ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στο δρόμο για την αυτόνομη οδήγηση

Audi AI traffic jam pilot in the new Audi A8
Audi AI traffic jam pilot in the new Audi A8 AUDI AG

Η Audi συνεχίζει τις εντατικές δοκιμές σε ό,τι αφορά στην αυτόνομη οδήγηση.

Η Audi συνεχίζει να εξελίξει νέες τεχνολογίες σε ό,τι αφορά στην αυτόνομη οδήγηση. Κατά την διάρκεια του σημαντικότερου συνεδρίου NIPS, το οποίο διεξήχθη στο Long Beach της Καλιφόρνια, η εταιρεία από το Ingolstadt παρουσίασε ένα καινοτόμο έργο.

Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί αποτέλεσμα ερευνών της θυγατρικής φίρμας Audi Electronics Venture (AEV) και εστιάζεται σε μια κάμερα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ακριβές τρισδιάστατο (3D) μοντέλο του περιβάλλοντος. Αυτή η τεχνολογία καθιστά δυνατή την αποτύπωση του περιβάλλοντος χώρου του αυτοκινήτου.

Μια συμβατικής τεχνολογίας εμπρός κάμερα λειτουργεί ως αισθητήρας. Καταγράφει την περιοχή μπροστά από το αυτοκίνητο υπό γωνία περίπου 120 μοίρες και παράγει 15 εικόνες/δευτερόλεπτο σε ανάλυση 1,3 megapixel. Αυτές οι εικόνες επεξεργάζονται στη συνέχεια σε ένα νευρωνικό δίκτυο. Εδώ εμφανίζεται σημασιολογική κατάτμηση, στην οποία κάθε εικονοστοιχείο κατατάσσεται σε μία από τις 13 τάξεις αντικειμένων. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να αναγνωρίζει και να διαφοροποιεί άλλα αυτοκίνητα, φορτηγά, σπίτια, σήματα οδικής κυκλοφορίας, πεζούς και σήματα κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Audi A8 διαθέτει μια σειρά από προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού που το καθιστούν ως το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως που υποστηρίζει αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 3 (Level 3).

Για παράδειγμα το Audi A8 θα μπορεί να κινείται τελείως αυτόνομα και με τον οδηγό να αναλαμβάνει τον έλεγχο όταν υπάρχει νησίδα στη μέση, όπως για παράδειγμα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή αυτοκινητόδρομους. Το σύστημα "Audi AI traffic jam pilot" αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου με ταχύτητα έως 60 km/h σε αυτοκινητόδρομο ή σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, επιτρέποντας στον οδηγό να παίρνει τα χέρια του από το τιμόνι εντελώς και να χαλαρώνει...

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ