CHAMPIONS LEAGUE

Η ιστορία της φωτογραφίας του Μέσι που "έριξε" το Internet

Η ιστορία της φωτογραφίας του Μέσι που "έριξε" το Internet

Μια επική ανατροπή χρειάζεται και μια ανάλογη επική φωτογραφία. Ο Μεξικανός φωτογράφος, Σαντιάγκο Γκαρσές, μιλά στο Sport24.gr για τη φωτογραφία που τράβηξε με τον "βασιλιά", Λιονέλ Μέσι, μπροστά στο κοινό του "Camp Nou".

Ο Σαντιάγκο Γκαρσές είναι ο φωτογράφος που απαθανάτισε τον Λιονέλ Μέσι μετά τη λήξη της αναμέτρησης, Μπαρτσελόνα - Παρί Σεν-Ζερμέν, για τη ρεβάνς των "16" του Champions League. Οι Ισπανοί μιλούν για τη "φωτογραφία του αιώνα", αυτή που αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του Αργεντινού αστέρα των "μπλαουγκράνα".

Είναι το πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης στο "Camp Nou". H Μπαρτσελόνα έχει διανύσει μεγάλο κομμάτι του δρόμου προς την ανατροπή, αλλά δεν έχει φθάσει στο τέρμα. Φθάνει από το πόδι του Σέρτζι Ρομπέρτο. Τρέλα, πανζουρλισμός. Όλο το γήπεδο της Βαρκελώνης στο πόδι. Όλοι ψάχνουν τον Σέρτζι Ρομπέρτο. Αυτός είναι ο ήρωας της επικής ανατροπής αν και πριν από αυτόν έχουν προηγηθεί τα καταλυτικά γκολ των Λουίς Σουάρες, Νεϊμάρ και Μέσι.

Όλοι εκτός από έναν. Ο Λιονέλ Μέσι πηγαίνει να πανηγυρίσει προς την εξέδρα που βρίσκονται οι "cules". Είναι από τις ελάχιστες φορές που οι κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί δεν κυνηγούν τον ίδιο. Σε μια σπάνια στιγμή, ο συνήθως συγκρατημένος Μέσι, όχι μόνο πάει στον κόσμο, αλλά ανεβαίνει στις πινακίδες. Όχι για λίγο, όχι για 2-3 δευτερόλεπτα, αλλά μένει εκεί, απευθυνόμενος στο πλήθος με χειρονομίες έντασης, έκρηξης, πάθους, ευτυχίας. Ο Αργεντινός βρίσκεται σε απόλυτη έκσταση, ενώ μπροστά του μια χούφτα οπαδών παραληρεί.

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της αναμέτρησης το video με το γκολ του Ρομπέρτο είναι παντού στα social media. Κάποια στιγμή μέσα στη βραδιά, κάτι άλλο παίρνει τη θέση του βίντεο. Είναι απλώς μια φωτογραφία, αλλά δεν είναι μια 'απλή' φωτογραφία. Όποιος τη βλέπει, θέλει να της κάνει Like, να την κοινοποιήσει, ακόμα και να την ανεβάσει ο ίδιος στον λογαριασμό του. Την ξέρετε όλοι.

Είναι η φωτογραφία που υιοθετεί άμεσα η Μπαρτσελόνα και από τον επίσημο λογιαριασμό της στα social media την δημοσιεύει. Μετά από τέσσερις ημέρες το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η φωτογραφία του Μέσι μπροστά στον κόσμο στο πέταλο έχει 1.730.479 likes και 35.000 σχόλια στο Instagram. Ακόμη πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα στο Facebook με 5.000.000 likes και 248.559 κοινοποιήσεις. Τα ίδια και στο twitter με 10.067 likes και 5.346 retweets.

Αρκεί η ανωτέρω αριθμητική για να καταλάβει κανείς ότι η φωτογραφία έγινε viral. Η ίδια η Μπαρτσελόνα το επιβεβαίωσε κι επίσημα. Ότι, δηλαδή, πρόκειται για τη φωτογραφία της με τη μεγαλύτερη θέαση. Μετά από δύο ημέρες από την ώρα της δημοσίευσής της, περισσότεροι από 56.000.000 χρήστες του Facebook την είδαν.

Το Sport24.gr έψαξε και βρήκε τον Σαντιάγκο Γκαρσές κι εκείνος μίλησε για την τακτική που ακολούθησε προκειμένου να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, την τύχη που είναι πάντα απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις, και τον τρόπο με τον οποίον έζησε την επική ανατροπή της "Μπάρτσα". Πόσο δύσκολη είναι η δουλειά του φωτογράφου; Από τι εξαρτάται μια καλή φωτογραφία;

- Ένας Μεξικανός, μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης. Από πού ξεκίνησες;

"Γεννήθηκα στο Μεξικό και πριν από 17 χρόνια ήρθα στη Βαρκελώνη. Ήμουν φωτογράφος στο Μεξικό και όταν ήρθα στη Βαρκελώνη ήταν για διακοπές, καθώς οι θείοι είναι Ισπανοί. Και οι γονείς μου, αν και ζουν στο Μεξικό, έχουν ισπανική καταγωγή.

Μου άρεσε από πριν η πόλη, όποτε ξεκίνησα να ψάχνω δουλειά στη Βαρκελώνη. Είμαι φωτογράφος στο τμήμα της "Marca" στη Βαρκελώνη και πηγαίνω σε όλα τα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα. Αλλά και σε ο,τι άλλο χρειαστεί γύρω από την επικαιρότητα της ομάδας".

- Έζησες από πολύ κοντά έστω και σε ώρα εργασίας, την επική ανατροπή της Μπαρτσελόνα επί της Παρί Σεν-Ζερμέν. Πώς την έζησες;

"Αλήθεια είναι ότι ζω ακόμη αυτή την ανατροπή μέσα από τις συνεντεύξεις που δίνω. Ήταν σαν μια ταινία με σασπένς με τέλειο σενάριο. Ακόμη κι όλα τα σημεία του σασπένς ήταν τέλεια. Απίστευτο".

"ΕΤΡΕΞΑ 20 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΙ, ΕΣΠΡΩΞΑ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΗ"

- Πάμε και στη φωτογραφία, για την οποία μιλά όλος ο κόσμος. Πώς την τράβηξες; Τι έκανες για να έρθει από το αποτέλεσμα;

"Καθόμουν κοντά στην εστία. Ήμουν περίπου ανάμεσα στο κόρνερ και το τέρμα. Αυτή ήταν η θέση μου. Όταν μπήκε το γκολ, δεν ήξερα ποιος το έβαλε. Είδα όλο τον κόσμο να τρέχει, τον Σέρτζι Ρομπέρτο να τρέχει και τον Μέσι να πηγαίνει προς τον κόσμο. Παραδόξως, εκείνη τη στιγμή όλος ο κόσμος παρακολουθούσε τον Σέρτζι Ρομπέρτο.

Όταν είδα τον Μέσι, έτρεξα γύρω στα 20 μέτρα για να βρεθώ στο κέντρο μπροστά του. Ήταν δύσκολο, γιατί με έσπρωξαν πολλοί οπαδοί που ήθελαν να τον αγκαλιάσουν".

- Τύχη ή ικανότητα;

"Η τύχη ήταν ότι βρέθηκα εκεί. Το γεγονός ότι έτρεξα να πάρω την καλύτερη θέση δεν ήταν τύχη. Όλες οι φωτογραφίες θέλουν τύχη. Αλλά η τύχη δεν έρχεται, η τύχη διεκδικείται".

"ΕΙΜΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΟΝ ΣΚΟΡΕΡ"

- Γνώριζες από τη στιγμή που την τράβηξες ότι επρόκειτο για σπουδαίο αποτέλεσμα; Πότε το κατάλαβες;

"Όταν τράβηξα τη φωτογραφία, γνώριζα ότι έβγαλα μια καλή φωτογραφία. Κυρίως, λόγω της θέσης. Όταν ξανακοίταξα την κάμερα, κατάλαβα ότι το αποτέλεσμα ήταν καλό και το έδειξα στους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα σε περίπτωση που ήθελαν να μοιραστεί στα social media. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν περίμενα αυτή την απήχηση.

Αλλά, εκ των υστέρων μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω την απήχηση αυτή. Για ο,τι έγινε εκείνη τη νύχτα, για όλα όσα σήμαινε εκείνη η νύχτα. Την καταλαβαίνω γιατί ήμουν ο μόνος φωτογράφος εκείνη τη μοναδική στιγμή μπροστά από τον Μέσι".

- Ήσουν παρών στην πιο σπουδαία ανατροπή των τελευταίων ετών. Κατάφερες να παρακολουθήσεις το ματς; Γενικά οι φωτογράφοι μπορούν να παρακολουθήσουν ματς;

"Ποτέ δεν έπαιξα ποδόσφαιρο επαγγελματικά, αλλά τρελαίνομαι για το ποδόσφαιρο. Είμαι οπαδός της Μπαρτσελόνα. Γουστάρω κάθε φορά που πηγαίνω στο γήπεδο και απολαμβάνω τη δουλειά μου. Οι φωτογράφοι βλέπουμε τα ματς τμηματικά, λόγω της φύσης της δουλειάς μας. Εμένα μου έτυχε εκείνη τη στιγμή να είμαι στην πλευρά που επιτίθεται η Μπαρτσελόνα. Πρέπει να προσέχουμε τους παίκτες και τις κινήσεις τους. Για να είμαι ειλικρινής, όταν έβαλε το γκολ ο Σέρτζι Ρομπέρτο δεν ήξερα ότι το έβαλε αυτός. Νόμιζα ότι το πέτυχε ο Πικέ. Για την ακρίβεια το έμαθα όταν βγήκα από το γήπεδο και μου το είπε κάποιος".

- Το μεγαλύτερο εγκώμιο για τη δουλειά σου;

"Έλαβα συγχαρητήρια από όλο τον κόσμο. Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κιόλας. Είναι απίθανο αυτό που συμβαίνει με αυτή τη φωτογραφία. Μετά από αυτή την ιστορική νύχτα και το πρόσωπο της φωτογραφίας, καταλαβαίνω γιατί συνέβη αυτό".

"ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΣΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ"

- Μπορεί η δημοσιότητα που έλαβε η φωτογραφία σου να ήταν αδικία για άλλες (ενδεχομένως) καλές φωτογραφίες της αναμέτρησης; Ή και σε σχέση με άλλες φωτογραφίες δικές σου είτε από το ματς, είτε από άλλα παιχνίδια;

"Δεν ξέρω αν είναι αδικία. Εγώ σε αυτό το ματς, έβγαλα αυτή τη φωτογραφία. Υπάρχουν κι άλλες εξαιρετικές φωτογραφίες από άλλους συναδέλφους, όπως για παράδειγμα με τον πανηγυρισμό του Σέρτζι Ρομπέρτο. Έπιασα το... λαχείο κι έβγαλα αυτή τη φωτογραφία.

Δεν ξέρω αν θα κερδίσει κάποιο βραβείο αυτή η φωτογραφία και δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή. Λογικά θα προταθεί για βράβευση σε κάποιους διαγωνισμούς. Αλλά μου αρέσει που η φωτογραφική κοινότητα ήδη τη συγκρίνει με τις αντίστοιχες των Μαραντόνα και Πελέ από τα Παγκόσμια Κύπελλα".

- Πιστεύεις ότι η φωτογραφία αυτή αντικατοπτρίζει το ποδοσφαιρικό μεγαλείο του Μέσι;

"Νομίζω ότι αντικατοπτρίζει το μεγαλείο του Μέσι. Η επιβλητική ποδοσφαιρική του φυσιογνωμία, η λατρεία του κόσμου, το τέλειο σενάριο της επικής ανατροπής. Στο σπίτι του, στο "Camp Nou".Το πιστεύω ότι σε μερικές περιπτώσεις μια φωτογραφία μπορεί να πει περισσότερα από κάποια δευτερόλεπτα ενός βίντεο".

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ