ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

"Χτίζει" με 2-3-5 την εθνική Αργεντινής ο Σαμπαόλι

Argentina's new soccer coach Jorge Sampaoli holds up a jersey featuring his name at the end of a press conference in Buenos Aires, Argentina, Thursday, June 1, 2017. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Argentina's new soccer coach Jorge Sampaoli holds up a jersey featuring his name at the end of a press conference in Buenos Aires, Argentina, Thursday, June 1, 2017. (AP Photo/Natacha Pisarenko) AP

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αργεντινής, Χόρχε Σαμπαόλι, δοκίμασε ένα νέο σύστημα (2-3-5) ενόψει της φιλικής αναμέτρησης με την αντίστοιχη της Σιγκαπούρης. Ή μήπως δεν είναι και τόσο νέο;

Αν επαληθευτούν οι δοκιμές του Χόρχε Σαμπαόλι στις προπονήσεις, τότε το αρχικό σχήμα της εθνικής Αργεντινής στη φιλική αναμέτρηση με την αντίστοιχη της Σιγκαπούρης (13/6, 15:00) θα είναι σε διάταξη 2-3-5 (!).

Οι δύο αμυντικοί θα είναι οι Μαμάνα και Φάσιο, η τριάδα μπροστά τους θα αποτελείται από τους Σάλβιο, Μπίγλια και Ακούνια και μπροστά θα βρίσκεται η πεντάδα των Πάπου Γκόμες, Λανσίνι, Κορέα, Ντιμπάλα και Ντι Μαρία.

Αυτός ο σχηματισμός είναι πολύ παλαιός, μας πάει χρονικά πίσω στο... 1930 και θυμίζει ανεστραμμένη πυραμίδα. Ήταν ο ίδιος σχηματισμός που χρησιμοποίησαν οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί των εθνικών Ουρουγουάης και Αργεντινής στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και ο Βιτόριο Πότσο με αυτή τη διάταξη οδήγησε τη "σκουάντρα ατζούρα" στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1934 και το 1938.

"Χτίζει" με 2-3-5 την εθνική Αργεντινής ο Σαμπαόλι

Η ιδανική ομάδα του Μουντιάλ 1930 σε διάταξη 2-3-5

Πώς λειτουργούσε αυτό το σχήμα (τουλάχιστον εκείνη την εποχή που στο ποδόσφαιρο είχε μεγαλύτερη σημασία να βάζεις γκολ, παρά να προσπαθείς να αποφύγεις να δεχθείς) με πέντε να αμύνονται και πέντε να επιτίθενται θεωρητικά;

Σε πρακτικό επίπεδο υπήρχε μια μεταβολή. Όταν η ομάδα ευρίσκετο σε θέση άμυνας, οι δύο ακραίοι της μεσαίας γραμμής γυρνούσαν στην άμυνα σε θέση πλάγιων μπακ (τέσσερις στην άμυνα), ενώ τον έναν που έμενε στο κέντρο (αφού είχαν γυρίσει πίσω οι δύο της αρχικής κεντρικής τριάδας) πλαισίωναν οι δύο ακραίοι (της πεντάδας) που γυρνούσαν πίσω. Έμοιαζε, τρόπω τινά, με ένα 4-3-3 στην άμυνα.

Η αλλαγή του συστήματος έχει ως στόχο να κάνει τους διεθνείς Αργεντινούς πιο ευέλικτους στις διάφορες τακτικές. Ο "Δον Σάμπα" αλλάζει αρκετές φορές την τακτική του ακόμη και στο ίδιο ματς, ενώ δεν πιστεύει ότι οι πολλοί επιθετικοί εγγυώνται και την καλή επιθετική λειτουργία.

"Χτίζει" με 2-3-5 την εθνική Αργεντινής ο Σαμπαόλι

Η διάταξη της εθνικής Ιταλίας το 1934

Ιστορικά, αυτός ο σχηματισμός άρχισε να χάνει... "πιστούς" όταν η εθνική Βραζιλίας κατέκτησε το Μουντιάλ του 1958 στη Σουηδία με σχηματισμό 4-2-4. Τον επανέφερε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ως τεχνικός της Μπάγερν, απέναντι στον Ολυμπιακό για τους ομίλους του Champions League.

"Χτίζει" με 2-3-5 την εθνική Αργεντινής ο Σαμπαόλι

Η διάταξη της Μπάγερν απέναντι στον Ολυμπιακό

Οι Βαυαροί κατέβηκαν με Νόιερ κάτω από τα γκολπόστ, δύο αμυντικούς (Μπάντστούμπερ και Μπόατενγκ), τρεις χαφ (Λαμ, Βιδάλ, Ραφίνια) και πέντε επιθετικούς (Ρόμπεν, Μίλερ, Λεβαντόβσκι, Ντόουγκλας Κόστα και Κομάν). Το ίδιο εφάρμοσε και στα ματς της Μπάγερν με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντόρτμουντ και Γκλάντμπαχ.

"Χτίζει" με 2-3-5 την εθνική Αργεντινής ο Σαμπαόλι

Αλλά και σε ματς Bundesliga...

Όσον αφορά στην ίδια την εθνική Αργεντινής, υπάρχει κι ένα... προηγούμενο. Ήταν με τον Μαρσέλο Μπιέλσα στην τεχνική ηγεσία και στο ματς με την αντίστοιχη της Βενεζουέλας για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002. Οι δύο αμυντικοί του 2-3-5 του "Λόκο" ήταν οι Ποτσετίνο και Σαμουέλ, με τους Νέλσον Βίβας, Σιμεόνε και Σορίν να είναι στην τριάδα του κέντρου και τους Κίλι Γκονσάλες, Βερόν, Γκαγιάρδο, Ορτέγκα και Κρέσπο στην "πεντάδα κρούσης".

Photo credits: Ole.com.ar, AP Images

TAGS ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ