CHAMPIONS LEAGUE

Ολυμπιακός - Μάλμε 4-2

Ολυμπιακός - Μάλμε 4-2
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε το Τσάμπιονς Λιγκ όπως έπρεπε. Με μια ακόμη νίκη στο γήπεδό του, με ένα χορταστικό 4-2 επί της Μάλμε που του τονώνει την ψυχολογία και κυρίως τον κρατάει στην Ευρώπη και στο Γιουρόπα Λιγκ με υψηλές φιλοδοξίες.

Αήττητος στο γήπεδό του, με τρεις νίκες είπε αντίο στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά όχι και στην Ευρώπη. Καθώς στο Τορίνο, Γιουβέντους και Ατλέτικο έφερναν ένα βολικό (και για τους δυο) 0-0, οι “ερυθρόλευκοι” ολοκλήρωναν την παρουσία τους στην κορυφαία διοργάνωση με μια ...τεσσάρα επί της Μάλμε, σε ένα παιχνίδι που πήγε να στραβώσει δυο φορές!

Όσες δηλαδή ισοφάρισε η Μάλμε, η δεύτερη μάλιστα δέκα λεπτά πριν από το τέλοςλ, με τα περιθώρια να στενεύουν, τον κόσμο να αγχώνεται και να δυσφορεί, αλλά στο τέλος να αποθεώνει την ομάδα, καθώς ο Μήτρογλου ένα λεπτό πριν γίνει αλλαγή (ο Μίτσελ τον κράτησε μέσα επίτηδες) και ο Αφελάι, έγραψαν το τελικό 4-2 που κρατάει την ομάδα στο Γιουρόπα Λιγκ και της τονώνει την ψυχολογία.

Πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο; Ο Ολυμπιακός μετά τις απανωτές αποτυχίες του στο πρωτάθλημα, δεν ... είναι καλά. Απόδειξη, ότι στο τέλος για τα "όλε" με τους οπαδούς, δεν πήγαν όλοι. Ο Μανιάτης με τον Αφελάι πήγαν στα αποδυτήρια, με τον Μήτρογλου να τους ακολουθεί. Σα να κρατούσαν μούτρα, από τις πρόσφατες αποδοκιμασίες (με ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννενα).

Τέτοιες νίκες, λοιπόν, και κυρίως τέτοιο ποδόσφαιρο θα του δώσει πίσω ένα μεγάλο μέρος της χαμένης του αυτοπεποίθησης, στην προσπάθειά του να ανακτήσει τα πρωτεία εν Ελλάδι, αλλά και να κάνει, πλέον, μια αξιοπρεπή πορεία στο Europa League, όπου μπαίνει στη φάση των 32, θέλοντας να πάει όχο ψηλότερα γίνεται.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός της Ευρώπης φέτος είναι τελείως διαφορετικός από την "ερυθρόλευκη" ομάδα της Ελλάδας. Έχει σχέδιο, έχει μέθοδο, έχει καλές ιδέες, σωστή ανάπτυξη και ... παίζει μπάλα. Δεν ξέρουμε αν οι παίκτες δίνουν το 110%, ενώ στην Ελλάδα ... πετάνε χαρταετό, η αλήθεια είναι ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ έχουν παίξει διαφορετικά. Ο απολογισμός τους άλλωστε δεν είναι κακός. Τρεις νίκες (επί Ατλέτικο, Γιουβέντους και Μάλμε) εντός έδρτας. Αν μπορούσε να πάρει κάτι καλύτερο μακριά από το Καραϊσκάκη, θα έκανε και την υπέρβαση.

Με επικεφαλής τον Νταβίντ Φουστέρ που όσο βρισκόταν στο χορτάρι ήταν απλά Φουσ-τεράστιος, μαέστρο τον Ντομίνγκες, ένα κινητό πνεύμονα τον Κασάμι και εξαιρετικό τον Εντινγκά, ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε ξανά αμυντικές αδυναμίες, έπαιξε όμως ωραίο ποδόσφαιρο και δε λύγισε παρότι η Μάλμε τον χτύπησε εις διπλούν. Δεν λύγισε, όμως. Πήρε ό,τι δικαιούταν. Και τη νίκη και το χειροκρότημα (μετά από καιρό) του κόσμου.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Γ.Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

Βοηθοί: Μικαέλ Ανονιέ, Λοράν Στιν (Γαλλία)

Βοηθοί περιοχών: Άντονι Γκοτιέ, Ολιβιέ Τουάλ (Γαλλία)

Συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Μποτία, Αμπιντάλ, Εντινγκά, Μανιάτης, Κασάμι, Φουστέρ (77' Αφελάι), Ντομίνγκεζ (90 Σιόβας), Μήτρογλου (87΄Μπενίτες)

Μάλμε (Χαρέιντε): Όλσεν, Ρικαρντίνιο, Κονατέ (56 Κρουν), Χάλστι, Χελάντερ, Έρικσον (75' Tερν), Αντού, Τίνερχολμ, Φόσμπεργκ, Ρόσεπεργκ, Τέλιν (80 Τσιμπίτσκι)

Γκολ: 22 Φουστέρ, 63' Ντομίνγκες, 87΄Μήτρογλου, 90 Αφελάι- 59' Κρουν, 81'΄Ρόζεμπεργκ

Κάρτες: Ερικσον (28), Χελάντερ (69), Χάλστι (71'), Κόκκινη: Αντού (90+)

Η ανασκόπηση του αγώνα

Ο Μίτσελ δεν άλλαξε πολλά πράγματα σε σχέση με ό,τι εμφάνισε φέτος σε όλους τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, Η τετράδα της άμυνας χωρίς εκπλήξεις, ο Εντινγκά αντί του Μιλιβόγεβιτς, ο Μανιάτης στον άξονα, ο Κασάμι αριστερά και ο Φουστέρ δεξιά, στη μεσαία γραμμή, με τον Μήτρογλου σέντερ-φορ και τον Τσόρι σε ελεύθερο ρόλο.

Η Μάλμε παρατάχθηκε όπως την περίμεναν όλοι. Με 4-4-2 και σαφή πρόθεση να περιμένει τον Ολυμπιακό να κάνει παιχνίδι, ώστε να εκμεταλλευτεί τους χώρους στο ανοιχτό γήπεδο. Μια τακτική που ακολούθησε και στον πρώτο αγώνα επί σουηδικού εδάφους.

Το πρώτο σουτ του Φουστέρ στο 4 ήταν εύκολη υπόθεση για τον τερματοφύλακα της Μάλμε, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να κυκλοφορήσει την μπάλα και να προσπαθεί να παίξει στην “αδύνατη πλευρά” της άμυνας των Σουηδών. Στο 9' η σπουδαία μπαλιά 30 μέτρων του Μανιάτη, βρήκε τον Τσόρι από δεξιά. Η ντρίπλα στον Κονατέ, βρήκε τον Αργεντίνο να κάνει κάτι μεταξύ πάσας και σουτ, που βρήκε τον Όλσεν σε ετοιμότητα. Στην επαναφορά, ο Κασάμι ήταν φάτσα με το τέρμα, έβαλε το πόδι του, αλλά το σίγουρο γκολ έσωσε με τα εκπληκτικά του αντανακλαστικά σε αυτή τη φάση, γκολκίπερ.

H Μάλμε περιοριζόταν σε ρόλο παρατηρητή. Ο Ολυμπιακός με τον Φουστέρ αλλά και τον Εντινγκά είχε κυριαρχήσει στη μεσαία γραμμή. Φάσεις δεν έβγαιναν, αν και στο 19΄από ένα φάουλ του Τσόρι, ο Μποτία έπιασε ωραία κεφαλιά που πέρασε άουτ.

Από την εποχή του Σταύρου Παπαδόπουλου

Αλλά τέτοιοι αγώνες είναι ... που φέρνουν γκολ στην κατάλληλη στιγμή. Κι ας είναι από αράουτ! Το έκανε ο Μαζουακού (σαν άλλος Σταύρος Παπαδόπουλος, για τους παλιότερους) ο Κασάμι έπιασε την πρώτη κεφαλιά, οι Σουηδοί μπερδεύτηκαν και ο συνεπέστερος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού εντός και εκτός συνόρων, Νταβίδ Φουστέρ έβαλε σωστά το κεφάλι και το κορμί του: 1-0 στο 22΄με τον Ισπανό να τρώει γονατιά. Σιγά μη ... μασούσε!

Δεν ξέρουμε αν οι Σουηδοί είχαν άλλα σχέδια και τους επηρέασε το γκολ, άρχισαν ωστόσο να κλωτσάνε, να χάνουν την ψυχραιμία τους και να δείχνουν νευρικοί περισσότερο από το κανονικό. Στο 30' ... έχασαν και την μπάλα, όταν συνδυάστηκαν Μήτρογλου και Τσόρι, με τον Αργεντινό να προτιμάει να ξαναγυρίσει την μπάλα ενώ μπορούσε να σουτάρει!

Τέσσερα λεπτά αργότερα (ο Τσόρι) σούταρε αλλά χωρίς να προβληματίσει τον Όλσεν. Ο Ολυμπιακός είχε ισορροπία, είχε ιδέες, αναπτυσσόταν καλά, έφτιαχνε φάσεις και ικανοποιούσε τον κόσμο του.

Έχοντας την πρωτοπορία του σκορ, μπορούσε να περιμένει αυτός την Μάλμε, που θέλησε να ανεβάσει στροφές και να κάνει αισθητή την παρουσία της. Το ... αυτοδοκάρι του Εντινγκά στο 38΄όταν προσπάθησε να διώξει την μπάλα από δυνατό πλάγιο ήταν η καλύτερη φάση των φιλοξενουμένων που κέρδιζαν κόρνερ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ένα χέρι του Αμπιντάλ (στο 39) πέρασε απαρατήρητο απ' όλους και κυρίως από τον ... διαιτητή.

Ουσιαστική απειλή, πάντως, ο Ολυμπιακός δεν δέχθηκε και πήγαινε στα αποδυτήρια με κεκτημένο το γκολ του Φουστέρ.

Ισοφάριση κόντρα στη ροή και ... Τσόρι

Ένας Φουστέρ, που στην εκκίνηση του δεύτερου μέρους πήρε με το έτσι θέλω την μπάλα και έστρωσε στον Μήτρογλου. Ο διεθνής κυνηγός ερχόταν με φόρα και με ανάποδο πόδι. Ο Όλσεν ήταν ξανά έτοιμος να σώσει την ομάδα του. Μεγάλη ευκαιρία στην πρώτη κιόλας φάση της επανάληψης. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μαζουακού σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή με τον Όλσεν να διώχνει πάλι σε κόρνερ.

Κόντρα στη ροή του ματς, ωστόσο, η Μάλμοε ισοφάρισε. Από κόρνερ του ... Ολυμπιακού, ο Φόρσμπεργκ έβγαλε σωστά την μπάλα από την περιοχή του και βρήκε ελεύθερο πεδίο. Ο Μανιάτης προσπάθησε να τον σταματήσει χωρίς να τα καταφέρει. Ο Σουηδός μέσος πάσαρε την ώρα που πήγαινε να τον κόψει ο Ομάρ. Συστημένη πάσα για τον νεοφερμένο στο παιχνίδι, Κρουν. Εύκολο πλασέ και 1-1 στο 59. Υποδειγματική αντεπίθεση, με μηδενικές επιστροφές.

Είπαμε,όμως. Ο Ολυμπιακός δεν άξιζε να μην βρίσκεται μπροστά στο σκορ. Το γκολ της Μάλμε δεν τον σόκαρε. Είχε καθαρό μυαλό, είχε και πάθος και πνευμόνια. Ο Κασάμι πρώτος απ' όλους. Στο 61'ο Μανιάτης, βρέθηκε στη μεγάλη περιοχή έστειλε,όμως, την μπάλα ψηλά άουτ.

Και δυο λεπτά αργότερα (63') το Καραϊσκάκη σηκώθηκε στο πόδι. Ο Μαζουακού σέντραρε, ο Χελάντερ έδιωξε, επί της ουσίας όμως έστρωσε την μπάλα εκεί που ήθελε ο Τσόρι Ντομίνγκες. Έξω από την περιοχή. Καλοζυγισμένο σουτ στη δεξιά γωνία του Όλσεν και ... 2-1!

Στο 68' ο Μαζουακού έκανε μια ακόμη έφοδο από τα αριστερά. Αυτή τη φορά βρήκε τον Μήτρογλου στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Στην πρώτη του “γεμάτη” προσπάθεια, ο Έλληνας κυνηγός σούταρε καλά, αλλά άουτ..

Καθώς ο χρόνος περνούσε, ο Ολυμπιακός έπρεπε να διαχειριστεί και τον χρόνο. Στο 77'ο Μίτσελ αποφάσιζε να ρίξει στο ματς τον φρέσκο Αφελάι,αντικαθιστώντας -μέσα σε αποθέωση- τον Φουτστέρ. Ενάμιση λεπτό μετά την είσοδό του στο παιχνίδι, ο Ολλανδός ζάλιζε τους αντίπαλούς του, σούταρε σωστό, ο Όλσεν όμως έδιωχνε ξανά ένα επικίνδυνο σουτ των γηπεδούχων.

Η έμπνευση του Μίτσελ και τα πνευμόνια του Κασάμι

Κι εκεί που μπαίναμε στο τελευταίο δεκάλεπτο, η Μάλμε ... ισοφάρισε ξανά. Ο Αντού από την αριστερή πλευρά, έκανε την σωστή πάσα στον Ρόζεμπεργκ. Στην πρώτη του επαφή με την μπάλα ο χαρισματικός σέντερ-φορ, έγραψε το 2-2. Η αμυντική αντίδραση των “ερυθρολεύκων” ήταν παιδαριώδης, όσο κι αν το σκορ δεν αντικατόπτριζε την εικόνα του ματς.

Οι δυο κεφαλιές από Εντινγκά και Μήτρογλου ήταν από καλή θέση, δεν βρήκαν, όμως, τον στόχο. Το γήπεδο είχε αγχωθεί. Ζητούσε αλλαγή. Στο 86' ο Μίτσελ σήκωσε τον Μπενίτες. Προφανώς για να βγάλει τον Μήτρογλου. Μόνο, που ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει κόρνερ. Ο Ισπανός αποφάσισε να αφήσει τον Κώστα για μια τελευταία ευκαιρία μέσα. Ο Τσόρι χτύπησε το κόρνερ, ο Μποτία πήρε την κεφαλιά και ο Μήτρογλου βρέθηκε σε θέση βολής: 3-2!

Ο Μίτσελ είχε έμπνευση... και ο Κασάμι όλη τη δύναμη να κάνει την επέλαση στο 90, όταν ο Ολυμπιακός έκλεψε την μπάλα. Ο σπουδαίος Ελβετός, πάσαρε έτοιμο γκολ στον Αφελάι, που είχε βρεθεί από αριστερά. Η Μάλμε έπεφτε στο καναβάτσο και ο Ολυμπιακός ολοκλήρωνε την φετινή παρουσία του στο τσάμπιονς λιγκ με θριαμβευτικό τρόπο. Μέσα στην αναμπουμπούλα, ο Μίτσελ είχε ρίξει στο ματς τον Σιόβα, αντί του Ντομίνγκες.

Η φάση του αγώνα

Δείτε ξανά και ξανά πως βάζει το γκολ ο Φουστέρ. Ενώ ο αντίπαλός του παίζει καράτε και ζίου ζίτσου, αυτός πάει με πάθος πάνω στην μπάλα, κάνει την κεφαλιά και γράφει το 1-0. Δεν φοβήθηκε, δεν πόνεσε, δεν δίστασε. Ένας Ισπανός, λες και έχει γεννηθεί στον Πειραιά, με πολύπλευρη προσφορά, κάθε φορά που παίζει για ένα είσαι σίγουρος.Ότι θα τα δώσει όλα.

Ο διαιτητής

Με άνεση έβγαλε το ματς ο Γάλλος Λανουά. Σωστές όλες οι υποδείξεις του. Και των βοηθών...

Ο πολυτιμότερος

Τον τίτλο τον μοιράζονται τρεις: Φουστερ, Τσόρι, Κασάμι. Διαλέγετε όποιον θέλετε. Μέσα θα πέσετε

Μας άρεσε

Η αντίδραση του Ολυμπιακού και τις δυο φορές που ισοφάρισε η Μάλμε. Δεν ήταν εύκολο το ματς, τηρουμένων των αναλογιών αλλά και των πρόσφατων αποτελεσμάτων. Άρα, ότι σήκωσε κεφάλι σημαίνει πολλά...

Δεν μας άρεσε

Η τσαντίλα των Σουηδών. Χτύπησαν αρκετά, μερικές φορές στο ψαχνό και δικαίως πήραν όλες τις κάρτες. Και τις κίτρινες και την κόκκινη του Αντού.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ