CHAMPIONS LEAGUE

Οι επικές ομιλίες του Μουρίνιο στους εκλεκτούς του

image
Οι επικές ομιλίες του Μουρίνιο στους εκλεκτούς του

Ο Ζοζέ Μουρίνιο ξέρει ίσως καλύτερα από όλους να προετοιμάζει με τα λόγια του, τους ποδοσφαιριστές πριν από έναν αγώνα. Το Sport24.gr θυμάται τις καλύτερες ομιλίες του πριν από μεγάλα ματς, όπως αυτά που έρχονται στο φετινό Champions League (video)

Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, για πολλούς ο καλύτερος στο ποδόσφαιρο - τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας.

Ο Πορτογάλος έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς εχθρούς, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ο οποίος ξέρει να χρησιμοποιεί καλά τον λόγο.

Είναι ο μοναδικός προπονητής για τον οποίο στο Sport24.gr δημιουργήθηκε ξεχωριστή κατηγορία για τα κείμενα που τον αφορούν και μόλις ο ένας από τους δύο γενικά ανθρώπους του αθλητισμού για τους οποίους ισχύει αυτό. Ο άλλος είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης και η κατηγορία δημιουργήθηκε την επομένη της αποχώρησής του από την δράση.

Μετά τον θρίαμβο του 2004 με την Πόρτο (κατάκτηση Champions League), ως προπονητής της Τσέλσι, της Ίντερ και της Ρεάλ, οι δηλώσεις του, οι ατάκες του, πάντα γινόντουσαν πρώτο θέμα.

Είναι κορυφαίος και όσον αφορά στη χρήση της γλώσσας πριν από τα ματς προς τους παίκτες και στο ημίχρονο. Δεν έχει συγκεκριμένη τακτική, σέβεται την διαφορετικότητα του κάθε παίκτη, δεν θα πει σε όλους τα ίδια, θα πει στον καθένα ξεχωριστά και σε όλους μαζί αυτά που πρέπει.

Αυτό που είναι δεδομένο, όπως ο ίδιος έχει τονίσει, είναι πως πρέπει να δείξει πως αυτός είναι ο ηγέτης, αλλά και πως είναι αφοσιωμένος στον στόχο, πως έχει κίνητρο, έτσι ώστε να αποκτήσουν κίνητρο και οι παίκτες. Πρέπει να πάει πρώτος στην προπόνηση, να φύγει τελευταίος και να δείξει πως ενδιαφέρεται για κάθε λεπτομέρεια.

Πριν από κάποια ματς μάλιστα... αναλύει την εξέλιξη τους. Πριν από μία εκτός έδρας αναμέτρηση της Ρεάλ στο ισπανικό πρωτάθλημα είχε πει στα αποδυτήρια: "Κύριοι, αυτή η ομάδα είναι επικίνδυνη στην έδρα της. Αν ξεκινήσετε νωθρά, θα σκοράρουν. 1-0. Πάει ένα τέταρτο αγώνα. Αυτό θα σας κάνει νευρικούς. Ίσως σκοράρετε. 1-1. Μπορούν όμως να σκοράρουν ξανά. 2-1". Δείχνοντας έναν παίκτη του πρόσθεσε: "Αν συμβεί αυτό θα αντικατασταθείς".

"Αν όμως ξεκινήσουμε δυναμικά; Σκοράραμε. 1-0 Πρέπει να επιτεθούν. Έχουμε την καλύτερη επίθεση στον κόσμο στις αντεπιθέσεις. Σκοράραμε ξανά. 2-0. Μετά προστατεύουμε το αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε καλά και νικήσαμε".

Προετοιμασία για Champions League

Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι ο ιδανικός για να προετοιμάσει τους άνδρες όλου του πλανήτη για το Champions League, το οποίο επιστρέφει και υπόσχεται μαγικές βραδιές παρέα με μερικές παγωμένες Heineken.

Και αν έρθει η ήττα;

Όταν είσαι κορυφαίος πρέπει να ξέρεις τι να πεις πριν το ματς, στο ημίχρονο, αλλά και μετά το ματς, κυρίως μετά από αποτυχίες. Η μεγαλύτερη αποτυχία του ήταν το 5-0 της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ. "Ξέρω πως αυτό που έγινε σας πονάει. Ίσως για τους περισσότερους από εσάς να είναι η χειρότερη ήττα της καριέρας σας. Είναι χαρούμενοι τώρα και νομίζουν πως έχουν κερδίσει το πρωτάθλημα, όμως απλά κέρδισαν ένα ματς. Είμαστε μόνο στην αρχή. Υπάρχει δρόμος για τον τίτλο".

"Αύριο σας δίνω ρεπό, αλλά μην μείνετε στο σπίτι. Βγείτε με του φίλους ή την οικογένειά σας μια βόλτα στην πόλη. Δείξτε στους ανθρώπους πως μπορείτε να το ξεπεράσετε. Ίσως οι άνθρωποι να μιλούν γι' αυτήν την ήττα, αλλά μην κρύβεστε. Πρέπει να δείξετε τον ανδρισμό σας. Έπειτα απ' αυτήν την ήττα, πρέπει να παλέψουμε για τον τίτλο".

Τα λόγια του ημιχρόνου

Μάρτιος του 2007. Η Τσέλσι παίζει στην έδρα της Γουότφορντ και έπειτα από κακή εμφάνιση, το ημίχρονο ολοκληρώνεται χωρίς σκορ. Ο Μουρίνιο μπαίνει στα αποδυτήρια με σημειώσεις στο χέρι. Δεν λέει κουβέντα για 3-4 λεπτά και ξαφνικά σκίζει τα χαρτιά, πετάει τα κομμάτια και λέει στους παίκτες του: "Τακτική; Τακτική; Σκατά αυτό το παιχνίδι. Χωρίς τακτική λοιπόν".

Δείχνοντας την καρδιά του και τα γεννητικά του όργανα συνέχισε: "Το παιχνίδι παίζεται με αυτό και με αυτά! Αν τα έχεις αυτά, τότε θα νικήσεις". Αυτά είπε μόνο και έφυγε, ενώ η Τσέλσι νίκησε με 1-0, χάρη σε γκολ του Σαλομόν Καλού στο 90'.

Οι επικές ομιλίες του Μουρίνιο στους εκλεκτούς του
2007 GETTY IMAGES

Τον Αύγουστο του 2008 επέλεξε κάτι διαφορετικό για να αλλάξει τα δεδομένα σε ημίχρονο, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπέρνλι, με την ομάδα να χάνει (1-0). Άρχισε να συγκρίνει έναν-έναν τους παίκτες του με έναν εκ των αντιπάλων, λέγοντας πως ο κάθε αντίπαλος είναι καλύτερος. "Ταλ Μπεν Χαΐμ είναι στο 7, ενώ ο Κέβιν Ντόιλ είναι στο 8", είπε στον Ισραηλινό αμυντικό, έκανε το ίδιο σε κάθε παίκτη του και συμπλήρωσε: "Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα νικήσουμε". Στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου οι Λάμπαρντ και Ντρογκμπά σκόραραν αμφότεροι σε 5 λεπτά και οι "μπλε" νίκησαν με 2-1.

Οι επικές ομιλίες του Μουρίνιο στους εκλεκτούς του
© GETTY IMAGES

Όταν η Τσέλσι έχανε με 0-1 από την Πόρτο στο ημίχρονο της ρεβάνς για τους "16" του Champions League 2006-2007, με τον αποκλεισμό να είναι κοντά μετά το 1-1 στην Πορτογαλία, πολλοί περίμεναν έναν έξαλλο Μουρίνιο στα αποδυτήρια.

Απόλυτα ψύχραιμος και χαλαρός όμως μπήκε στα αποδυτήρια και είπε στους παίκτες του: "Λοιπόν, ηρεμήστε όλοι, χαλαρώστε. Θα βγούμε έξω και θα πετύχουμε το επόμενο γκολ και θα νικήσουμε τελικά με 2-1. Σας το υπόσχομαι, απλά ηρεμήστε, συνεχίστε να παίζεται". Η Τσέλσι ισοφάρισε με τον Ρόμπεν και την ανατροπή ολοκλήρωσε ο Μπάλακ.

Οι επικές ομιλίες του Μουρίνιο στους εκλεκτούς του
© EPA

Ο λόγος... στον μασέρ

Ο Ζοζέ Μουρίνιο, επειδή ακριβώς είναι ο "Special One", μπορεί να κάνει μία απρόσμενη κίνηση ακόμη και στον λόγο προς τους παίκτες του πριν από ένα κρίσιμο ματς.

Το έκανε τον Φεβρουάριο του 2014, στην δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι, όταν πριν από κρισιμότατο ματς με την Σίτι στο Μάντσεστερ δεν έβγαλε αυτός τον λόγο πριν το ματς, αλλά έβαλε τον μασέρ να το κάνει!

Ο μασέρ ήταν ένας... τρελός Σκωτσέζος, ο Μπίλι ΜακΚάλοχ, ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά, όχι στο μασάζ, στα λόγια προς τους παίκτες, τους έδωσε το κίνητρο που ο Μουρίνιο αναζητούσε και η Τσέλσι νίκησε με 1-0.

"Δεν μίλησα καν. Ο Μπίλι ο μασέρ ήταν αυτός που μίλησε στην ομάδα. Ούρλιαζε, φώναζε τόσο πολύ στα... σκωτσέζικα που δεν καταλάβαινα τι έλεγε", τόνισε ο Μουρίνιο και πρόσθεσε: "Μιλάω σοβαρά. Δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά οι παίκτες χειροκροτούσαν. Ήταν η ομιλία του Μπίλι. Η τελευταία φορά που είχα μιλήσει στους παίκτες ήταν το μεσημέρι (το ματς ήταν βράδυ) ".

Δεν χρειάστηκε καν να μιλήσει στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Ζοζέ Μουρίνιο, έκανε απλά μία επιλογή, η οποία αποδείχθηκε ιδανική.

Οι επικές ομιλίες του Μουρίνιο στους εκλεκτούς του
© GETTY IMAGES EUROPE
Οι επικές ομιλίες του Μουρίνιο στους εκλεκτούς του
© AP
Οι επικές ομιλίες του Μουρίνιο στους εκλεκτούς του
© ANDY HOOPER
TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ