ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ανασφάλιστα οχήματα

ΑΘΗΝΑ-Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας-24ωρη απεργία των εργαζομένων σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ// Στη φωτογραφία κίνηση στη λεωφόρο Συγγρού.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ-Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας-24ωρη απεργία των εργαζομένων σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ// Στη φωτογραφία κίνηση στη λεωφόρο Συγγρού.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Όσα πρέπει να πράξουν όσοι είχαν ή έχουν τέτοια οχήματα.

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε όσον αφορά τα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα οχήματα, που από τα 1,1 εκατ. που στάλθηκαν, κοντά στις 600.000 ήταν λάθος, το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία ασφάλισης την 14η Ιουλίου, χωρίς πρόστιμο, το οποίο τελικά θα επιβληθεί μετά την πάροδο της παραπάνω ημερομηνίας και θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ, ανάλογα τον κυβισμό του οχήματος.

Λίγοι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων, που κακώς τα κυκλοφορούσαν χωρίς ασφάλιση, έσπευσαν να τα ασφαλίσουν, πληρώνοντας και το πρόστιμο, το οποίο θα τους επιστραφεί. Ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα δεν τα έχει ασφαλίσει ακόμα και αν δεν το κάνουν οι κάτοχοι θεωρώ ότι δύσκολα θα δοθεί κι άλλη παράταση.

Πάντως, υπάρχουν χιλιάδες πολιτών που για διάφορους λόγους φέρονται να έχουν ανασφάλιστο όχημα.

Όλοι αυτοί, δυστυχώς, θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα, διότι οι υπηρεσίες του κράτους δεν συνεργάζονται on-line ως όφειλαν, με αποτέλεσμα εν έτη 2017 ο κάθε πολίτης να χάνει πολύτιμο χρόνο με τη γραφειοκρατία, προσπαθώντας να ρυθμίσει υποθέσεις που τον αφορούν.

Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση με όσα πρέπει να κάνουν όσοι φέρονται να έχουν ανασφάλιστο όχημα και αυτή η διαδικασία αφορά κάθε Περιφέρεια της χώρας. Κι αυτό, για να καταχωρηθούν εκ νέου τα σωστά στοιχεία στη βάση δεδομένων.

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση κλοπής οχήματος η οποία έχει δηλωθεί στην οικεία Αστυνομική Αρχή, αλλά δεν έχουν ενημερωθεί αντιστοίχως οι βάσεις δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή οι πολίτες πρέπει να προσκομίσουν στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας απλό φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης της Αστυνομικής Αρχής για τη δήλωση της κλοπής, ώστε να υπάρξει η σχετική καταχώρηση.

Στην περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας πιστοποιητικό καταστροφής από την ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, Τηλ. 210 6899039, [email protected]) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής διαγραφής του οχήματος και να γίνει η σχετική ενημέρωση της βάσης δεδομένων.

Στην περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με παρέμβαση του οικείου Δήμου. Εάν το όχημα έχει παραληφθεί πριν την εφαρμογή του Π.Δ 116/2004, πρέπει στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας να υποβληθεί βεβαίωση του Δήμου ότι παρελήφθη το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας) και παρεδόθη στον (τότε) ΟΔΔΥ (νυν ΔΔΔΥ) και βεβαίωση του φορέα αυτού για το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας) με την ένδειξη ότι εκποιήθηκε για διάλυση (SCRUP).

Στην περίπτωση μεταβίβασης του οχήματος, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των ενδιαφερομένων πολιτών (πωλητή - αγοραστή) αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία της μεταβίβασης ολοκληρώνεται με την υποβολή, στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας, των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη (αγοραστή).

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ