεση πίεση από τους κοντινότερους παίκτες επιτυγχάνεται η καθυστέρηση και η επανάκτηση της μπάλας.

Στις στατικές φάσεις όταν αμύνονται τοποθετούν όλους τους ποδοσφαιριστές στη μεγάλη περιοχή και με Μικτή Άμυνα (5 man-to-man + 5 να μαρκάρουν χώρο ) περιορίζουν κατά πολύ την δυνατότητα του αντιπάλου να σκοράρει με αυτό τον τρόπο.

Πολύ πιθανό να δούμε παράταση και πέναλτι σε αυτό τον τελικό. Οι Κέιλορ Νάβας και Γιαν Όμπλακ είναι ιδιαίτερα ικανοί στις αποκρούσεις πέναλτι και ίσως γίνουν οι ήρωες του παιχνιδιού.

Θα γίνει ένα αμφίρροπο παιχνίδι με τις δύο ομάδες να έχουν ίσες πιθανότητες για την κατάκτηση του τροπαίου. Περιμένουμε μάχη μέσα στο γήπεδο με τους ποδοσφαιριστές να βγάζουν πάθος και δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες.

Δημήτρης Ξουρής

Αναλυτής Αγώνων Ποδοσφαίρου

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ