ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Κίνδυνος για Μουντιάλ χωρίς Αργεντινή 48 χρόνια μετά

Argentina's Javier Mascherano reacts after missing a chance to score during a World Cup qualifying soccer match against Peru, at La Bombonera stadium in Buenos Aires, Argentina, Thursday, Oct. 5, 2017. (AP Photo/Victor R. Caivano)
Argentina's Javier Mascherano reacts after missing a chance to score during a World Cup qualifying soccer match against Peru, at La Bombonera stadium in Buenos Aires, Argentina, Thursday, Oct. 5, 2017. (AP Photo/Victor R. Caivano) AP PHOTO/VICTOR R. CAIVANO

Από τον αποκλεισμό της εθνικής Αργεντινής στα προκριματικά του Μουντιάλ 1970 μετά από ισοπαλία με το Περού μέχρι τη νέα ισοπαλία των δύο χωρών που ίσως οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα, πέρασαν 48 χρόνια.

Η νέα γκέλα της Αργεντινής την οδηγεί εκτός τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, ίσως στη μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών σε τέτοιο επίπεδο. Η φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης χρειάζεται μόνο νίκη στο Κίτο επί του Εκουαδόρ για να έχει ελπίδες, έστω μέσω μπαράζ, να διεκδικήσει ένα από τα 32 "εισιτήρια".

Σε περίπτωση που η παρέα του Λιονέλ Μέσι δεν τα καταφέρει, τότε θα κλείσει ένας κύκλος συνεχούς παρουσίας διάρκειας 34 ετών, ο οποίος περιλαμβάνει τα δύο τρόπαια που έχει στη βιτρίνα της η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (1978, 1986), καθώς και δύο χαμένους τελικούς (1990, 2014).

Η πρώτη και τελευταία φορά που απέτυχε να προκριθεί σε τελική φάση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού θεσμού στον πλανήτη εντοπίζεται το μακρινό 1969, όταν το 2-2 απέναντι στο Περού που της στέρησε και τώρα βαθμούς, σήμαινε αποκλεισμό από τον 1ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ 1970, που διεξήχθη στο Μεξικό.

Ο αγώνας της 31ης Αυγούστου είχε χαρακτήρα "τελικού" στον όμιλο, όπου η το Περού είχε 4 βαθμούς με δύο νίκες, η Βολιβία 4 βαθμούς επίσης με δύο νίκες και η Αργεντινή 3 βαθμούς με μία νίκη και μία ισοπαλία. Η εκπληκτική ομάδα του Περού εκείνης της εποχής, με τη μορφή του Τεόφιλο Κουμπίγιας να δεσπόζει στην ενδεκάδα, τέθηκε αντιμέτωπη στο "Μπομπονέρα" με μία Αργεντινή που προερχόταν από δύο αλλαγές προπονητή μέσα σε λίγους μήνες.

Ο Οσβάλντο Ραμίρες άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους στο 70', αλλά δέκα λεπτά αργότερα, ο Ραφαέλ Άλμπρεχτ ισοφάρισε. Με τη σέντρα, ο Ραμίρες έδωσε ξανά προβάδισμα στους Περουβιανούς και το μόνο που κατάφερε η "αλμπισελέστε" ήταν να ισοφαρίσει εκ νέου με τον Αλμπέρτο Ρέντο.

Η Αργεντινή τερμάτισε τελευταία στον προκριματικό όμιλο, η ομάδα του Ντιντί προκρίθηκε στο πιο θεαματικό Μουντιάλ της ιστορίας, όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη μετέπειτα νικήτρια Βραζιλία και χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια απογοητεύσεων ακόμα μέχρι να εμφανιστεί ο Μάριο Κέμπες και να οδηγήσει τη χώρα στην κατάκτηση του Μουντιάλ 1978.

Photo credits: AP Photo/Victor R. Caivano

TAGS ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ