ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νεϊμάρ στον Πικέ

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νεϊμάρ στον Πικέ

Ο Ζεράρ Πικέ πήρε συνέντευξη από τον Νεϊμάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Βραζιλιάνος ανακάλεσε στη μνήμη του όσα έγιναν το 2014 με τον σοβαρό τραυματισμό του και τη συντριβή από τη Γερμανία.

Η ιστοσελίδα " The Player's Tribune", η οποία συγκεντρώνει πρωτογενείς μαρτυρίες και βιώματα αθλητών, έδωσε βήμα αυτήν τη φορά στην πιο ακριβή μεταγραφή του κόσμου, τον Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος κλήθηκε να μιλήσει για το Παγκόσμιο Κύπελλο σε έναν πρώην συμπαίκτη του, τον Ζεράρ Πικέ, ο οποίος για την περίσταση ανέλαβε ρόλο δημοσιογράφου.

Μετά από τους αρχικούς χαιρετισμούς, η συζήτηση άρχισε με τον Πικέ να ζητάει από τον Νεϊμάρ την πρώτη ανάμνησή του από το Μουντιάλ, αρχίζοντας ο ίδιος πρώτα.

"Εμένα ήταν το '94, με τον Μάουρο Τασότι να δίνει αγκωνιά στον Λουίς Ενρίκε, τον φίλο μας Ενρίκε, στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ στα προημιτελικά και την Ισπανία να αποκλείεται με 1-2 από την Ιταλία. Θυμάμαι τη φανέλα του Λουίς Ενρίκε, που ήταν άσπρη και μούσκεψε από το αίμα. Ήταν η πρώτη ανάμνησή μου. Θυμάμαι να είμαι σπίτι με όλη την οικογένειά στο Μπλάνες της Κόστα Μπράβα, όπου είχαμε εξοχικό εκεί, και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ήταν η πρώτη εικόνα που θυμάμαι από το Παγκόσμιο Κύπελλο".

Η απάντηση του Βραζιλιάνου ήταν παρόμοια, αφού κι αυτός είχε ως πρώτη ανάμνηση τα ηλιόλουστα γήπεδα των ΗΠΑ: "Η δική μου είναι από το '94 επίσης. Αλλά από τη Βραζιλία. Αν και ήμουν δύο ετών, νομίζω ότι η πρώτη ανάμνησή μου ήταν στην τηλεόραση, να βλέπω στην τηλεόραση τον Ρομάριο να σκοράρει, να σημειώνει γκολ απέναντι στην Ολλανδία. Θυμάμαι τον Μπεμπέτο να σεντράρει και (σ.σ. ο Ρομάριο) να το πιάνει σε πρώτο χρόνο. Ήταν γκολάρα. Αυτή είναι η πρώτη ανάμνηση. Και η δεύτερη είναι από το 2002. Παρακολούθησα όλο το τουρνουά και θυμάμαι τα πάντα. Ρονάλντο..."

Ο Πικέ τον διέκοψε σε εκείνο το σημείο για να του κάνει την αυτονόητη ερώτηση: "Το κούρεμα;". "Χαχαχα, ναι. Το κούρεμα του Ρονάλντο ήταν καλό. Το είχα". Ο Πικέ του ζήτησε φωτογραφία και ο Νεϊμάρ αποκρίθηκε: "Όχι, δεν έχω φωτογραφία. Θα ψάξω, θα ψάξω. Η μαμά μου έχει μία σίγουρα. Αλλά είχα τα μαλλιά του Ρονάλντο. Όλοι μας στη Βραζιλία μοιάζαμε με τον Ρονάλντο".

Η ΠΡΩΤΗ ΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Η επόμενη ενότητα αφορούσε την πρώτη κλήση του Βραζιλιάνου στη "σελεσάο" και η απάντηση ήταν απολαυστική: "Τελείωνα την προπόνηση. Είχαμε ένα παιχνίδι το προηγούμενο βράδυ και στην προπόνηση κάναμε, ξέρεις, αυτό που κάνουμε συνήθως μετά από αγώνα".

"Ναι, τίποτα, χαχα", απάντησε ο Πικέ και συμφώνησε κι ο Νεϊμάρ: "Ναι, δεν κάναμε κάτι. Πήγαμε στο γυμναστήριο και ήταν ο Μάνο Μενέζες να ανακοινώνει τις επιλογές του και όλοι τον παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση. Υπήρχαν φήμες για μένα, επειδή ήταν μετά από το Μουντιάλ και ο κόσμος ήθελε να είχα πάει σε εκείνο το Μουντιάλ. Με ήθελαν".

El jugador de Brasil, Neymar, derecha, lucha el balón contra Alejandro Bedoya de Estados Unidos en un amistoso el martes, 10 de agosto de 2010, en Nueva Jersey.  (AP Photo/Bill Kostroun)
El jugador de Brasil, Neymar, derecha, lucha el balón contra Alejandro Bedoya de Estados Unidos en un amistoso el martes, 10 de agosto de 2010, en Nueva Jersey. (AP Photo/Bill Kostroun) AP PHOTO/BILL KOSTROUN

"Ήμουν 17 και εμφανίστηκε το όνομά μου, το όνομα του φίλου μου, Γκάνσο, και το όνομα του Αντρέ. Οι τρεις μας ήμασταν μαζί πάντα στη Σάντος. Ο Αντρέ έκανε προπόνηση στον αγωνιστικό χώρο, έπαιζε έναν αγώνα και όταν ανακοινώθηκαν τα νέα, τρέξαμε στον αγωνιστικό χώρο και τον αρπάξαμε. Οι τρεις μας πανηγυρίζαμε, ο κόσμος τραβούσε με την κάμερα, ήταν απύθμενη χαρά".

"ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ"

Το πιο "καυτό" θέμα που συζητήθηκε ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Νεϊμάρ στο "εντός έδρας" Μουντιάλ του 2014 και η απουσία του από τον αλησμόνητο ημιτελικό απέναντι στη Γερμανία. Ο Πικέ το άφησε για πιο μετά και όταν ρώτησε τον Βραζιλιάνο για την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή του, γνώριζε εξ αρχής την απάντηση στο δεύτερο σκέλος.

"Βίωσα πολλές στιγμές που δεν ήταν καλές, αλλά όλα αφορούν στον τραυματισμό. Ο τραυματισμός ήταν η χειρότερη στιγμή μου, λόγω της εβδομάδας που πέρασα. Έκλαιγα στο σπίτι, έβλεπα τη μητέρα μου, τον πατέρα μου να κλαίνε, όλοι να είναι λυπημένοι, η οικογένεια, οι φίλοι. Αυτό για μένα ήταν η πιο δύσκολη στιγμή".

"Οπότε όλα είναι τέλεια, βρίσκεστε σχεδόν στα ημιτελικά, είσαι εντός έδρας, όλα δείχνουν νίκη. Η ελπίδα ενός ολόκληρου έθνους έχει... και ξαφνικά... ποιος ήταν ο Κολομβιανός παίκτης;" ρώτησε ο Πικέ. "Ο Σούνιγκα", απαντά ο Νεϊμάρ.

"Ο Σούνιγκα σου κάνει την προβολή από πίσω και η πλάτη σου... Εκείνη τη στιγμή, τι περνάει από το μυαλό σου; Ο πόνος;", συνεχίζει ο Πικέ. "Θυμάμαι ότι είχα το κεφάλι μου στο έδαφος και ο Μαρσέλο έλεγε 'όχι, όχι. Φέρτε τους γιατρούς'. Και είπα 'όχι, όχι, όχι. Θέλω να παίξω'. Επειδή ήθελα να σκοράρω. Δεν μπορούσα να στρίψω και οι γιατροί μπήκαν μέσα. 'Πώς είσαι;' 'Όχι, όχι, όχι. Θα συνεχίσω'. Και πήγε κάπως έτσι. Δεν μπορούσα να σηκώσω τα πόδια μου. Δεν μπορούσα να κουνήσω τα πόδια μου. Ο γιατρός με έβγαλε έξω και άρχισα να κλαίω, επειδή πονούσα πολύ και δεν αισθανόμουν τίποτα. Δεν αισθανόμουν τα πόδια μου, οπότε πήγα στο ιατρείο του γηπέδου και με άφησαν εκεί. Θυμάμαι που ήμουν με το ένα πόδι λυγισμένο και όταν άρχισα να το τεντώνω είχα απίστευτο πόνο, απίστευτο. Μετά κατάλαβα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσω".

FILE - In this July 4, 2014 file photo, Brazil's Neymar is carried away after getting injured during the World Cup quarterfinal soccer match between Brazil and Colombia at the Arena Castelao in Fortaleza, Brazil. Neymar missed the rest of the World Cup after breaking a vertebrae, where team lost to Germany in the semifinals. (AP Photo/Fabrizio Bensch, Pool, File)
FILE - In this July 4, 2014 file photo, Brazil's Neymar is carried away after getting injured during the World Cup quarterfinal soccer match between Brazil and Colombia at the Arena Castelao in Fortaleza, Brazil. Neymar missed the rest of the World Cup after breaking a vertebrae, where team lost to Germany in the semifinals. (AP Photo/Fabrizio Bensch, Pool, File) AP PHOTO/FABRIZIO BENSCH

"Στη συνέχεια, πήγα στο νοσοκομείο και έκανα όλες τις εξετάσεις. Μου είπαν 'έχουμε δύο νέα, ένα καλό και ένα κακό'. 'Το κακό πρώτα' είπα φυσικά. 'Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να παίξεις στο Μουντιάλ. Τελείωσε για σένα' Κι εγώ λέω 'ποιο είναι το καλό;' 'Το καλό είναι ότι μετά θα μπορέσεις να περπατήσεις, επειδή δύο εκατοστά πιο δίπλα και τέλος το ποδόσφαιρο για σένα'"

"Σε αυτό το σημείο θέλω απλά να το πω στην οικογένειά μου. Και ήταν όλοι εκεί, Η κοπέλα μου, ο πατέρας, η αδερφή, η μητέρα, φίλοι. Τους λένε ότι μπορούν να με δουν και τότε όλη η άσχημη εβδομάδα αρχίζει. Έμεινα για μία ημέρα στο νοσοκομείο και μετά πήγα σπίτι. Όταν τραυματίστηκα, πήγα στο προπονητικό κέντρο όπου ήταν οι συμπαίκτες μου, πήρα τα πράγματα, είδα τον γιατρό, αλλά μετά πήγα στο σπίτι με ελικόπτερο, επειδή δεν μπορούσα να κουνήσω το πόδι μου. Δεν μπορούσα να κινηθώ. Ήμουν σε αναπηρικό καροτσάκι. Πήγα σπίτι και από εκεί τα είδα όλα".

"ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ"

Η συζήτηση μετατοπίστηκε στον ημιτελικό και την πανωλεθρία των Βραζιλιάνων. Η Γερμανία ισοπέδωσε τους διοργανωτές με 7-1, σε μία από τις χειρότερες βραδιές στην ιστορία της χώρας. Ο Πικέ αποκάλυψε ότι έμαθε τι συνέβη στο Λας Βέγκας, όπου είχε πάει διακοπές, μιας κι η Ισπανία είχε αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων. "Περπατούσα και γύρισα σε μία τηλεόραση. Λεπτό 20', σκορ 4-0. Είπα 'τι γίνεται εδώ; Απίστευτο'".

Brazil's David Luiz, center, looks disappointed after Germany scored their sixth goal during the World Cup semifinal soccer match between Brazil and Germany at the Mineirao Stadium in Belo Horizonte, Brazil, Tuesday, July 8, 2014. (AP Photo/Frank Augstein)
Brazil's David Luiz, center, looks disappointed after Germany scored their sixth goal during the World Cup semifinal soccer match between Brazil and Germany at the Mineirao Stadium in Belo Horizonte, Brazil, Tuesday, July 8, 2014. (AP Photo/Frank Augstein) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

"Ναι, σίγουρα, ήταν πολύ περίεργο. Νομίζω ότι σε 30 παιχνίδια κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε. Πραγματικά δεν ξέρω τι συνέβη. Το έβλεπα και έλεγα 'τι διάολο γίνεται;' Αισθάνονται άσχημα (σ.σ. οι παίκτες) κι αυτοί, αλλά δεν ξέρω, ήταν μία από αυτές τις ημέρες, που όλα πάνε στραβά. Την ίδια στιγμή, όλα πήγαν σωστά για εκείνους. Όμως είναι δύσκολο να μιλάω απ' έξω, επειδή ρώτησα τους πάντες που ήταν στο γήπεδο και μου είπαν 'δεν ξέρουμε τι συνέβη. Τίποτα δεν δούλεψε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Τίποτα'. Και ήταν καταστροφή για εμάς. Κανείς δεν ξεχνά και όλοι μιλάνε για την εθνική ομάδα, ακόμα κι έξι μήνες μετά, ήταν 'η εθνική ομάδα του 7-1'. Όλοι στη Βραζιλία κι εκτός μιλούσαν γι' αυτό".

Ο Πικέ ζήτησε από τον φίλο του να περιγράψει εκείνο το Μουντιάλ με μία λέξη και ο Βραζιλιάνος δεν δυσκολεύτηκε: "Εκείνο το Μουντιάλ; Πφφφ... Μία λέξη. Απλά... γαμ%%#$με".

"ΣΤΑ ΦΑΒΟΡΙ Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018"

Για το τέλος, άφησαν το Μουντιάλ του 2018, τη διοργάνωση που ο Νεϊμάρ θέλει να κατακτήσει. Αφού σχολίασαν τις δυσκολίες του φίλου τους, Λιονέλ Μέσι, με την Αργεντινή ( "σου λέω, τον είχα στα αποδυτήρια και μπορώ να σου πω ότι υπέφερε, χαχαχα", έλεγε ο Πικέ), κατέληξαν σε πέντε φαβορί.

"Δεν είναι μόνο η Βραζιλία φαβορί. Όλες οι εθνικές ομάδες με πολλούς παίκτες που έχουν ποιότητα είναι φαβορί. Όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Αργεντινή, η Γαλλία, η Γερμανία. Αυτές οι πέντε ομάδες είναι τα φαβορί για μένα".

"Νομίζω ότι είστε λίγο πάνω από τους υπόλοιπους. Νομίζω εμείς, η Γερμανία, η Αργεντινή, η Γαλλία είμαστε στο ίδιο επίπεδο και εσείς λίγο παραπάνω. Μπροστά έχετε μεγάλο οπλοστάσιο. Έχετε Κοουτίνιο, Γκαμπριέλ Ζεζούς, είσαι κι εσύ. Στο κέντρο είστε δυνατοί με τον Παουλίνιο και αμυντικά είστε καλή ομάδα. Είστε αρκετά πλήρεις", υποστήριξε ο Πικέ.

Ο Νεϊμάρ συμφώνησε, ενώ την ίδια άποψη είχαν και για την έκπληξη της διοργάνωσης, την Ισλανδία. Καταλήγοντας, ο Πικέ έκανε την ερώτηση του... ενός εκατομμυρίου στον Νεϊμάρ: "Θα κλείδωνες από τώρα έναν τελικό Ισπανία - Βραζιλία 3-3, με δικό σου χατ τρικ, αλλά εμείς, η Ισπανία, να επικρατήσει στα πέναλτι; Χαχαχα, χατ τρικ στον τελικό".

"Όχι, πρέπει να νικήσουμε". "Ώστε δεν θα το δεχόσουν". "Όχι, 3-3, εσύ να σημειώσεις χατ τρικ κι εμείς να κερδίσουμε". "Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ στη ζωή μου, δεν είναι επιλογή". "Όχι, όχι, όχι. Δεν υπάρχει περίπτωση, Ζέρι, αδερφέ μου. Σε αγαπάω, αλλά..."

TAGS ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ