Champions League: Ένα "κλειστό κλαμπ" με χρήματα για τους μεγάλους

Champions League: Ένα "κλειστό κλαμπ" με χρήματα για τους μεγάλους

Το φορμάτ του Champions League τα επόμενα χρόνια, οι λίγες κενές θέσεις στους ομίλους, ο συντελεστής και ο νέος τρόπος διανομής των χρημάτων. Έτσι μετατρέπεται σε ένα "κλειστό κλαμπ" η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Το Champions League αλλάζει μορφή και θα είναι αρκετά διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτό που βλέπαμε μέχρι τώρα. Ανακοινώθηκαν το πρωί από την FIFA οι αλλαγές που θα υπάρξουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και οι οποίες είναι ευνοϊκές για τις μεγάλες ομάδες από τα προηγμένα πρωταθλήματα και ένα... βουνό γι' αυτές που προέρχονται από χώρες όπως η Ελλάδα. Πάμε να δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες αυτά που θα γίνουν από τούδε και στο εξής...

Στόχος της UEFA είναι να αυξήσει τον ανταγωνισμό και τα κέρδη. Την ίδια στιγμή είναι διατεθειμένη να προσφέρει περισσότερα χρήματα στις ομάδες που είναι ήδη δυνατές και προέρχονται από πρωταθλήματα που έχουν μεγάλη δυναμική. Τα λεγόμενα κορυφαία. Η  ECA και η European Club Association πίεσαν την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για να εγκρίνει αλλαγές την τριετία 2018-2021 που ουσιαστικά μετατρέπει την διοργάνωση σε μια "κλειστή λίγκα".

Οι μεγάλοι επιβάλλονται στους μικρούς, τους βάζουν στο περιθώριο και θα δυσκολεύονται πολύ για να μπαίνουν... σφήνα στα μεγαθήρια. Δεν αλλάζει βέβαια ο τρόπος διεξαγωγής σε Champions League και Europa League, διότι τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά έχει κριθεί επιτυχημένος. Ειδικά στο Πρωταθλητριών, το γεγονός ότι το back to back δεν το έχουμε δει να συμβαίνει, κάτι λέει για τον βαθμό δυσκολίας του θεσμού.

Μειώνονται οι ομάδες που θα μπαίνουν στους ομίλους από τα προκριματικά

Από 'κει και πέρα, την τριετία 2018-2021, σίγουρη θέση στην διοργάνωση θα έχουν 26 ομάδες και μέσα από τα προκριματικά θα παίρνουν "εισιτήριο" για τους ομίλους μόλις έξι. Εν ολίγοις, θα χρειάζεται να ανέβουν Γολγοθά ορισμένες ομάδες, ανάμεσά τους και οι ελληνικές, αν θέλουν να συμμετέχουν στην διοργάνωση των κορυφαίων. Τα έξι "εισιτήρια" πηγαίνουν στην κάτοχο του Europa League, στους τέταρτους των τριών πρώτων χωρών στη βαθμολογία της UEFA, καθώς και στον τρίτο και στον τέταρτο της τέταρτης χώρας στη βαθμολογία της UEFA.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως οι ομάδες που θα πάρουν το πρωτάθλημα στην 11η και 12η χώρα στην βαθμολογία της UEFA, χάνουν την απευθείας είσοδο στην φάση των ομίλων. Από το δρόμο των πρωταθλητών θα προκρίνονται τέσσερις ομάδες αντί για πέντε και από το δρόμο των μη πρωταθλητών θα προκρίνονται δύο αντί για πέντε ομάδες. Πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το "σήμερα". Η συγκεκριμένη αλλαγή και η σημασία της, θα φανεί όταν αποφασιστεί και ανακοινωθεί ο νέος τρόπος διεξαγωγής των προκριματικών του Champions League.

Οι αλλαγές στα έσοδα των ομάδων

Πάμε και στο οικονομικό κομμάτι που σε κάθε περίπτωση αποτελεί το δέλεαρ. Μέχρι σήμερα, τα έσοδα προκύπτουν από τρεις παραμέτρους που είναι το αρχικό ποσό που δίνεται σε ποσοστό 30%, τα αποτελέσματα των ομάδων σε ποσοστό επίσης 30% και το υπόλοιπο ποσοστό είναι το market pool (ποσοστό 40%). Αυτό ισχύει τώρα, όμως αλλάζει, διότι προστίθεται μια ακόμη παράμετρος που αλλάζει τα ποσοστά. Πλέον, το αρχικό ποσό είναι σε ποσοστό 25%, οι αγωνιστικές επιδόσεις των ομάδων σε ποσοστό 30%, το market pool πέφτει μόλις στο 15% και έχουμε πλέον και τον συντελεστή του συλλόγου σε ποσοστό 30% που είναι το τι έχουν κάνει μέσα στην τελευταία πενταετία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Από την περίοδο 2018/19, οι αγωνιστικές επιδόσεις εξακολουθούν να εκπροσωπούν το 30% των εσόδων, ωστόσο το ποσοστό του αρχικού ποσού μειώνεται στο 25% και το αντίστοιχο του market pool στο 15%. Άρα, έχουμε μια μείωση του 30% στα εγγυημένα έσοδα των ομάδων και η εισροή επιπλέον εσόδων στα ταμεία των ομάδων, θα προκύπτει από το πώς θα τα πηγαίνουν οι ίδιες στους ευρωπαϊκούς τους αγώνες.

Συντελεστής με βάση τις πρότερες επιτυχίες

Τέλος, αναφορικά με τους συντελεστές, για τις χώρες δεν αλλάξει, όμως για τους συλλόγους θα υπολογίζεται διαφορετικά απ' ό,τι μέχρι σήμερα. Τι ισχύει τώρα; Ο συντελεστής προκύπτει από τις επιδόσεις την περασμένη πενταετία (δύο βαθμοί για τη νίκη, ένας βαθμός για την ισοπαλία), από το μπόνους πρόκρισης την περασμένη πενταετία (τέσσερις βαθμοί για είσοδο στους ομίλους του Champions League, πέντε για την πρόκριση στους "16" και ένας για κάθε επόμενη πρόκριση) και από το 20% του εθνικού συντελεστή την περασμένη πενταετία.

Τι θα ισχύει την τριετία 2018-2021; Ο συντελεστής θα προκύπτει από τις επιδόσεις του την περασμένη πενταετία (δύο βαθμοί για τη νίκη, ένα για την ισοπαλία), από το μπόνους κάθε πρόκρισης την περασμένη πενταετία (τέσσερις βαθμοί για είσοδο στους ομίλους του Champions League, πέντε για την πρόκριση στους "16" και ένας για κάθε επόμενη πρόκριση) και από τους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχει κατακτήσει. Αν ο συντελεστής του κλαμπ είναι μικρότερος από το 20% του εθνικού συντελεστή, τότε θα συνυπολογίζεται και ο εθνικός συντελεστής.

SHARE:

BEST OF NETWORK

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Τελετές μύησης με βασανιστήρια και ναζιστικές τελετουργίες

Φοιτητής του Πανεπιστημίου Hofstra των ΗΠΑ αποκαλύπτει τα βασανιστήρια και τις ναζιστικές τελετουργίες για την μύηση νέων μελών σε αδελφότητα του Πανεπιστημίου (Pics)

ΣΙΝΕΜΑ

Το τρέιλερ του ‘Spider-Man: Homecoming’ έχει Iron Man και εφηβικές ορμόνες

Το PopCode λανσάρει πρώτο το τρέιλερ του 'Spider-Man: Homecoming' με ελληνικούς υπότιτλους.

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ

Αυτό είναι το πλέον εντυπωσιακό κτίριο της Αθήνας για το 2017

Σε απόσταση αναπνοής από το πολυβραβευμένο ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος ένα ακόμη επιβλητικό κτήριο έρχεται να προστεθεί στην περιοχή. Σε ποιον κορυφαίο επιχειρηματία ανήκει και ποια η χρήση του

MALEBOX

Λάμπρο Χούτο, γιατί άρχισες να δέρνεις τον κόσμο;

Λίγο πριν τον τελικό του Enfusion, μιλήσαμε με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή για το πώς βρέθηκε στα ρινγκ και για τα χρόνια του στα γήπεδα.

ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Οι εξαγγελίες Τσίπρα εκνεύρισαν τους Γερμανούς

Άγνοια για τις ανακοινώσεις που επρόκειτο να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Eurogroup. Τα σε υψηλούς τόνους σχόλια στις εφημερίδες της Γερμανίας, φανερώνουν τον εκνευρισμό των Γερμανών

 

    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24