CHAMPIONS LEAGUE

CSKA Analysis: Η "ρωσική αρκούδα" δεν είναι άτρωτη

CSKA Analysis: Η "ρωσική αρκούδα" δεν είναι άτρωτη

H AEK υποδέχεται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο πρώτο παιχνίδι για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και το Sport24.gr αναλύει τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τους παίκτες "κλειδιά" της ρωσικής ομάδας. (VIDEOS)

Η AEK αντιμετωπίζει το βράδυ της Τρίτης (25/07, 20:30) την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον πρώτο αγώνα για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα playoffs της κορυφαίας διασυλλογικής. Το έργο των "κιτρινόμαυρων" δεν θα είναι εύκολο, αφού οι Ρώσοι είναι το φαβορί του ζευγαριού, διαθέτοντας ποιότητα, αλλά και εμπειρία από τέτοια παιχνίδια.

Ωστόσο, η -μέχρι στιγμής- εικόνα της ομάδας του Βίκτορ Γκοντσαρένκο στα δύο επίσημα παιχνίδια για το ρωσικό πρωτάθλημα προσφέρει μία νότα αισιοδοξίας στην Ένωση. Το Sport24.gr παρακολούθησε το ντέρμπι της ΤΣΣΚΑ με την Λοκομοτίβ Μόσχας για τη 2η αγωνιστική της Russian Premier League, που βρήκε τους φιλοξενούμενους να επικρατούν με το εμφατικό 3-1, και αναλύει τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τους παίκτες "κλειδιά" της αντιπάλου της ΑΕΚ.

Η "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΟΥ ΓΚΟΝΤΣΑΡΕΝΚΟ

Καταρχάς, ο αγώνας με την Λοκομοτίβ απέδειξε πως η ΤΣΣΚΑ δεν είναι άτρωτη. Έχει αδυναμίες τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτεί η ΑΕΚ προκειμένου να πάρει ένα θετικό αποτελέσματα ενόψει της ρεβάνς στη Μόσχα την ερχόμενη Τετάρτη (02/08, 20:00).

Ο 40χρονος Βίκτορ Γκοντσαρένκο βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της ΤΣΣΚΑ απ’ τον περασμένο Μάρτιο, διαδεχόμενος τον Λεονίντ Σλούτσκι. Μάλιστα, προχώρησε άμεσα σε μία σημαντική αλλαγή σε ό,τι αφορά στη διάταξη, αφού μετέτρεψε το αγαπημένο 4-2-3-1 του νυν προπονητή της Χαλ σε 3-5-2. Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως όλα τα συστήματα, έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Στο ντέρμπι με την Λοκομοτίβ ο Γκοντσαρένκο έκανε ουσιαστικά μία "πρόβα ενδεκάδας" για το παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Κάτω απ’ τα δοκάρια κάθισε ο Ίγκορ Ακινφέεβ, για τα άκρα επιλέχθηκαν οι ταχύτατοι Μάριο Φερνάντες και Γκεόργκι Σένικοβ, ενώ την τριάδα της άμυνας απάρτιζαν οι Αλεκσέι, Βασίλι Μπερεζούτσκι κι ο Βίκτορ Βάσιν. Στο κέντρο ο Πόντους Βέρνμπλουμ είχε ρόλο "κόφτη", ο Μπίμπρας Nάτχο με τον Αλεκσάντρ Γκολοβίν ήταν οι δύο εσωτερικοί χαφ, ενώ ο Αλάν Τζαγκόεβ ήταν ο παρτενέρ του Βιτίνιο στην επίθεση.

CSKA Analysis: Η "ρωσική αρκούδα" δεν είναι άτρωτη

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟI ΟΙ ΦΕΡΝΑΝΤΕΣ-ΒΙΤΙΝΙΟ

Η ΤΣΣΚΑ στο ντέρμπι με την Λοκομοτίβ έδειξε πως στηρίζεται πολύ στις ατομικές προσπάθειες των ποδοσφαιριστών της και πιο συγκεκριμένα στον Μάριο Φερνάντες, απ’ τα πόδια του οποίου περνούν οι περισσότερες επιθέσεις. Ο Βραζιλιάνος μπακ-χαφ είναι εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, ξέρει να διεμβολίζει την αντίπαλη άμυνα, ενώ έχει και πολύ καλή σέντρα. Έχει καταλυτική συμβολή στο δημιουργικό κομμάτι της ΤΣΣΚΑ και παρά το γεγονός πως ο Σεμίν προσπάθησε να τον περιορίσει, ρίχνοντας, πολλές φορές, δύο και τρεις παίκτες πάνω του, ο 26χρονος μπακ ήταν ιδιαίτερα απειλητικός καθ' όλη τη διάρκεια του ματς.

Βέβαια, η επιλογή του Γκοντσαρένκο να δώσει στον Φερνάντες το ρόλο του "playmaker" της ομάδας, έχει αγωνιστικό κόστος, αφού η ανάπτυξη... γέρνει πολύ προς τα δεξιά, με τον Σένικοβ να έχει, ουσιαστικά, ρόλο κομπάρσου στο δημιουργικό κομμάτι. Ακόμα κι όταν η μπάλα δεν πηγαίνει άμεσα στον Φερνάντες, ο ποδοσφαιριστής που επιλέγεται για να κάνει παιχνίδι από πίσω είναι ο Αλεκσέι Μπερεζούτσκι, ο οποίος αγωνίζεται ως αριστερός στόπερ. Τις περισσότερες φορές ο έμπειρος αμυντικός ψάχνει με βαθιές μπαλιές είτε τον Φερνάντες, είτε τους υπόλοιπους επιθετικούς, αποδεικνύοντας πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ρόλο.

CSKA Analysis: Η "ρωσική αρκούδα" δεν είναι άτρωτη

Ο τρόπος ανάπτυξης των δύο ομάδων.

Εκτός απ’ τον Φερνάντες κι ο έτερος Βραζιλιάνος της ΤΣΣΚΑ, Βιτίνιο είναι καθοριστικός για το παιχνίδι της ομάδας του. Πολλές φορές, ο 23χρονος επιθετικός έβγαινε εκτός περιοχής, ζητούσε μπάλα και μόλις έβρισκε λίγο κενό χώρο δοκίμαζε το πόδι του, ακόμα κι αν βρισκόταν αρκετά μέτρα μακριά απ’ την μεγάλη περιοχή.

Άλλωστε, μ’ αυτό τον τρόπο σημείωσε και το γκολ της ισοφάρισης. Παράλληλα, είναι ο ποδοσφαιριστής που εκτελεί τα φάουλ γύρω απ’ την μεγάλη περιοχή, έχοντας πολύ καλά χτυπήματα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Γκιγέρμε χρειάστηκε να κάνει δύο εξαιρετικές επεμβάσεις σε εκτελέσεις φάουλ του Βιτίνιο προκειμένου να αποσοβήσει τον κίνδυνο για την ομάδα του.

ΚΑΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Από εκεί και πέρα, ο Νάτχο αναλαμβάνει να μεταφέρει σωστά την μπάλα απ’ την άμυνα στην επίθεση, αν και στον αγώνα με την Λοκομοτίβ, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα εξαιτίας της πίεσης των αντιπάλων του. Ο Ισραηλινός μέσος υπέπεσε σε πολλά αβίαστα λάθη, ενώ ήταν αυτός που έχασε τον Χέφερσον Φαρφάν στο πρώτο γκολ της Λοκομοτίβ, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ.

Παρ' όλα αυτά, δεν παύει να αποτελεί έναν ποιοτικότατο μέσο, ο οποίος είναι μετρ στις εκτελέσεις στημένων φάσεων, βοηθώντας πολύ και στον συγκεκριμένο τομέα. Απόδειξη, η μεσοαμυντική ανισορροπία που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρησή του απ’ τον αγωνιστικό χώρο στο 52ο λεπτό, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην Λοκομοτίβ να πάρει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και να φτάσει σε μία σπουδαία νίκη.

CSKA's Bibras Natcho celebrates after scoring during the Champions League Group E soccer match between CSKA Moscow and Bayer Leverkusen in Moscow, Russia, Tuesday, Nov. 22, 2016. (AP Photo/Pavel Golovkin)
CSKA's Bibras Natcho celebrates after scoring during the Champions League Group E soccer match between CSKA Moscow and Bayer Leverkusen in Moscow, Russia, Tuesday, Nov. 22, 2016. (AP Photo/Pavel Golovkin) AP

(AP Photo/Pavel Golovkin)

Ο Γκοντσαρένκο πέρασε τον επιθετικό Τσάλοβ αντί του Νάτχο προκειμένου να δώσει επιθετική ώθηση στην ομάδα του, όμως το κενό που δημιουργήθηκε στον άξονα κόστισε στον Λευκορώσο προπονητή. Ο Τζαγκόεβ μετατράπηκε σε εσωτερικό χαφ, όμως ήταν εμφανές πως δεν μπορούσε να μπει στα παπούτσια του συμπαίκτη του. Γενικότερα, ο Τζαγκόεβ ήταν "σκιά" του καλού εαυτού του, ενώ μέτρια παρουσία είχε και το "next big thing" του ρωσικού ποδοσφαίρου, Γκολοβίν, ο οποίος δεν είχε χώρο να κινηθεί, με αποτέλεσμα να επιδιώκει ατομικές προσπάθειες, αλλά χωρίς αντίκρισμα.

Στον αντίποδα, πολλές μονομαχίες κέρδισε ο Βέρνμπλουμ που είχε ρόλο... σκούπας για τη ρωσική ομάδα. Δυνατός στον αέρα, καλός με την μπάλα στα πόδια, αλλά, λόγω θέσης, καθόλου απειλητικός επιθετικά. Βέβαια, στις στημένες φάσεις ανέβαινε στην αντίπαλη περιοχή και χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή απ' τους αμυντικούς της Λοκομοτίβ, καθώς είναι ψηλός και με πολύ καλό επιτόπιο άλμα.

Αντίθετα, σοβαρά ζητήματα αντιμετώπισαν οι τρεις στόπερ, Αλεκσέι, Βασίλι Μπερετζούτσκι κι ο Βάσιν, αφού είναι βαριά κορμιά κι έχουν αργές αντιδράσεις. Στο δεύτερο γκολ της Λοκομοτίβ ο Αρί πιέζει ασφυκτικά τον Βάσιν και τον αναγκάσει σε ένα ολέθριο λάθος, ενώ στο τρίτο ο Βραζιλιάνος επιθετικός από εκτελεστής γίνεται δημιουργός και με μία τρομερή κάθετη πάσα βγάζει τον Ταράσοβ απέναντι στον Ακινφέεβ.

ΚΑΘΡΕΦΤΗ, ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ...

Η διαχείριση του παιχνιδιού απ' την Λοκομοτίβ θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την ΑΕΚ ενόψει του πρώτου αγώνα με την ΤΣΣΚΑ. Μπορεί να πρόκειται για εκτός έδρας ματς για τους Ρώσους, αλλά η φιλοσοφία τους δεν πρόκειται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, αφού, όπως και στον αγώνα με την Λοκομοτίβ, διατηρούν τον τίτλο του φαβορί. Θα ήταν λάθος για την Ένωση να μπει στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να αναλάβει αυτή τα ηνία του παιχνιδιού, καθώς οι Ρώσοι και μπορούν, αν τους υποτιμήσεις, να σε "σκοτώσουν".

Την περυσινή σεζόν η ΑΕΚ απέδειξε πως είναι καλύτερη όταν περιμένει τον αντίπαλό της κι όχι όταν παίζει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Στόχος των "κιτρινόμαυρων" θα πρέπει να είναι η πίεση ψηλά, ο περιορισμός του ιδιαίτερα επικίνδυνου Φερνάντες, η αποφυγή φάουλ έξω απ' την μεγάλη περιοχή και το κλείσιμο των διαδρόμων προκειμένου η ΤΣΣΚΑ να αναγκαστεί να παίξει ένα μονότονο -επιθετικά- παιχνίδι.

Αν ο Μανόλο Χιμένεθ αποφασίσει πως το 3-5-2 είναι το κατάλληλο σύστημα για το συγκεκριμένο αγώνα, τότε θα μιλάμε για έναν "καθρέφτη" της διάταξης των Ρώσων. Πάντως, η Λοκομοτίβ, επιλέγοντας σύστημα με τρεις στόπερ, με μία μικρή παραλλαγή (3-4-2-1) βγήκε απόλυτα κερδισμένη, αφού "εξουδετέρωσε" τα ατού των αντιπάλων της, έκλεισε τους χώρους και "χτύπησε" στην κόντρα επίθεση.

Όπως και να έχει, ο "Δικέφαλος" διαθέτει παίκτες στο ρόστερ που μπορούν να "προσαρμοστούν" είτε στο 3-5-2, είτε στο 4-2-3-1, είτε στο 4-4-1-1. Το ζήτημα για την ΑΕΚ είναι να μείνει "ζωντανή" στο κυνήγι της πρόκρισης. Κι η εικόνα της ΤΣΣΚΑ τις δίνει τη δυνατότητα να πιστεύει πως μπορεί να τα καταφέρει. Αρκεί να υπάρξει σωστό διάβασμα του αντιπάλου...

H πιθανή ενδεκάδα της ΤΣΣΚΑ:

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ