ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Seat: κάθε εξάρτημα σε σκληρή δοκιμασία

Seat: κάθε εξάρτημα σε σκληρή δοκιμασία

20.000 φορές αναδιπλώνουν τα καθίσματα πριν την παραγωγή σε κάθε αμάξι της Seat.

Πίσω από το «περιτύλιγμα» ενός αυτοκίνητου, κρύβονται πολλά. Κάθε εξάρτημα ενός νέου μοντέλου, πριν τοποθετηθεί, έχει περάσει από σκληρές –πολλές φορές- δοκιμασίες, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντοχή του σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν βέβαια και αστοχίες υλικού, αλλά αυτές έχουν περιοριστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

Με αφορμή τη Seat, και τις δοκιμές της, αξίζει να επισημάνουμε ότι πραγματοποιούνται σε πρωτότυπα μοντέλα και αυτοκίνητα παραγωγής, αμέσως πριν την έξοδο τους από το εργοστάσιο.

Πέραν των εργοστασιακών δοκιμών, περίπου 50 μηχανικοί δοκιμάζουν τα πρωτότυπα μοντέλα, οδηγώντας πάνω από 1.200.000 χιλιόμετρα το χρόνο, σε ακραίες συνθήκες, οδήγηση που ισοδυναμεί σε τέσσερις φορές το γύρο του κόσμου. Όλα τα τμήματα των τροχών πρέπει να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες παγετού των ρώσικων δρόμων και στην καυτή ζέστη των 50 βαθμών της μαροκινής ερήμου.

Seat: κάθε εξάρτημα σε σκληρή δοκιμασία

Πάντως, δοκιμές γίνονται και σε χαλίκια, σε διαδρομή 3.000 χλμ. Εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα βράχου χτυπούν το αμάξωμα του αυτοκινήτου, τους θόλους των τροχών ή τους προφυλακτήρες, με στόχο να εξεταστεί η αντοχή τους σε ανώμαλο έδαφος. Όσον αφορά στα καθίσματα, δοκιμάζεται η είσοδος και η έξοδος από τη καμπίνα του αυτοκινήτου 20.000 φορές σερί.

Seat: κάθε εξάρτημα σε σκληρή δοκιμασία

Οι ενέργειες αυτές αναπαράγονται από ένα μηχάνημα που προσομοιώνει τον οδηγό και τους επιβάτες που κάθονται στο ύφασμα των καθισμάτων. Επιπλέον, οι πλάτες των καθισμάτων διπλώνουν έως και 20.000 φορές σε κάθε μοντέλο για έλεγχο αντοχής. Τη δική τους δοκιμασία περνούν και τα κουμπιά, στην οθόνη πλοήγησης, στο ραδιόφωνο και στον επιλογέα κλιματισμού, τα οποία πιέζονται έως και 5.000 φορές, ενώ οι πόρτες ανοιγοκλείνουν 30.000 φορές, για να διασφαλιστεί πως ο ήχος του κλεισίματος είναι απαλός και ταυτόχρονα η καμπίνα να είναι πλήρως σφραγισμένη…

www.driveandtravel.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ