CHAMPIONS LEAGUE

Ο Τalisca και το karma που... ξέρεις τι είναι

Ο Τalisca και το karma που... ξέρεις τι είναι

Στα 13 αρνήθηκε τη Vasco da Gama, γιατί υπήρχε συνωστισμός στη θέση του. Στα 15 τον είχαν συγκρίνει ήδη με τον Rivaldo. Στα 20 τον διεκδικούσαν οι μεγάλοι της Premier League. Τον πήρε η Benfica που φέτος έκανε τα πάντα για να τον ξεφορτωθεί. Εκείνος την τιμώρησε με την πρώτη ευκαιρία: στην πρεμιέρα του Champions League! Αυτή είναι η ιστορία του Talisca.

Το όνομα του είναι Anderson Souza Conceição. Μάλλον τον ξέρεις ως "Talisca" (βλ. "καλάμι"). Στην πατρίδα του τον γνωρίζουν και ως "Yaya Talisca" , με σαφή αναφορά στον Touré. Tον έχουν συγκρίνει με τον Rivaldo, ενώ εκείνος έχει διευκρινίσει πως αν έχει μελετήσει τον τρόπο που αγωνίζεται κάποιος παίκτης, αυτός είναι ο Neymar. Η Benfica έγινε η πρώτη ομάδα του στην Ευρώπη και της έδωσε τα πάντα, αλλά... τον πρόδωσε, όταν τον έδωσε δανεικό στην Beşiktaş.

Στην πρεμιέρα του φετινού Champions League αναγκάστηκε να επιστρέψει στο "Estádio da Luz", με τη νέα του παρέα. Ήταν αυτός που διαμόρωσε το 1-1 , αποτέλεσμα που εξήγησε ο Ricardo Quaresma "είναι ισοπαλία που τη νιώθουμε ως νίκη".Πώς σου φάνηκε η... καρμική εξέλιξη της ιστορίας; Να σου πω και αυτή του Talisca.

Ο Τalisca και το karma που... ξέρεις τι είναι

Ο Anderson Souza Conceição γεννήθηκε στην περιοχή Feira de Santana, της Bahia, στη Βραζιλία. Αν θες να ξέρεις, είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της περιφέρειας, μετά το Salvador που είναι η πρωτεύουσα. Γιατί όμως, τον ξέρεις ως Talisca. Στην Πορτογαλία έχουν τη γλυκιά συνήθεια το όποιο παιδί να παίρνει το επίθετο της μητέρας του και αυτό του πατέρα του, ώσπου του κολλάνε ένα παρατσούκλι που τελικά... του μένει.

Εν πάση περιπτώσει, στην Bahia ξεκίνησε -εύλογα- να παίζει οργανωμένο ποδόσφαιρο -γιατί έπαιζε και δρόμους- και όταν ήταν 13 χρόνων εμφανίστηκε στο διάβα του η Vasco da Gama για να τον καλέσει κοντά της. Όπως είχε καταθέσει o Newton Motta, πρώην γενικός διευθυντής του συλλόγου, στο ESPN "αρνήθηκε, γιατί όπως είχε πει δεν είχε ανοιχτές θέσεις για εκείνον"! Οι φαν της Bahia ήταν αυτοί που του κόλλησαν το "Talisca", λέξη που στα ελληνικά σημαίνει "καλάμι". Μεταφορικά σημαίνει και "στέκα", όταν αποδίδεται σε ψηλόλιγνους ανθρώπους, κάτι που ίσχυσε στην περίπτωση του. Αποφοίτησε από την ακαδημία, το 2013, οπότε άρχισε να φορά και το εθνόσημο με τις μικρές εθνικές. Παρέα με τον Neymar.

"Τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν σε εκείνα του Rivaldo"

Την πρώτη χρονιά στην ανδρική ομάδα του σωματείου του, αγωνιζόταν ως αλλαγή. Πήρε όμως, τις εμπειρίες του και πανηγύρισε με όλους την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην περιφέρεια. Οι "κατάσκοποι" είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στις εξέδρες των γηπέδων στα οποία αγωνιζόταν. Αυξάνονταν περισσότερο σε κάθε ματς της σεζόν 2013-14, όταν σε 30 συμμετοχές σκόραρε 4 γκολ. Συνολικά με την πρώτη του ομάδα είχε 68 εμφανίσεις και 11 τέρματα. Μεταξύ αυτών που τον παρακολουθούσαν στενά ήταν ο Jorge Jesus της Benfica, ο οποίος είχε δηλώσει στη "Record" πως "τα φυσικά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, μοιάζουν πολύ σε εκείνα του Rivaldo". Πώς μετά να μην τον πάρει;

Οι διοικούντες την ομάδα του επέμεναν πως ήταν ένας άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Αυτό ίσχυε κυρίως γιατί δεν μπορούσε να βγάλει άδεια εργασίας στην Αγγλία. Υπήρξαν ομάδες που είχαν σκεφτεί να τον αγοράσουν και να τον βάλουν να παίξει σε μικρότερη κατηγορία, έως ότου μαζέψει τις συμμετοχές που χρειαζόταν για να του δώσουν το ΟΚ οι αρχές. Και πού τον είχαν δει; Έλα καλέ. Πέραν των "κατασκόπων" που παραδοσιακά ταξιδεύουν στη Βραζιλία και την Αργεντινή, για να βρουν ταλέντα, ο Talisca ήταν μέλος της U20 των Βραζιλιάνων που κέρδισε το Toulon Tournament, το 2013.

Η πιο ακριβή πώληση της Bahia

Η Benfica είχε δώσει το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, στη Esporte Clube Bahia για να τον αποκτήσει. Ήταν τα περισσότερα χρήματα που είχε πάρει ποτέ η ομάδα του Salvador για πώληση παίκτη. Σημείωση: ο προπονητής της Bahia, Marquinhos Santos είχε κάνει ρεζέρβα τον Talisca τον Φλεβάρη του 2014ν, προς τεράστια ενόχληση των φιλάθλων. Μετά του άλλαξε και θέση. "Μου είχε πει πως του αρέσει να παίζει κοντά στην αντίπαλη εστία, αλλά μέσα στη μεγάλη περιοχή δεν ήταν η καλύτερη έκδοση του εαυτού του. Εκεί που 'άνθησε" ήταν όταν κινείτο χωρίς αμυντικές υποχρεώσεις". Έως τον Ιούνιο είχε γίνει "ένας μεγάλος παίκτης για την ομάδα μας". Ο Santos ενημέρωσε επίσης, ότι "το παιδί είναι πολύ αφοσιωμένο στη δουλειά του. Φεύγει πάντα τελευταίος από τις προπονήσεις και είναι ο πιο ήσυχος τύπος που θα γνωρίσεις".

Στη Βραζιλία κυκλοφορούσε ήδη ως "Yaya", λόγω των ομοιοτήτων που είχε ο τρόπος που αγωνιζόταν, με αυτόν του Touré. Δηλαδή, είχε εξαιρετικό σουτ, μοναδική ικανότητα στο να αλλάζει το ρυθμό και κατεύθυνση, η διορατικότητα του στις πάσες και όλο το ρεπερτόριο από τις "μεταξένιες" δεξιότητες του... νονού του, όπως είχε επισημάνει η ιστοσελίδα goal.com. Παρεμπιπτόντως, μοιάζουν και στην κορμοστασιά -αμφότεροι είναι ψηλοί, ευθυτενείς.

Δεν ήταν συνηθισμένο "10αρι", κατ' αρχάς γιατί είναι 1.86, δηλαδή ψηλός για παίκτης που παίζει στο κέντρο (σε αυτό που οι Άγγλοι έχουν χαρακτηρίσει ως "in the hole", δηλαδή μπροστά από τους αμυντικούς και πίσω από τους άλλους μέσους και επιθετικούς), αλλά όταν η μπάλα φτάνει στα πόδια του κάνει όσους έχει μπροστά του να νιώσουν αμήχανοι. Μπορεί και τρέχει γρήγορα με την μπάλα, όπως "σκανάρει" το χώρο και περνά τη σωστή πάσα (εξειδικεύεται στο... στόχο από μακριά και δη με το δυνατό αριστερό πόδι) ή κάνει το σωστό σουτ ή επιδίδεται στη σωστή συνεργασία.

Related content

Oι Πορτογάλοι δεν ήταν οι μόνοι που είχαν παρατηρήσει πως αυτό το παιδί μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καλά -αν και ακόμα ήταν κομματάκι αδέξιος σε κάποια σημεία των ματς, πράγμα λογικό για την ηλικία και τις εμπειρίες του. Το καλοκαίρι του 2014, ο Jose Mourinho είχε αποπειραθεί να τον πάρει στην Chelsea, αλλά του χάλασε τη δουλειά η ανάγκη για έκδοση άδειας εργασίας, με τη Manchester United να 'χει κάνει και αυτή τις ερωτήσεις της.

Το γκολ που τον έκανε στόχο για όλη την Αγγλία

Toν Νοέμβριο του 2014, στο ματς με τη Monaco ήταν εκείνος που έσωσε τη μέρα για τη Benfica. Ήταν αυτός που διαμόρφωσε το 1-0, ενώ είχε μπει ο αγώνας στο τελευταίο δεκάλεπτο (82'). Ήταν η ένατη φορά που παραβίασε αντίπαλη εστία, στα 10 τελευταία παιχνίδια της ομάδας του -συμπεριλαμβανομένου του hat trick με την Vitoria de Setubal, τον Σεπτέμβριο. Το κυριότερο ήταν άλλο: ενόσω η παρέα του πάλευε να βρει το δρόμο να επανορθώσει για την κακή εκκίνηση στο Champions League, απόρροια των τραυματισμών κάποιων εκ των βασικών μελών της 11άδας, ο νεαρός έκανε ένα βήμα μπροστά και ανέλαβε τη ρελάνς.

Ο προπονητής του, Jorge Jesus είχε ομολογήσει πως "πάντα περιμένουμε κάτι από εκείνον. Είναι νέος, μαθαίνει ακόμα". Ο ίδιος είχε πει ότι στα δέκατα δευτερολέπτου που ακολούθησαν το νικητήριο γκολ έζησε "το καλύτερο συναίσθημα της ζωής μου. Είμαι μόλις 20 χρόνων και είναι ακόμα όνειρο για εμένα το γεγονός ότι παίζω στο Champions League. Δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις τι σημαίνει για εμένα ότι σκόραρα". Μετά πήρε και το βραβείο του καλύτερου παίκτη της συνάντησης, την κλήση στην εθνική ανδρών για τα φιλικά με την Αυστρία και την Τουρκία (ο Dunga δεν τον σήκωσε από τον πάγκο) και τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από την Arsenal, τη Liverpool και την Chelsea. Τελείωσε τη σεζόν με 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, 11 γκολ, 3 ασίστ και 8 κίτρινες κάρτες.

Στον... έλεγχο του έτους, αυτοί που τον έκριναν έγραψαν πως είχε την ανάγκη να "βάλει" μύες, ειδικότερα αν ήθελε να πάει στην Αγγλία. Εκείνος είχε εξηγήσει ότι "οι προπονήσεις στην Ευρώπη έχουν πολύ μεγαλύτερη ένταση από εκείνες στη χώρα μου. Κατά συνέπεια, θα πάρω μυικό όγκο, θέλω, δεν θέλω". Μη ξεχάσω να σου πω ότι είχε... καταφέρει και να τεθεί νοκ άουτ, σε φάση που σκόραρε με την U23 της Βραζιλίας, στο φιλικό με την Paraguay, τον Μάρτιο του 2015. Τι συνέβη; Στην κεφαλιά που κατέληξε σε γκολ, συγκρούστηκε με αντίπαλο αμυντικό και ενώ οι συμπαίκτες του πανηγύριζαν, εκείνος ήταν πεσμένος στο χορτάρι. Βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο σε φορείο και πήγε στο νοσοκομείο, για εξετάσεις, όπου διαπιστώθηκε πως δεν έχει κάτι σοβαρό και πήρε εξιτήριο.

Στη δεύτερη σεζόν του στην Ευρώπη, με δικό του γκολ στο 96ο λεπτό του ματς με τη Zenit St. Petersburg, για τους "16" του Champions League, έκαναν οι Πορτογάλοι την πλήρη ανατροπή (σε δέκα λεπτά) και πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά, όπου συνάντησαν την Bayern Munich. Ο άνθρωπος μας σκόραρε και στα δίχτυα των Βαυαρών, εντός "Da Luz", αλλά δεν ήταν αρκετό. Οι Γερμανοί ήταν αυτοί που προκρίθηκαν με 3-2 (1-0 στο πρώτο ματς και 2-2 στο δεύτερο). Ο Βραζιλιάνος συνέχισε να εξελίσσει το... χάρισμα που είχε στην εκτέλεση φάουλ και είχε διαπιστωθεί από τα πρώτα του χρόνια στη Bahia, με αποκορύφωμα τον τρόπο που διασφάλισε τη νίκη (2-0) επί της Marítimo.

Στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου είχε 9 γκολ σε 34 εμφανίσεις, 1 ασίστ και 4 κίτρινες κάρτες. Στη λίγκα έπαιξε σε 21 ματς, εκ των οποίων τα 15 ως αλλαγή. Στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, η "O Jogo" είχε αποκαλύψει πως ο Talisca συζητά με τη Liverpool. Εδώ είναι απαραίτητο να σε ενημερώσω επί του ποιος εκπροσωπεί τον Βραζιλιάνο: αυτός που ελέγχει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και είναι ευρύτερα γνωστός ως Jorge Mendes ! Στο ίδιο άρθρο αναφερόταν ότι Klopp είχε ζητήσει τον νεαρό και οι διοικούντες φέρονταν να 'χουν αποφασίσει να επενδύσουν 24 εκατ. ευρώ σε εκείνον.

Ποσό που θα ήταν ρεκόρ για την κατηγορία. Η πορτογαλική εφημερίδα έγραψε και πως η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε ήδη δεχθεί αίτηση για έκδοση άδειας εργασίας του 22χρονου. Προοριζόταν για αντικαταστάτης του Philippe Coutinho, ο οποίος φερόταν να είναι προ της εξόδου. Τελικά, ο 24χρονος Βραζιλιάνος δεν πέρασε την πόρτα.

"Δεν ήθελα να φύγω, ήθελε όμως, η Benfica"

Στις 27/7 η "Α Bola" ενημέρωσε πως ο παίκτης είναι προ της μετακίνησης του στο Championship, για τη Wolves, έναντι του ποσού των 25 εκατομμυρίων ευρώ. Είχε προσθέσει και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο προχωρημένες, που η αγγλική ομάδα είχε ήδη εξασφαλίσει την άδεια εργασίας που χρειαζόταν, ενώ το ίδιο ταξίδι για το σύλλογο που πλέον άνηκε στον κινεζικό κολοσσό, Fosun International επρόκειτο να κάνουν και οι Helder Costa και Pele -ως δανεικοί. Στα ρεπορτάζ αναφερόταν πως τη γενικότερη κατάσταση έχει βοηθήσει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Talisca είναι φίλος με τον νέο προπονητή της Wolves, Walter Zenga -πέραν του ότι έλεγχε πλήρως τη Benfica, βεβαίως, βεβαίως, ενώ ήταν "παρεάκι" και με τον ιδιοκτήτη της Fosun International. Ούτε αυτό έγινε τελικά.

Ο Τalisca και το karma που... ξέρεις τι είναι

Όπως έγραψε και πάλι η "A Bola", στις 19/8 ο λόγος που ναυάγησε η ιστορία, η οποία είχε "τραβήξει" και σε μάκρος από χρονικής απόψεως, ήταν η άδεια εργασίας (μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, το πράγμα έγινε ακόμα πιο περίπλοκο) και το συνολικό ποσό της απόκτησης του. Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV Spor αποκάλυψε πως ο νέος προορισμός είναι η Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παίξει για την Beşiktaş. Toν είχαν πετύχει στο αεροδρόμιο με τη σύζυγο του και το νεογέννητο παιδί τους και τον ρώτησαν αν ήθελε να φύγει από τη Benfica. "Φυσικά και όχι, ποιος παίκτης θα το ήθελε αυτό; Αλλά η ομάδα θέλει να φύγω", για αυτό και τον είχε δώσει ως δανεικό (για 1+1, για 1.5 εκατ. ευρώ ετήσιο μισθό και τιμή αγοράς τα 2 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2017), με option αγοράς.

Ο αντιπρόεδρος της Benfica, Rui Gomes da Silva είχε να δώσει μια τελείως διαφορετική εκδοχή σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό (SIC News) κατά την οποία "ο Talisca δεν είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Μέχρι κάποιο σημείο πίστευα πως είναι αληθινός, αλλά κατάλαβα ότι το μόνο που τον νοιάζει είναι τα χρήματα. Μας είχε πει πως ότι στόχος του είναι να πάει στην Κίνα, πριν μας εγκαταλείψει. Έχει κάνει πάρα πολλά, σαν να μη θέλει να ξαναγυρίσει στο "da Luz". Ξέρεις όμως, τι λένε για το karma, έτσι;

Karma is a bitch

Τα έφερε έτσι η ζωή που η Beşiktaş ξεκίνησε τη φετινή της διαδρομή στο Champions League από το "Estádio da Luz" και το ματς με τη Benfica. Σαν να λέμε δηλαδή, ότι το σενάριο ήταν προδιαγεγραμμένο. Τουλάχιστον αυτό πίστεψαν τα μέλη της νέας του ομάδας (υπέρμαχοι του kismet) και εκείνος φάνηκε... συνεπής, όταν διαμόρφωσε το 1-1 για αποτέλεσμα , με τη σπεσιαλιτέ του (εκτέλεση φάουλ), στο 93ο λεπτό. Χάριν αυτού, οι Τούρκοι πήραν ανέλπιστη και φυσικά πολύτιμη ισοπαλία. Στις δηλώσεις του, μετά τον αγώνα αποκάλυψε πως " οι ιθύνοντες μου φέρθηκαν με μεγάλη ασέβεια . Πλήρωναν όλους τους παίκτες, πλην του δικού μου". Αυτός, αντί να αναλωθεί σε περιττές εκρήξεις, τους "πλήγωσε" με τρόπο που μπορεί να τους πονέσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ