ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Πόσο κοστίζει η εθνική Βραζιλίας;

Πόσο κοστίζει η εθνική Βραζιλίας;

Πόσο κοστίζει ένα ματς της "σελεσάο"; Γιατί καλούνται οι ίδιοι παίκτες; Ποια είναι τα συμβόλαια της CBF με εταιρίες "φαντάσματα" στα Νησιά Κέιμαν; Η Βραζιλία σείεται από αποκαλύψεις...

Η εφημερίδα "Estadao" του Σάο Πάουλο έφερε στη δημοσιότητα απόρρητα συμβόλαια της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας με μάνατζερ, off-shore εταιρίες και θυγατρικές τους, θυσιάζοντας το αγωνιστικό συμφέρον της "σελεσάο", χάριν του οικονομικού.

Όλα ξεκινούν το 2006. Η βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία (CBF) υπογράφει συμβόλαιο με την ISE, η οποία εδρεύει στα Νησιά Κέιμαν. Το συμβόλαιο έχει διάρκεια, περίπου, 10 έτη. Η ISE έχει, στα "χαρτιά" την έδρα της στο φορολογικό παράδεισο των Νήσων Κέιμαν. Εκεί δεν έχει ούτε γραφεία, ούτε εργαζόμενους. Στον αριθμό 1111 της Χάρμπορ Στριτ - εκεί όπου είναι δηλωμένη η ISE - υπάρχει μόνο μία εταιρία. Ονομάζεται Νταλάχ Αλ Μπαράκα, από τη Σαουδική Αραβία, πολυεθνική με 38.000 εργαζόμενους σ' όλο τον κόσμο.

Μάιος του 2011. Ανανέωση με ISE: Το συμβόλαιο με την ISE, εκπνέει. Ο τότε πρόεδρος της CBF, Ρικάρντο Τεϊσέιρα, ταξιδεύει στην Ντόχα του Κατάρ. Το συμβόλαιο ανανεώνεται, κι επισημοποιείται δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, του ιδίους έτους.

Πόσο κοστίζει η εθνική Βραζιλίας;

Το μεσοδιάστημα (2006-2012) H ISE δουλεύει πάνω στο υπογραφέν συμβόλαιο από το 2006 μέχρι και το 2011. Βάσει αυτού, εκμισθώνει την Κεντάρο (ελβετική), εταιρία η οποία καθορίζει τις συμφωνίες για τα φιλικά ματς της εθνικής Βραζιλίας. Καμία παρέμβαση της Κεντάρο στις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού, τότε, Ντούνγκα δεν έχει παρατηρηθεί.

Η ώρα της Pitch International: Το 2012 και μετά την ανανέωση του συμβολαίου CBF - ISE, η δεύτερη έρχεται σε συμφωνία με την Pitch International. Ουσιαστικά η Pitch International αντικαθιστά την Κεντάρο. Η Pitch International κρίνει ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί την εικόνα της "σελεσάο". Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα. Για το παρασκήνιο της αλλαγής, δείτε παρακάτω.

Οι όροι της Pitch International

Πάντα και παντού βασικοί: Εκεί υπογράφεται, ένα κρυφό συμβόλαιο με το χαρακτήρα του "αυστηρώς εμπιστευτικού": "Η CBF εγγυάται κι εξασφαλίζει ότι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας Α που παίζουν στις επίσημες διοργανώσεις, θα παίζουν σε κάθε ματς, σ' όλη τη διάρκειά του"

Ουσιαστικά, πρέπει να παίζουν τα πρωτοκλασάτα ονόματα της "ομάδας Α", πάντα και παντού. Από ματς του Μουντιάλ, μέχρι σε φιλικό με τον Παναμά. Καμία ευκαιρία για δοκιμές, καμία ευκαιρία για συμμετοχή σε νέους ποδοσφαιριστές.

Η ποινή: Κάθε συμβόλαιο, προβλέπει και ποινή για ενδεχόμενη παράβασή του. "Εάν οι ποδοσφαιριστές σε οποιοδήποτε παιχνίδι δεν είναι της ομάδας Α, το προκαθορισμένο ποσό βάσει της συμφωνίας μειώνεται στο μισό."

Η λογιστική: Κάθε ματς, μαζί με τα παράπλευρα κέρδη του έφερνε στη CBF, το ποσό των 3.140.000 ευρώ. Κάθε "ολίσθημα", σήμαινε πρακτικά μείον και χονδρικά 1.500.000 ευρώ.

Οι τραυματισμοί: Τί γίνεται, όμως, εάν ένας ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας και δεν μπορεί, αντικειμενικά, να συμμετάσχει στην αποστολή; Πάντα υπάρχει το άγρυπνο μάτι, της ISE και της Pitch International. Γιατροί της εταιρίας, περνούν από ειδικές εξετάσεις τους ποδοσφαιριστές, για να διαπιστώσουν την αλήθεια.

Η "ισοδύναμη" αντικατάσταση: Όταν η ISE κρίνει ότι, πρακτικά κι αντικειμενικά, ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να ακολουθήσει την αποστολή της εθνικής Βραζιλίας, η αντικατάσταση μάλλον δεν έγκειται στη καθολική εξουσιοδότηση του ομοσπονδιακού τεχνικού.

"Οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα, κοινοποιείται εγγράφως από τη CBF στην ISE. Η CBF θα κάνει το καλύτερο δυνατό για ν' αντικαταστήσει του ποδοσφαιριστές, από αυτούς με παρόμοια αξία στην αγορά."

Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Βραζιλίας πανηγυρίζουν γκολ κατά της αντίστοιχης της Αιγύπτου, σε φιλικό στο Κατάρ, το Νοέμβριο του 2011

Πόσο κοστίζει η εθνική Βραζιλίας;

Το παράδειγμα της Γκαμπόν: Το Νόεμβριο του 2011 με τον Μάνο Μενέζες στον πάγκο, η Βραζιλία πάει στο Γκαμπόν και μετά στην Ντόχα για να αντιμετωπίσει την Αίγυπτο. Ήταν η εποχή που ο Μενέζες δεν υπολογίζει του Νεϊμάρ, Γκάνσο, Λούκας, Μαρσέλο, Κακά και Λεάντρο Νταμιάο. Η ISE καθιστά ότι δεν είναι δυνατά τα προηγούμενα πειράματα, μπροστά στην απώλεια εσόδων.

All-in από ISE: H μερίδα του λέοντος ανήκει στην ISE. Όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευση της εμπορικής εικόνας, καταλήγουν στα νησιά Κέιμαν.

Φιλικά κι επίσημα: Το συμβόλαιο έχει ισχύ από το 2012 μέχρι το 2022. Όλα τα φιλικά προετοιμασίας για το Μουντιάλ του 2014, επιλέχθηκαν από την ISE. Όλα τα φιλικά για τα Μουντιάλ των 2018 (Ρωσία) και Κατάρ (2022) καθορίζονται επίσης από την ISE.

Game of thrones: Από την Κεντάρο στην Pitch International

Το παρασκήνιο της αλλαγής: Ο πόλεμος εξουσίας στη CBF, υπόγειος, αλλά πάντα μαινόμενος. Ρικάρντο Τεϊσέιρα, Ζοζέ Μαρία Μαρίν και Μάρκο Πόλο ντελ Νέρο.

Ο Τεϊσέιρα ήταν πρόεδρος από το 1989 έως το 2012. Ο Ζοζέ Μαρία Μαρίν από το 2012 έως το 2015. Κι ο Μάρκο Πόλο Ντελ Νέρο ανέλαβε φέτος. Η δύναμη του Τεϊσέιρα μετά από τόσα χρόνια εξουσίας, ήταν μεγάλη ακόμη και μετά την απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο.

Ζοάο Χαβελάνζε (πρώην πρόεδρος της FIFA και πεθερός του Τεϊσέιρα), Ρικάρντο Τεϊσέιρα, και Ζεπ Μπλάτερ (νυν πρόεδρος της FIFA), σε παλαιότερη φωτογραφία

Πόσο κοστίζει η εθνική Βραζιλίας;

Οι μεσάζοντες: Ο Χουάν Φιχέρ, και τα παιδιά του Αντρέ και Μαρσέλ, εκμεταλλεύονται την αποχώρηση της εποχής Τεϊσέιρα και αναλαμβάνουν το ρόλο του μεσάζοντα για το "γάμο" της Κεντάρο με την CBF, χωρίς την ΙSE. Ο Χουάν Φιχέρ είναι Ουρουγουανός εκπρόσωπος ποδοσφαιριστών. Ο Μαρίν που ανέλαβε καθήκοντα πρόεδρου το Μάρτιο του 2012, συναντάται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, με Φιχέρ και Καντέρο.

Στο σπίτι του Μαρίν, 3 Μαΐου, ο πρόεδρος της CBF ανάβει το "πράσινο φως" για ενεργοποίηση της συμφωνίας.

Η ρελάνς του Τεϊσέιρα: Ο Τεϊσέιρα έχει αποχωρήσει, αλλά είναι ακόμη δυνατός. Στις 19 Μαΐου του 2012 ταξιδεύει στη Γερμανία και συναντάται με τον Μαρίν (τότε πρόεδρο) και τον Ντελ Νέρο.

Είναι ο τελικός του Champions League στο Μόναχο. Ο Τεϊσέιρα, δεν μένει στο Μόναχο, αλλά σ' ένα χωριό έξω από αυτό, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτός από τα ΜΜΕ. Ο Φιχέρ ανακοινώνει συμφωνία με την Κεντάρο, στις 21 Μαΐου.

Παόλο Ντελ Νέρο και Ζοζέ Μαρία Μαρίν. Πάντα είχαν καλές σχέσεις, ο πρώτος διαδέχθηκε το δεύτερο στην προεδρία της CBF

Πόσο κοστίζει η εθνική Βραζιλίας;

Αλλά στο τέλος κερδίζει, πάντα, ο Τεϊσέιρα. Στις 16 Αυγούστου του 2012, ανακοινώνεται η συμφωνία της Pitch International με την CBF, μεσολαβούντος του πρώην προέδρου.

Τι ισχύει σήμερα: Ουσιαστικά, αν και εκτός εξουσίας, ο Τεϊσέιρα κέρδισε την υπόγεια μάχη. Η Pitch International είναι αυτή που έχει τον έλεγχο, μέχρι και το 2022. Με τους παραπάνω όρους, φυσικά.

H αντίδραση της CBF: Με ανακοίνωσή της, η CBF, αρνείται όπως είναι φυσιολογικό το δημοσίευμα της "Estadao".

TAGS ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ