ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Ο Κακά ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής

AC Milan Brazilian forward Kaka celebrates after scoring during the Serie A soccer match between AC Milan and Chievo Verona at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, March 29, 2014. (AP Photo/Antonio Calanni)
AC Milan Brazilian forward Kaka celebrates after scoring during the Serie A soccer match between AC Milan and Chievo Verona at the San Siro stadium in Milan, Italy, Saturday, March 29, 2014. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποδοσφαιριστές, ο Κακά, έβαλε τέλος στην τεράστια καριέρα του, μετά από 16 χρόνια ομαδικών και ατομικών διακρίσεων.

Ο εκ των κορυφαίων Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών στην ιστορία, Κακά, ανακοίνωσε επίσημα ότι κρεμάει τα "παπούτσια" του σε ηλικία 35 ετών.

Ο πρώην μεσοεπιθετικός της Σάο Πάουλο, της Μίλαν, της Ρεάλ κα εσχάτως της Ορλάντο Σίτι, είχε αποχωρήσει από τον αμερικανικό σύλλογο τον Οκτώβριο και είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στον βραζιλιάνικο σύλλογο από τον οποίο αναδείχθηκε.

Τελικά, η απόφασή του ήταν να σταματήσει την ένδοξη πορεία του ως ποδοσφαιριστής, κάτι που είχε διαρρεύσει από το Σάββατο.

"Έχω επίγνωση. Έφτασα στο συμπέρασμα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρώσω την καριέρα μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Θα προετοιμαστώ για να συνεχίσω στο ποδόσφαιρο με διαφορετικό ρόλο, ως προπονητής, ως αθλητικός διευθυντής, ως κάποιος που παραμείνει μεταξύ του γηπέδου και του συλλόγου. Η τελευταία λέξη μου είναι ότι ο κύκλος της καριέρας μου ως επαγγελματίας παίκτης τελειώνει εδώ", ήταν η δήλωση στο "TV Globo", με την οποία επισημοποίησε την εξέλιξη.

Λίγο αργότερα, ο Βραζιλιάνος επικοινώνησε την απόφασή του και μέσα από social media, με μία φωτογραφία του με μία... γνώριμη πόζα του, γονατιστός να ευχαριστεί τον Θεό και τον Χριστό: "Πατέρα, ήταν περισσότερο από όσο μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Σε ευχαριστώ. Τώρα είμαι έτοιμος για το επόμενο ταξίδι. Στο όνομα του Ιησού Χριστού, αμήν".

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΚΑ

Ο Κακά ολοκληρώνει την καριέρα του μετά από 16 χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο. Η αρχή έγινε το 2001 με τη φανέλα της Σάο Πάουλο, όπου αγωνίστηκε εξ αρχής ως βασικός για 2,5 σεζόν, σημειώνοντας 47 γκολ σε 125 παιχνίδια.

Η Μίλαν φρόντισε να τον "κλείσει" άμεσα και τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2003 έναντι 8.500.000 ευρώ. Στους "ροσονέρι" αναρριχήθηκε μέχρι την κορυφή του κόσμου, κατακτώντας κάθε διαθέσιμη διάκριση, σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο.

AC Milan's Brazilian forward Kaka kisses the Golden Ball prior the start of the Champions League, Group D soccer match between AC Milan and Celtic, at the San Siro stadium ,in Milan, Italy, Tueday, Dec.4, 2007. Kaka won the Golden Ball award after helping his club win the Champions League title this year with some standout performances. (AP Photo/Antonio Calanni)
AC Milan's Brazilian forward Kaka kisses the Golden Ball prior the start of the Champions League, Group D soccer match between AC Milan and Celtic, at the San Siro stadium ,in Milan, Italy, Tueday, Dec.4, 2007. Kaka won the Golden Ball award after helping his club win the Champions League title this year with some standout performances. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Ηγήθηκε μιας ομάδας με παίκτες όπως ο Αντρέι Σεβτσένκο, ο Αντρέα Πίρλο, ο Πάολο Μαλντίνι, ο Καφού, ο Κλάρενς Ζέεντορφ και ο Τζενάρο Γκατούζο, οδηγώντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2004 και του Champions League το 2007, έτος που κατέκτησε και τη Χρυσή Μπάλα, την τελευταία έκδοση που δεν κατέληξε στα χέρια του Λιονέλ Μέσι ή του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Οι εμφανίσεις του οδήγησαν τους Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι να συμφωνήσουν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για μεταγραφή 100.000.000 ευρώ τον Ιανουάριο του 2009, ωστόσο η αγάπη του κόσμου ματαίωσε τα σχέδια του "καβαλιέρε".

Real Madrid's Kaka from Brazil celebrates after scoring during a Spanish La Liga soccer match against Valladolid's at the Santiago Bernabeu stadium, in Madrid, Saturday, May 4, 2013. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Real Madrid's Kaka from Brazil celebrates after scoring during a Spanish La Liga soccer match against Valladolid's at the Santiago Bernabeu stadium, in Madrid, Saturday, May 4, 2013. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) AP PHOTO/DANIEL OCHOA DE OLZA

Το καλοκαίρι του 2009, όμως, ο Φλορεντίνο Πέρεθ έπεισε τη Μίλαν και τον παίκτη να κάνει το βήμα στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", με συνέπεια να γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία με τα 68.500.000 ευρώ που κόστισε, μέχρι να ολοκληρωθεί κι η μετακίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο λίγες εβδομάδες αργότερα.

Τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπισε στη Μαδρίτη δεν του επέτρεψαν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Οι καλές εμφανίσεις ήταν σποραδικές και ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει στα ύψη της Ιταλίας, ωστόσο πανηγύρισε το κύπελλο του 2011 και το πρωτάθλημα του 2012.

Μετά από τέσσερις σεζόν στην Ισπανία, αποχώρησε ως ελεύθερος και επέστρεψε στη Μίλαν, η οποία είχε αρχίσει την αγωνιστική κατρακύλα της. Μετά από έναν χρόνο στο Μιλάνο, πραγματοποίησε το υπερατλαντικό ταξίδι και συμφώνησε με την Ορλάντο Σίτι, η οποία θα εντασσόταν στο MLS τον Ιανουάριο του 2015.

Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, αγωνίστηκε δανεικός στη Σάο Πάουλο, σε ακόμα μία επιστροφή σε σύλλογο όπου δοξάστηκε. Στο MLS αγωνίστηκε για τρεις σεζόν και ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος, έχοντας εξαιρετική απόδοση, ιδίως στον πρώτο χρόνο. Τον Οκτώβριο του 2017, με τον σύλλογο να αποκλείεται στα playoffs, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί.

Brazil's Kaka scores the second goal for his team during the friendly soccer match between Switzerland and Brazil at St. Jakob Park stadium in Basel, Switzerland, Wednesday, Nov. 15, 2006. (AP Photo/Keystone, Eddy Risch)
Brazil's Kaka scores the second goal for his team during the friendly soccer match between Switzerland and Brazil at St. Jakob Park stadium in Basel, Switzerland, Wednesday, Nov. 15, 2006. (AP Photo/Keystone, Eddy Risch) AP PHOTO/KEYSTONE, EDDY RISCH

Στην εθνική Βραζιλίας κλήθηκε για πρώτη φορά για ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στη Βολιβία τον Ιανουάριο του 2002 και οι εξαιρετικές εμφανίσεις του με τη Σάο Πάουλο, τον έφεραν στην αποστολή του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002. Αγωνίστηκε ως αλλαγή στο παιχνίδι ομίλου με την Κόστα Ρίκα και στο τέλος στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου.

Τρία χρόνια αργότερα ήταν βασικός με τη "σελεσάο" στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, τίτλο που κατέκτησε και το 2009.

Συνολικά αγωνίστηκε σε 654 παιχνίδια και σημείωσε 208 με τους τέσσερις συλλόγους της καριέρας του, κατακτώντας επτά τρόπαια, ενώ με τη Βραζιλία είχε 92 εμφανίσεις, 29 γκολ και τρία τρόπαια.

Εκτός από τη Χρυσή Μπάλα του 2007, κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου ξένου της Serie A το 2004 και το 2007, υπήρξε μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας της FIFPro το 2006, το 2007 και το 2009, ενώ εντάχθηκε στο Hall of Fame της Μίλαν το 2010.

Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni

TAGS ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ