CHAMPIONS LEAGUE

Η ιστορία του "καυτού" Βελοντρόμ και η σχέση της με την ΑΕΚ

Η ιστορία του "καυτού" Βελοντρόμ και η σχέση της με την ΑΕΚ

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την ιστορία της πιο "καυτής" έδρας στην Γαλλία όπου θα αγωνιστεί την Τετάρτη (23/11) ο Ολυμπιακός, αλλά και την αδελφοποίηση των οπαδών της με τους αντίστοιχους της ΑΕΚ. Τα ρεκόρ, η ανακαίνιση και αρκετά videos. Πάρτε μια γεύση...

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια πολύ δύσκολη αποστολή. Αναφερόμαστε φυσικά στο εκτός έδρας ματς με την Μαρσέιγ και οι λόγοι που γράφουμε για δυσκολίες δεν είναι καθαρά αγωνιστικοί.

Σίγουρα, υπάρχουν τα προβλήματα τραυματισμών , που θα αναγκάσουν τον Ερνέστο Βαλβέρδε να παρατάξει ενδεκάδα ανάγκης σ' ότι αφορά στα χαφ, ενώ μην ξεχνάμε πως απέναντί τους θα βρουν μια δύσκολη και δυνατή ομάδα με ιστορία. Καλά όλα αυτά...

Πάμε τώρα στο εξωαγωνιστικό κομμάτι, που δεν είναι άλλο από το γήπεδο "Βελοντρόμ", την έδρα της Μαρσέιγ, που χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο "καυτές" στην Γαλλία. Αν όχι η πιο "καυτή" και δύσκολη, έστω κι αν τα φετινά αποτελέσματα στο γαλλικό πρωτάθλημα κρίνονται ανεπιτυχή και απογοητευτικά.

Το Στάδιο Βελοντρόμ έχει μια μακρόχρονη ιστορία, 74 ετών, όταν και διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι. Το 1935 ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Πολάκ Πλοκάν και ο Ανρί Πλοκάν σχεδίασε το στάδιο "Βελοντρόμ". Τα έργα ξεκίνησαν στις 28 Απρίλη του 1935 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ποδηλατοδρόμιο, γι' αυτό ονομάζεται και "Βελοντρόμ" (ποδηλατοδρόμιο στα γαλλικά).

Η αρχή της ιστορίας...

Στις 13 Ιουνίου του 1937 έγινε ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας, ο οποίος ήταν φιλικός ανάμεσα στην Μαρσέιγ και την Τόρινο, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 2-1. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1937, για τη δεύτερη αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Μαρσέιγ και τις Κάννες. Σταδιακά οι ποδηλατικοί αγώνες μειώνονταν και στη θέση του κουλουάρ τοποθετήθηκαν εξέδρες.

Στην αρχή, οι οπαδοί της Μαρσέιγ δεν έβλεπαν με καλό μάτι την παρουσία της ομάδας τους στο "Βελοντρόμ", αφού θεωρούσαν πως ήταν το "Στάδιο του Δημοτικού Συμβουλίου" και δεν ήθελαν να αγωνίζεται εκεί η ομάδα τους. Για τους οπαδούς της ομάδας, η έδρα τους ήταν το "Στάδιο Ουβέν", όπου ανήκε στην Μαρσέιγ και τον χρηματοδοτούσαν οι φίλαθλοι στις αρχές της δεκαετίας του '20.

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το "Στάδιο Ουβέν" δεν ήταν ιδιοκτησία της Μαρσέιγ, όμως ο δήμαρχος Μαρκέλ Λεκλέρ, το παραχώρησε από το 1945-1960. Τελικά, η ομάδα μετακόμισε στο "Βελοντρόμ", το οποίο μοιραζόταν με τη τοπική ομάδα ράγκμπι.

... τα ρεκόρ και το νέο "Βελοντρόμ"

Το Στάδιο έχει δεχθεί δύο ανακαινίσεις από τότε, το 1984 και το 1998, ενώ έχει φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες, όπως αυτούς του παγκοσμίου Κυπέλλου του 1938 και του 1998, αλλά και του παγκόσμιου πρωταθλήματος Ράγκμπι το 2007. Η χωρητικότητα του είναι 60.031, ενώ το ρεκόρ προσέλευσης έγινε το 2004, σε ημιτελικό του UEFA ανάμεσα στην Μαρσέιγ και την Νιούκαστλ (58.897).

Η χωρητικότητα του γηπέδου αναμένεται να έχει αυξηθεί μέχρι το 2014 και να φτάσει τις 67.000, ενώ θα μπει σκέπαστρο και στις τέσσερις κερκίδες, αφού το 2016 η Γαλλία φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το "Βελοντρόμ" θα είναι μια από τις έδρες.

Το κόστος είναι 273.000.000 ευρώ, ενώ όπως είχε δηλώσει και ο δήμαρχος, Ζαν-Κλοντ Γκαντί, το έργο θα συνεχιζόταν ακόμη κι αν η υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Euro 2016 δεν προκρινόταν. Αναμένεται επίσης, να αναβαθμιστεί και η περιοχή.

Σ' ότι αφορά τώρα στους οπαδούς της ομάδας, είναι γνωστό πως είναι αδελφοποιημένοι με τους αντίστοιχους της ΑΕΚ. Η ιστορία ξεκίνησε το 1989-90 όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο Κύπελλο UEFA και οι οπαδοί της Μαρσέιγ εντυπωσιάστηκαν από τους "κιτρινόμαυρους". Οι δύο πλευρές ήρθαν σε επικοινωνία και από τότε είναι πάντα μαζί. Πολλοί οπαδοί της ΑΕΚ έχουν ταξιδέψει και έχουν βρεθεί στο Στάδιο Βελοντρόμ για να υποστηρίξουν την Μαρσέιγ , ενώ έχει συμβεί και το αντίθετο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η Μαρσέιγ έχει ελληνικές ρίζες και τα χρώματά της (γαλάζιο-λευκό) δεν είναι τυχαία, αφού έχει ιδρυθεί από Έλληνες ναυτικούς. Επίσης, το παρατσούκλι της γαλλικής ομάδας είναι "Φωκαείς", επειδή το 600 π.χ. Έλληνες Φωκαείς είχαν εγκατασταθεί στην Μασσαλία.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ