ΒΕΛΓΙΟ

"Για πρώτη φορά, είδαμε τον νικητή Μανιάτη"

"Για πρώτη φορά, είδαμε τον νικητή Μανιάτη"

Η Σταντάρ Λιέγης κατέκτησε την Κυριακή (20/3) το εθνικό κύπελλο, πήρε αυτομάτως την πρόκριση για ευρωπαϊκή διοργάνωση και θέλει να κρατήσει τον Γιάννη Μανιάτη στο ρόστερ. Μπορεί; Διαβάστε τι αποκαλύπτει ο κατάσκοπος μας (δημοσιογράφος), Patrice Sintzen.

Τους πρώτους μήνες του 2016 ο Γιάννης Μανιάτης είχε εξελιχθεί σε ένα πρόσωπο που απασχολούσε την καθημερινότητα του Ολυμπιακού, χωρίς να παίζει. Ήταν στην επικαιρότητα των "ερυθρόλευκων", για λόγους που ωστόσο, δεν είχαν να κάνουν με όσα πρόσφερε εντός των τεσσάρων γραμμών. Τουναντίον, είχε προκύψει η πληροφορία πως ο Μάρκο Σίλβα δεν τον υπολογίζει και μολονότι εκείνος είχε τη διάθεση να μείνει στον Πειραιά και να διεκδικήσει τη θέση του στο ρόστερ -με την επιστροφή του από τραυματισμό και χειρουργείο-, αυτή η προοπτική ουσιαστικά δεν υπήρχε.

Το Sport24.gr σας είχε αναλύσει εκτενώς το πώς οι καθ' ύλην αρμόδιοι είχαν καταλήξει στο δανεισμό του , ενδεχόμενο που εκείνος αρνήθηκε κατηγορηματικά , πριν ανακοινωθεί την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ότι θα τελειώσει την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στην Σταντάρ Λιέγης .

"Για πρώτη φορά, είδαμε τον νικητή Μανιάτη"

Την ημέρα που παρουσιάστηκε, μας είχε καταπλήξει με όσα είχε να επισημάνει. Κατ' αρχάς, ήταν πολύ ταπεινός, πολύ μετρημένος και όταν εξήγησε πως "ξέρω ότι θεωρούμαι καλός παίκτης στην Ελλάδα, αλλά θέλω να δω πού ανήκω στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που παίζω μακριά από τη χώρα μου και είναι η ευκαιρία που έχω να διαπιστώσω σε ποιο επίπεδο βρίσκομαι. Για αυτό ήλθα εδώ" μας είχε κερδίσει όλους", ομολόγησε ο Patrice Sintzen, αρθρογράφος στο sport.be, στο περιοδικό Sport/Foot και ανταποκριτής για τους Publico, Record και A Bola, της Πορτογαλίας, με τον οποίον επικοινωνήσαμε σήμερα (21/3) για να κάνουμε ένα flash back των όσων έχει κάνει ο 29χρονος μέσος στο Βέλγιο, με αφορμή φυσικά, την κατάκτηση του Beker van België (βλ. βελγικό κύπελλο) από την παρέα του, επί της Μπριζ.

"Για πρώτη φορά, είδαμε τον νικητή Μανιάτη"

Για την ιστορία, εκείνη την ημέρα (της παρουσίασης) ο Μανιάτης είχε αποσαφηνίσει ότι " δεν είχα την εμπιστοσύνη του Σίλβα " και δήλωσε ενήμερος για την πρόθεση της ομάδας να του δώσει ηγετικό ρόλο. " Πρέπει να καταλάβετε κάτι: όταν ήλθε στη Λιέγη, όλοι περιμέναμε πάρα πολλά από εκείνον. Ήταν ένας διεθνής παίκτης με την Ελλάδα, χρόνια μέλος του Ολυμπιακού, μιας μεγάλης ομάδας με πολλά τρόπαια. Οι προσδοκίες ήταν πως θα προσφέρει πάρα πολλά στην ομάδα, σε μια φάση που δεν ήταν ακριβώς η καλύτερη για τη Σταντάρ. Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια που ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, γεγονός που έχει εξήγηση: είχε αλλάξει η ιδιοκτησία, ο ιδιοκτήτης και είχαν έλθει πολλοί παίκτες. Υπήρχαν λοιπόν, πολλά θέματα.

Πρώτα ανακοινώθηκε ο Βαλντές και μετά ο Μανιάτης και κάπως έτσι έγινε ξεκάθαρη η διάθεση των διοικούντων να επενδύσουν σε παίκτες που ήταν έμπειροι, διότι χρειάζονταν άμεσα βοήθεια. Φυσικά και δεν είχαμε ξεχάσει ότι ο Γιάννης προερχόταν από τραυματισμό και ήταν εκτός γηπέδων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά υπήρχε η πεποίθηση πως η εμπειρία του θα βοηθήσει και ως προς τη συντομότερη προσαρμογή του".

"Στον τελικό, είδαμε για πρώτη φορά τον νικητή Μανιάτη"

Η πραγματικότητα ήταν κάπως διαφορετική, γιατί υπήρχε και μια ακόμα ιδιαίτερη παράμετρος: "Ο τρόπος που παίζεται το ποδόσφαιρο στο Βέλγιο είναι τελείως διαφορετικός από ό,τι μπορείτε να συναντήσετε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με ό,τι ζουν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας. Τα πράγματα είναι άρδην διαφορετικά και δύσκολα και για αυτό υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ενώ δεν διακρίθηκαν στο Βέλγιο, μετά έκαναν καριέρα σε άλλες χώρες. Εδώ παίζουν με πολλές ψηλές μπαλιές, με πολλές κεφαλιές. Πώς παίζει η Μπαρτσελόνα; Ακριβώς το αντίθετο!

Στην αρχή, φάνηκε πως ο Μανιάτης είχε υποτιμήσει λίγο αυτόν τον τρόπο του παιχνιδιού. Είχε συνηθίσει να δημιουργεί με την μπάλα στα πόδια και εδώ δεν μπορούσε να το κάνει αυτό. Επιπροσθέτως, δεν ήταν σε καλή κατάσταση, εξαιτίας της αποχής του και δεν κατάφερε να γίνει για το παιχνίδι της ομάδας, όσο σημαντικός πίστευε πως θα γίνει ο προπονητής του, Γιανίκ Φερερά. Παρ' όλα αυτά, ο τελευταίος συνέχισε να του δίνει ευκαιρίες και χρόνο και στον τελικό της Κυριακής (20/3), ο Γιάννης έκανε το καλύτερο παιχνίδι του, με τη φανέλα της Σταντάρ. Για πρώτη φορά τον είδαμε να ελέγχει το κέντρο, να κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους. Είδαμε τον νικητή Μανιάτη, για πρώτη φορά".

Έπαιξε από... τύχη την Κυριακή

Η συμμετοχή του Μανιάτη στον τελικό του βελγικού κυπέλλου δεν είχε προγραμματιστεί. Προέκυψε, από τον τραυματισμό του Εγιόνκ Ενό. " Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε πως θα παίξει ο Έλληνας. Στην αποστολή ήταν ο Ενό, αλλά τραυματίστηκε και προέκυψε κενό που κάλυψε ο Μανιάτης και έτσι είχαμε την ευκαιρία να δούμε ποιος είναι πραγματικά". Βέβαια, ο Καμερουνέζος γενικά είναι ένα πρόβλημα. " Όταν δεν είναι τραυματίας, είναι τιμωρημένος, γιατί πάντα θα κάνει ένα ηλίθιο φάουλ, πάντα θα βρει έναν τρόπο να δει κάρτα. Με αυτό θέλω να πω ότι η Σταντάρ λογικά πρέπει να θέλει να κρατήσει τον Μανιάτη, γιατί είναι η λύση στο πρόβλημα που έχει η ομάδα στο κέντρο, από την αρχή της σεζόν. Είναι μια θέση στην οποία χρειάζεσαι εμπειρία".

"Δεν υπάρχει option στη συμφωνία με τον Ολυμπιακό"

Μια που το έφερε το θέμα, τελικά τι ισχύει με την περίπτωση του Μανιάτη; Υπάρχει στη συμφωνία με τον Ολυμπιακό ρήτρα αγοράς από την Σταντάρ, στο τέλος της σεζόν, όπως είχε προκύψει από το Βέλγιο, όταν έγινε γνωστή η μετακίνηση -κάτι που αρνήθηκαν οι "ερυθρόλευκοι"; "Δεν υπάρχει option" διαβεβαιώνει ο Sintzen, ο οποίος ωστόσο προσθέτει "η ομάδα δεν κάνει κάποιο σχόλιο επί του ζητήματος, κάθε φορά που προκύπτει σχετική ερώτηση. Αυτό που έχουν πει οι ιθύνοντες είναι ότι η λανθασμένη πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο, οφειλόταν σε κακή επικοινωνία μεταξύ της διοίκησης και του γραφείου Τύπου". Εκείνος τι πιστεύει πως ισχύει; "Το δεδομένο είναι πως η Σταντάρ δεν "αντέχει" οικονομικά τον παίκτη. Δεν ξέρω γιατί δεν τον θέλει ο Ολυμπιακός και αν θα επιστρέψει εκεί -κάτι που φαίνεται πως θέλει ο παίκτης. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ακόμα και αν ο ελληνικός σύλλογος τον πουλήσει, για να μείνει στη Λιέγη, η τιμή θα πρέπει να είναι χαμηλή και την ίδια ώρα να μειώσει και εκείνος τις προσωπικές απαιτήσεις. Θεωρώ δεδομένο ότι η Σταντάρ θα προσπαθήσει να τον κρατήσει, αλλά θα είναι δύσκολο". Παρεμπιπτόντως, ο Μανιάτης δεσμεύεται με συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό έως το 2019 .

" Ο Μανιάτης μπορεί να παίξει οπουδήποτε στην Ευρώπη. Εντάξει, ενδεχομένως όχι στην Άρσεναλ ή τη Μάντσεστερ, αλλά έχει τις ποιότητες που χρειάζονται για να κάνει μια αξιόλογη καριέρα σε διάφορα πρωταθλήματα. Μπορεί να βοηθήσει παντού, εάν φυσικά είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Αν κάνει καλές προπονήσεις -κάτι που συμβαίνει στις καλές ομάδες- έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει παντού. Αν συνεχίσει στο δρόμο που βαδίζει τώρα, πιστεύω ότι έως τον Δεκέμβριο θα είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Θα τον έβλεπα στη Γερμανία ή τη Γαλλία".

"Ο Ντοσεβί θα είναι ο MVP της χρονιάς"

Θα τον προτιμούσε στη Λιέγη " αλλά ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι όσο πλούσιος ήταν ο προηγούμενος και το καλοκαίρι η ομάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερις μεταγραφές. Δεν θα εκπλαγώ αν πουληθεί ο Ντοσεβί". Πριν προλάβουμε να κάνουμε σχετική ερώτηση, είχε μια να κάνει ο Βέλγος δημοσιογράφος. "Αλήθεια, γιατί ο Ολυμπιακός δεν ήθελε τον Ντοσεβί;". Επειδή δεν τον ήθελε ο Σίλβα και συν την προνομιακή τιμή πώλησης (1.3 εκατ. ευρώ) έγινε η μετακόμιση. " Είναι φανταστικός παίκτης. Είναι εκείνος που θα ψηφίσω για MVP στο τέλος της σεζόν. Θεωρώ ότι θα είναι στην πρώτη τριάδα, αν όχι στην κορυφή. Δίνει ταχύτητα στην ομάδα μας, οι σέντρες του είναι μοναδικές και μπορεί να κουβαλήσει τους υπόλοιπους στην πλάτη του. Είναι ηγέτης.

Αν του λείπει κάτι, είναι η συνέπεια. Θα τον δεις σε κάποια ματς με 'μικρότερες" ομάδες, να μην αποδίδει τα μέγιστα. Φαίνεται σαν να του λείπει κίνητρο. Στα σημαντικά ματς ωστόσο, είναι πάντα έτοιμος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Από ό,τι έχω μάθει, υπάρχουν ομάδες από τη Γερμανία και τη Γαλλία που έχουν εκφραστεί θετικά για εκείνον, που ενδιαφέρονται. Έχει συμβόλαιο με τη Σταντάρ έως το 2020, αλλά δεν το αποκλείω να τον πουλήσουν".

Οι άλλοι Έλληνες του Βελγίου

Ο Μανιάτης δεν είναι ο μόνος Έλληνας στο Βέλγιο. Αν μη τι άλλο, υπάρχουν κάμποσοι (Καρέλης, Γκαλίτσιος, Θανάσης Παπάζογλου, Σηφάκης, Νίνης, Μαρίνος, Ρουγκάλας, Κυνηγόπουλος). Τι είχε να πει ο... κατάσκοπος μας για αυτούς; " Σου εξήγησα ήδη την ιδιαιτερότητα του βελγικού ποδοσφαίρου. Θα σου πω ότι είναι δύσκολη εμπειρία για όλα αυτά τα παιδιά, αλλά την ίδια ώρα είναι και καλή εμπειρία. Υπάρχει όμως, το εξής γεγονός: για να πάρεις μια ευκαιρία σε άλλη χώρα της Ευρώπης, πρέπει πρώτα να αποδείξεις ποιος είσαι στο Βέλγιο. Όταν παίζεις με μικρές ομάδες, αυτό δεν είναι εύκολο. Όλοι λοιπόν, αυτοί οι παίκτες θα πρέπει να 'χουν υπομονή, να δουλεύουν σκληρά και να εκμεταλλεύονται στο έπακρο κάθε ευκαιρία που έχουν, γιατί είναι σίγουρο πως όλη η Ευρώπη ασχολείται με τη λίγκα και αναζητά παίκτες σε αυτή".

"Για πρώτη φορά, είδαμε τον νικητή Μανιάτη"

Τι υπάρχει στο πρόγραμμα από εδώ και πέρα για τη Σταντάρ; "Θα παίξει στα play offs 2, που αφορά τις ομάδες από την 7η έως την 14η θέση και την έξοδο στην Ευρώπη. Η Σταντάρ όμως, έχει κερδίσει ήδη την πρόκριση της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, από τη στιγμή που πήρε το κύπελλο. Άρα, αυτό που αναμένεται να δούμε είναι να παίζουν περισσότερο τα νέα παιδιά, αυτοί που ενδεχομένως μπορούν να διευκολύνουν τους διοικούντες την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, ώστε να μην ξοδέψουν πολλά σε μεταγραφές. Ο Μανιάτης δύσκολα θα παίξει πολύ, από τη στιγμή που δεν έχει option να μείνει, αν και στο μυαλό μου θα ήταν χρήσιμο να συνυπάρξει στον αγωνιστικό χώρο με τους μικρούς, για να τους μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία. Το βέβαιο είναι πως έτσι όπως "χτίστηκε" η φετινή ομάδα, στην αρχή δεν ήταν καλή και θα χρειαστεί καλός προγραμματισμός και οργάνωση, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα του χρόνου".

TAGS ΒΕΛΓΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ