CHAMPIONS LEAGUE

Ολυμπιακός - Άντερλεχτ 3-1

Ολυμπιακός - Άντερλεχτ 3-1
INTIME SPORTS

Τρία γκολ, τρία πέναλτι (τα δυο χαμένα) και ο Ολυμπιακός με το 3-1 επί της Άντερλεχτ βρίσκεται στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ. Τρελό δεύτερο ημίχρονο, με πρωταγωνιστή τον Χαβιέρ Σαβιόλα, που την Τετάρτη κλείνει τα 32 του χρόνια! Με 8 παίκτες τελείωσαν το ματς οι Βέλγοι

Ένα τρελό ποδόσφαιρο. Ένα τρελό 3-1 του Ολυμπιακού, με τρία πέναλτι (τα δυο χαμένα) και την Άντερλεχτ να τελειώνει το ματς με 8 παίκτες. Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος της πρώτης φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ για τον Ολυμπιακό!

Μόνο, που φέτος θα έχει και συνέχεια. Οι "ερυθρόλευκοι" βρίσκονται στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης (για 4η φορά στην ιστορία τους), έχοντας μαζέψει 10 βαθμούς και σημειώσει10 γκολ.

Μια συναρπαστική πορεία, γεμάτη από συγκινήσεις, αλλά και καλή μπάλα που έπαιξαν οι πρωταθλητές Ελλάδας στα περισσότερα τους παιχνίδια. Ο Χαβιέρ Σαβιόλα πέτυχε δυο γκολ, θα γιορτάσει την Πέμπτη με τον καλύτερο τρόπο τα γενέθλιά του, αν και η μεγάλη μορφή του ματς ήταν σίγουρα ο γοργοπόδαρος Τζόελ Κάμπελ!

Η ταυτότητα του αγώνα:

Γήπεδο: Γ.Καραϊσκάκης

Καιρός: Κρύος

Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ (Γερμανία)

Βοηθοί: Γιαν Χέντρικ Σάλβερ (Γερμανία), Μάικ Πίκελ (Γερμανία)

Βοηθοί περιοχών: Τομπίας Βελτς (Γερμανία), Τόμπιας Στίλερ (Γερμανία)

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Χολέμπας, Σιόβας, Μανωλάς, Μασάντο (53 Βάις), Σάμαρης, Κάμπελ, Σαβιόλα (61΄Ντομίνγκες), Φουστέρ (88' Εντινγκά), Ολαϊτάν

Αναπληρωματικοί: Μέγκιερι, Εντινγκά, Α. Παπαδόπουλος, Ντομίνγκες, Γιαταμπαρέ, Βάις, Μπονγκ

Άντερλεχτ (Φαν ντεν Μπρομ): Προτό, Βάντεν Μπόρε (72' Ατσεαμπόνγκ), Κουγιατέ, Μπεμπά, Ενσακαλά, Μιλιβόγιεβιτς (53 Νάιτινγκ), Ζιλέ, Κλιέσταν, Ναχάρ, Πρατ (83΄Τίλεμανς), Μίτροβιτς

Αναπληρωματικοί: Καμίνσκι, Ντε Ζέου, Νάιτινγκ, Σιριάκ, Ατσεαμπόνγκ, Τίλεμανς, Βάργκας

Σκόρερ: 33', 57' Σαβιόλα, 93' Ντομίνγκες (πέν) 38' Κλιέσταν

Κίτρινες: 5' Κουγιατέ, 22' Μιλιβόγιεβιτς, 73' Φουστέρ

Κόκκινες: 49' Κουγιατέ, 70' Ενσακαλά, 93' Προτό

Ο Μίτσελ διάλεξε για το ξεκίνημα του ματς τον Μασάντο (αντί του Μανιάτη) και τον Ολαϊτάν (αντί του Μήτρογλου). Προτίμησε επίσης τον Σαβιόλα, αφήνοντας τον Τσόρι Ντομίνγκεζ στον πάγκο, ενώ έριξε από την αρχή ως ένα ακραίο τον Κάμπελ. Από την άλλη πλευρά ήταν ο Φουστέρ, παρτενέρ του Μασάντο στη μεσαία γραμμή ο Σάμαρης και η γνωστή τετράδα στην άμυνα, μπροστά από τον Ρομπέρτο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με διάταξη 4-2-3-1, την ώρα που ο κόουτς Φαν ντε Μπρομ προτιμούσε το 4-1-2-2-1, έχοντας κι αυτός τρεις σημαντικές απουσίες. Ο Σουάρες εκτός εδώ και καιρό, όπως και ο Ντεσχαχτ. Απών και ο τιμωρημένος, λόγω καρτών, Μπρούνο βασικό δεξί μπακ της βελγικής ομάδας.

Η καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους (μπλε) "ερυθρόλευκους", ήταν το πρώτο μέλημα. Κι αυτή που έφερε την πρώτη φάση, μόλις στο 2' όταν ο Χολέμπας άλλαξε ωραία με τον Σαβιόλα, πήρε τα μέτρα για την σέντρα που βρήκε τον Κάμπελ σε θέση βολή. Το σουτ του Κοσταρικανού βρήκε το χέρι του Ενσακαλά, αλλά από απόσταση αναπνοής ώστε ο Σταρκ να θεωρήσει ότι δεν υπήρχε πέναλτι. Ο Γερμανός, άλλωστε, απέδειξε ότι ... πέναλτι δίνει. Δεν έχει πρόβλημα.

Ο Ολυμπιακός δεν βιαζόταν. Δεν θέλησε να "πνίξει" την Άντερλεχτ, αλλά δεν την άφησε κιόλας να κάνει παιχνίδι. Ο Σαβιόλα είχε διάθεση, κέρδισε μάλιστα δυο φάουλ έξω από την περιοχή, το δεύτερο εκ των οποίων στο 15 εκτέλεσε καλά ο κεφάτος Μασάντο, αλλά ο Προτό έπεσε σωστά διώχνοντας σε κόρνερ.

Ένα πρώτο εικοσάλεπτο, χωρίς βέβαια την κραυγαλέα ευκαιρία, αλλά με πολλά τρεξίματα, Φουστέρ και Κάμπελ να αλλάζουν πλευρές, τον Ολαϊτάν να δίνει μάχες και βοήθειες και τους Βέλγους ουσιαστικά ακίνδυνους.

Η πρόθεση της Άντερλεχτ, βέβαια, ήταν να μην επιτρέψει στον Ολυμπιακό να πατήσει περιοχή. Γι αυτό και τα πολλά φάουλ που στοίχισαν νωρίς-νωρίς δυο κίτρινες κάρτες αλλά και το στενό μαρκάρισμα του Ζιλέ πάνω στον Σάμαρη, για να δυσκολέψει την πρώτη πάσα των γηπεδούχων. Από ιδέες ο Ολυμπιακός πήγαινε καλά. Κι από διάθεση επίσης. Εκτός όμως από στημένες φάσεις, δεν είχε άλλη διέξοδο για να δυσκολέψει τον Προτό. Αν προτιμάτε η βελγική άμυνα έδειχνε καλά αντανακλαστικά.

Ο Σαβιόλα το βάζει με τη δεύτερη

Η εξέδρα άρχισε να ανυπομονεί στη συμπλήρωση μισής ώρας. Όμως, ο Ολυμπιακός είχε ... την υπομονή. Είχε και τον Χαβιέρ Σαβιόλα, που αφού έφαγε αρκετές κλωτσιές στις ντρίμπλες, έξω από την περιοχή άρχισε να ... πλησιάζει προς τα μέσα.

Η πρώτη στο 32 όταν άλλαξε ωραία με τον Φουστέρ, αλλά το πλασέ που επιχείρησε είχε λίγο περισσότερο φάλτσο και έφυγε άουτ. Στη δεύτερη φορά, όμως, σημάδεψε σωστά! Ένα λεπτό αργότερα δηλαδή, όταν από το κλέψιμο του Μασάντο και το άστοχο σουτ του Φουστέρ, ο Σαβιόλα πήρε το ριμπάουντ, μπήκε μόνος από τα δεξιά και δεν είχε πρόβλημα να κάνει το 1-0.

Το Καραϊσκάκη, έπαιρνε φωτιά, ο κόσμος ζητούσε κι άλλο γκολ. Πάνω στον ενθουσιασμό τους, όμως, οι "ερυθρόλευκοι" ξεχνούσαν ένα βασικό κανόνα του σύγχρονου ποδοσφαίρου που λέει ότι ...

... ένα κακό κόρνερ είναι ιδανική αντεπίθεση

Οι νεαροί Βέλγοι εφάρμοσαν ιδανικά ό,τι μαθαίνουν (από μικρά παιδιά) στις προπονήσεις. Το κακό χτύπημα του Σάμαρη τους έδωσε τη μπάλα στο πιάτο. Καθώς οι επιστροφές είχαν αργήσει, ο Ζιλέ έσκασε μια ντρίπλα στον Μασάντο, ο Πορτογάλος δεν έκανε φάουλ, η μπάλα πήγε στον Πρατ που σέρβιρε στον Κλιέσταν. Ο Αμερικανός είχε όλο το τέρμα του Ρομπέρτο ενώπιόν του και δεν είχε παρά να σπρώξει τη μπάλα απαλά για να κάνει το 1-1 στο 38'.

Το γκολ, ήρθε κόντρα στην ροή του ματς και σίγουρα ήταν ένα "σοκ" για τον καλό σε γενικές γραμμές Ολυμπιακό του πρώτου μέρους. Ο Κάμπελ πάντως συνέχισε τις κούρσες του από αριστερά και λίγο πριν το τέλος, ταλαιπώρησε τον Ενσακαλά, σούταρε, η μπάλα βρήκε τον Μπεμπά και πήρε κατεύθυνση προς τα δίχτυα. Αν την έβρισκε ο Ολαϊτάν το γκολ ήταν σίγουρο. Δεν την βρήκε. Ήταν κόρνερ, που πέρασε κι αυτό ανεκμετάλλευτο, παρά το καλό χτύπημα του Χολέμπας. Ολαϊτάν και Κάμπελ μπερδεύτηκαν και η κεφαλιά δεν έγινε όπως έπρεπε...

Σαβιόλα ή τίποτα; Σαβιόλα!

Η επανάληψη ξεκίνησε χωρίς αλλαγές, αλλά με εξέλιξη ... θρίλερ! Στην πρώτη φάση ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι! Ο Κάμπελ μπήκε από τα δεξιά, έκανε σωστή πάσα, ο Μασάντο σούταρε και Κουγιατέ έπεσε για να αποκρούσει. Μόνο, που η απόκρουση έγινε με το χέρι. Πέναλτι. Και αποβολή, καθώς ο σέντερ-μπακ της Άντερλεχτ είχε ήδη μια κίτρινη κάρτα! Μόλις στο 49.

Ο Σαβιόλα ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Προτό έπεσε αριστερά και έδιωξε τη μπάλα στο όχι και τόσο δυνατό χτύπημα του Αργεντίνου.

Σοκ ανάλογο της ισοφάρισης. Όχι για πολύ όμως. Ο Μίτσελ, έχοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα, έριξε στο ματς τον Βάις, απέσυρε τον Μασάντο και τοποθέτησε τον Φουστέρ στον άξονα. Ο Φαν ντεν Μπρομ ήθελε κεντρικό αμυντικό και έστελνε τον Νάιτινγκ, βγάζοντας τον αμυντικό μέσο Μιλιβόγιεβιτς.

Στο 54 ο Βάις έκανε ένα χορευτικό αλλά το σουτ που επιχείρησε βγήκε άουτ. Η αδρεναλίνη ανέβαινε, η θερμοκρασία κατέβαινε. Στο 56΄ο Σάμαρης έπαιξε με τη φωτιά, έχασε τη μπάλα, αλλά ο Σιόβας πρόλαβε τον Ναχάρ, πριν σουτάρει από πλεονεκτική θέση.

Κι αμέσως μετά η έκρηξη. Ο Χολέμπας έκανε μπάσιμο από τα αριστερά, ο Φουστέρ σούταρε με δύναμη, ο Σαβιόλα βρέθηκε εκεί που έπρεπε στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα, με το γήπεδο να σηκώνεται στο πόδι: 2-1 στο 57, με το δεύτερο γκολ του Αργεντίνου που έπαιρνε το αίμα του πίσω, για το χαμένο πέναλτι και τρία λεπτά αργότερα έδινε την θέση του στον Τσόρι, ώστε ο Ολυμπιακός να έχει την τελική πάσα και το κράτημα της μπάλας στη μεσαία γραμμή.

Ο Ρομπέρτο σώζει και ο Προτό αποκρούει δεύτερο πέναλτι!

Ο Ολυμπιακός ήθελε ηρεμία και ένα τρίτο γκολ για να σιγουρέψει την πρόκριση. Με τους Βέλγους, βέβαια, να βγαίνουν πλέον ελεύθερα στην επίθεση, οι χώροι ήταν πλέον αεροδιάδρομοι, ειδικά για τον καταπληκτικό Κάμπελ, τον οποίο ο Ενσακαλά θα βλέπει στον ... ύπνο του τρομαγμένος.

Πρώτα, βέβαια, χρειάστηκε να δηλώσει "παρών" ο τρομερός Ρομπέρτο. Στο 66΄οι περισσότεροι έπιασαν τον εαυτό τους με κομμένη αναπνοή, αλλά ο Ισπανός γκολκίπερ είπε όχι στη βολίδα του Ζιλέ, μέσα από την περιοχή!

Τέσσερα λεπτά αργότερα (70), ο Κάμπελ και Βάις άλλαζαν ωραία τη μπάλα, ο Σλοβάκος μέσα στην περιοχή και ο Ενσακαλά έπεσε άτσαλα πάνω του. Πέναλτι νο 2 και ευκαιρία μοναδική για να πουν άπαντες "τελείωσε". Ο Σίλβιο Προτό, όμως, μπορεί να έπεσε πριν το χτύπημα του Βάις, ωστόσο, το σουτ έγινε στο κέντρο της εστίας. Το 3-1 ...

.. . θα αργούσε είκοσι λεπτά

Ο Προτό είχε πάρει φόρα, αρνιόταν να δεχθεί γκολ πιάνοντας ακόμη και τα άουτ, σε ένα ματς που αποκτούσε θεότρελο ρυθμό. Η Άντερλεχτ με δέκα ήταν καλύτερη απ΄ο,τι με ... έντεκα, ο Ολυμπιακός έβρισκε ολοένα και περισσότερους χώρους, αλλά όλο κάτι γινόταν, όλο κάποιος δεν έδινε την σωστή πάσα και ο κόσμος ζούσε με την αγωνία του απρόσμενου.

Ο Ρομπέρτο απογειώθηκε στο 73' διώχνοντας σε κόρνερ το σουτ του Ζιλέ, ενώ στο 88 η Άντερλεχτ έμεινε με εννέα παίκτες, καθώς ο Ενσακαλά έκοψε τον Βάις με φάουλ, πριν μπει στην περιοχή να σκοράρει. Ο Σλοβάκος, βέβαια, μπορούσε να δώσει πάσα στον ελεύθερο Κάμπελ, αλλά είπαμε ... όλο κάτι γινόταν.

Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Ουσιαστικά η Άντερλεχτ δεν απειλούσε, αλλά στην εξέδρα όλοι ήθελαν να πανηγυρίσουν. Το έκαναν τελικά στο 93, με το ...τρίτο πέναλτι, που έδωσε ο ανηλεής Σταρκ, όταν έδωσε τρίτο (!) πέναλτι, καθώς ο Προτό ανέτρεψε τον Βάις που έμπαινε να σκοράρει. Ο Τσόρι Ντομίνγκες σημάδεψε σωστά και με τη βοήθεια του δοκαριού, έκανε το 3-1 παρότι ο... Μίτροβιτς έπεσε σωστά. Ναι, ο Μίτροβιτς. Αυτός πήρε τη θέση του Προτό, που επίσης αποβλήθηκε και η Άντερλεχτ έμενε με οκτώ παίκτες

Το ματς είχε τελειώσει. Ο Ολυμπιακός ήταν στους "16", για τέταρτη φορά στην ιστορία του και σε μια συναρπαστική διαδρομή, που σίγουρα θα θυμούνται ο Μίτσελ και οι παίκτες του. Αυτοί την κέρδισαν, με το σπαθί τους...

Ολυμπιακός - Άντερλεχτ 3-1

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ