CHAMPIONS LEAGUE

Football Analysis: ΠΑΟ-Κοπεγχάγη

Football Analysis: ΠΑΟ-Κοπεγχάγη
INTIME SPORTS

Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο όταν παίζεται απλά κι ακόμα πιο ωραίο όταν εξηγείται απλά. Το Sport 24.gr σε συνεργασία με το κορυφαίο site τακτικής Zonal Marking συνεχίζει την τακτική ανάλυση των σημαντικότερων αγώνων ποδοσφαίρου με το παιχνίδι Παναθηναϊκός-Κοπεγχάγη.

Η κατά κράτος επικράτηση του Ν'Ντόι επί του Ζιλμπέρτο Σίλβα, η αποβολή του Βραζιλιάνου στο δεύτερο ημίχρονο και η έλλειψη δημιουργικότητας του Παναθηναϊκού κόστισαν την ήττα από την Κοπεγχάγη.

Η αποκλειστική συνεργασία μας με το Zonal Marking, το κορυφαίο site ποδοσφαιρικής τακτικής στο διαδίκτυο, έχει ως σκοπό την τακτική επιμόρφωση και ανάλυση των ποδοσφαιρικών αγώνων. Ο Michael Cox, αρχισυντάκτης του site, έχοντας ως πλεονέκτημα τις εξειδικευμένες γνώσεις και την ουδέτερη ματιά του ειδικού, αναλύει μόνο για το Sport24.gr τα πιο σημαντικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια με ελληνικό ενδιαφέρον.

Σειρά παίρνει σήμερα η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Κοπεγχάγη για το Champions League.

Αναλυτικά:

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δικαιολογήσει μερικώς την αδυναμία του να παλέψει για την ανατροπή του αποτελέσματος στην επανάληψη, λόγω της κόκκινης κάρτας του Ζιλμπέρτο Σίλβα, η αλήθεια όμως είναι πως είχε ήδη βάλει σε πολύ δύσκολη θέση τον εαυτό του με την πολύ φτωχή εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Νίκος Νιόπλιας επέλεξε πάλι το 4-2-3-1. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα γύρισε πίσω παίζοντας σαν σέντερ μπακ δίπλα στον Γιόσου Σαριέγκι, αφήνοντας τον Κατσουράνη να παίζει λίγο μπροστά, με τον Σιμάο στο κέντρο. Ο Λουίς Γκαρσία επιλέχθηκε ως playmaker στο κέντρο πίσω από τον Σισέ.

Ο Στάλε Σολμπάκεν της Κοπεγχάγης ξεκίνησε με το γνωστό 4-4-1-1 με τον Γιάσπερ Γκρόνγκιερ να καλύπτει όλους τους χώρους με τρεξίματα, πίσω από τον μοναδικό στράικερ Ν'Ντόι, που είναι παλιός γνώριμος για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Πίσω από αυτούς τους δύο υπήρχαν παρατεταγμένοι οι υπόλοιποι παίκτες σε δυο τετράδες.

Αργός ρυθμός και Λέτο

Το παιχνίδι ξεκίνησε σε εξαιρετικά χαμηλό τέμπο, με τους γηπεδούχους να προσπαθούν σταδιακά να χτίσουν το παιχνίδι τους και την Κοπεγχάγη να είναι οπισθοχωρημένη δίνοντας χώρους στον Παναθηναϊκό. Όταν οι Δανοί κέρδιζαν την μπάλα, κρατούσαν την κατοχή με πάσες σε χώρους που δεν συνιστούσαν απειλή για τον αντίπαλο, γυρνώντας την προς τα πίσω στην άμυνα και σπάνια έψαχναν να βρουν τους δυο προωθημένους. Η μοναδική απειλή στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ήρθε από τα δυνατά πλάγια του Κλοντεμίρ.

Από την άλλη η κύρια προσπάθεια του Παναθηναϊκού για να απειλήσει έμοιαζε να έρχεται από τα αριστερά με τον Σεμπαστιάν Λέτο. Έπαιρνε συνεχώς μπάλα και έπαιζε συνεχώς κόντρα στον Ζντένεκ Πόσπεχ, με την Κοπεγχάγη να αδυνατεί να διπλομαρκάρει τον Αργεντίνο.

Ο ακραίος του Παναθηναϊκού όμως έχανε γρήγορα τη μπάλα, δεν έφτανε βαθιά στην αντίπαλη άμυνα, ενώ έβγαζε τις σέντρες του νωρίς προς τον Σισέ στην περιοχή, με τον Γάλλο να μάχεται συνήθως εναντίων δυο σεντερ μπακ και να δυσκολεύεται να κερδίσει τη μπάλα. Αυτή μάλιστα η βιασύνη του Λέτο να στείλει τη μπάλα στην περιοχή δεν έδινε τον απαραίτητο χρόνο στον Νίνη και τον Γκαρσία να προλάβουν να γεμίσουν την περιοχή και να βοηθήσουν τους γηπεδούχους να γίνουν περισσότερο απειλητικοί.

Κανένα από τα ακραία μπακ του Παναθηναϊκού δεν κατάφερε να προωθηθούν αρκετά, αφού οι αντίστοιχοι ακραίοι της Κοπεγχάγης μαρκάροντας σωστά δεν τους το επέτρεψαν. Κι αν ο Στέργος Μαρίνος έκανε κάποια τρεξίματα από τα δεξιά, στα αριστερά ο Λουκάς Βύντρα ένοιωθε άβολα και κάθε φορά που κέρδιζε τη μπάλα, συνέκλινε προς το κέντρο αντί να κρατήσει τη θέση του στα αριστερά και να προσπαθήσει να κάνει παιχνίδι από εκεί. Στο κέντρο υπήρχε σχετική ισοδυναμία με αμφότερες τις ομάδες να έχουν παρατάξει δυο χαφ με αμυντικούς προσανατολισμούς και τους Σιμάο, Κατσουράνη να κερδίζουν ελαφρώς περισσότερες μάχες και τάκλινγκ στην αρχή του αγώνα.

Football Analysis: ΠΑΟ-Κοπεγχάγη



Η ζημιά του Ν'Ντόι και τα λάθη του Τζόρβα

Τα προβλήματα του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν όταν ο Ν'Ντόι άρχισε να κινείται πιο βαθιά και άρχισε να έχει συμμετοχή στο χτίσιμο του παιχνιδιού της Κοπεγχάγης. Αυτό έφερε προβλήματα στα σέντερ μπακ, αφού αν δεν τον ακολουθούσαν, μπορούσε να πάρει την μπάλα αμαρκάριστος και σε επικίνδυνες κάθε φορά θέσεις. Σε περίπτωση που τον ακολουθούσαν από την άλλη, δημιουργούνταν κενά και χώροι τους οποίους ο Ν'Ντόι μπορούσε να αξιοποιήσει με την έκρηξη και την ταχύτητά του για να φτάσει πρώτος στη μπάλα.

Αυτή ακριβώς η ταχύτητα του Ν'Ντόι ευθύνεται για τη δημιουργία του πρώτου γκολ των φιλοξενουμένων. Ο Σιμάο έχασε τη μπάλα στο κέντρο, με τον Γκρόνγκιερ να αναλαμβάνει άμεσα δράση και να στέλνει αμέσως την πάσα στον κενό χώρο στα δεξιά. Ο Τζόρβας πήρε μια ανεξήγητη απόφαση να κάνει έξοδο και να προλάβει τη μπάλα, όμως κερδήθηκε κατά κράτος δίνοντας την ευκαιρία στον Ν'Ντόι να τον ξεπεράσει εύκολα για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Σίγουρα πρόκειται για ένα λάθος του γκολκίπερ, όμως ένα γκολ με τέτοιο τρόπο φαίνονταν αρκετά πιθανό να έρθει ούτως ή άλλως, αφού τόσο ο Σαριέγκι όσο και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αδυνατούσαν εμφανώς να αντεπεξέλθουν στην ταχύτητα του αντίπαλου επιθετικού. Οι μακρινές κάθετες μπαλιές προς τον Ν'Ντόι θα προκαλούσαν συνεχώς προβλήματα στον Παναθηναϊκό.

Ο Ν'Ντόι δημιούργησε και το δεύτερο γκολ όταν πήρε τη μπάλα και αμέσως στράφηκε προς τον Ζιλμπέρτο Σίλβα που με ένα αδέξιο τάκλινγκ τον έριξε κάτω για να πάρει την κίτρινη κάρτα. Ο Μάρτιν Βίνγκααρντ έστειλε τη μπάλα από το φάουλ στα δίχτυα του Τζόρβα, που για άλλη μια φορά ελέγχεται για τη θέση του κάτω από τα γκολπόστ μιας και νικήθηκε πάρα πολύ εύκολα.

Η αποβολή "κατέστρεψε" τις αλλαγές

Ο Νιόπλιας έκανε δύο αλλαγές στο ημίχρονο, βάζοντας τους Νίκο Σπυρόπουλο και Γιώργο Καραγκούνη, αντί των Λουίς Γκαρσία και Κώστα Κατσουράνη. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες αλλαγές στα άκρα – ο Βύντρα πήγε στην θέση που προτιμάει, δεξί μπακ, και ο Μαρίνος ανέβηκε στο κέντρο μαζί με τον Καραγκούνη, την ώρα που ο Σπυρόπουλος κάλυπτε τα μετόπισθεν της αριστερής πλευράς. Συνολικά η κίνηση δεν φαινόταν ότι θα κάνει τον Παναθηναϊκό πιο επιθετικό – ο Καραγκούνης έπαιζε πιο μπροστά σε σχέση με τον Γκαρσία, αν και υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες πλέον για βοήθειες και τρεξίματα και από τους πλάγιους μπακ.

Ήταν όμως δύσκολο να κριθεί η αποτελεσματικότητα των αλλαγών, από τη στιγμή που η μάχη Ν’Ντόι – Ζιλμπέρτο καθόρισε την αναμέτρηση με την κόκκινη κάρτα στον Βραζιλιάνο. Ο Ν’Ντόι προσπαθούσε να κατέβει προς την περιοχή των πράσινων, ο Ζιλμπέρτο τον είχε απο κοντά για να μην βρεθεί να τρέχει πίσω του, αλλά τιμωρήθηκε με δεύτερη κίτρινη όταν σταμάτησε την μπάλα με το χέρι. Αυτό άλλαξε ξανά τα δεδομένα, με τον Βύντρα να πηγαίνει στο κέντρο της άμυνας, η τρίτη διαφορετική θέση της βραδιάς για τον Έλληνα αμυντικό, και ο Μαρίνος επέστρεψε πίσω δεξιά.

Η αλλαγή του Πλεσί

Ευρισκόμενος δύο γκολ πίσω και με παίκτη λιγότερο, η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να επιστρέψει στο ματς είχε γίνει πολύ δύσκολη. Οι παίκτες της Κοπεγχάγης ήταν ήρεμοι στην κίνηση της μπάλας και στην απομάκρυνσή της από την περιοχή τους προς το κέντρο και δεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες στις λίγες επιθετικές προσπάθειές τους. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη φαινόταν να μην είναι σίγουρος για τον σωστό τρόπο ανάκτησης της μπάλας – να πιέσει ψηλά ή να περιμένει πίσω; Στο τέλος δεν λειτούργησε τίποτα από τα δύο αποτελεσματικά και η αδυναμία της ομάδας να κερδίζει μπάλες ήταν μάλλον πίσω από το σκεπτικό του Νιόπλια, στην αλλαγή του Νίνη με τον Νταμιέν Πλεσί.

Ήταν αναμενόμενο αυτή η κίνηση να αφαιρέσει την επιθετικότητα του Νίνη από τον Παναθηναϊκό, με τον Καραγκούνη να έχει πλέον την εύθυνη της δεξιάς πλευράς. Έτσι, η κύρια απειλή για το δεύτερο ημίχρονο, ερχόταν από τον Λέτο και ο Παναθηναϊκός δυσκολευόταν να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για γκολ. Η Κοπεγχάγη άλλαξε σε ακόμα πιο αμυντικό σύστημα, αποσύροντας έναν εξτρέμ, τον Κριστιάν Μπολάνος για έναν αμυντικογενή μέσο, τον Τζάλτε Νόργκααρντ. Στο τέλος οι Δανοί δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.

Συμπέρασμα

Βασικά, η μάχη Ζιλμπέρτο – Ν’Ντόι καθόρισε την αναμέτρηση. Ο Ν’Ντόι πέρασε με την ταχύτητά του την άμυνα του Παναθηναϊκού για να σκοράρει το πρώτο γκολ, έφτασε πάλι μπροστά, κερδίζοντας φάουλ από τον Ζιλμπέρτο στο δεύτερο γκολ και μετά, κέρδισε την αποβολή του Ζιλμπέρτο στο δεύτερο ημίχρονο, οδηγώντας το παιχνίδι σε ένα πρώορο τέλος. Ο Ζιλμπέρτο μπορεί να κάνει καλή δουλειά στο κέντρο της άμυνας όσον αφορά τα κοψίματα και με την μπάλα στον αέρα, αλλά σε θέμα ταχύτητας, τα καλύτερά του χρόνια έχουν πλέον περάσει. Αυτά, σε συνδυασμό με την άμυνα ψηλά ακριβώς στα μέτρα της πιό γρήγορης Κοπεγχάγης, ήταν οι αποκλειστικοί λόγοι για την νίκη των φιλοξενούμενων.

Ο Παναθηναϊκός είχε έλλειψη δημιουργικότητας. Ο Λουίς Γκαρσία βρήκε τους χώρους, αλλά κατάφερε λίγα, την ώρα που η τελική μπαλιά του Λέτο ήταν συνεχώς προβληματική. Οι αλλαγές του Νιόπλια είχαν επίσης αμφίβολα αποτελέσματα. Δεν έψαξε λύση στο ξεκάθαρο πρόβλημα με τον Ζιλμπέρτο και χρησιμοποίησε δύο από τις αλλαγές του στο ημίχρονο, αφήνοντας μικρά περιθώρια περαιτέρω αλλαγών στο δεύτερο ημίχρονο. Όταν έκανε την τρίτη, με τον Πλεσί αντί του Νίνη, μείωσε ακόμα περισσότερο την δημιουργηκότητα της ομάδας και ο τερματοφύλακας της Κοπεγχάγης, Γιόχαν Γουίλαντ, πέρασε ένα σχετικά ήσυχο βράδυ.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ