CHAMPIONS LEAGUE

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Μπάγερν Μονάχου για τα ημιτελικά του Champions League κι ο Βραζιλιάνος πρώην τεχνικός του Άρη, Μαζίνιο, εξηγεί στο Sport24.gr γιατί είναι ο πιο τυχερός πατέρας στον κόσμο.

Ο πρώην τεχνικός του Άρη και τετρακαμπεονάτο με την εθνική Βραζιλίας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994, μιλά στο Sport24.gr για τους δύο γιους του, τον Ραφίνια και τον Τιάγκο Αλκάνταρα, οι οποίοι την Τετάρτη τίθενται αντιμέτωποι στο "Καμπ Νόου" της Βαρκελώνης, στην τιτανομαχία Μπαρτσελόνα - Μπάγερν Μονάχου.

Ο Ιομάρ ντο Νασιμέντο, ή απλά Μαζίνιο γεννήθηκε το 1966 στην πολιτεία Παραΐμπα, της Βραζιλίας και εθεωρείτο κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας ένα από τα καλύτερα αμυντικά χαφ της χώρας, αλλά και της Ευρώπης όταν πέρασε, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Έχει δύο γιους. Ο μεγάλος (24 χρονών), Τιάγκο Αλκάνταρα, μέσος της Μπάγερν Μονάχου. Ο μικρός (22 χρονών), Ραφίνια, στην Μπαρτσελόνα. Απόψε τα δύο αδέρφια έχουν ραντεβού στη Βαρκελώνη. Στο "Καμπ Νόου" διακυβεύεται το μισό εισιτήριο για τον τελικό του Champions League. Ποιον, όμως, υποστηρίζει ο μπαμπάς Μαζίνιο, όπως αποκαλύπτει μέσα από το Sport24.gr;

Ευχαριστώ το Θεό κάθε μέρα, τόσο για τον Ραφίνια όσο και για τον Τιάγκο

"Δεν έχω προτίμηση σε κάποια ομάδα. Είναι δύο από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Είναι δύσκολο για εμένα να υποστηρίξω την Μπαρτσελόνα ή την Μπάγερν. Να κερδίσει το ποδόσφαιρο. Θα παρακολουθήσω από κοντά τόσο το ματς στη Βαρκελώνη, όσο και στο Μόναχο και θα το διασκεδάσω. Να κερδίσει ο καλύτερος. Είναι 50%-50% αυτά τα ματς."

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Ένας πατέρας που βλέπει τα παιδιά του να παίζουν ποδόσφαιρο, στο πλέον υψηλό επίπεδο. Σίγουρα, ένας εκ των δύο θα είναι στον τελικό. Μπορεί να ζητήσει τίποτα περισσότερο;

"Ευχαριστώ το Θεό κάθε μέρα, είναι φανταστικό, δεν είναι εύκολο να έχεις τους γιους σου, ποδοσφαιριστές σ' ύψιστο επίπεδο. Ευχαριστώ το Θεό κάθε μέρα, τόσο για τον Ραφίνια όσο και για τον Τιάγκο. Είμαι ο πιο ευλογημένος πατέρας του κόσμου."

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Ημιτελικά της διοργάνωσης. Υπάρχει φαβορί; Ποιες είναι οι συμβουλές που δίνει ο Μαζίνιο στον Ραφίνια και τον Τιάγκο Αλκάνταρα, αντίστοιχα; Σίγουρα κάποιος θα προκριθεί, κάποιος θα αποκλειστεί. Θα πειράξει ο ένας τον άλλον, μετά τη λήξη του ματς;

Σίγουρα, αν κερδίσει ο ένας, θα στείλει μήνυμα στον άλλον. Οι ποδοσφαιριστές είναι παιδιά.

"Είναι δύο ομάδες πλήρεις. Για την Μπαρτσελόνα τι να πω περισσότερο. Οποιαδήποτε εκ των δύο περάσει έχει το προβάδισμα για να κατακτήσει το τρόπαιο. Είναι δύο ομάδες πολύ καλά προετοιμασμένες. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποιο απόλυτο φαβορί. Είναι τέσσερις εξαιρετικές ομάδες. Ο τελικός θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Είναι φυσιολογικό, πάντα υπάρχουν αυτά. Σίγουρα, αν κερδίσει ο ένας, θα στείλει μήνυμα στον άλλον. Οι ποδοσφαιριστές είναι παιδιά. Είναι φυσιολογικά πειράγματα, που γίνονται.

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Είμαι ο πατέρας στο σπίτι. Στο γήπεδο είναι ο προπονητής που συμβουλεύει, γιατί αυτός γνωρίζει τον τρόπο που θέλει να παίξουν ο ποδοσφαιριστής του, αυτή είναι η δουλειά του. Τα τεχνικά ζητήματα, είναι αρμοδιότητα των συλλόγων, των προπονητών. Εγώ απλά συμβουλεύω τα παιδιά μου, να διασκεδάζουν περισσότερο το ποδόσφαιρο. "

Ο Γουαρδιόλα έχει ένα μοναδικό τρόπο να απελευθερώνει τον παίκτη, να του δίνει αυτοπεποίθηση, να τον κερδίζει τακτικά.

Ραφίνια και Τιάγκο Αλκάνταρα, αμφότεροι δούλεψαν με τον Πεπ Γουαρδιόλα. Ο δεύτερος, δουλεύει ακόμη και τώρα. Είναι το αγαπημένο παιδί του Πεπίτο. Τι γνώμη έχει ο Μαζίνιο για τον Καταλανό τεχνικό; Δείτε τί λέει στο Sport24.gr:

"Για μένα είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Έχει όλες αυτές τις ικανότητες για να δείξει τακτικά ότι είναι είναι ο τέλειος προπονητής. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να απελευθερώνει τον παίκτη, να του δίνει αυτοπεποίθηση, να τον κερδίζει τακτικά."

BARCELONA, SPAIN - MAY 26:  Head coach Josep Guardiola of FC Barcelona chats with Thiago Alcantara of FC Barcelona during the FC Barcelona celebrations following the club's victory of the Copa del Rey (King's Cup) at Camp Nou on May 26, 2012 in Barcelona, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
BARCELONA, SPAIN - MAY 26: Head coach Josep Guardiola of FC Barcelona chats with Thiago Alcantara of FC Barcelona during the FC Barcelona celebrations following the club's victory of the Copa del Rey (King's Cup) at Camp Nou on May 26, 2012 in Barcelona, Spain. (Photo by David Ramos/Getty Images) GETTY IMAGES

Μπορεί, δικαιολογημένα, το ενδιαφέρον να έχει επικεντρωθεί στη μάχη των γιων του, ωστόσο θα ήταν άδικο τόσο για τον Μαζίνιο όσο και το ποδόσφαιρο το ίδιο, να μη γίνει αναφορά στην τεράστια ποδοσφαιρική του διαδρομή.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Σάντα Κρουζ. αλλά το μεγάλο βήμα στην καριέρα του έγινε το 1985 όταν και εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό της Βάσκο ντα Γκάμα. Σ' εκείνη τη "χρυσή γενιά" της κρουζμαλτίνο, πλάι σε Ντονάτο, Ρομάριο, Ρομπέρτο Ντιναμίτε, Σόνι Άντερσον και Πάουλο Σέρζιο "έφτιαξε" το όνομά του. Μετά ένα πρωτάθλημα καριόκα κι ένα Μπραζιλεϊράο, άφησε το Ρίο ντε Ζανέιρο για την Ιταλία.

Η μεγάλη Βάσκο (δεύτερος όρθιος από αριστερά ο Ντονάτο, πέμπτος ο Μαζίνιο, τέρμα δεξιά κάτω ο Ρομάριο)

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Η Λέτσε, ήταν ο πρώτος του εν Ευρώπη σταθμός. Η χρονιά της ομάδας δεν ήταν καλή, ωστόσο αυτός με τον Αντόνιο Κόντε ξεχωρίζουν στα χαφ. Μετακίνηση από την Απουλία στην Τοσκάνη και τη Φιορεντίνα. Μία σεζόν θα καθίσει στο Φιρέντσε. Εκεί τον πήγε ο συμπατρίωτης του προπονητής, Σεμπαστιάο Λαζαρόνι.

Παρτενέρ του στο κέντρο, ο καλός του φίλος Ντούνγκα, και νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Βραζιλίας. Δύο εκ των τριών "λατίνων" των "βιόλα". Ο τρίτος είναι ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα.

Επιστροφή στη Βραζιλία και τη μεγάλη Παλμέιρας, το 1992. Στην Παλέστρα θα συναντήσει τον Εντμούντο, τον Ρομπέρτο Κάρλος, τον Φλάβιο Κονσεϊσάο, τον Σέζαρ Σαμπάιο, τον Ριβάλντο και τον Φρέντι Ρινκόν. Με τη "βερντάο" κατέκτησε δύο πρωταθλήματα παουλίστα, και δύο Μπραζιλεϊράος (1993, 1994)

Στην κατάκτηση του Παουλίστα από την Παλμέιρας. Πρώτος από αριστερά όρθιος ο Μαζίνιο, πέμπτος ο Σέζαρ Σαμπάιο. Κάτω δεύτερος από αριστερά ο Ρινκόν, τέταρτος ο Ρομπέρτο Κάρλος με μαλλιά!!

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Το 1994 πήρε την πτήση από το Σάο Πάουλο για τη Βαλένθια. Οι "νυχτερίδες" των Θουμπιθαρέτα, Μιγιάτοβιτς, Μεντιέτα υπό την καθοδήγηση του Λουίς Αραγονές πραγματοποιούσαν υψηλές πτήσεις, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Από το 1996 έως και το 2000 γίνεται μόνιμος κάτοικος Βίγο, για λογαριασμό της Θέλτα. Μισό χρόνο στην Έλτσε κι έκλεισε την καριέρα του στη Βιτόρια.

Εδώ στη θητεία του, στη Θέλτα, κόντρα στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Το Sport24.gr ρώτησε τον Μαζίνιο, ποιος ήταν κατά τη γνώμη του, ο καλύτερος συμπαίκτης. Η απάντηση εύκολη για το Βραζιλιάνο. "Έπαιξα με μεγάλους ποδοσφαιριστές, ωστόσο ο καλύτερος συμπαίκτης ήταν ο Ρομάριο στη Βάσκο ντα Γκάμα. Ο πιο δύσκολος αντίπαλος, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Είναι πολλοί."

Ήρθαμε από την αποτυχία του Μουντιάλ του 1990, ωστόσο δουλέψαμε καλά, δουλέψαμε μεθοδικά και πετύχαμε το στόχο μας

Με την εθνική Βραζιλίας κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα του 1989 βάζοντας τέλος στη ξηρασία 40 χρόνων, αλλά και το Μουντιάλ του 1994, στις ΗΠΑ, σ' εκείνο το συγκλονιστικό τελικό με αντίπαλο την αντίστοιχη της Ιταλίας. Το χαμένο πέναλτι του Μπάτζο, τα πανηγύρια των Βραζιλιάνων, όλα αυτά ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του, όπως εξηγεί ο Μαζίνιο στο Sport24.gr:

Μαζίνιο, Μπεμπέτο, Ρομάριο. Τρεις εξαιρετικοί φίλοι, τρεις σπουδαίοι συμπαίκτες. Ένας πανηγυρισμός (Μουντιάλ 1994) που έχει περάσει στην ιστορία...

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

"Ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου. Το να γίνεσαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του καθενός. Ήρθαμε από την αποτυχία του Μουντιάλ του 1990, ωστόσο δουλέψαμε καλά, δουλέψαμε μεθοδικά και πετύχαμε το στόχο μας, να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο."

Στην Ελλάδα, τον γνωρίσαμε όταν κι αντικατέστησε τον Κίκε Ερνάντεθ, στην τεχνική ηγεσία του Άρη. Σήμερα, μόνιμος κάτοικος Ισπανίας, ο Μαζίνιο θυμάται το σύντομο πέρασμά του από τη Θεσσαλονίκη, στο Sport24.gr:

"Ήταν μία όμορφη εμπειρία, έχω μόνο καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα, μόνο καλές αναμνήσεις απ' αυτή την πανέμορφη πόλη, τη Θεσσαλονίκη. Ήταν μία εμπειρία αρκετά θετική. Ήρθα τον Ιανουάριο στον Άρη, έφυγα το Νοέμβριο, για λόγους της διοίκησης. Όπως και να έχει, ήταν η πρώτη μου εμπειρία σαν προπονητής και το θεωρώ, ένα μεγάλο βήμα.

Εδώ στην τεχνική ηγεσία του Άρη

Μαζίνιο στο Sport24.gr: "Είμαι ο πιο ευλογημένος μπαμπάς του κόσμου"

Η αλήθεια, είναι ότι θα ήθελα να δουλέψω ξανά στην Ελλάδα. Είναι μία χώρα ενδιαφέρουσα, με ποδόσφαιρο ενδιαφέρον, με ομάδες ενδιαφέρουσες. Ένα ποδόσφαιρο, που είναι σε καλό επίπεδο κι έχει περιθώρια βελτίωσης. Οι ομάδες συμμετέχουν, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις."

Ήρθα τον Ιανουάριο στον Άρη, έφυγα το Νοέμβριο, για λόγους της διοίκησης.

Αφήσαμε σαν τελευταία ερώτηση στον Μαζίνιο, να μας πει την άποψή του για την εθνική Ελλάδας, αλλά και ποιον θεωρεί τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Δείτε τί μας απάντησε...

"Πάντα παρακολουθώ την εθνική Ελλάδας, την παρακολούθησα και το καλοκαίρι στο Μουντιάλ. Έχω ένα μεγάλο θαυμασμό για την εθνική σας ομάδα. Είχε μία καλή πορεία.

Θα έλεγα ο Μέσι, με αυτά που συνεχίζει να κάνει. Για μένα, είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου."

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ