ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Ανακοινώθηκε η απόφαση για τον πρωταθλητή Βραζιλίας του... 1987

FILE - In this Dec. 7, 2016 file photo, the Brazilian Supreme Court meets in Brasilia, Brazil. After 30 years, Brazil's Supreme Court has finally decided the winner of the 1987 soccer league title. It's little-known club Sport Recife, which by a 3-1 vote by a five-member panel was declared the winner over Rio de Janeiro's Flamengo. (AP Photo/Eraldo Peres, File)
FILE - In this Dec. 7, 2016 file photo, the Brazilian Supreme Court meets in Brasilia, Brazil. After 30 years, Brazil's Supreme Court has finally decided the winner of the 1987 soccer league title. It's little-known club Sport Recife, which by a 3-1 vote by a five-member panel was declared the winner over Rio de Janeiro's Flamengo. (AP Photo/Eraldo Peres, File) AP

Μία δικαστική απόφαση που εκκρεμούσε έξι χρόνια ανέδειξε πρωταθλήτρια Βραζιλίας για το 1987 την Σπορτ, μετά από μία απίθανη σεζόν!

Πρωταθλήτρια Βραζιλίας για το 1987 αναδείχθηκε επίσημα η Σπορτ από το Ρεσίφε, μετά από ετυμηγορία του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της χώρας, που απέρριψε τη δεύτερη έφεση που άσκησε η Φλαμένγκο.

Το περίφημο πρωτάθλημα του 1987 αποτέλεσε ακόμα μία σεζόν αλλαγών από πλευράς βραζιλιάνικης ομοσπονδίας, με συνέπεια την εφαρμογή ενός περίεργου συστήματος.

Σε αυτό, οι 13 κορυφαίες ομάδες της χώρας σε κόσμο και βαθμολογική συγκομιδή, οι οποίες είχαν σχηματίσει δική τους ένωση, συμφώνησαν να διοργανώσουν μεταξύ τους σε έναν όμιλο ως πρώτη κατηγορία ("Πράσινη Κατηγορία"), βοηθώντας στα οικονομικά προβλήματα της ομοσπονδίας, που δεν ήταν σε θέση να διοργανώσει εθνικό πρωτάθλημα.

Σε αυτήν την κατηγορία προστέθηκε μια άλλη κατηγορία ("Κίτρινη Κατηγορία), η οποία περιελάμβανε ομάδες που είχαν τερματίσει χαμηλά την προηγούμενη σεζόν και ομάδες που είχαν υποβιβαστεί, όπως η Σπορτ!

Οι δύο πρωτοπόροι των ομίλων είχε συμφωνηθεί αρχικά να παίξουν χιαστί μεταξύ τους για τα δύο "εισιτήρια" στο επόμενο Copa Libertadores, με συνέπεια όλοι να αντιμετωπίζουν αυτές τις δύο κατηγορίες ως (ατύπως) πρώτη και δεύτερη.

Τον Σεπτέμβριο του 1987, όμως, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό και να εισαγάγει ακόμα έναν, ο οποίος προέβλεπε οι χιαστί αγώνες να κρίνουν και τον εθνικό πρωταθλητή Βραζιλίας!

Στην "Πράσινη Κατηγορία", η Φλαμένγκο κατέκτησε την πρωτιά, με την Ιντερνασιονάλ δεύτερη, ενώ στην "Κίτρινη Κατηγορία" η Σπορτ ήταν πρώτη και η Γκουαρανί δεύτερη. Οι ομάδες της "Πράσινης Κατηγορίας" έκαναν μποϊκοτάζ στους "τελικούς", με συνέπεια Σπορτ και Γκουαρανί να δώσουν διπλούς αγώνες για την κατάκτηση του τίτλου, με νικήτρια την ομάδα του Ρεσίφε.

Η FIFA δέχθηκε την απόφαση, παρά την πρώτη έφεση της Φλαμένγκο το 1988. Μία δεύτερη έφεση σε ποινικό δικαστήριο πραγματοποιήθηκε το 1997, ενώ προ έξι ετών απευθύνθηκε ξανά στην ανώτατη δικαστική αρχή για το θέμα, που έκρινε αρνητικά την Τρίτη του Πάσχα. Πλέον, η μοναδική ελπίδα του συλλόγου είναι το CAS.

Photo credits: AP Photo/Eraldo Peres, File

TAGS ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ