ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Σκάνδαλο ντόπινγκ στη Βραζιλία!

Σκάνδαλο ντόπινγκ στη Βραζιλία!

Ντοκιμαντέρ του "ARD" κάνει λόγο για συστηματικό ντόπινγκ στη Βραζιλία που εμπλέκει μέχρι και τον Ρομπέρτο Κάρλος. Άμεση αντίδραση από τον παλαίμαχο άσο της Ρεάλ.

Ένα νέο σκάνδαλο ντόπινγκ αποκάλυψε σε ντοκιμαντέρ του το "ARD". Το γερμανικό κανάλι το οποίο είχε αποκαλύψει μέσα από δικό του θέμα την έκταση που είχε το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία, αυτή τη φορά παρουσίασε το πόρισμα της έκθεσης για το βραζιλιάνικο αθλητισμό

Συγκεκριμένα το "ARD" έφερε στη δημοσιότητα το πόρισμα του εθνικού οργανισμού αντι-ντόπινγκ της Βραζιλίας το οποίο κάνει λόγο για περίεργες μεθόδους από ένα συγκεκριμένο γιατρό, ονόματι Ζούλιο Σέζαρ.

Η έκθεση είναι μακροσκελέστατη και αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν τη δράση του συγκεκριμένου γιατρού από το 2015 και μετά, όμως υπάρχουν και αναφορές για δράση του από τις αρχές του 2000! Μάλιστα, σε αυτό το σημείο εμπλέκεται και ο Ρομπέρτο Κάρλος. Για την ακρίβεια κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ του "ARD" μάρτυρας αποκαλύπτει ότι τον Ιούλιο του 2002 είχε ακούσει στο γραφείο του γιατρού να γίνεται αναφορά στον παλαίμαχο άσο της Ρεάλ και της Σελεσάο.

Ας δούμε όμως ορισμένα από όσα από καλύπτονται μέσα από το διάρκειας 42 λεπτών ντοκιμαντέρ.

ΕΔΩΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΣΕ "ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ"

Σκάνδαλο ντόπινγκ στη Βραζιλία!

* Ο γιατρός Ζούλιο Σέζαρ σε στιγμιότυπο από το ραντεβού του με υποψήφιους ενδιαφερόμενους.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ οι δημοσιογράφοι που πραγματοποίησαν την έρευνα επισκέφτηκαν το γιατρό έχοντας πάνω τους κρυφές κάμερες.

Προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους για τη χρήση σκευασμάτων ο Ζούλιο Σέζαρ τους δέχτηκε στο γραφείο του όπου και χωρίς να το γνωρίζει καταγράφτηκε να δίνει συμβουλές για το πως ο ενδιαφερόμενος θα χάσει όλα τα απαραίτητα κιλά μέσα σε 1,5 μήνα και παράλληλα θα αποκτήσει το σώμα που επιθυμεί με τη χρήση σκευασμάτων.

Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε τους δημοσιογράφους που παριστάνουν τους ενδιαφερόμενους να δίνουν 250 ευρώ για να περάσουν από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ενώ στο τέλος τους δίνεται μία σειρά σκευασμάτων τα οποίο βρίσκονται μέσα στις απαγορευμένες ουσίες της WADA.

ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ "ΝΤΟΠΑ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ"

Για την ακρίβεια όπως αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ο Σέζαρ έδωσε στους δημοσιογράφους ένα κοκτέιλ αναβολικών ανάμεσα στα οποία υπήρχαν τεστοστερόνη και στανοζολόλη. Η δεύτερη είναι για πολλούς ένας απαρχαιωμένος τρόπος ντοπαρίσματος, ενώ είναι διαδεδομένη και ως η "ντόπα των αλόγων".

Η στανοζολόλη είναι συνθετικό στεροειδές με δομή παρόμοια με της τεστοστερόνης, κυκλοφορεί νόμιμα εδώ και 50 χρόνια ως φάρμακο για μια ποικιλία παθήσεων όπως η μυική ατροφία και η αναιμία. Τα πιο γνωστά σκευάσματα στα οποία συναντάται είναι το Winstrol και το Winstrol Depot (σ.σ. στο βίντεο εμφανίζεται σκεύασμα με το όνομα Stanozoland). Μπορεί κανείς να την πάρει είτε με χάπια είτε με ενέσιμη μορφή. Η χρήση της ξεκινά από το 1962 για φαρμακευτικούς λόγους.

Γρήγορα ανακαλύφτηκαν τα προτερήματα που δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό και άρχισε να χρησιμοποιείται διαδεδομένα και στο Bodybuiilding. Το γεγονός ότι βοηθά στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τη μυική δύναμη χωρίς υπερβολική αύξηση του βάρους την έβαλε μετά από περίπου 20 χρόνια και στο χώρο του αθλητισμού.

ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ γίνεται και αναφορά στο δημοσίευμα του περασμένου Ιουλίου από τους "Times", στο οποίο το υπουργείο Αθλητισμού της Βραζιλίας επιβεβαίωσε ότι δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι το διάστημα 1-24 Ιουλίου, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) είχε αφαιρέσει την σχετική άδεια από το εργαστήριο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τότε η WADA είχε εκφράσει την ανησυχία της για την υπόθεση και ανακοίνωσε ότι έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Αθλητισμού της Βραζιλίας, τον οποίο ρωτάει γιατί σταμάτησαν οι έλεγχοι. «Στείλαμε επιστολή στον υπουργό Αθλητισμού και τον εκτελεστικό διευθυντή του εθνικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ της Βραζιλίας, εκφράζοντας τις ανησυχίες μας και απαιτώντας να μάθουμε γιατί οι έλεγχοι σταμάτησαν στη Βραζιλία» δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του WADA, Ρομπ Κέλερ, και συνέχισε: «Η απάντηση δεν ήταν ικανοποιητική... η εξήγηση ότι το συγκεκριμένο διάστημα είχε συμπέσει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο και τον οργανισμό δεν ήταν αποδεκτή από εμάς. Εμείς ενημέρωσαμε την ομάδα εργασίας και τους είπαμε να διενεργήσουν αυξημένους ελέγχους. Ήταν απαράδεκτο το ότι σταμάτησαν. Αυτό δεν ήταν μια καλή κίνηση... το γεγονός ότι δεν γίνονταν δοκιμές ήταν ανησυχητικό».

Ο Λουίς Όρτα όπως έκανε και το περασμένο καλοκαίρι, έτσι και στο ντοκιμαντέρ του "ARD" υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι με το συγκεκριμένο γιατρό αφού δεν ανήκει και ούτε συνεργάζεται με καμία ομοσπονδία. Ο πρώην επικεφαλής του πορτογαλικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, στον οποίο δόθηκε ρόλος συμβούλου στη Βραζιλία, παράλληλα ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε πίεση από το υπουργείο Αθλητισμού και την Ολυμπιακή επιτροπή της χώρας για τη μείωση των ελέγχων.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΟΚΗ Ο ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΡΛΟΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ρομπέρο Κάρλος. Ο Βραζιλιάνος παλαίμαχος άσος με δήλωση του αρνείται ότι γνωρίζει το συγκεκριμένο γιατρό τονίζοντας ότι δεν τον έχει συναντήσει ποτέ. "Άρνούμαι όλες τις κατηγορίες οι οποίες προκύπτουν από το ντοκιμαντέρ του "ARD". Θέλω να τονίσω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κανένα παράνομο σκεύασμα το οποίο θα μου επέτρεπε να αποκτήσω οποιοδήποτε πλεονέκτημα έναντι των συναθλητών μου. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται το όνομα ενός γιατρού τον οποίο δεν έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου" ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ "ARD" ΕΔΩ.

TAGS ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ