CHAMPIONS LEAGUE

Κάλα: "Και με Βαλβέρδε, η Μπαρτσελόνα είναι Μπαρτσελόνα"

Barcelona's Gerard Pique, right, vies for the ball with Getafe's Juan Torres Ruiz "Cala" during a Spanish La Liga soccer match between Getafe and Barcelona at the Alfonso Perez stadium in Getafe, outside Madrid, Saturday, Sept. 16, 2017. Barcelona won 2-1. (AP Photo/Francisco Seco)
Barcelona's Gerard Pique, right, vies for the ball with Getafe's Juan Torres Ruiz "Cala" during a Spanish La Liga soccer match between Getafe and Barcelona at the Alfonso Perez stadium in Getafe, outside Madrid, Saturday, Sept. 16, 2017. Barcelona won 2-1. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Ο πρώην αμυντικός της ΑΕΚ και νυν της Χετάφε, Κάλα, μιλά στο Sport24.gr για το Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός. Είναι ο Μέσι τα πάντα; Υπάρχει τρόπος να μπλοκάρεις τους "μπλαουγκράνα"; Μπορεί να πατήσουν "φρένο" λόγω Βαλβέρδε;

Η Χετάφε φιλοξένησε την Μπαρτσελόνα στις 16 Σεπτέμβρη στο "Coliseum Alfonso Perez" για την τέταρτη αγωνιστική της La Liga, με τους "μπλαουγκράνα" να περνούν από τη Μαδρίτη με 2-1 χάρη στα γκολ των Σουάρεθ και Παουλίνιο.

Βασικός με τη Χετάφε ήταν και ο 27χρονος Ανδαλουσιανός αμυντικός, Κάλα, ο οποίος έχει περάσει κι από τα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τον Ολυμπιακό (18/10, 21:45) στο "Camp Nou" για την τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League και o Κάλα μιλά στο Sport24.gr. Υπάρχει στ' αλήθεια τρόπος να μπλοκάρεις την Μπαρτσελόνα; Υπάρχει πιθανότητα η Μπαρτσελόνα να σταματήσει, να πατήσει φρένο λόγω Ερνέστο Βαλβέρδε και της σχέσης του με τον Ολυμπιακό; Πόσο εξαρτάται από τον Μέσι;

- Είναι δυνατό ή αδύνατο να πάρει κάτι ο Ολυμπιακός από το ματς με την Μπαρτσελόνα;

"Λοιπόν, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Τα πάντα μπορούν να συμβούν στο ποδόσφαιρο. Α priori είναι πολύ δύσκολο να αφήσει η Μπαρτσελόνα βαθμό σε τέτοια ματς, στην έδρα της".

- Υπάρχει στ' αλήθεια τρόπος να μπλοκάρεις την Μπαρτσελόνα;

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος. Ο,τι κι αν προσπαθήσεις δεν λειτουργεί, γιατί εξαρτάται από αυτούς. Προσπαθήσαμε με άμυνα τριών, άμυνα τεσσάρων, άμυνα πέντε, πιέζοντας ψηλά, μένοντας πίσω... αν είναι στη μέρα τους θα πλησιάσουν, κι αν πλησιάσουν τα πράγματα είναι δύσκολα".

- Είναι πιο πιθανό μια μικρομεσαία ισπανική ομάδα (Χετάφε, Έιμπαρ, Λεγκανές) ή ο πρωταθλητής Ελλάδας, Τουρκίας, Ολλανδίας να κάνει την έκπληξη και να πάρει βαθμό στη Βαρκελώνη και γιατί;

"Νομίζω ότι είναι πιο πιθανό να το κάνει μια μικρομεσαία ισπανική ομάδα. Η La Liga είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και δείχνει και το ranking. Επιπλέον οι ισπανικές ομάδες γνωρίζουν καλύτερα την Μπαρτσελόνα. Γι' αυτό είναι πιο πιθανό".

- Ας υποθέσουμε ότι ματς εξελίσσεται στραβά για τον Ολυμπιακό. Υπάρχει πιθανότητα η Μπαρτσελόνα να σταματήσει, να πατήσει φρένο λόγω Ερνέστο Βαλβέρδε και της σχέσης του με τον Ολυμπιακό;

"Όχι, όχι καμία σχέση. Η Μπαρτσελόνα είναι το ίδιο, όποιος προπονητής κι αν βρίσκεται στον πάγκο. Παίζει, λειτουργεί με ένα τρόπο διαφορετικό από τις άλλες ομάδες κι έχεις τις ρίζες στον Γιόχαν Κρόιφ. Σε κάθε ματς θέλει να κάνει επίδειξη του μεγέθους της, δεν έχει να κάνει με τον προπονητή".

- Εσείς στη Χετάφε, βάλατε δύσκολα στο "Coliseum Alfonso Perez". Μπορεί η Μπαρτσελόνα να νίκησε (1-2), αλλά "μάτωσε"...

"Ναι, είναι αλήθεια της βάλαμε δύσκολα. Παίξαμε με πολλή συνοχή πίσω, δώσαμε τα πάντα μπροστά και είχαμε και καλή αλληλοκάλυψη. Αλλά, σε δύο λεπτομέρειες πήραν το ματς. Οπότε κι εμείς κάτι περισσότερο θα έπρεπε να έχουμε κάνει για να καταφέρναμε να παίρναμε τουλάχιστον το βαθμό"

- Μέσι. Είναι αυτός που ρυθμίζει το ματς; Πόσο εξαρτάται από αυτόν ομάδα;

"Ναι, είναι ο άνθρωπος - "κλειδί". Όλα περνούν από αυτόν. Η μπάλα. Τα πάντα. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει και ακυρώσει τον Μέσι, η Μπαρτσελόνα χάνει πολλά στην επίθεση. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός κερδίζει πολλά στην άμυνα. Όλα, μα όλα, εξαρτώνται από την κατάσταση του Μέσι".

- Πιστεύεις θα χρησιμοποιηθεί στο σημερινό ματς ως μία ακόμη ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συνέβησαν με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σου θυμίζω είναι το πρώτο εντός μετά από εκείνο το ματς με τη Λας Πάλμας. Ή πιστεύεις ότι δεν θα γίνει τίποτα επειδή πρόκειται για ευρωπαϊκό ματς;

"Όχι, όχι. Δεν έχει να κάνει η πολιτική με το ποδόσφαιρο. Ο,τι και να κάνουν οι διοικούντες την Μπαρτσελόνα, οι παίκτες είναι στην αντίθετη πλευρά και δεν θα δεχθούν τίποτα".

- Η Χετάφε είναι στη 14η θέση σε σύνολο 20 ομάδων μετά από οκτώ ματς. Θα μείνει στην κατηγορία;

"Δουλεύουμε πολύ, αλλά μην ξεχνάμε ότι συμμετέχουμε στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Περάσαμε δύσκολα, τώρα το πρόγραμμα είναι πιο βατό και συνεχίζουμε να παλεύουμε για να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Είναι δυνατή η παραμονή"

- Πώς αισθάνεσαι που επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία μετά από ένα χρόνο απουσίας από αυτή;

"Είμαι πολύ χαρούμενος. Τα έδωσα όλα, έμεινα στην ομάδα, την ακολούθησα στη δεύτερη κατηγορία, και είμαι πολύ χαρούμενος που έμεινα. Στο κάτω-κάτω αποτελεί δικαίωση μιας δύσκολης επιλογής".

- Είχες πρόταση από την Ελλάδα μετά το πέρασμά σου από την ΑΕΚ; Θα επέστρεφες στη χώρα μας;

"Η αλήθεια είναι ότι εκπνέει το συμβόλαιό μου στο τέλος της σεζόν. Ακούμε τις προτάσεις που έχουμε, θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Από τον Ιανουάριο είμαι ελεύθερος να υπογράψω σε ομάδα της αρεσκείας μου. Εάν προκύψει κάτι ενδιαφέρον από την Ελλάδα, βεβαίως και θα το ακούσω".

- Εδώ δουλεύει και ο άνθρωπος που σε μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στη Σεβίλλη και σε έφερε και στην Ελλάδα. Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι ξανά στην ΑΕΚ...

"Νομίζω ότι το ελληνικό πρωτάθλημα κερδίζει πολλά από την παρουσία του Μανόλο Χιμένεθ. Όχι μόνον η ΑΕΚ".

Photo credits: AP Photo/Francisco Seco

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ