CHAMPIONS LEAGUE

Οι ματσάρες του Champions League που έγραψαν ιστορία

Οι ματσάρες του Champions League που έγραψαν ιστορία

Μπάγερν και Γιουβέντους χόρτασαν θέαμα και συγκινήσεις με την επική μάχη τους στην "Allianz Arena" και το Sport24.gr σας παρουσιάζει άλλα 15 διπλά ματς στην ιστορία του Champions League που καθήλωσαν το ποδοσφαιρόφιλο κοινό. Ταξιδέψτε μαζί μας (videos).

Η φράση κλισέ "έσπασαν καρδιές" δεν θα μπορούσε να βρει ιδανικότερο ματς για να ταιριάξει από αυτό μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Γιουβέντους το βράδυ της Τετάρτης. Οι δύο ομάδες είχαν αφήσει ανοιχτές... εκκρεμότητες μετά το 2-2 στο Τορίνο και στη ρεβάνς του Μονάχου έδωσαν μία ακόμα εκπληκτική ποδοσφαιρική παράσταση που λατρεύτηκε από φανατικούς της "στρογγυλής Θεάς" και όχι μόνο.

Η "βέκια σινιόρα" τρέλανε όλη την Ευρώπη προηγούμενη 2-0 με τους Πογκμπά και Κουαδράδο στο 5' και στο 28' αντίστοιχα όμως η Μπάγερν επιβεβαίωσε το... αξίωμα του Γκάρι Λίνεκερ πως "το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζουν 22 παίκτες και στο τέλος νικούν πάντα οι Γερμανοί" αφού έφερε το ματς στα ίσια με τους Λεβαντόβσκι (73') και Μίλερ (91'), για να πανηγυρίσει τελικά την πρόκριση στην παράταση με χρυσούς σκόρερ τους Τιάγκο Αλκάνταρα και Κίνγκσλεϊ Κομάν .

Με αφορμή την ιταλογερμανική τιτανομαχία που μάγεψε τα πλήθηκε για πάνω σχεδόν 2,5 ώρες, το Sport24.gr σας παρουσιάζει άλλα 15 ζευγάρια στο Champions League που έχουν γράψει ιστορία με τις συγκλονιστικές τους μάχες και τις προκρίσεις που κρίθηκαν στην... κόψη του ξυραφιού. Απολαύστε τις:

1998-99: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Γιουβέντους (1-1, 3-2 / Ημιτελικά): Τη χρονιά του ιστορικού τρεμπλ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όλοι θυμούνται την απίστευτη ανατροπή στον τελικό του Champions League με "θύμα" την Μπάγερν ωστόσο το ματς που έδειξε πιο πολύ από κάθε άλλο το μέταλλο της ομάδας του Φέργκιουσον ήταν ο δεύτερος ημιτελικός στο Τορίνο. Βρέθηκε 2-0 πίσω στο σκορ με τα γκολ του Ιντσάγκι στο πρώτο δεκάλεπτο όμως πήρε τη νίκη με 3-2 με σκόρερ τους Κιν, Γιορκ και Κόουλ αποδίδοντας μάλιστα θαυμάσιο ποδόσφαιρο.

1999-2000: Τσέλσι - Μπαρτσελόνα (3-1, 1-5 (παράταση) / Προημιτελικά): Η Τσέλσι ήταν ισοπεδωτική στο πρώτο ματς του "Stamford Bridge" όπου και προηγήθηκε με 3-0 όμως το εκτός έδρας γκολ που πέτυχε ο Λουίς Φίγκο για την Μπαρτσελόνα αποδείχτηκε καθοριστικό. Στη ρεβάνς του "Camp Nou" η Μπαρτσελόνα πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα επικρατώντας 3-1 και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά πετυχαίνοντας άλλα δύο γκολ στην παράταση.

2002-03: Ρεάλ Μαδρίτης - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1, 3-4 / Προημιτελικά): Η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν εξαιρετικά δύσκολη μετά την ήττα της με 3-1 στη Μαδρίτη και ο Ρονάλντο φρόντισε να εξαφανίσει κάθε ελπίδα της στη ρεβάνς πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό χατ-τρικ στο "Old Trafford". Παρηγοριά για τους φίλους των "κόκκινων διαβόλων" το ότι η ομάδα τους δεν παράτησε το παιχνίδι και πήρε μία νίκη γοήτρου με 4-3.

2002-03: Γιουβέντους - Μπαρτσελόνα (1-1, 2-1 (παράταση) / Προημιτελικά): Η Μπαρτσελόνα είχε τον τίτλο του φαβορί στο ζευγάρι με τη Γιουβέντους, όμως η "βέκια σινιόρα" έκανε την έκπληξη και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό. Αν και έμεινε με 10 παίκτες στη ρεβάνς της Βαρκελώνης (αποβλήθηκε ο Ντάβιντς) η ιταλική ομάδα οδήγησε το ματς στην παράταση και εκεί ο Μαρσέλο Σαλαγέτα υπέγραψε την πρόκριση με υπέροχο πλασέ στην κίνηση λίγα λεπτά πριν το φινάλε.

2003-04: Ρεάλ Μαδρίτης - Μονακό (4-2, 1-3 / Προημιτελικά): Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού σε νοκ-άουτ αγώνες έλαβε χώρα το 2004, με την Μονακό να αφήνει τη Ρεάλ Μαδρίτης έξω από τα ημιτελικά. Οι "γκαλάκτικος" επικράτησαν με 4-2 στο πρώτο ματς της Μαδρίτης και έβαλαν υποθήκη πρόκρισης στο "Louis II" προηγούμενοι με τον Ραούλ, ωστόσο οι Μονεγάσκοι έκαναν την σπουδαιά ανατροπή νικώντας 3-1 έχοντας μεταξύ των πρωταγωνιστών και τον πρώην άσο της Ρεάλ, Φερνάντο Μοριέντες...

2004-05: Μπαρτσελόνα - Τσέλσι (2-1, 2-4/ Φάση των "16"): Ο Ζοζέ Μουρίνιο κατάφερε να βάλει την σφραγίδα του στην Τσέλσι μόλις στην πρώτη του χρονιά στο "Stamford Bridge" καθώς πέρα από την Premier League και το League Cup που κατέκτησε, έχει στο ενεργητικό του και τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί του Ράικαρντ νίκησαν 2-1 στη Βαρκελώνη όμως στη ρεβάνς του Λονδίνου το γήπεδο έμοιαζε κατηφορικό στο πρώτο 20λεπτο (3-0 για την Τσέλσι), με τους "μπλε" να παίρνουν τελικά την πρόκριση με 4-2 με κεφαλιά του Τζον Τέρι. Η γκολάρα του Ροναλντίνιο που έχει μείνει στην ιστορία ως το "σβήσιμο του τσιγάρου" δεν ήταν αρκετή...

2004-05: Μίλαν - Αϊντχόφεν (2-0, 1-3 / Ημιτελικά): Η Μίλαν έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην συμπολίτισσα Ίντερ στα προημιτελικά (σε ένα ζευγάρι όπου ο δεύτερος αγώνας των δύο ομάδων στο "Meazza" στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια που έκαναν οι οπαδοί των "νερατζούρι" και προκάλεσαν την οριστική διακοπή του) όμως στα ημιτελικά λίγο έλειψε να την... πατήσει. Πήγε με "αέρα" στην Ολλανδία μετά το 2-0 στην Ιταλία και εκεί "έχασε τα αυγά και τα πασχάλια", με την PSV να εντυπωσιάζει και να επικρατεί με 3-1 αλλά τους "ροσονέρι" να πανηγυρίζουν την πρόκριση με το εκτός έδρας γκολ.

2005-06: Βέρντερ Βρέμης - Γιουβέντους (3-2, 1-2 / Φάση των "16"): Οι ιταλογερμανικές μονομαχίες στα Κύπελλα Ευρώπης προσφέρουν συνήθως δυνατές συγκινήσεις και αυτό έγινε και το 2006 όταν αναμετρήθηκαν Γιουβέντους και Βέρντερ. Οι "πράσινοι" της Βρέμης νίκησαν 3-2 στο πρώτο ματς και κρατούσαν την τύχη στα χέρια τους αφού σκόραραν πρώτοι στο "Delle Alpi" όμως η "βέκια σινιόρα" βρήκε τον τρόπο να αποδράσει, επικρατώντας 2-1 χάρη σε ένα τραγικό σφάλμα του γκολκίπερ της Βέρντερ, Τιμ Βίζε, λίγα λεπτά πριν το φινάλε...

2008-09: Λίβερπουλ - Τσέλσι (1-3, 4-4 / Προημιτελικά): Στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει "ποτέ να λες ποτέ". Η Τσέλσι ήταν σαρωτική στο πρώτο ματς με τη Λίβερπουλ νικώντας 3-1 μέσα στο "Anfield" όμως για να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικα χρειάστηκε να "φτύσει αίμα". Οι "κόκκινοι" του Ράφα Μπενίτεθ εξάντλησαν όλες τις πιθανότητες για να πάρουν εκείνοι την πρόκριση πετυχαίνοντας 4 γκολ στο Λονδίνο, με το τελικό 4-4 να αφήνει χαρούμενους στο φινάλε τους Λονδρέζους και χορτασμένους από θέαμα όσους παρακολούθησαν εκείνο το ματς.

2009-2010: Άρσεναλ - Μπαρτσελόνα (2-2, 1-4 / Προημιτελικά): Η Μπαρτσελόνα πήρε προβάδισμα πρόκρισης για τα ημιτελικά με το 2-2 στο "Emirates" όμως στη ρεβάνς η Άρσεναλ έδειξε πως ήταν αποφασισμένη να κάνει το "κόλπο γκρόσο" καθώς προηγήθηκε με τον Μπέντνερ. Όλοι περίμεναν τότε να δουν την αντίδραση της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Λιονέλ Μέσι δήλωσε "παρών", πετυχαίνοντας και τα τέσσερα γκολ της ομάδας του σε ένα ματς που είναι σίγουρα από τα καλύτερα στην καριέρα του.

2011-12: (1-0, 2-2 / Ημιτελικά): Η Μπαρτσελόνα στρίμωξε στα σχοινιά την Τσέλσι σκοράροντας δύο γκολ με τους Μπουσκέτς και Ινιέστα και παίζοντας με παίκτη παραπάνω μετά την αποβολή του Τζον Τέρι όμως η δήλωση που είχε κάνει ο Φερνάντο Τόρες λίγες ημέρες νωρίτερα ( "δεν νικάει πάντα η καλύτερη ομάδα στο ποδόσφαιρο") αποδείχτηκε προφητική... Οι "μπλε" βρήκαν στο φινάλε του πρώτου μέρους το πολυπόθητο εκτός έδρας γκολ με τον Ραμίρες που τους έδινε την πρόκριση (είχαν νικήσει 1-0 στο Λονδίνο) και στο δεύτερο μέρος είδαν πρώτα τον Μέσι να αστοχεί σε πέναλτι και λίγο πριν το τέλος τον Φερνάντο Τόρες να βάζει το κερασάκι στην τούρτα της πρόκρισης γράφοντας το τελικό 2-2...

2012-13: Παρί Σεν Ζερμέν - Μπαρτσελόνα (2-2, 1-1 / Προημιτελικά): Παρί Σεν Ζερμέν και Μπαρτσελόνα είχαν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς μετά το μεταξύ τους 2-2 στο "Πάρκο των Πριγκήπων" και η ρεβάνς στη Βαρκελώνη πήρε φωτιά στο 50ο λεπτό, όταν σε μία αντεπίθεσή της η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι άνοιξε το σκορ με όμορφο πλασέ του Χαβιέρ Παστόρε. Το θαύμα όμως δεν έγινε ποτέ, με τον Μέσι να μπαίνει αλλαγή (προερχόταν από τραυματισμό) λίγο αργότερα και να βελτιώνει τη Μπαρτσελόνα, η οποία κατάφερε να πάρει την πρόκριση με γκολ του Πέδρο στο 71ο λεπτό.

2012-13: Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης (4-1, 0-2 / Ημιτελικά): Ο Ζοζέ Μουρίνιο έφτασε κοντά στην κατάκτηση του Champions League και στις τρεις σεζόν που βρέθηκε στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης όμως η περίφημη Decima δεν ήρθε ποτέ, με τους Μαδριλένους να σταματούν πάντα στα ημιτελικά. Στην τελευταία του σεζόν ο εφιάλτης του ήταν η Ντόρτμουντ, η οποία στον πρώτο ημιτελικό στη Βεσφτασλία διέλυσε τους Μαδριλένους με 4-1 χάρη στα τέσσερα γκολ του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Στη ρεβάνς η Ρεάλ κυνήγησε την επική ανατροπή σκοράροντας δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως το τρίτο γκολ δεν ήρθε και η πρόκριση πέταξε...

2014-15: Σάλκε - Ρεάλ Μαδρίτης (0-2, 4-3 / Φάση των "16"): Δύο χρόνια μετά το στραπάτσο από τη Ντόρτμουντ, η πρωταθλήτρια Ευρώπης έφτασε μία ανάσα από το να το επαναλάβει απέναντι σε γερμανική ομάδα, ωστόσο αυτή τη φορά κατάφερε να σταθεί στο χείλος του γκρεμού και να μην πέσει. Έχοντας νικήσει 2-0 στο Γκελζενκίρχεν, η ομάδα του Αντσελότι πήγε με άνεση στο ρεβάνς του "Bernabeu", με τη Σάλκε να παίρνει πάντως μία σπουδαία νίκη με 4-3 και να μοιράζει... καρδιοχτύπια στους φίλους των "μερένγκες" για ένα ολόκληρο 90λεπτο.

2014-15: Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι (1-1, 2-2 / Φάση των "16'): Έναν χρόνο μετά τον αποκλεισμό της από την Τσέλσι με το γκολ του Ντεμπά Μπα στο φινάλε, η Παρί Σεν Ζερμέν προσέφερε το κρύο πιάτο της εκδίκησης στους Λονδρέζους. Έπειτα από το 1-1 των δύο ομάδων στο Παρίσι, οι Παριζιάνοι βρέθηκαν από νωρίς σε μειονεκτική θέση στο Λονδίνο με την αποβολή του Ιμπραχίμοβιτς στο 31ο λεπτό, ωστόσο δεν πέταξαν ποτέ λευκή πετσέτα. Ισοφάρισαν το γκολ του Κέιχιλ στο 81' με αυτό του Νταβίντ Λουίζ στο 86' και έστειλαν το ματς στην παράταση και εκεί "απάντησαν" στο γκολ του Αζάρ (96' πεν.) με αυτό του Τιάγκο Σίλβα στο 114' και πήραν την πρόκριση! Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Εθνικής Βραζιλίας έβαλε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά σε μία ιστορική ευρωπαϊκή επιτυχία για τους Παριζιάνους.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ