CHAMPIONS LEAGUE

Έτσι παίζει η Ντίναμο Ζάγκρεμπ

Έτσι παίζει η Ντίναμο Ζάγκρεμπ

Ο Κροάτης δημοσιογράφος, Αλεκσάνταρ Χόλιγκα, ακτινογραφεί στο Sport24.gr την αντίπαλο του Ολυμπιακού, Ντίναμο Ζάγκρεμπ, η οποία, όπως εξηγεί, είναι διαφορετική ομάδα χωρίς τον τιμωρημένο λόγω ντόπινγκ, Άριαν Αντέμι.

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται την Τρίτη το βράδυ στο "Μαξιμίρ" με αντίπαλο την Ντίναμο Ζάγκρεμπ, για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Ο δημοσιογράφος της Jutarnji, Αλεκσάνταρ Χόλιγκα προχωρεί για λογαριασμό του Sport24.gr σε λεπτομερέστατη ανάλυση της αντιπάλου των "ερυθρολεύκων".

Από το 4-3-3, την αναπροσαρμογή της κροατικής εκδοχής στην Ευρώπη, την αλλαγή ρόλου στον Πιάτσα, την κομβικότατη απουσία του Αντέμι, την ευάλωτη και κακή άμυνα, την ποιοτική επίθεση αλλά και την αποχή των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντίναμο από το "Μαξιμίρ" λόγω της αντίθεσής τους με τα αδέρφια Μάμιτς.

Το 4-3-3 κι ο Πιάτσα

Η Ντίναμο παίζει στο Champions League σε σύστημα 4-3-3, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό με το οποίο αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Κροατίας. Οπότε οι ισχυρισμοί του τύπου "παίζουμε το δικό μας παιχνίδι και δεν προσαρμοζόμαστε σ' αυτό του αντιπάλου", δεν έχουν απόλυτα αληθή βάση.

Έτσι παίζει η Ντίναμο Ζάγκρεμπ

Έτσι ξεκίνησε η Ντίναμο στο τελευταίο ματς κόντρα στην ΝΚ Ζάγκρεμπ

Η διαφορά εστιάζεται στον Πιάτσα, τον πιο ταλαντούχο παίκτη της ομάδας. Στο πρωτάθλημα αγωνίζεται ως πλάγιος επιθετικός, ενώ στην Ευρώπη, ως σέντερ φορ. Αυτό γιατί ο τεχνικός της ομάδας, Μάμιτς, πιστεύει ότι ο Πιάτσα λειτουργεί καλύτερα αμυντικά, ειδικά όταν χρειάζεται η ομάδα να πιέσει ψηλά κι έντονα καθ' όλη τη διάρκεια του ματς.

Άλλη ομάδα χωρίς Αντέμι

Υπάρχει διαφορά, πάντως, ανάμεσα στην ομάδα που νίκησε την Άρσεναλ κι αυτή που συνετρίβη από την Μπάγερν. Είναι η απουσία του 24χρονου Σκοπιανού αμυντικού μέσου, Άριαν Αντέμι, ο οποίος είναι - χωρίς αμφιβολία - "παίκτης - κλειδί" για την Ντίναμο. Μερικές φορές συνειδητοποιείς ότι είναι ο μόνος που κρατά κοντά τις γραμμές, γυρνά πίσω για να πάρει την μπάλα, την κερδίζει, σταματά το παιχνίδι του αντιπάλου και ξεκινά αντεπιθέσεις.

Ο Αντέμι βρέθηκε θετικός σε έλεγχο αντί-ντόπινγκ στο ματς με την Άρσεναλ. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν δύο εβδομάδες μετά και τιμωρήθηκε αρχικά. Εάν και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό, αντιμετωπίζει τιμωρία αποκλεισμού τουλάχιστον δύο ετών.

Έτσι παίζει η Ντίναμο Ζάγκρεμπ

Η αρχική ενδεκάδα της Ντίναμο κόντρα στην Άρσεναλ

Το αδύνατο σημείο της Ντίναμο είναι ότι δεν έχουν επαρκή αλληλοκάλυψη. Ο Γκονσάλο, ο Πορτογάλος που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Αντέμι (αν και υπολείπεται σε ποιότητα να το κάνει), τώρα χρειάζεται περισσότερο για την άμυνα. Ο Μάμιτς αντιμετωπίζει διλήμματα για τον καταρτισμό της ενδεκάδας με τα τωρινά δεδομένα, και κανένας στο Ζάγκρεμπ δεν είναι σίγουρος ποιοι θα είναι οι έντεκα που θα προτιμήσει.

Η πιθανή ενδεκάδα

Ωστόσο η πιο πιθανή αρχική ενδεκάδα, αποτελείται από τους: Εντουάρντο, Ίβο Πίντο, Γκονσάλο Σάντος, Τάραβελ, Πίβαριτς, Άντολιτς, Μασάντο, Ρογκ, Σουντανί, Πιάτσα και Χούνιορ Φερνάντες.

Ο Εντουάρντο δεν είναι τερματοφύλακας μεγάλης αξιοπιστίας. Συχνά υποπίπτει σε γκέλες, Ίβο Πίντο και Πίβαριτς είναι μέτριοι με περιορισμένες δυνατότητες. Ο πρώτος είναι κακός αμυντικά, ενώ ο δεύτερος έχει βελτιωθεί αρκετά τελευταία.

Επιρρεπής σε λάθη άμυνα

Ο Σίλντενφελντ έχει τραυματιστεί στην αρχή της σεζόν, ενώ ο Σιγκάλι - ο καλύτερος αμυντικός της Ντίναμο - μόλις έχει ξεκινήσει να αναρρώνει και είναι εξαιρετικά απίθανο να αγωνιστεί.

Ο Μπένκοβιτς είχε ένα εφιαλτικό ματς με την Μπάγερν κι αυτό του κόστισε σε θέμα αυτοπεποίθησης, λογικά θα καθίσει στον πάγκο. Ο Τάραβελ είναι αργός και συχνά κάνει λάθη. Γενικά και θα το δείτε, η άμυνα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Ντίναμο. Το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο λείπει και οι ακραίοι μπακ δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Έτσι παίζει η Ντίναμο Ζάγκρεμπ

Έτσι ξεκίνησε η Ντίναμο στο Μόναχο με αντίπαλο την Μπάγερν

Σ' όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την σημαντικότατη απουσία του Αντέμι, επιμένω σ' αυτό. Από τη μέση και μπροστά, η Ντίναμο είναι άλλη ομάδα. Ο Μασάντο είναι, χωρίς αμφιβολία, ο "εγκέφαλος" αυτής της ομάδας. Ο Άντολιτς είναι "μηχανάκι" - εργάτης, ενώ ο Ρογκ μπορεί να βοηθήσει με τη σειρά του, στο δημιουργικό κομμάτι. Όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει, αν και υπάρχουν φήμες ότι ο Μάμιτς του επιφυλάσσει ρόλο - "έκπληξη".

Άλλη ομάδα από τη μέση και μπροστά

Η επιθετική τριάδα είναι το πιο δυνατό σημείο της Ντίναμο. Και λόγω συστήματος. Γιατί ο Πιάτσα, θυσιάζεται. Είναι γρήγορος, τεχνίτης, αυτός που βρίσκει και μπουκάρει στους κενούς χώρους. Αλλά βοηθά κι αμυντικά, δίνει βοήθεια στους μπακ και απασχολεί τους αντιπάλους με τη διαρκή κίνησή του. Σουντανί και Φερνάντες θα προσπαθήσουν να πιέσουν τον Ολυμπιακό ψηλά, ενώ όταν έχουν την μπάλα "κόβουν" προς το κέντρο, παρά μένουν στη γραμμή. Αλλάζουν συχνά θέσεις.

Η Ντίναμο στην Κροατία παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, αλλά στο Champions League, η προσέγγιση είναι διαφορετική. Αφήνουν την πρωτοβουλία στον αντίπαλο, κοιτάζουν να κερδίσουν την μπάλα στο κέντρο και να παίξουν γρήγορα το transition. Αυτό δούλεψε καλά κόντρα στην κακή Άρσεναλ, αλλά δεν λειτούργησε καθόλου με την Μπάγερν.

Οι αισιόδοξοι, οι ρεαλιστές και η αποχή των σκληροπυρηνικών

Στο Ζάγκρεμπ αρκετοί περιμένουν νίκη της Ντίναμο, καθώς ο Ολυμπιακός έχει παρουσιαστεί ως η καλύτερη πιθανότητα για να ελπίζεις σε πρόκριση. Οι περισσότεροι, ωστόσο, ξέρουν ότι θα είναι δύσκολα με την απουσία του Αντέμι, καθώς έχουν εντυπωσιαστεί από την απόδοση του Ολυμπιακού στο Λονδίνο.

Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Ντίναμο, δεν θα έρθουν στο "Μαξιμίρ". Μποϋκοτάρουν τα ματς της ομάδας, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης από τα αδέρφια Μάμιτς. Γι' αυτό και η ατμόσφαιρα δεν θα είναι τόσο καυτή. Θα έχει κόσμο το γήπεδο, αλλά θα λείπουν οι σκληροπυρηνικοί. Η πρόβλεψη του καιρού κάνει λόγο για βροχή, ίσως αυτό εμποδίσει την προσέλευση πολλών. Είναι δύσκολο να υπολογίσεις το ύψος της προσέλευσης καθώς πολλοί αγοράζουν εισιτήρια την τελευταία στιγμή. Πιθανότατα θα είναι γύρω στους 20.000 θεατές.

Εδώ ξεκίνησε ο πόλεμος

"Δεν ήρθαμε για την ισοπαλία"

Μασάντο: "Προσοχή στον Ντομίνγκες"

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ