SPORT24

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει τους λόγους του για να κατακτήσει τον πλανήτη του μπάσκετ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει τους λόγους του για να κατακτήσει τον πλανήτη του μπάσκετ

Το Greek Freak φαινόμενο του ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, δεν είναι μια ακόμα περίπτωση πετυχημένου αθλητή. Είναι ο λόγος για να δει κάποιος το μπάσκετ διαφορετικά.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εδώ και 2 χρόνια ζει το όνειρο του και βιώνει πολλά παραπάνω από 15 λεπτά δημοσιότητας. Ο λόγος; Είναι ένας από τους key players των Milwaukee Bucks στο ΝΒΑ, ένας ανερχόμενος star της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη, βασικός παίκτης της Εθνικής Ελλάδας μπάσκετ και αντικειμενικά ο most famous Έλληνας αθλητής αυτή τη στιγμή.

Ένα Greek Freak φαινόμενο, που βρίσκεται απλώς στην αρχή του όπως λένε οι ειδικοί γύρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ, όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά το brand name του και το ρόλο που θα παίξει στο marketing του ΝΒΑ τα επόμενα χρόνια.

Ποιοι οι είναι λόγοι όμως, που κάνουν τόσο ξεχωριστή περίπτωση τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον καθιερώνουν πλέον ως τον πρώτο Έλληνα αθλητή που κάνει ουσιαστική καριέρα στο ΝΒΑ; Η απάντηση δεν είναι έχει μια πτυχή. Αρχικά τα προσόντα του Αντετοκούνμπο είναι τέτοια που τον κατατάσσουν όπως λένε οι Αμερικανοί αναλυτές στη μικρή λίστα μεγάλων παικτών που εμφανίζονται αραιά μέσα σε έναν αιώνα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει τους λόγους του για να κατακτήσει τον πλανήτη του μπάσκετ

Αποφασισμένος να αλλάξει τη ζωή του

Με τη συνεχή ανοδική πορεία του, το ότι πέρασε ως ο νεότερος παίκτης των Bucks τους 1000 πόντους, με τους 33 πόντους που πέτυχε σε μια βραδιά και με στιγμές που μπαίνουν στα highlights του ΝΒΑ, αποδεικνύει και θυμίζει συχνά τους λόγους για τους οποίους βρίσκεται εκεί. Επίμονος, δυνατός, αποφασισμένος να πετύχει. Αποφασισμένος να αλλάξει τη ζωή του και να δώσει σε εκείνον και την οικογένεια του, μια καλύτερη ζωή.

Η οικογένεια του άλλωστε και το lifestory της είναι και ο βαθύτερος λόγος που έβαλε στόχο να πετύχει στο μπάσκετ και να ζήσει μια μεγάλη καριέρα, να γίνει διάσημος. Δεν ξεχνάει ποτέ τον όρκο που έδωσαν με τον αδερφό του, Θανάση, όταν πουλούσαν ό,τι πουλά κάθε πλανόδιος στην Αθήνα: να κάνουν κάτι καλύτερο με τη ζωή τους, για να μη χρειαστεί να επιστρέψουν στους δρόμους. Να μην ξαναμείνουν ποτέ τρεις ημέρες νηστικοί.

Κάθε απόγευμα, έβγαιναν στη γύρα και προσπαθούσαν να βγάλουν τα προς το ζην. Πουλούσαν από παιχνίδια, μέχρι ρολόγια και γυαλιά. Μια καλή μέρα ήταν αυτή που "έβγαζαν" 10 ευρώ και άρα μπορούσαν να αγοράσουν το φαγητό της εξαμελούς οικογένειας, που ζούσε σ' ένα μικρό διαμέρισμα, στα Σεπόλια. Μια κακή μέρα ήταν εκείνη που έτρεχαν για τη ζωή τους, κυνηγημένοι στο κέντρο της Αθήνας.

"Ήρωές μου οι γονείς μου"

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει τους λόγους του για να κατακτήσει τον πλανήτη του μπάσκετ

να ζει στην Ελλάδα για 20 χρόνια χωρίς χαρτιά υπό το φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να σε σταματήσουν αστυνομικοί, να σε συλλάβουν και να σε στείλουν πίσω στην πατρίδα σου. Για εμένα, οι γονείς μου είναι οι ήρωες μου. Χωρίς τη συμπαράσταση των δικών μου δεν θα έφτανα εδώ που έφτασα. Θέλω πολύ τώρα να τους το ανταποδώσω με ένα καλύτερο σπίτι, μια καλύτερη ζωή. Περάσαμε δύσκολες στιγμές όλη η οικογένεια και η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται υπομονή, πίστη και γερό στομάχι για να μην πέσεις κάτω, για να σταθείς όρθιος και να συνεχίσεις" όπως λέει ο ίδιος ο Γιάννης.

Γι’ αυτό και η ανακάλυψη τους από τον προπονητή Σπύρο Βελληνιάτη που τους πέτυχε να παίζουν στα ανοιχτά γήπεδα της γειτονιάς τους, δεν ήταν κάτι το τυχαίο, μια απλή σύμπτωση. Είναι ένας ακόμα λόγος, βαθύτερος, που εξηγεί πώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε βάλει έναν και μοναδικό στόχο: να αλλάξει τη ζωή του, τη δική του και των ανθρώπων του. Το σημαντικότερο; Ο Γιάννης δεν δείχνει να αλλάζει από την επιτυχία, από τη διασημότητα.

Παραμένει εκείνο το παιδί με το μεγάλο όνειρο, γι’ αυτό και στην πρώτη χρονιά του στο ΝΒA οι συμπαίκτες του στους Bucks τον θυμούνται να κουβαλάει μερίδες φαγητού από το σαλόνι των παικτών για το σπίτι του, να βγάζει από τα σκουπίδια τα παπούτσια που πετούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη, λέγοντας τους " τι κάνεις; Είναι μια χαρά παπούτσια". Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όλα ήταν "μέσα" και λόγοι για να φτάσει εκεί που ήθελε: να γίνει ο διασημότερος αθλητής που έστειλε ποτέ η Ελλάδα έξω από τα σύνορα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ