CHAMPIONS LEAGUE

Μανίς στο Sport24.gr: "24 ώρες άυπνος πριν τα ματς ο Μουρίνιο"

COBHAM, UNITED KINGDOM - JANUARY 06:  New Chelsea signing Maniche and manager Jose Mourinho pose for photos prior to a press conference at the Chelsea training ground on January 6, 2006 in Cobham, England.  (Photo by Julian Finney/Getty Images) *** Local Caption *** Maniche;Jose Mourinho
COBHAM, UNITED KINGDOM - JANUARY 06: New Chelsea signing Maniche and manager Jose Mourinho pose for photos prior to a press conference at the Chelsea training ground on January 6, 2006 in Cobham, England. (Photo by Julian Finney/Getty Images) *** Local Caption *** Maniche;Jose Mourinho GETTY IMAGES

Ο πρώην άσος της Τσέλσι και της Ατλέτικο, Μανίς μιλάει για την αποψινή αναμέτρηση στο Sport24.gr, ενώ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του Ζοζέ Μουρίνιο. Τι λέει για την Εθνική Ελλάδας και το Euro 2004, τον Σεϊταρίδη, και τις προτάσεις από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Ο Νούνο Ρικάρντο Μανίς ένας από τους κορυφαίους Πορτογάλους μέσους της γενιάς του μίλησε στο Sport24.gr για την αποψινό επαναληπτικό ημιτελικό ανάμεσα στην Τσέλσι και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο πρώην διεθνής Πορτογάλος άσος αποκαλύπτει στο Sport24.gr τον τρόπο με τον οποίο ο "Special One" προετοιμάζει την ομάδα του αλλά και την φιλοσοφία του.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον πρώην συμπαίκτη και φίλο του Γιούρκα Σεϊταρίδη, χαρακτηρίζει δίκαι την κατάκτηση του Euro 2004 από την εθνική Ελλάδα, ενώ δηλώνει ανοικτός στο ενδεχόμενο να εργαστεί στη χώρα μας.

Ο Μανίς τον Ιανουάριο του 2006 αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ζοζέ Μουρίνιο στην Τσέλσι, έχοντας συνεργαστεί με τον συμπατριώτη του στη "χρυσή εποχή" της Πόρτο με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Kυπέλλου UEFA (2002/03) αλλά και του Champions League την αμέσως επόμενη σεζόν (2003/04).

Μανίς στο Sport24.gr: "24 ώρες άυπνος πριν τα ματς ο Μουρίνιο"

Ο Μουρίνιο εμπιστεύθηκε τον Ρικάρντο Νούνο Μανίς ως επιτελικό μέσο με τον παλαίμαχο άσο να τον δικαιώνει με τις εμφανίσεις.

Ο παλαίμαχος μέσος εκμυστηρεύτηκε για λογαριασμό του Sport24.gr κάποια από τα μυστικά του τεχνικού της Τσέλσι γνωρίζοντας εκ των έσω την ποιότητα της δουλειάς του.

"Βλέπουν όλοι τον Μουρίνιο και νομίζουν ότι είναι όπως στους αγώνες. Εγώ τον είχα προπονητή είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Είναι φυσιολογικός άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή. Είναι ήρεμος, μιλάει μαζί σου, δένεται μαζί σου. Είναι και φιλόδοξος, όπως είναι φυσιολογικό για ένα προπονητή που είναι ο καλύτερος στον κόσμο και έχει κατακτήσει τόσους τίτλους.

Ο Μουρίνιο είναι ο πλέον ειδικός στην ψυχολογία. Σκέφτεται τα πάντα. Μπορεί να μείνει 23 ώρες την μέρα ξύπνιος κυριολεκτικά χωρίς να δουλεύει για να σκεφτεί το επόμενο παιχνίδι.

Χωρίς υπερβολή σκέφτεται και την παραμικρή λεπτομέρεια που δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς, τα πάντα. Ξέρει τα πάντα για το ποδόσφαιρο. Πριν από έναν αγώνα σκέφτεται μόνο αυτό και δεν μπορεί να κανένα να του αποσπάσει την προσοχή".

Μανίς στο Sport24.gr: "24 ώρες άυπνος πριν τα ματς ο Μουρίνιο"

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μανίς, ο Μουρίνιο είναι ικανός να μείνει ξύπνιος για ένα 24ωρο προκειμένου να προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομάδα του αλλά και να συζητήσει κάθε πρόβλημα με τους ποδοσφαιριστές του.

"Δουλεύει 24 ώρες την ημέρα. Δεν κοιμάται. Μπορεί να υπολογίσει και την πιο απρόβλεπτη δυσκολία. Εάν δεν προπονηθείς καλά, ή δεν έχει όρεξη θα το προσέξει και θα καθίσει μετά την προπόνηση οι δύο σας να πιείτε δύο ώρες ήρεμα καφέ και να συζητήσετε.

Σε ακούει, σε κάνει να νιώθεις σημαντικός, να νιώθεις ο καλύτερος και έτσι σε κερδίζει. Είναι ο μοναδικός που μπορεί να σε κερδίσει έτσι".

Ο πρώην παίκτης της Τσέλσι και της Ατλέτικο Μαδρίτης αναφέρθηκε και στην αποψινή κρίσιμη αναμέτρηση του "Στάμφορντ Μπριτζ", όπου θα κριθεί η μία θέση του τελικού.

"Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, όπως όλα σε αυτή την φάση. Η Ατλέτικο είναι μια ομάδα που δεν έχει τους μεγάλους αστέρες. Και δεν παίζει και το πιο τέλειο ποδόσφαιρο του κόσμου.

Παίζει ένα παράξενο ποδόσφαιρο θα έλεγα. Από την άλλη η Τσέλσι έχασε από την Σάντερλαντ αλλά έχει εμπειρία σε τέτοια παιχνίδια και η εμπειρία μετράει πολύ. Η έδρα το ίδιο, αλλά η εμπειρία είναι μεγάλο πράγμα στο πως θα διαχειριστείς τέτοια παιχνίδια".

Λάμπαρντ, Φερνάντο Τόρες, Τέρι, Ραούλ Γκαρθία, Ντιέγο Κόστα είναι κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που μπορούν με την μεγάλη κλάση τους να διαδραματίσους σημαίνοντα ρόλο σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

"Ο Λάμπαρντ σίγουρα από αυτούς που μου ανέφερες. Δεν παίζει αλλά μπορεί να αλλάξει με μία κίνηση ένα παιχνίδι. Έχω παίξει δίπλα του και ξέρω ότι από το πουθενά από μια στημένη φάση μπορεί να αλλάξει την ροή μιας αναμέτρησης".

Ο Νούνο Μανίς εξέφρασε την έκπληξη του για την τεράστια πρόοδο που πραγματοποίησε ο Ντιέγο Κόστα.

"Όχι δεν περίμενα σίγουρα αυτή την εξέλιξη του Ντιέγο Κόστα. Ήταν μικρός όταν ήμουν στην Ατλέτικο, είχε τον τραυματισμό δόθηκε δανεικός, τώρα έχει γίνει ένας μεγάλος παίκτης αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα".

Μανίς στο Sport24.gr: "24 ώρες άυπνος πριν τα ματς ο Μουρίνιο"

Η μοίρα έφερε Σεϊταρίδη και Μανίς να βρεθούν σε τρεις διαφορετικές ομάδες συμπαίκτες. Ο Πορτογάλος μόνο καλά λόγια είχε να πει.

"Έχω επαφές με τον Σεϊταρίδη, ήμασταν συμπαίκτες, σε τρεις ομάδες,ακόμη μιλάμε και μάλιστα συχνά.

Έχω γνωρίσει την οικογένεια του. Με έχει προσκαλέσει πολλές φορές να έρθω στην Ελλάδα, είχα προγραμματίσει να έρθω μετά ήρθε η πρόταση για προπονητής και δεν είχα χρόνο, θέλω όμως να έρθω".

Ο άλλοτε παίκτης της Ίντερ, αποκάλυψε στο Sport24.gr πως είχε προτάσεις τόσο από τον Παναθηναϊκό, όσο και τον Ολυμπιακό.

"Ναι είχα πρόταση να παίξω στην Ελλάδα, από τους δύο μεγάλους, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό όταν έπαιζα στην Ατλέτικο Μαδρίτης".

Μανίς στο Sport24.gr: "24 ώρες άυπνος πριν τα ματς ο Μουρίνιο"

Πέρασαν 10 χρόνια από την εποποιία της εθνικής στα γήπεδα της Πορτογαλία. Οι αμφιτρύωνες του Euro 2004 ηττήθηκαν στον τελικό με τον Μανίς να παραδέχεται ιπποτικά την δίκαιη επικράτηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

"Η Ελλάδα είναι σίγουρα ένας δύσκολος αντίπαλος,δεν χωράει αμφιβολία. Μοιάζει να είναι ο κακός μας δαίμονας. Δυσκολευόμαστε πολύ να της βάλουμε γκολ και να την κερδίσουμε.

Το 2004 έπαιξε αμυντικά με μεγάλη συνοχή και χωρίς να δημιουργεί πολλές φάσεις στο επιθετικό παιχνίδι και πολλοί έλεγαν ότι το θέαμα δεν ήταν αρκετό για μια ομάδα που θέλει να είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για μένα αυτό δεν ισχύει, Μας νίκησε, το πήρε και ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο προπονητή όπως είναι ο Φερνάντο Σάντος. Έχει δουλέψει με μεγάλη επιτυχία σε δύο χώρες. Και πιστεύω ότι η τεχνική καθοδήγηση θα παίξει σημαντικό ρόλο σε τέτοιες διοργανώσεις όπως είναι το Μουντιάλ".

Ποια ομάδες είναι όμως φαβορί για το Μουντιάλ της Βραζιλίας σύμφωνα με τον Μανίς;

"Φαβορί είναι οι συνήθεις ομάδς; Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία αυτές που είναι πάντα. Η Πορτογαλία είναι μια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες και μερικούς που είναι κορυφαίοι στον κόσμο όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Νομίζω θα περάσουμε την φάση και μετά όσο πιο μακριά γίνεται".

Μανίς στο Sport24.gr: "24 ώρες άυπνος πριν τα ματς ο Μουρίνιο"

Ο Νούνο Μανίς από τον Ιούνιο του 2013 έχει ξεκινήσει μία νέα καριέρα ως προπονητής. Αρχικά θήτευσε στο πλευρό του Κοστίνια στην Πάκος Φερέιρα.

"Όταν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα γινόμουν προπονητής. Ούτε το είχα σκεφτεί. Μια μέρα με προσκάλεσε ο φίλος μου ο Κοστίνια, και αποδέχθηκα την πρόσκληση να γίνω βοηθός προπονητή. Αλλά δεν το είχα προγραμματίσει από πριν.

Η καριέρα του προπονητή έχει πολύ άγχος. όταν ήμουνα ποδοσφαιριστής έβλεπα τους προπονητές και νόμιζα ότι δεν είχαν τόση πίεση. Αλλά όταν πέρασα στην άλλη πλευρά είδα ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Πρέπει να κάτσεις να διαβάσεις το αντίπαλο, να μελετήσεις κάθε λεπτομέρεια, έχει πολύ άγχος κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική και μπορεί να κρίνει έναν αγώνα. Αν είχα κάποια πρόταση από την Ελλάδα δεν θα με άφηνε αδιάφορο".

Ο 36χρονος Πορτογάλος αναφέρθηκε και στις δύσκολες μέρες που περνούν τόσο η πατρίδα του, όσο και η Ελλάδα ως θύματα της οικονομικής κρίσης

"Είναι ένα δύσκολο διάστημα και για τις δύο χώρες. Είναι μαι δύσκολη οικονομική συγκυρία από τις κρίσεις που συμβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Χρειάζεται ενότητα και κυρίως ενότητα όλων των λαών. Γνωρίζω ότι οι λαοί του Ευρωπαϊκού Βορρά έχουν διαφορετικά συμφέροντα από αυτούς του Νότου.

Χρειάζεται ενότητα και αισιοδοξία ότι βοηθώντας ο ένας τον άλλον θα ξεπεράσουμε αυτό το κακό διάστημα".

Δείτε ένα εκπληκτικό γκολ του Μανίς με την φανέλα της Πόρτο.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ