CHAMPIONS LEAGUE

Η ανάλυση του Ρεάλ - Ατλέτικο από τον Στάικο Βεργέτη

Η ανάλυση του Ρεάλ - Ατλέτικο από τον Στάικο Βεργέτη

Ο Στάικος Βεργέτης "διαβάζει" για το Sport24.gr τον τελικό του Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης (28/5, 21.45). Pre-Game και ανάλυση με τα μάτια του προπονητή...

O φετινός τελικός του Champions League απαρτίζεται από δύο ομάδες που ναι μεν συμμετέχουν στο ίδιο πρωτάθλημα, στην ίδια χώρα, όμως εκπροσωπούν και υπηρετούν μία διαφορετική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά το στυλ παιχνιδιού:

Από τη μία η Ρεάλ, μία ομάδα με ποδόσφαιρο κατοχής, επιθετικού πλάτους και δημιουργίας υπεραριθμιών στην επιθετική ζώνη, και απ' την άλλη η Ατλέτικο, με την πολύ καλή αμυντική οργάνωση, συνοχή και άμεση επίθεση στηριζόμενη στη γρήγορη επιθετική μετάβαση. Δηλαδή η ομάδα που αρέσκεται να έχει την μπάλα στην κατοχή της (Ρεάλ) και η ομάδα που την αφήνει στον αντίπαλο, πρεσάρει και κάνει άμεση επίθεση με μία-δύο πάσες (Ατλέτικο).

Αυτό οφείλεται στους προπονητές κατά κύριο λόγο και στην αγωνιστική φιλοσοφία των συλλόγων προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Δανειζόμενοι παραδείγματα από τον 2ο ημιτελικό Μπάγερν-Ατλέτικο, ένα παιχνίδι άρρηκτα συνυφασμένο με το παιχνίδι του τελικού που έρχεται, θα δούμε την αμυντική συνοχή και οργάνωση της ομάδας της Ατλέτικο, με μεγάλη συγκέντρωση παικτών κοντά στην μπάλα και συσπείρωση στον άξονα. Αυτό ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της πρόκρισης της Ατλέτικο απέναντι στην Μπάγερν.

Η αμυντική 4άδα και η 4άδα του κέντρου είχαν κοντινή απόσταση σαν γραμμές μεταξύ τους και οι παίκτες της κάθε γραμμής ήταν κοντά, ασκώντας έτσι συντονισμένη πίεση στον κάτοχο της μπάλας, μην αφήνοντας στην αντίπαλη ομάδα χώρο και χρόνο να δράσει.

Η ανάλυση του Ρεάλ - Ατλέτικο από τον Στάικο Βεργέτη

Το μεγάλο όπλο που χρησιμοποιεί καλά η Ατλέτικο για να υπηρετήσει το στυλ παιχνιδιού της, είναι η καλή μετάβαση, τόσο στο χάσιμο της μπάλας, που ασκεί άμεση πίεση και γρήγορη επάνοδο όλων των παικτών πίσω από την μπάλα, όσο και στην επιθετική μετάβαση, που με λίγες πάσες φτάνει γρήγορα στην αντίπαλη περιοχή, αφήνοντας πολλούς αντιπάλους εκτός παιχνιδιού.

Η συνέχεια της πίεσης που ασκεί η Ατλέτικο ακούει σε δύο λέξεις: άμεση επίθεση, δηλαδή με μία ή δύο πάσες το πολύ και κίνηση του φορ Τόρες, ή του πίσω από τον φορ Γκριεζμάν, φτάνει στην αντίπαλη περιοχή. Απόρροια αυτού είναι και το γκολ μέσα στη Γερμανία.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Στον αντίποδα, η Ρεάλ θα προσπαθήσει με την μπάλα στα πόδια να φτάσει στο συνηθισμένο της παιχνίδι κατοχής και ρυθμού χρησιμοποιώντας όλο το πλάτος του γηπέδου με τα μπακ ψηλά και τους δύο κεντρικούς μέσους Κρος και Μόντριτς να παίρνουν τις δεύτερες μπάλες και να ανανεώνουν τις επιθέσεις. Αν πιάσει υψηλά επίπεδα ρυθμού, η Ρεάλ είναι ικανή για μεγάλα πράγματα και αυτό ο Σιμεόνε το ξέρει καλά.

Δυο είναι τα θέματα στα οποία πρέπει να εστιάσει η Ρεάλ: Στο πώς θα διασπάσει την άρτια αμυντική οργάνωση της Ατλέτικο και πώς θα λειτουργήσει στο χάσιμο της μπάλας ώστε να μη δεχτεί άμεσες επιθέσεις.

Κλειδί του αγώνα θα είναι το πρώτο γκολ. Όποιος καταφέρει να σκοράρει, αποκτά ένα καλό προβάδισμα, αφού θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τον αγώνα με τα δικά του δεδομένα, διαφυλάττοντας τα νώτα του και αξιοποιώντας τους κενούς χώρους που θα αφήσει το επιθετικό ρίσκο του αντιπάλου.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ